Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 25, 2016 18:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

No dobrze, ale ten preparat nadaje się do podawania nerkowcom czy nie?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw lut 25, 2016 19:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:Witajcie. Czytam wątek zamknięty VII (o nawadnianiu, i czym-?), jestem na 25 str z 108. Czy ktoś zna płyn infuzyjny OPTYLITE ?
(...)

Czarnuszku, ja nawadniam mojego kocurka płynem wieloelektrolitowym, bo tym jest Optylite (jest jeszcze Frasenius). Podskórnie, od jakichś dwóch miesięcy.
Co jakiś czas używam NaCl z glukozą 5% 1:1.
Kotek mi odżył, dodatkowo - wapń utrzymuje się na rozsądnym poziomie, a miałam z tym problem, używając Ringera. Apetyt jak na kotka z mocznicą - też niczego sobie, a było bardzo źle.
To jest kotek, który jest już w bardzo późnej fazie PNN.
Tylko uważam, że dobór płynu i jego dawka jest tak indywidualną sprawą, że trudno coś doradzać.

Theodora

Od: Pon kwi 30, 2007 10:49

Post » Czw lut 25, 2016 19:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Taizu bardzo dziekuje za odpowiedz. Ktore wyniki mowia o odwodnieniu kota? Dostawal kroplowki ale po otrzymaniu wynikow Pani doktor stwierdzila, ze nie ma potrzeby ich dalej robic. Natomiost dr Neska po konsultacji napisala, ze kot jest ladnie nawodniony. W weekend bede u weterynarza i jeszcze raz porusze ten temat. Jezeli to faktycznie zapalenie to jest szansa, ze nie bedzie to dalej postepowalo? Wiem, ze jestem upierdliwa ale kompletnie na tym sie nie znam, a chcialabym wiedziec o czym rozmawiac z wetem, zeby pomoc kocurkowi.

Agatka86

Od: Sob lut 20, 2016 15:28

Post » Czw lut 25, 2016 21:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

O odwodnieniu świadczy wysoki hematokryt (HCT), a solidnie zagęszczony mocz temu przytakuje. Nie pisałaś dat, z kiedy są wyniki, możliwe, że one były sprzed tych kroplówek jeszcze. Odwodnienie widać też po skórze kota (jak mu zrobisz fałdkę skórną palcami, to u odwodnionego prostuje się wolniej ), więc może np. oceniano po wyglądzie.
Zapalenie nerek może minąć, jeśli ustąpi przyczyna, a następstwa nie będą zbyt poważne (tzn sporo tkanki nie zostało uszkodzone. Pnn to właściwie nie choroba, tylko stan, gdy taka część nerek już uległa zniszczeniu, że nie dają rady filtrować wszystkich zanieczyszczeń.
Trzeba leczyć infekcje, jeśli są, antybiotykiem dobranym z posiewu, a nie na oko, i pamiętając, że leki też mogą być nefrotoksyczne.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt lut 26, 2016 18:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy Ulgastran ma mocno miętowy smak? Podobnie do Alugastrinu, czy może mniej?
Potrzebuję czegoś na złagodzenie podrażnień w ukł. pokarmowym. Obawiam się, że może mieć nadżerki. W pyszczku nie ma. Na Alugastrin reagowała ogromnym ślinotokiem, leciało nawet przez nos.
Odczuwa dyskomfort po podaniu leków lub po karmieniu (od 3 dni jest wyłącznie na dokarmianiu), zaraz po tym daję wyar z siemienia, ale to za mało.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Pt lut 26, 2016 20:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie pamiętam jaki smak ma Ulgastran,wiem za to że moja Zuzia zawsze po nim wymiotowała.
Zamiast Ulgastranu można podawać Venter. To ta sama substancja czynna,ale w tabletkach do rozpuszczania.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Pt lut 26, 2016 20:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Smak ulgastranu kojarzy mi się z syropem na kaszel - najpierw słodki a potem niby gorzki taki chemiczny. Ale mięty w nim nie czuję. Moja kotka go nie znosi.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pt lut 26, 2016 21:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ok, dzięki.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Post » Nie lut 28, 2016 19:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś z forumowiczów podawał steryd kotu z ustabilizowanymi parametrami nerkowymi w II fazie PNN?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Pon lut 29, 2016 12:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Theodoro, dzięki; lecz sama muszę zadecydować o podaniu 1-y raz Optylite (nasz wet nie dał zezwolenia bez zbadania poziomu elektrolitów). Zastanawiam się dlaczego przy NaCl czy Ringerze zw. nie trzeba?/ Mam też Ringer z mleczanami ale też musiałabym podać na własną rękę 1-y raz, bo gazometria nie zrobiona i kwasica nie stwierdzona, czy mogę tak zrobić, bez lekarza? z Optylite czy Ringer z mleczanami?
Czy jest problem z wchłanianiem się Ringera z mleczanami? /U nas czas na następne badania, po 3 mies.
---------------------
Przyszły Catzinefood Purr i ten pakiet próbny Catzinefood zwykły. Nie miałam nadziei że pójdzie, wiedząc że to konsystencja i zapach "mielonki", szkoda. Za to udko db przysmaczone, tak. No to już nie ma nic dla nas nowego co by zaskoczyło a nie było "trucizną". Kiciuś dyktuje warunki, "krótko a dobrze". To poza wszystkim "smakosz", ale taki co nie uznaje wołowiny!./ Ulgastran ma perfumiasty zapach, dla kota musi być przykry.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Pon lut 29, 2016 17:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Moja kotka dostawała steryd w zeszłym roku. Pojawiła się u niej wtedy mocna anemia (podejrzenie tła autoimmunologicznego), dużo było eozynofilii. Dostawała przez ok. miesiąc encortolon.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Post » Wto mar 01, 2016 21:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś wie jaka jest maksymalna dawka na dobę Peritolu?
Obrazek

szybenka

Post » Wto mar 01, 2016 21:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Płynu Ringera z Mleczanami nie stosuje sie przy problemach z wątrobą.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto mar 01, 2016 23:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

szybenko - tu była mowa o peritolu viewtopic.php?p=7567633#p7567633

fili

Post » Wto mar 01, 2016 23:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzięki wielki, nie mam czasu kopać miau.
Obrazek

szybenka

[poprzednia][następna]