Kolejny kot w domu - czego się spodziewac?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 08, 2016 20:27 Kolejny kot w domu - czego się spodziewac?

Witam was, to mój pierwszy wpis na tym forum. Mianowicie, myślę o drugim kotku w domu. Obecnie mam kocurka i chciałabym, aby miał towarzystwo i kogo podgryzac zamiast mnie :) hihi. (przeczytała tu, że dużo z was wybrało ta opcje przy bardziej lobuziackich kotkach). Wiem jednak, że wiąże się to z pewnym stresem i skutkami ubocznymi typu ,,znaczenie", szczególnie przy kocurkach. Czego jeszcze moge się spodziewać i przede wszystkim, wybrac kotkę czy kocura? Dodam, że rozmyślań nad rasa Ragdoll, raczej o kotce. obecnie mam filigranowego dachowca.

whiskas1

Od: Wto mar 01, 2016 18:15

Post » Śro mar 09, 2016 9:56 Re: Kolejny kot w domu - czego się spodziewac?

Bardzo dobra decyzja o drugim kocie.
Koty są nieprzewidywalne, trudno powiedzieć jak zareaguje Twój kot.
Ważne by był wykastrowany. Znaczenie terenu bardziej wiąże się z hormonami (brakiem kastracji) niż z reakcją na nowego domownika.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro mar 09, 2016 10:17 Re: Kolejny kot w domu - czego się spodziewac?

Dwa kocury najlepiej się dogadują ze sobą.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Śro mar 09, 2016 11:27 Re: Kolejny kot w domu - czego się spodziewac?

Ja uważam, że nie płeć lecz charaktery mają znaczenie.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Czw mar 10, 2016 6:28 Re: Kolejny kot w domu - czego się spodziewac?

Charakter faktycznie ma znaczenie. Ragdolle są ponoć spokojną rasą i słyszałam, że kotki są aktywniejsze od kocurków. Z kastracją jak najbardziej się zgadzam, Whiskas wczoraj skończył 2 miesiące :), więc jeszcze jest trochę za malutki na kastrację. Mam do was jeszcze nieco absurdalne pytanie - czy jeśli teraz w domu pojawi się nowy kotek, to on może poczuć się odtrącony? W jakim wieku najlepiej przygarnąć kotka do takiego kociaka i czy Whiskas nie jest obecnie ,,za młody'' na towarzystwo? Ponoć koty, które za wcześnie zostały zabrane od matek mogą być trochę aspołeczne. On trafił do mnie w wieku 5 tygodni.

whiskas1

Od: Wto mar 01, 2016 18:15

Post » Czw mar 10, 2016 9:40 Re: Kolejny kot w domu - czego się spodziewac?

Im wcześniej, tym lepiej. No i Twoja w tym głowa, żeby nie poczuł się odtrącony.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Czw mar 10, 2016 9:59 Re: Kolejny kot w domu - czego się spodziewac?

Nie napisałaś, że to małe kocię. Pisałaś o możliwości znaczenia terenu, więc myślałam, że to dorosły kocur.
Kastracja oczywiście jak dojrzeje płciowo.
Natomiast, co do drugiego kota, to właśnie im wcześniej tym lepiej. Małe najszybciej przyzwyczajają się do nowych sytuacji. Poza tym jako dziecko bardzo potrzebuje towarzysza do zabawy i przytulenia się.

Prakseda