Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 07, 2016 11:01 Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Jakiś czas temu mój kocurek był smutny i szukał przyjaciela. Przyjaciela dostał i po przejściowych problemach: "co to jest?" "czemu on chce cały czas spać?!" "czemu to takie małe i słabe, że jak pacnę łapą to przeleci przez cały pokój?", kot kota pokochał miłością wielką, razem śpią, razem się bawią i 5 minut bez siebie wytrzymać nie mogą. Było w porządku i w sumie nadal jest oprócz jednego małego przedziwnego problemiku. Moje kociska nie są agresywne ani w stosunku do ludzi, ani psów, ani siebie nawzajem, takie przylepy dwie... Problem pojawia się, gdy w grę wchodzi jedzenie. Do tej pory zaobserwowałam to tylko jak w grę wchodziła wołowina. Starszy na młodszego syczał i wyganiał go z kuchni by sam wszystko zeżreć. Wołowina była rzadko(raz na trzy/cztery miesiące) bo my z tych co zagrażają polskim tradycyjnym wartościom i mięsa nie jemy. Ostatnio ten sam problem zaobserwowałam przy normalnym posiłku. Dostają taką samą karmę, w tej samej ilości, w takich samych miseczkach, na takich samych podstawkach i o tych samych godzinach codziennie. No i się zaczyna nasz mały cyrk.
Wersja pierwsza: Starszy syczy na młodszego, to młodszy odchodzi i nie je.
Wersja druga: Starszy syczy na młodszego, młodszy go ignoruje, więc starszy siedzi syczy i nie je.
Wersja trzecia: Miseczki po dwóch stronach pokoju i każdy je bez syczenia.
Ogólnie nie ma szans, żeby zjadły spokojnie koło siebie. I tak od dwóch dni. Ma ktoś pomysł jak tym dwóm małym małpom wytłumaczyć, że syczeć na siebie nie wolno i jeść trzeba razem? Żadny żadnego nie atakuje, nie przegania w inny sposób niż syczeniem, ale wolałabym to rozwiązać niż im do reszty odbije i zacznie się to przenosić na inne sfery życia.

miaurida

Od: Czw maja 07, 2015 17:30

Post » Czw sty 07, 2016 11:17 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Ja bym karmila kazdego osobno i juz.

Moze zapomna. I kiedys bedzie mozna polaczyc. A osobne karmienie sie przydaje jak np. kazdy musi jesc co innego.

Zdrowia zwierzaczkom!
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw sty 07, 2016 11:27 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

miaurida pisze:Ma ktoś pomysł jak tym dwóm małym małpom wytłumaczyć, że syczeć na siebie nie wolno i jeść trzeba razem?

ale po co im tłumaczyć?
niech sobie jedzą oddzielnie jak tak wolą 8)
dlaczego syczeć na siebie nie wolno? to przecież sposób komunikacji

starszy syczy - można pomyśleć nad tym mięsem dla kotów częściej, skoro lubią , a szczególnie starszy lubi z tego co piszesz
ja prawie nie jem mięsa, ale kotom daję codziennie -bo to mięsożercy

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw sty 07, 2016 11:36 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Codziennie to one mają mięsne żarcie w puszkach i jedzą lepiej niż my :P Więc raczej nie narzekają, ale jakby miały codziennie wołowinę jeść to bym zbankrutowała :P A syczeć to i niech sobie syczą póki kończy się tak, że to syczenie powoduje, że drugi boi się podejść do miski. No i nie bardzo mi się uśmiecha zmieniać dom w jedną wielką miskę dla kotów...

miaurida

Post » Czw sty 07, 2016 11:44 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Kiedy ja przywiozłam drugiego kota rowniez miałam problemy, kiedy kocurek jadł, to kotka od razu podbiegala do miski i kocur uciekał. U mnie pomogło rozstawienie trzech misek w rożnych miejscach. Kotka zobaczyła, ze jej nie zabraknie i przestała rzucać sie na michę, kiedy kocur jadł. Teraz czasami jedza wspólnie z jednej miski. Ciesz sie, ze Twoje koty jedzą mięso, moje nie chcą, bardzo nad tym ubolewam, ponieważ po pierwsze, zdrowiej karmić kota mięsem (barf) a po drugie wychodzi to o wiele taniej niż karmienie dobrej jakości karma, zwłaszcza dorastających kotow.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Czw sty 07, 2016 11:49 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

miaurida pisze:Codziennie to one mają mięsne żarcie w puszkach i jedzą lepiej niż my

Żarcie w puszkach to najczęściej nie mięso (chociaz pachnie jak mięso i wygląda jak mięso i kosztuje jak mięso).

miaurida pisze:No i nie bardzo mi się uśmiecha zmieniać dom w jedną wielką miskę dla kotów..

tej myśli nie rozumiem
po prostu stawiasz dwie miski dalej od siebie, a nie bliżej -co to za róznica?

nie muszą jeśc wołowiny, ale mięso prawdziwe -nawet kurczaka, indyka czy kaczkę

Ja karmię zwierzaki surowym mięsem i kupuję np skrzydła z kaczki po 6 zł za kilogram, czy ćwiartki z kurczaka po 4 zł za kg.
Przy dwóch kotach to nawet wołowina gorszego sortu nie wyszłaby drogo - bo kot zjada ok (zależnie od wagi ) 10-20 dag mięsa dziennie ( jak nie je chrupek ani puszek ani smaczków)

Patmol

Post » Czw sty 07, 2016 12:06 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Może rzeczywiście tak zrobię :-) Choć u mnie dalej to znaczy: jedna miska w pokoju, druga w kuchni - to minimalna odległość^^" Trochę wiem o tym co znajduje się w puszkach i niestety wiem jeszcze więcej o tym ile mięsa znajduje się w ćwiartce kurczaka(i innym mięsie sklepowym) oraz o tym co robią by było go więcej(dwa razy więcej) i by mogło kosztować po 4 zł za kilogram(tak... ta ćwiartka była o połowę mniejsza gdy przyszła do zakładu). To jeden z powodów, dla których ja sama mięsa nie jem :P W puszkach mięso często jest lepszej jakości niż to w sklepie dla ludzi(mówię o tych lepszych karmach). Co nie zmienia faktu, że od czasu do czasu moje koty dostają również i serduszka drobiowe i żołądki i wołowinkę i mięso z kurczaka :P

miaurida

Post » Czw sty 07, 2016 12:08 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

miaurida pisze:W puszkach mięso często jest lepszej jakości niż to w sklepie dla ludz

z czego tak wnioskujesz?

to znaczy na pewno sa takie puszki, ale ich cena będzie porównywalna do ceny wołowiny/cielęciny

Patmol

Post » Czw sty 07, 2016 12:11 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Z relacji osób, które pracowały w zakładach drobiarskich(takich co to robią w wołowinie, nie znam, może dlatego częściej ją kupuję^^") oraz tych co studiowali dogłębnie i namacalnie tematy puszek :P

W sklepie zoologicznym, który ma odpowiednie rabaty cena kilograma mięsa w takiej puszcze i tak jest mniejsza od kilograma wołowiny w markecie :P

miaurida

Post » Czw sty 07, 2016 12:13 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Puszki to najdrozsze zarcie dla kotow, miecho i bezzbozowe suche to calkiem dobry i tani wybor :) Tego miesa koty zjadaja o wiele mniej niz saszetki czy puszki.
Ja na poczatku nie moglam uwierzyc, ze moje zarloki maja pelne brzuchy po lyzce miesa...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw sty 07, 2016 12:15 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

miaurida pisze:
W sklepie zoologicznym, który ma odpowiednie rabaty cena kilograma mięsa w takiej puszcze i tak jest mniejsza od kilograma wołowiny w markecie :P

konkretnie jakie puszki?
wołowiny dla kota lepiej nie kupować w markecie
zdaniem mojego psa 8) oni coś tam dodają do mięsa, albo czymś je czyszczą i śmierdzi i nie nadaje się do jedzenia (ja nie czuję)
ale to z mięsnego jest OK

Patmol

Post » Czw sty 07, 2016 12:19 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Ogólnie zaczęłam się czuć dziwnie, bo moje koty są zdrowe, jedzą lepiej ode mnie, nie są otyłe ani wygłodzone i mają świetne wyniki, a tutaj nagle czuje się trochę atakowana jakbym co najmniej karmiła je hamburgerami z Maca -.- Wyluzujcie trochę-.- Z mokrych jedzą głównie Feringę i okazjonalnie raz na tydzień Cosmę.

miaurida

Post » Czw sty 07, 2016 12:20 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

I fakt. Czegoś tam muszą dodawać bo wołowina po upływie daty ważności o godzinę robi się sina. Podałam ten przykład bo w marketach jest najtańsza a pisałyśmy o cenach.

miaurida

Post » Czw sty 07, 2016 12:25 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

mnie osobiście jest zupełnie obojętne czym karmisz swoje koty
i nie pytam wcale o ich jedzenie ( a tym bardzie nie interesuję się Twoim jedzeniem)

tylko o te puszki z mięsem, co maja lepsze mięso niż w mięsnym i kosztuje to , licząc ilość mięsa, taniej niż w mięsnym za kilogram takiego samego mięsa 8)

zafoliowane mięsa nie kupuję , ani takiego z ważnością
ważność mięsa określa precyzyjnie mój pies

i która Feringa jest tka korzystna?
bo np ta poniżej jest b droga - 29 za kilogram (a głównie)
Drób z marchewką i mniszkiem:
w 70% z: serca drobiowe, mięso drob iowe, wątroba drobiowa, żołądki drobiowe, szyjki drobiowe, 26,9% bulion, 2% marchew, 1% minerały, 0,1% mniszek
Ostatnio edytowano Czw sty 07, 2016 12:30 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Post » Czw sty 07, 2016 12:29 Re: Koty Dwa. Syczenie podczas jedzenia.

Popytaj się osób, które pracowały w takich zakładach mięsnych... Myślę, że one mają więcej do powiedzenie o tym co dzieje się z mięsem zanim trafi do sklepów i ile z tego mięsa w mięsie zostaje. Ja nasłuchałam się tego tyle, że "mięsa"(bo mięsem tego już nie nazwę) nie tknę chyba do końca życia. No i osób, które wiedzę więcej o jakościowych testach i wymaganiach dotyczących karmy dla kotów. Myślę, że dokumenty i fakty też dadzą lepszy obraz niż takie forumowe plotki :-)

miaurida

[następna]