Ninja, kot na balkonie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 18, 2015 16:46 Ninja, kot na balkonie

Witam wszystkich

Chciałbym przedstawić wszystkim najwspanialszą kotkę w Poznaniu - Ninję.

http://zapodaj.net/5c8be316bb58f.jpg.html
http://zapodaj.net/a2edc6f4e8db3.jpg.html
http://zapodaj.net/f986a9bdd1073.jpg.html
http://zapodaj.net/8fcac5f945d63.jpg.html

Jej historia nie jest zbyt porywająca, żona po 3 latach namawiania pokazała mi w internecie zdjęcie kotki do adopcji i coś miała takiego w sobie, że w końcu uległem. Nie wiem czy to były te białe wąsy czy coś innego. Na początku października jechaliśmy zobaczyć kotkę i na żywo zmiękczyła mnie jeszcze bardziej niż na zdjęciach. Rozpoczęło się edukowanie i kupowanie niezbędnych akcesoriów żeby 12 października wybrać się po nową ogoniastą domowniczkę. Panna nie pozwalała oderwać od siebie oczu. Telewizor przestał być absolutnie potrzebny. Dziewczyna była też świetnie wychowana jeśli chodzi o kuwetowe sprawy a do nowego drapaka przyzwyczaiła się w kilka dni. Dni mijają jej na spaniu, zabawie, jedzeniu i mruczeniu. Wzięła też na barki funkcje naszego budzika, codziennie około 6 rano zaczyna nam mruczeć nad uchem i miziać nas wąsami. W przypadku braku reakcji przechodzi do konkretniejszych działań czyli podgryzania w ucho. Niedługo kotka będzie miała 5 miesięcy i stąd moje pytanie o sterylizację. Gdzie w Poznaniu można oddać kotkę ze świadomością, że trafiła w dobre ręce, że nie pójdzie coś nie tak? To mój pierwszy zwierzak i nie mam doświadczenia z wetami w Poznaniu, poza tym wiadomo, że gdzieś mogą się bardziej specjalizować w diagnostyce, a gdzieś w zabiegach.

Drugie moje pytanie dotyczy karmienia. Ninja uwielbia mokre, suche jest prawie niepotrzebne i jest zjadane sporadycznie jeśli będzie miała akurat apetyt. Dostaje Power of nature we wszystkich smakach a teraz kupiłem 2 zestawy próbne Catz finefood. Czy nie zaszkodzi kotce jeśli np dostanie puszkę PON a po jej zjedzeniu puszkę CF w różnych wariantach smakowych? Czy te puszki trzeba jeszcze czymś suplementować dla zdrowotności?

Dopóki nie miałem swojego kociaka ten temat mnie zupełnie nie interesował, ale fajnie poczytać o zabawnych perypetiach jakie inni mają z kotami, kiedy udaje się znaleźć dom albo kiedy zwierzak wychodzi na prostą po chorobie. Pozdrowienia dla wszystkich czytelników:)
Ostatnio edytowano Śro mar 16, 2016 14:18 przez Ninja007, łącznie edytowano 2 razy

Ninja007

Od: Pt gru 18, 2015 12:38

Post » Pt gru 18, 2015 16:54 Re: Ninja. Sterylizacja w Poznaniu i karmienie

Cześć !
Spróbuj suchą karmę namoczyć troszkę w wodzie :ok: może zje ? jeśli nie to nic na siłe.

Mala ma faktycznie sliczne białe wąsiki, ale mnie te skarpetuszki przypadły do gustu :love:
z reszta słabość mam do czarnych z białym :love:

co do sterylizacji, myślę ze zjawi się ktoś z poznania, z resztą popatrz tu viewforum.php?f=22 na pewno cos dla siebie znajdziesz
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pon lut 29, 2016 16:01 Re: Ninja, kotka po sterylizacji - karmienie

Witam wszystkich ponownie:)

Na początku lutego w wieku 6 miesięcy moja kotka przeszła sterylizację. Nadal jest super kociakiem, którego wszędzie jest pełno ale zaczęła troszkę mniej jeść. Czy to możliwe, że po sterylizacji zmniejszył się jej apetyt. W sobotę dla przykładu była mega aktywna. Niewiele brakowało, żeby biegała dosłownie po suficie. Wariowała na drapaku, skakała po segmencie i okapie kuchennym a zjadła mniej niż przed sterylizacją. W niedzielę natomiast miała dzień odsypiania sobotnich szaleństw. Do miski zajrzała dopiero koło 13, potem głównie spała i kolejna wizyta przy misce ok 22 a potem o 24. Dzisiaj w poniedziałek znów aktywny dzień. Wizyta przy misce ok 5 rano, następna ok 8 ale zjedzone jakieś 50% tego co zazwyczaj, podobnie około 14. Dodatkowo po sterylizacji kotka chętniej zagląda do suchej karmy czasami wybierając ją nawet gdy obok jest świeżo nałożona mokra. W związku z mniejszym jedzeniem rzadziej zagląda do kuwety. Tak regularnie wizytowała 2 razy dziennie na grubszą sprawę teraz jest to raz dziennie. Biegunek brak. Czy takie rzeczy mogą się dziać po sterylizacji?

Ninja007

Post » Śro mar 02, 2016 21:15 Re: Ninja, kotka po sterylizacji - karmienie

Myśle ze kotka ogarnia co sie z nią stało :D a poza tym jest tez coraz starsza i mniej jedzenia potrzebuje. Zreszta koty są nieodgadnione. Za pół roku może jej sie odwidzi to suche lub mokre które jej dajesz i zrobi protest :D rożnie bywa. Moim sie nudzi jedzenie. I witamy mała. Mam taka sama czarnulke z białymi skarpetkami :1luvu:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Śro mar 16, 2016 15:18 Re: Ninja, kot na balkonie

Robi się powoli coraz cieplej więc kolejny warunek umowy adopcyjnej spełniony - balkon został osiatkowany a świat kotki powiększył się o jakieś 3,5 m2. Normalnie miło patrzeć jak z zaciekawieniem obserwuje wszystko dookoła. Czasami tylko wystraszy się gdy w pobliżu przejeżdża fan tuningu z największym wydechem w okolicy. I człowiek zrobił się spokojniejszy bo nie musi lokalizować kota wychodząc na balkon.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czy ktoś z Was robił może coś w stylu ściany wspinaczkowej dla kota. Balkon ma 3,5 metra wysokości więc żona gnębi mnie o zagospodarowanie jednej ściany dla kotki i zaznacza, że mógłbym się bardziej wysilić niż kilka półek, bo na nich pewnie będę odkładał puszki po piwie :D Gdyby ktoś miał jakieś ciekawe aranżacje własnego balkonu to zapraszam do wrzucania zdjęć, może nie tylko ja skorzystam.

Ninja007