Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 04, 2016 22:34 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

andorka pisze:W Polsce: http://parkpamieci.eu/proces.html

Byłaś tam Andorka? Napiszesz coś więcej o tym miejscu?

Pan.Kruk

Od: Pon paź 12, 2015 10:28

Post » Pon sty 04, 2016 23:02 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Bez sensu jest wyliczanie komuś na ile go stać i traktować to jako zarzut.
Ktoś zarabia dużo - to go stać. Ktoś tak cierpi po śmierci zwierzęcego przyjaciela że weźmie kredyt na kremację i urnę bo to w jakiś sposób złagodzi cierpienie - to też jego sprawa.

Mnie razi coś innego.
Aż takiego stopnia robienie biznesu na ludzkim cierpieniu.
To taki odpowiednik przedmiotów ułatwiających życie osobom nieopełnosprawnym - których ceny są czasem totalnie z kosmosu. Jakaś półeczka do wózka inwalidzkiego by postawić na tym respirator - kilka tysięcy, podkładka ułatwiająca kąpiel dziecka - 2 tys. Choć nie są niczym innym niż kawałkiem plastiku.

500 - 1000 zł urna.
700 zł kremacja kota.
Dokładnie taki koszt a w sumie nawet mniejszy jest za kremację człowieka (piszę o samej kremacji - bez kosztów dodatkowych - bo tych przy kremacji zwierząt też nie ma).
Którego ciało jest 10, 20 razy cięższe niż kocie. A krematorium też swoje zarabia i na pewno stratne nie jest. Nie jest to też obecnie na tyle jeszcze popularna u nas metoda pochówku by ludziska waliły drzwiami i oknami.

Kremacja jest dla mnie bardzo przyjaznym sposobem pochówku,
Ale czemu to aż tyle kosztuje?
Tak mnie w zęby gryzie że śmierć mojego zwierzęcia ma być aż taką korzyścią i biznesem dla kogoś.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon sty 04, 2016 23:03 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Czy ktoś mógłby napisać jak wygląda pogrzeb na cmentarzu dla zwierząt? W moim mieście takiego nie ma. Jest dopiero w planach... Czy przy pochówku ktoś pomaga czy wszystko robi się samemu? Co przy takich temperaturach jakie mamy obecnie i ziemi zamarzniętej na kość?

Pan.Kruk

Post » Pon sty 04, 2016 23:28 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Blue... Niestety ceny są dokładnie przemyślane. O ile cenę kremacji rozumiem ( wiem ile może kosztować odpalenie pieca) to ceny urn są kosmiczne. Ja placiłam grubo ponad tysiaka za samą urnę. Zwykłą, prostą... Uważam,że to dużo za dużo,ale ludzie wiedzą, że na dzieciach,ukochanych zwierzętach,zdrowiu nikt nie oszczędza i można z niego wyssać każde pieniądze
Życie.
A weterynarze? Przegląd kota przed pójściem do nowego domu - 380 zł. bez żadnych szczepień, zdjęć, usg. Test felv+krew. Operacja nogi bezdomniaczka 1200 zeta+ opieka po. Usunięcie 5 zębów bezdomniaczka 7 stów. Miesięczna walka o życie bialaczkowca pochłonęła kwotę 5 cyfrową. Mam masę takich opłat chorych w ksiazeczkach.To jest przegięcie,ale płacimy. Płacimy bo kochamy. Gdybym zarabiała słabo to byłabym w stanie się zapozyczac dla dobra kotów. Weci o tym wiedzą i ciągną jak mogą.
Jestem w ciąży. Za wizytę raz w miesiącu,która trwa około 40 minut, z pełnym usg i pomiarami dziecka placę 150 zeta. Taniej niż u weta :/

Pan.Kruk

Post » Pon sty 04, 2016 23:40 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

A kremacja jest po i tylko dla właścicieli więc łatwiej zrezygnować z tych kosztów i pochować Kotka normalnie.
A wet? To walka o zdrowie/ życie. Tu właściciel jest pod ścianą. MUSI wydać,albo straci zwierzaka. Dla mnie to jest gorsze. Ceny w lecznicach. To jest kosmos. "Przymusowy" kosmos a nie "fanaberia".

Pan.Kruk

Post » Wto sty 05, 2016 2:10 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

toz-police pisze:A dlaczego uwazasz, ze to fanaberia dla bogatych ? Moje koty to moja rodzina i sa warte kazdych pieniedzy.

Po prostu takie mam wrażenie do dziś kiedy przeczytałem post Pan.Kruk nawet nie wiedziałem i nie przyszło mi do głowy, że można coś takiego zrobić.
Przecież naszych najbliższych ludzi głównie chowamy tradycyjnie w ziemi a też są dla nas warci każdych pieniędzy. Więc nie rozumiem dla czego nie można by tak pochować kota. Jak widać taka kremacja nie wszędzie jest możliwa, więc dochodzi dojazd czas itp do tego urna za ewentualnie 1000.
Więc uważam, że to fanaberia. A że nie groźna to niech każdy robi jak chce. Podejrzewam jakby zapytać w Polsce właścicieli kotów czy zdecydowaliby się na kremacje kota to nie wiem czy 1% by się zdecydował.
A co do wetów ciągnących jak można z ludzi (już nie mówiąc o ich własnych kotach) którzy pomagają bezdomnym kotom to już uważam za czyste chamstwo i pazerność.
Ale może w dużych miastach tak jest gdzie młodzi weci chcą się prędko dorobić. Ja chodzę uważam do b. dobrego gabinetu i tam też są normalne ceny.
Za jakieś tam oględziny, zaropiałe oko, coś tam z uchem, jakaś kontrola, podanie leku czy co tam to płacę tylko za lekarstwo lub na prawdę jakieś nie wielkie sumy.
Oglądałem kiedyś program w którym było właśnie o cmentarzu dla zwierząt nie pamiętam gdzie.
Miejsce kopie pracownik, można zasypać samemu. Płaci się chyba za 5 lat a potem trzeba znów płacić bo pochowają tam innego zwierza.
A co do kopania w takich temperaturach to hmm pewnie podobnie jak na ludzkich cmentarzach bo ludzie zimą też umierają. Stawia się koksownik w formie jakby łóżeczka dziecięcego, rozpala i po jakimś czasie się kopie, przecież ziemia nie jest zmarznięta na 2m.

Szwagier

Od: Czw wrz 04, 2014 2:00

Post » Wto sty 05, 2016 2:52 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Szwagier pisze:No tak, kto bogatemu zabroni. Uważam osobiście to za fanaberię dla bogatych, bo przeciętnego użytkownika kota na coś takiego chyba nie stać. Nie licząc samych kosztów kremacji to jeszcze dojazd gdzieś do Berlina a jak czytamy na forum ludzie czasami mają problem z dojazdem do weta szczególnie jak mieszkają poza miastem.

Jak bym czytała Fakt - "żona Lewandowskiego ma torebkę za 15 tysięcy, a pani Heleny i jej siódemki dzieci nie stać na nowe podręczniki" I co z tego? To jak ekspedientka w sklepie, kiedy kupowałam kotom wątróbkę, mruczała pod nosem "a ludzie nie mają co jeść.". Miałam jej powiedzieć: głupia babo, dlatego, że ja coś w tym sklepie kupuję, nie ważne, dla kotów czy dla siebie, ty masz pracę, dostajesz pensję. Jeśli przestaniemy kupować pójdziesz na bezrobocie, bo właściciel sklep zlikwiduje. Tak samo z tą torebką, która daje pięniądze producentowi, robotnikowi, dostawcy, hurtownikowi, sprzedawcy, tak samo jest z kremacją, urnami, pochówkami itd. Dzięki temu, że ktoś ma, jak to pogardliwie nazywasz "fanaberię" ileś osób po drodze ma pracę i pieniądze. Nie żyje na koszt państwa czyli nasz. Przepraszam za offtop, ale co jakiś czas takie rozumowanie mnie doprowadza do szewskiej pasji.

Ja się kiedyś zastanawiałam nad "diamentami pamięci" http://www.zawsze-razem.pl/diament-zaws ... jubilerska - można mieć ukochane zwierzę zawsze przy sobie. Ale to ciągle jest bardzo drogie, kosztuje co najmniej 5000. Mam na szczęście gdzie chować swoje zwierzęta - od papużki falistej po psa. Składając je ziemi wiem, że stają się cząstką natury, która mnie otacza. Nigdy nie zdecydowała bym się na utylizację, na pozostawienie zwierzęcia po śmierci w lecznicy.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Wto sty 05, 2016 19:58 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Moj Lolek pochowany jest pod jego ulubiana leszczyna. Bo mam ogrod i taka mozliwosc. Na grobie stoi figurka kota a nad nia wisi aniolek.Jak pisalam w innym watku, bardzo mi ten grob pomaga przezywac zalobe.Chodzimy codziennie do Lolka, jego kamraci biegaja a my z nim gadamy.. Ale do meritum, moja przyjaciolka po smierci jej psiaka tez skremowala cialo. I Rossi stoi w urnie na kominku. obok jej zdjecie..Wiem,ze sam fakt,ze prochy sa blisko pomagaja przejsc okres zaloby. A pozniej przechodzac obok usmiechnac sie i powiedziec hej Rossi,pamietam i tesknie..

buuenos

Od: Śro gru 05, 2012 19:56

Post » Wto sty 05, 2016 20:19 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Pan.Kruk pisze:
andorka pisze:W Polsce: http://parkpamieci.eu/proces.html

Byłaś tam Andorka? Napiszesz coś więcej o tym miejscu?

Nie, nie byłam, znalazłam folder w lecznicy dla zwierząt
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Wto wrz 06, 2016 9:30 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

a czy, i jezeli tak to gdzie, mozna kupic sama urne? googlam, ale jakos mizernie wynikow po polsku mi wyskakuje ...
dostalam kota w takim plastikowym pudelku i chcialabym go przelozyc do czegos bardziejszego.

Alchemilla

Od: Nie lip 03, 2011 7:01

Post » Wto wrz 06, 2016 9:39 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

http://www.portaleum-shop.de/shop/edelh ... hnitzerei/ Ta jest bardzo ładna na żywo. Niestety mam...
Będąc na miejscu pytałam czy mogą wysłać do Polski, odpowiedź była twierdząca. Pytałam, bo nie mieli na stanie tej, którą chciałam. Ostatecznie kupiłam inną.

Pan.Kruk

Post » Wto wrz 06, 2016 9:43 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

http://www.portaleum-shop.de/shop/liebe ... anit-hell/ Te są duże. U mnie są w niej prochy dwóch braci, których zabrała nam białaczka.

Pan.Kruk

Post » Wto wrz 06, 2016 9:44 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Możesz kupić urnę w "zwykłym" zakładzie pogrzebowym, ale tam większość ma krzyże itd. Może można zamówić bez ozdób. Ja szukałam, ale nic ciekawego nie znalazłam.

Pan.Kruk

Post » Wto wrz 06, 2016 9:48 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Albo poszukaj na allegro - np:
http://allegro.pl/porcelanowe-puzderko- ... 13739.html
http://allegro.pl/stalowa-metalowa-szka ... 47364.html
wpisz "puzderko" i poszukaj. Może coś Ci wpadnie w oko. To nie musi być typowa urna.

Pan.Kruk

Post » Wto wrz 06, 2016 10:12 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

[poprzednia][następna]