Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 07, 2016 19:25 Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Cześć. Potrzebuję pomocy. Dostałam kotkę ^w spadku^. Trochę zaniedbana była. Pierwsze oczywiście weterynarz i odrobaczenie. Ma około rok, waży 3,2 kg.
Do tej pory była na Whiskasach suchych i ^no name^ z puszki z marketu. Chciałabym jej zmienić karmę na lepszą.
Je wszystko co dostanie, niczym nie gardzi, a raczej ^wchodzi do talerza^, więc z przestawieniem nie powinno być problemu. Oprócz ^spadkowej^ karmy, którą jeszcze mam w zapas, daję jej mięsko, bo kot to mięsożerca w końcu. Już wyczytałam, że nie wieprzowe, nie za chude i nie za dużo podrobów, więc się stosuję, a z nabiału raz na kilka dni śmietankę, mleka nie daję. Na początku miała rewolucje trawienne, bo tak myślę, że nie dostawała żadnego mięsa tylko puszki z ^trawy i papieru^ i mleko. Kotka już po miesiącu jest taka ładniejsza i weselsza i żywsza niż była, nie linieje tak mocno i przestała próbować jeść wszystkie kwiatki :D. Zdrowiej wygląda po prostu, skacze, biega, łapie zabawki, a nie leży ciągle i się nudzi i je.

Przeglądając internet oraz cenniki sklepów doszłam do wniosku, że suchą karmą będzie Orijen, bo skład ok i cena jeszcze ujdzie ;).
Nie wiem co z mokrą karmą, mam do wyboru w podobnej półce cenowej: Animoda Canry, Bozita, ewentualnie Feringa. Bardzo proszę o rady. :oops:
Mam nadzieję, że po zmianie karmy poprawi jej stan futerka i ogólne zdrowie.

I jeszcze pytanie: ile podawać kotu karmy mokrej a ile suchej? Kiedyś mignęło mi coś w internecie, że jakoś przelicza się ilość białka w jedzeniu na kilogramy kota, ale nie mogę teraz tego znaleźć. Kotka je ^bez opamiętania^ i boję się, że będzie gruba. Wolę sama wydzielać jej rozsądnie jedzenie.

I czy kotek musi mieć jakąś trawkę do jedzenia?

KotaNa5

Od: Pon mar 07, 2016 17:58

Post » Pon mar 07, 2016 20:04 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

a moze po prostu przejść na dietę BARF ? Albo dobre suche plus mięso ? to i tak taniej wychodzi niz mokre, a dużo zdrowsze.
No i łatwiej przejść na mięso, jak kot jest jeszcze wszystkożerny. Jak posmakuje puszek, ciężko będzie przestawić.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon mar 07, 2016 21:52 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Może spróbuj poczytać to forum?

http://www.barfnyswiat.org/index.php?redir=1
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto mar 08, 2016 13:14 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

izka53 ona jest wszystkożerna bo je i puszki i normalnie mięso i ogólnie co dorwie to zje, chociaż teraz już wiem czego jeść nie może a resztę na pewno nie w takiej ilości. A można puszki po prostu zamiennie z mięsem? Bo tak poczytałam ale wiadomo nie zawsze jest czas żeby kotu przyrządzać jedzenie, czasami człowiek nie ma sobie kiedy zrobić. ;)

Nie znam się na kotach, nigdy wcześniej nie miałam i raczej żadnego kontaktu z takimi zwierzakami. Teraz czytam wszystko co mogę o tym co koty jedzą, czym się bawią, jak się zajmować, bo zobowiązałam się do wzięcia zwierzaczka i staram się zapewnić mu jak najlepsze warunki. :)

Kazia dzięki za link!! Tego szukałam, tu właśnie już znalazłam dużo potrzebnego info!! Dobre miałam przeczucie, że kotka moja je za dużo.

KotaNa5

Post » Wto mar 08, 2016 16:45 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Je wszystko, bo zapewne nie dojadała i nadrabia zaległości. Ale wierz mi - to jej minie. Koty to baaaardzo wredne zwierzęta :mrgreen: :mrgreen: .Jak juz się odpasą, to zaczynają wybrzydzać, a wybrzydzanie owo z reguły nie idzie w tym pożądanym przez nas kierunku.

BARF jest fajny i zdrowy, ale wymaga czasu - co jakiś czas trzeba te mieszanki poczynić, pomrozić. Prostszą wersją jest podawanie surowego mięsa - przy czym np ćwiartki i skrzydła kurczacze mogą być podawane w całości , łącznie z kościami - ale wyłącznie surowe, gotowane kości nadają się do zjedzenia tylko po dokladnym zmieleniu. A do tego - dobre, pełnowartościowe suche.

Co do wieprzowiny - długi czas była zakazana dla kotów ze wzgl na wirus wścieklizny rzekomej - zupełnie nieszkodliwej dla ludzi, ale śmiertelnej dla kotów. Obecnie sytuacja się zmieniła - po wejściu Polski o UE, fermy muszą posiadać certyfikat, że stado jest wolne od choroby Aujeszkiego i większość województw jest od tej choroby wolne.
A wieprzowina jest mięsem cennym ze wzgl na tłuszcz, tak nienawistny ludziom, a kotom niezbędny.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto mar 08, 2016 17:09 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

To oprócz doboru dobrego jedzonka nie zapomnij o sterylce kici :)
ser_Kociątko

Post » Wto mar 08, 2016 17:33 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

izka53 pisze:BARF jest fajny i zdrowy, ale wymaga czasu - co jakiś czas trzeba te mieszanki poczynić, pomrozić.
BARF wymaga przede wszystkim zamrażalnika, w miarę pojemnego.
Ale jeden kot zje dziennie ok 100 gram mięsa, to jest ok 3 kg mięsa na miesiąc. Tyle spokojnie wejdzie do przeciętnego zamrażalnika.
Warto jeszcze zaopatrzyć się w pojemniki albo woreczki do przechowywania w tym zamrażalniku porcji mniej więcej 200-gramowych, czyli na dwa dni.
Co do czasu, zmielenie 3 kg mięs nawet ręczną maszynką, nie zajmie więcej niż godzinę, elektryczną dużo krócej...raz na miesiąc. Dodajmy do tego 15 minut na dodanie suplementów, wymieszanie i popaczkowanie, włożenie do zamrażalnika. Niech będzie 1,5 godziny...raz na miesiąc. Kupienie mięsa przy okazji robienia zakupów dla siebie to juz chyba czas pomijalne mały.
Wyjmujemy 1 paczkę na 2 dni, zawsze w momencie kiedy poprzednią kot zje. Oddzielamy tyle ile kot zje przez 1 dzień, pozostała część leży w najzimniejszym miejscu w lodówce (moja lodówka chłodzi tylną ścianką, więc kocie mięsko leży pod tylną ścianką).
Przed podaniem kotu do mieszanki dolewamy troch wrzątku, szybko mieszając, żeby jedzenie miało temp. pokojową.
Nie zajmuje to więcej czasu niż otwarcie puszki.
Teraz koszty.
1 kg mięsa nawet po 12-15 zł za kg, plus ok2 zł do kilograma na suplementy, daje nie więcej niż 17 zł za kg pełnowartościowego, najzdrowszego jedzenia dla kota (ja kupuję 1/3 serca kacze i ok 10% wątróbki wołowej, to ładnie obniża koszty)
Porównajcie teraz tę cenę i skład, z ceną i składem puszek, które kupujecie :)

Kazia

Post » Pt mar 11, 2016 10:02 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Dziękuję za wszystkie rady:) .
Niestety nie mam jak mrozić kotu jedzenia, bo mieszkam na stancji i mamy jeden mały zamrażalnik w lodówce na górze na trzy osoby i trzy kg mięsa tam nie wejdzie, bez szans. Jak przeniosę się do samodzielnego mieszkania to będę mogła próbować robić takie rzeczy, ale teraz odpada i jest tylko mięsko świeże albo puszki.
Sterylizację zrobimy dopiero jak będę miała więcej wolnego w pracy, żeby się kotkiem dobrze zaopiekować przez parę dni po, czyli pewnie gdzieś w maju :). Kotka nie wychodzi z domu, więc w ciążę nie zajdzie :).

KotaNa5

Post » Pt mar 11, 2016 10:30 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

nie trzeba mrozić
tyłko wtedy trzeba kupić co drugi dzień porcje mięska dla kota na dwa dni (lepiej w mięsnym niż w markecie)

ja nie mrożę mieszanek
dodaję suplementy (ze słoika -bo suplementy są suche i nie wymaga mrożenia)do zmielonego mięsa
można mielić raz na dwa dni -dla jednego kota -to nawet ręczną maszynką spokojnie
jedną porcję dać od razu, przed podaniem wymieszać z suplementami, drugą następnego dnia (trzymać w lodówce -wyciągnąć chwile wcześniej przed podaniem )
a w niektóre dni dawać całe kawałki -takie niezmielone, z kośćmi i skórą
można kupić kacze skrzydełko -jedno starczy na dwa dni
a potem kilka dni mieszanka z suplementami
i znowu coś do gryzienia np mała szyja z indyka -licząc te 15dag na kota dziennie jak szyja z indyka czy skrzydło -bo mięsa w takim kawałku jednak mniej, a 10 dag jak sama mieszanka albo samo mięso np indyk czy wołowina

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Sob kwi 02, 2016 15:37 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Ja się przymierzam o Barfa, tylko mam problem z kupnem serduszek, do sporządzenia mieszanki :P Dzisiaj dopadłam żołądki. Zrobiłam kotom test na "czy nadaję się na barfera" - kociczka z dziką rozkoszą opucowała, natomiast kot nabił na paznokcia i rzucał po pokoju ze spojrzeniem pt. "I co to k... jest"
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Sob kwi 02, 2016 15:51 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

KotaNa5 pisze:[...]Kotka nie wychodzi z domu, więc w ciążę nie zajdzie :).

Do maja niedaleko ale nie odwlekaj sterylizacji. Ciąża, to nie jedyne zagrożenie dla niesterylizowanej kotki, uwierz.
Ropomacicze krąży wśród niesterylizowanych kotek jak lew ryczący szukając, którą pożreć. Świadomi zagrożeń przeciwstawcie się jemu.

Loc

Od: Wto mar 29, 2016 16:24

Post » Sob kwi 02, 2016 18:43 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Btw - barfowcy! Czy wy macie wagi i wszelakie jedzonko siup na wage i ważycie?

Bo mnie w przepisach na ciasta zawsze odstraszało, daj 321g mąki, oraz 627 ml wody... a w barfnych przepisach widzę coś w ten deseń, to straszne 8O O ile mi w mięsnym wyważą mniej więcej porcje, tak jak pozniej będe mielić te szczątki, to nie wiem jak poporcjować.

Fatka

Post » Sob kwi 02, 2016 19:02 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Niczego nie ważę, nawet suplementów.
Mam zwykłą wagę kuchenną taka elektroniczną do 5 kg.
Kiedyś raz jeden zważyłam, pełen pojemnik większy i pełen pojemnik mniejszy - 0.6kg i 0,25 kg mniej więcej sie w nie mieści.
Suplementy też kiedyś zważyłam raz żeby wiedzieć, ile mieści jedna miarka (mam 2 małe miareczki każda inna) i ile się mieści na lyzeczce od herbaty.
To było lata temu, i od tamtej pory daję wszystko tak na mniej więcej, starając się nie dać za dużo, bo uważam, że lepiej ciut za mało dać niż za dużo.

Kazia

Post » Nie kwi 03, 2016 8:09 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

Kaziu, masz koty na full Barfie?

Bo chyba zacznę robić pseudo Barfne mieszanki + nie wyłączę karmy, a zamienię na bezzbożową. Przynajmniej na początek, aż się w to bardziej wgryzę. Myślę, że nawet będzie wskazane, bo jak kocica na surowiznę jak na lato, tak bury miłośnik chrupek i puszek, będzie mi robił problemy.

Fatka

Post » Nie kwi 03, 2016 10:25 Re: Bardzo proszę o rady nt. żywienia kota

BARF dobra rzecz ale pamiętajcie, że jak mieszacie kotu dwa rodzaje karmy, przetworzoną i surową to między posiłkami powinno minąć parę godzin. I powiem szczerze, że jeśli już ktoś daje posiłek BARF raz czy dwa dziennie to nie lepiej i więcej? I nie należy zapominać, że BARF to nie samo mięso jak myślę niektórzy. Samo mięso można podać jako karmę uzupełniającą, przysmak coś jak filetówkę bo można kota w niezle kłopoty wpakować.
Karma komercyjna jest zbilansowana a gdy do dziennej dawki dodamy ot tak sobie mięsa jako posiłek to kot dostanie sporo fosforu dodatkowego. Dlatego tak jak wyżej pisały dziewczyny, np. skrzydełko to lepsze wyjście niż kawałek kuraka (mamy mięso - fosfor i kości - wapń) Nie można zapominać o taurynie, której samo mięso też nie dostarczy a jest bardzo ważna dla kota.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

[następna]