Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie sty 31, 2016 15:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Na wątku "Rozważania o uwodnieniu kota" znalazłam podobny przypadek (PcimOlki)- "Bakteryjne odmiedniczkowe zapalenie nerek wywołane E.Coli. Leczenie jest tutaj: http://pcimol.eu/olek_rf/ "
Niestety gdy klikam w link, pokazuje: nie odnaleziono serwera

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Wto lut 02, 2016 12:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś zamawiał Biopron na stronie docsimon i też miał przeboje?
Tydzień temu zamówiłam opakowanie Premium 60+20 kaps. i 2 opakowania Forte 30+10 kaps.
Dziś dostaję maila, że tego drugiego rodzaju nie mają na magazynie.
Ale do koszyka na stronie dodać mogłam :twisted: Jak w Krakwecie normalnie :roll:
Premium natomiast nie mogłam kupić więcej, niż jedno opakowanie.
Poprzednim razem też tak było. Reglamentacja czy inny czort?
Wkurzyłam się :evil:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lut 03, 2016 10:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Info przydatna: igły Terumo NEOLUS można jeszcze zakupić tutaj: telefon tam podany jest czynny.
http://medicalplus.net.pl/pl/p/Igla-ini ... -40-mm/222
-----------
Mają jeszcze różne rozmiary, oprócz tych chyba najlepszych 0,8. Ten rozmiar mają już tylko Terumo AGGANI (używam ich, nie umywają się do Neolus, co Pani pod tel. potwierdziła). I na pewno mają 0,7 Neolus (100 sztuk=12 zł +wysyłka) i 0,9 Neolus. Trzeba napisać email: biuro@hamed.pl
----------
Czy ktoś wie gdzie jeszcze można dostać Terumo Neolus 0,8 i w ogóle? Allegro?

Czarnuszek6

Post » Sob lut 06, 2016 16:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie. Zmagam się z tematem - kroplówki, ale jakie? Już w ostatnich badaniach 2 mies. temu kiciusiowi wyszły Sód i Chlorki ponad górną granicę: Sód 158 /144-156,5/, Chlorki 121 /101-118/, i te parametry z badania na badanie rosną. Wyraznie ma już dosyć kroplówkowania NaCl 0,9. Znalazłam tutaj (wątek VI zamknięty) cytat z dr Katjy James że NaCl 0,9 jest wręcz niewskazany przy PNN.
viewtopic.php?f=36&t=126706&start=1065
-----------
Pozostaje Ringer i NaCl+Glukoza. Ringer z mleczanami przy stwierdzonej już kwasicy? Jak ustawić kroplówkowanie dalsze?

Czarnuszek6

Post » Sob lut 06, 2016 17:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

U nas też sód był przekroczony. Zaczęłam, za radą weta, podawać NaCl z głukozą, 1:1.
W ostatnich dwóch badaniach sód był w normie.

Erin

Post » Nie lut 07, 2016 1:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin, ile razy i w jakiej ilości podajesz NaCl+Glukoza 1;1 ? jak długo można trzymać taką kroplówkę otwartą? czy tylko dobę? kupuje małe butelki 250 ml, choć też 10 zł za taką, bo podobno z Glukozą nie można dłużej trzymać otwartą niż dobę. Glukoza nie wiem jak działa na dłuższą metę, poza tym że w tej kroplówce jest mniej Na / Cl. Jak daję to, wtedy nie je już wcale. /
----------
Na wątku o dowadnianiu jest o 3-komponentowych specjalnych strzykawkach w tym celu, z gumką. Czy ktoś może coś polecić, proszę?
----------
Musi dostawać częściej B12, a to można tylko z kroplówką NaCl, które trzeba ograniczyć na rzecz Ringera, ewent. NaCl+Glukoza.
----------
Czy ktoś stosował URINO-WET? jutro mam to odebrać od lekarza.
Ostatnio edytowano Pon lut 08, 2016 0:57 przez Czarnuszek6, łącznie edytowano 3 razy

Czarnuszek6

Post » Nie lut 07, 2016 10:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja jeżdżę do weta, bo książę pan jest mega histerykiem i po kroplówkach w domu dostawał jakichś ataków.
Wcześniej jeździłam 2 razy w tygodniu, teraz co drugi dzień. Otwartą butelkę chyba przez kilka dni można potrzymać.

Erin

Post » Wto lut 09, 2016 12:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 - strzykawki 3-koponentowe to np. takie:
https://www.doz.pl/apteka/p13424-Strzyk ... esci_1_szt
Tłoczek się lekko przesuwa. Jeśli się takiej strzykawki nie otwiera (np. żeby nałożyć do srodka zmiksowana karmę) to starcza na długo.

Czy jest jakaś odżywka dedykowana dla kotów nerkowych? Coś jak convalescence w proszku, do podawania strzykawką, tylko dla kotów nerkowych (z obniżoną zawartością fosforu i pożądanymi dla nerkowców składnikami)?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Wto lut 09, 2016 14:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Może jakaś pasta multiwitaminowa? Tylko trzeba poczytać skład.

A ja w kwestii mokrych karm bezzbożowych - oprócz nerkowych puszek i saszetek (Kattovit, Beaphar, Hill's) daję też Ferringę i Landfleisch. Dziś kupiłam na spróbowanie GranataPet.
Jakie jeszcze możecie polecić z obniżoną zawartością wapnia i fosforu?

Erin

Post » Wto lut 09, 2016 14:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:Czy ktoś stosował URINO-WET? jutro mam to odebrać od lekarza.

Ja stosowałam, ten w kapsułkach.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Wto lut 09, 2016 15:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... elis_karma
Terra faelis ma mało fosforu.
Ale cena mnie trochę przeraża.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Wto lut 09, 2016 15:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

No fakt, dość drogo, podobnie jak GranataPet.
Ale, z drugiej strony, 6 puszek Kattovitu (o konnsystencji mocno przemielonego pasztetu) kosztuje prawie 38 zeta.
Taniej wychodzi tylko pakiet 24 puszek, ale jak kot wybrzydza i trzeba mieć ze 3-4 rodzaje karmy, to ja pierdzielę wywalać na raz kilka stów.

A propos wybrednisiów - podawaliście Peritol? Ewentualnie jakiś inny środek?

Erin

Post » Wto lut 09, 2016 15:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

fili pisze:http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/terra_elis_karma
Terra faelis ma mało fosforu.
Ale cena mnie trochę przeraża.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ood/526336

Może jeszcze ta karma ?

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kra/348791 -Czarniak z owocami morza.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Wto lut 09, 2016 15:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin pisze:A propos wybrednisiów - podawaliście Peritol? Ewentualnie jakiś inny środek?
Podawałam Peritol - 1/4 tabl. rano i był efekt. Naprawdę kot podchodził (jakby nie swoją mocą ;) ) do miski i jadł.
Teraz parametry poleciały to i Peritol specjalnie nie pomaga, ale podaję nadal.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Wto lut 09, 2016 15:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Podawałam peritol, ale efekty były średnie. To znaczy jadł więcej, ale na pewno nie dwa razy więcej, na pewno też nie rzucał się na żarcie.

Rzucanie się na żarcie, takie mega rzucanie się, zauważyłam jak dostawał razem Luminal i Relanium na atak padaczkowe. No ale ponieważ relanium poszło w odstawkę, dawka luminalu też zmniejszona, to koteczek przestał się rzucać na żarcie ;)

Co do karm, ja mam w domu kilkanaście rodzajów puszek, saszetek i inszych, bo nigdy nie wiem, na co koteczek ma ochotę. Nie mówię już o karmie, którą oddałam/wywaliłam, bo koteczek przestał jeść ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

[poprzednia][następna]