Celina i Naomi, czyli miłość w kolorze rudego błękitu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 04, 2016 13:59 Celina i Naomi, czyli miłość w kolorze rudego błękitu

ObrazekObrazek
Źródło: Schronisko "Kundelek" w Rzeszowie
Panna Celina (w schronisku Morelka) pojawiła się w schronisku w 2014 roku i wkrótce zamieszkała pod moim dachem. Wówczas chudziutka, z potarganym, bardzo zniszczonym i skołtunionym futrem, które wkrótce ogolono. Obecnie grubiutka kuleczka o pięknych, dwukolorowych oczach - jedno jest złote, drugie ciemnobrązowe. W typie persa, wyniosła, bardzo rozmowna i dominująca kotka, która musi mieć wszystkich pod sobą, ale bardzo przyzwyczaja się do określonego człowieka i potrzebuje ich stałego towarzystwa.Uwielbia podróże samochodem, ale tylko gdy pozwala się jej wyglądać przez okno. Ostatnio przytyła na zimę i z drobnej kotki stała się wielką, ospałą kocicą :DObrazek

W wrześniu tamtego roku zamarzył mi się kot brytyjski. Wiadomo - słodki misiek, niebieska kuleczka, chodzący termofor ;) jakże złudne były moje wyobrażenia haha :D Nigdy nie interesowałam się zanadto rasami, warunkami hodowlanymi ani wymogami jakie powinien mieć potencjalny kupiec w stosunku do hodowcy. Wszystko działo się zbyt szybko, bym mogła wystarczająco dowiedzieć się o hodowli, z której brałam kota. Kobieta, która sprzedała mi Naomi za zawrotną cenę 800 złotych wydawała się być bardzo miła, godna zaufania i lubująca się w kotach. Gdy zapytałam o to dlaczego nie sprzedaje mi kota z rodowodem odparła, że wyrobienie rodowodu dla Naomi kosztowałoby mnie 1000 złotych więcej, a rodowód jest mi w zasadzie potrzebny tylko do ewentualnych wystaw albo rozmnażania. Nie chciałam ani rozmnażać, ani prowadzać po wystawach. W rzeczywistości cena kota brytyjskiego z rodowodem, z poważnej hodowli zaczyna się od 1800 złotych, ale w tamtym momencie na nieszczęście nie miałam o tym pojęcia :evil:
Wkrótce zdałam sobie sprawę, że Naomi tylko z wyglądu przypomina brytyjskiego kotka, w charakterze bowiem przypomina najprawdziwszego szakala :lol: Jest niesamowicie żywiołowa, skoczna, uwielbia zabawnie atakować ospałą Celinę w najmniej spodziewanym momencie, skacząc jej na plecy, albo rzucając się na jej ogon :D Niestety, ma spore problemy z socjalizacją i boi się ludzi, dźwięków, niekiedy nawet najmniejszego szelestu. Ma problemy z uszami, które zapycha co jakiś czas ciemna wydzielina, ale weterynarz nie stwierdziła świerzbu. Wszystko to jest pozostałością po tej pseudohodowli, której właścicielka masowo rozmnaża kociaki, które siedzą gdzieś w piwnicy i mają najwyraźniej znikomy kontakt z człowiekiem. Mam tylko nadzieję, że z czasem uda mi się zdobyć zaufanie Naomi :placz:
Obrazek

LaGata

Od: Wto maja 13, 2014 16:04

Post » Pon sty 04, 2016 20:30 Re: Celina i Naomi, czyli miłość w kolorze rudego błękitu

Masz piękne koty! :201461

Pieknie opisana przestroga przed kupowaniem kota z pseudohodowli

Trzymam kciuki za Naomi :ok:

Witajcie na forum :201461
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pon sty 04, 2016 21:27 Re: Celina i Naomi, czyli miłość w kolorze rudego błękitu

Dziękujemy mocno i witamy <3 :1luvu:

Mam nadzieje, że w przyszłości mniej będzie takich niedoinformowanych jak ja, bo choć wszystkie koty są cudowne i warte darzenia miłością - szkoda wydawać pieniędzy na "nierasowe - rasowe" kotki, gdy można zaadoptować jakiegoś bezdomniaka :201461

LaGata

Post » Wto sty 05, 2016 21:06 Re: Celina i Naomi, czyli miłość w kolorze rudego błękitu

Witaj! PIekne koty i jaka zmiana w Celinie, cudownie że się nią tak zajęłas. Mam też nadzieję, że naomi szybko dojdzie do siebie i że obdarzy CIę pełnym zaufaniem.
Pozdrawiam!

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Czw sty 07, 2016 11:43 Re: Celina i Naomi, czyli miłość w kolorze rudego błękitu

Kats, Celinka to już wiekowa kotka, w schronisku podejrzewali u niej 9 lat, a u mnie jest już prawie dwa lata, więc zasłużyła na stare lata na jak najlepszą opiekę :D Przygarniecie jej to jedna z najlepszych decyzji w moim życiu :201461
Naomi zwana Namką to moje kolejne wyzwanie, zaczęłam z feromonami, za chwile ruszam z kroplami Bacha i mam nadzieje że w najbliższym czasie naprawie błędy hodowcy i trochę małą oswoję ;)

LaGata