Kotka wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 29, 2015 14:35 Kotka wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia

Mam 18 letnią kotkę, od jakiegoś czasu stała się bardzo wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia - mianowicie często zdarza się, że przychodzi do miski, powącha tylko to co tam ma, odwraca sie i patrzy na mnie czekając na jakieś jedzenie. Problem w tym, że zawsze chodzi jej o coś innego - czasem wystarczy dać inną puszkę, czasem przemieszać to co już leży w misce, a czasem trzeba np. wyłożyć jedzenie na stół obok miski czy na talerzyk. O co może chodzić?

Apetyt w ogóle się jej nie pogorszył, je tyle ile jadła tylko ja muszę się więcej nagimnastykować, żeby mieć pewność, że to zrobi. Czy problemem jest to, że ją rozpuściłem, dając jeść kiedy tylko ruszy się w pobliżu kuchni i otwierając nieraz po trzy puszki na raz i próbując dać każdej z nich, żeby tylko mieć pewność, że zje tyle, ile jest dla niej rekomendowane? Może wyczuła po prostu, że robiąc takie mini-strajki może dostać coś jeszcze lepszego i dlatego próbuje? Brudna miska odpada - przerobiłem już dwie miski w ostatnich tygodniach (metalowa i plastikowa), przepłukuję je kilka razy dziennie nieraz, żeby mieć pewność, że żaden zapach jej nie odstrasza.

Podam na przykład sytuację z wczoraj: rano zjadła całą puszkę na jedno posiedzenie. Przyszła jeść wieczorem, około 21, otworzyłem więc nową puszkę, dałem do miski - nie chciała jej ruszyć tylko na mnie patrzyła. Dołożyłem jej łyżeczkę innej puszki do tego - też nic. Po godzinie przyszła znów - ta sama sytuacja. Przemieszałem w misce, zastukałem łyżką (czasem na to reaguje) - bez zmian. Wpadłem więc na pomysł, żeby wyłożyć łyżeczkę tego co ma w misce na stół obok niej - wtedy rzuciła się do jedzenia i zjadła w ten sposób prawie wszystko co leżało w misce... Po kolejnej godzinie przyszła sama do kuchni i wylizała miskę do czysta, po czym zjadła jeszcze kilka kolejnych łyżek, które jej dołożyłem.

Z jakiego powodu miska o godzinie 21 była nieakceptowalna, o 22 tak samo, a o 23 (mimo, że było z niej ciągle to samo jedzenie!) już wszystko z nią grało? Nie mam pojęcia. Miał ktoś podobny przypadek? Może spróbować ustalić jej jakieś konkretne pory karmienia i chować jedzenie jeśli nie będzie go wtedy jadła aż do następnego karmienia?

Greezee

Od: Nie lis 29, 2015 14:23

Post » Nie lis 29, 2015 23:15 Re: Kotka wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia

Ciesz się że je. To seniorka i ma swoje kaprysy. Ma do tego prawo. Ty w jej wieku, po przeliczeniu, może będziesz bardziej upierdliwa dla bliskich.
Swoją drogą zajrzyj w pysiek czy tam nic się nie dzieje. Tak na wszelki wypadek
To piękny wiek dla kota.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon lis 30, 2015 0:19 Re: Kotka wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia

To ewidentna manipulacja ;)
Mój wyjątkowo nonszalancki kocur je mięso tylko z ręki, podawane po kawałeczku w palcach na wysokości powyżej jego paszczy gdy siedzi, na dodatek jak mu z pyszczka wypadnie, to zerka na mnie po czym czeka aż się pofatyguję i podam mu ponownie...

Zbyt duży wybór jednocześnie (kilka rodzajów karmy) też jest deprawujący ;)
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Od: Czw cze 27, 2013 11:52

Post » Pon lis 30, 2015 2:02 Re: Kotka wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia

Mój senior odwróci się od miski, "zakopie ją", a potem od razu jakby nigdy nic zjada. Ważne, że je :D Nie tylko młodość ma swoje prawa :201452

gantra

Od: Sob kwi 06, 2013 5:42

Post » Pon lis 30, 2015 2:12 Re: Kotka wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia

Greezee pisze: Może spróbować ustalić jej jakieś konkretne pory karmienia i chować jedzenie jeśli nie będzie go wtedy jadła aż do następnego karmienia?

Moim zdaniem broń Boże, niczego nie zmieniaj, to mogą już być zmiany behawioralne.
Nie wiem, dlaczego niezarejestrowane są u nas preparaty na zachodzie ogólnodostępne. Np. dla takich seniorów:
http://www.logicforpets.co.uk/port/senilife/
http://www.petmeds.co.uk/Aktivait-for-Cats/p/I0000684

gantra

Post » Pon lis 30, 2015 19:47 Re: Kotka wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj twardo nie poddawałem się kociej manipulacji i jakimś cudem nie było podobnych sytuacji co opisywane przeze mnie w głównym poście, zobaczymy czy uda się to utrzymać na dłuższą metę ;)

Do pyska zaglądałem i nic niepokojącego nie widziałem. Zresztą - przy całym swoim wybrzydzaniu, które opisywałem, wystarcza zapach jakiegoś surowego mięsa, żeby natychmiast znalazła się w kuchni i pochłaniała całym pyskiem. Podobna sytuacja przy jakiejś wędlinie przy śniadaniu na przykład. Także problemy ze schylaniem/przełykaniem/gryzieniem można wykluczyć ;)

Greezee

Od: Nie lis 29, 2015 14:23

Post » Wto gru 01, 2015 1:54 Re: Kotka wybredna jeśli chodzi o sposoby karmienia

Oby tak dalej :ok:

gantra