Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt lis 27, 2015 14:05 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Nigdy nie jadłam boczniaków tak normalnie przysmażonych - zawsze jem w wersji mojej ulubionej w panierce jako kotlet :)

Asiu to mi się z babcią moją kojarzy taki szpinak - zrobię na drugi raz wg Twojego przepisu :) Ja się nauczyłam dodawać gałkę muszkatałową - jest przepyszne, to jest właśnie ta kropka nad i w smaku szpinaku :) Bez gałki już mi czegoś brakuje :)

Najlepsi są faceci - mąż mojej siostry chciał zrobić obiad. Miał być szpinak. Przychodzi siostra a tam wkur na najwyższym poziomie, mąż jej rąbie wszystkim i ogólnie jakby miała kuchnia wybuchnąć. Okazało się, że on ten szpinak robił sobie w garnuszku i dodawał pieprzu. I ciągle szpinak nie miał smaku "szpinaku" takiego jak my lubimy :D Haha nie wiem co to za zafiksowanie, ale pieprz nie tworzy smaku jak sól ;) Ja tego nie umiem opowiedzieć, ale myśmy z niego brechały równo :20145

Mój doda ciutkę soli, ciutkę pieprzu i też szpinak nie ma smaku :D
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pt lis 27, 2015 14:10 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

A ja wypróbuję gałkę :)

http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2 ... akiem.html (jadłam bez boczku)

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Pt lis 27, 2015 14:11 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Pyszne! Uwielbiam takie dania :) A mam prawie taki makaron :D

A jeszcze dodam Martuś - bardzo się pasjonujesz gotowaniem, jak moja siostra, ona też pracuje w gastronomii. Ja sie cieszę, że ja się tym nie pasjonuje, zupełnie nie moja bajka. Jak oglądam te potyczki kucharzy w programach kulinarnych to mi się słabo robi, zawsze żem jest szczęśliwa, że gotowanie to nie moja pasja :D
A teraz każdy chyba chce być kucharzem, jest jakiś ogromny boom na ten zawód :D
Ja zaś mam tak, że im więcej umiem w fotografii tym gorzej mi idzie w kuchni :mrgreen: normalnie równowaga musi być! Kiedyś byłam świetną kucharką, ciasta wychodziły mi cudne a teraz to wstyd - dwie lewe ręce mam w kuchni :D
Ostatnio edytowano Pt lis 27, 2015 14:15 przez klaudiafj, łącznie edytowano 1 raz

klaudiafj

Post » Pt lis 27, 2015 14:14 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Absolutnie cudne danie. Próbowałam znaleźć boczniaki, ale w sklepach już ich zupełnie nie ma :( A też bym "kotlecika" zjadła...

Aia

Post » Pt lis 27, 2015 14:16 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Jak to nie ma? Boczniaki są cały rok, w marketach szczególnie, we wszystkich. Ja kupuję za każdym razem. W Tesco najczęściej bywam. I kupuję je nawet na wigilię zamiast karpia ;)

Polecam boczniaka przygotować jak rybę, bo jest wilgotny zazwyczaj - oprószyć mąką (dzięki temu jest chrupki), potem do jajka i do panierki. I polecam dodać magii do jajka lub na patelnie wzmaga jeszcze bardziej chrupkość i dodaje aromatu. Kocham takie boczniaki :D

klaudiafj

Post » Pt lis 27, 2015 14:21 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Nie ma to, jak mieszkać na wsi :evil: Wiecznie czegoś nie można dostać. Wczoraj szukałam ajwaru. Zastanawiam się czy sama go nie zrobić i nie zawekować (tylko nie wiem czy potrafię :strach: )
Boczniaki właśnie w taki sposób robię, tylko bez magii, sama sól i pieprz. Ależ mi narobiłaś smaka :wink:

Aia

Post » Pt lis 27, 2015 14:23 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Sama sol i pieprz? A czosnek? Bez czosnku to zbrodnia :D

A co to ajwar?

klaudiafj

Post » Pt lis 27, 2015 14:33 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Pasta/sos paprykowo-bakłażanowy z dodatkiem pomidorów. Znam jedną potrawę (niewegetariańską), do której się go używa :mrgreen:

Czosnek świeży czy granulowany?

Aia

Post » Pt lis 27, 2015 14:37 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Ja daje jaki mi się chce - wiadomo ze świeży zawsze lepszy ale nie zawsze chce mi się chce trzec :)

klaudiafj

Post » Pt lis 27, 2015 14:43 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Czesc dziewczyny

Boczniaki uwielbiam, robie je dokładnie jak Ty Asia. Magi unikam jak ognia :| ani nie używam tej w kostkach, w płynie, w proszku. Jest tam masa chemii...
Uwielbiam świeże zioła, rozmaryn, tymianek, bazylię itd, naturalnie pieprz sól

Szpinak znowu robie jak Asia, czosnek tylko świeży polski koniecznie. Soli duzo lubi szpinak, pieprz i ja dodaje tez serek mascarpone :P jak nie mam w lodowce a do sklepu mam za daleko to daje śmietany. Bardzo lubie tez zasmażyć na masełku cebulkę.

Pierogi ze szpinakiem robie troche z dodatkiem ziemniaków i białego i żółtego sera. Wychodzą idealne :love:
Mimo diety nie potrafię sie im oprzeć :oops:

W piekarniku mam dzis sernik wiedeński. Najdelikatniejszy sernik pod słońcem :love:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pt lis 27, 2015 14:55 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Moli25 pisze: Magi unikam jak ognia :| ani nie używam tej w kostkach, w płynie, w proszku. Jest tam masa chemii...
Uwielbiam świeże zioła, rozmaryn, tymianek, bazylię itd, naturalnie pieprz sól

O, to to to. Wyrzuciłam już wszystkie kostki rosołowe. Odkąd mam własną kuchnię i mogę kombinować z przyprawami, nie przechodzi mi to przez kubki smakowe. Okazało się nawet, że da się zrobić tak bardzo aromatyczny rosół, że nie trzeba przyprawiać go magią :wink:
Mascarpone tylko do tiramisu! :strach: Nie jestem w stanie go użyć do niczego innego, bo by mi język uciekł :mrgreen: Zresztą tak samo mam z ciastkami francuskimi z jabłkiem i cynamonem. Są tak pyszne, że za każdym razem żal mi je robić np na słono/ostro.

Marta, cieszę się, że znam przepisy, którymi się posługuje profesjonalna kucharka :D Trochę sobie podbudowałam ego :mrgreen:
Niedawno zrobiłam po raz pierwszy naleśniki ze szpinakiem... z dodatkiem sosu pomidorowego. Zapiekane w piekarniku. Oesuuuu jakie to było złe :strach: Porażka kompletna, taki rozmoczony glut... wylądowało toto prawie w całości w koszu na śmieci :roll:

Taki serniczek dostałam na urodziny od koleżanek :D Chmurka, dosłownie. Choć mój ulubiony to królewski z kakaową kruszonką. I jakby w nim były owoce. I beza 8)

Aia

Post » Pt lis 27, 2015 14:59 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Naleśnik+ szpinak = :ok:
Naleśnik + szpinak + sos pomidorowy + piekarnik = ZŁO :strach: :strach: :strach:

Ja nie mam wielkiego pojecia o gotowaniu, nawet nie jestem kucharka :mrgreen: jestem kosmetologiem :ryk: a codziennie w restauracji pracuje i w wolnej chwili patrze na ręce super szefa kuchni :mrgreen:
Obrazek

Moli25

Post » Pt lis 27, 2015 15:00 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

A ta magię w kuchni mozna zastąpić cudownym Lubczykiem :love: mam pół zamrażarki lubczyku :ryk:
Obrazek

Moli25

Post » Pt lis 27, 2015 15:09 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

A ja nie zrezygnuję z magii, bo nie uważam, żeby miała aż tyle chemii a uwielbiam bardzo jej smak :D A ziół stosuję bardzo dużo w tym i lubczyk :)

klaudiafj

Post » Pt lis 27, 2015 15:12 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Moli25 pisze:Naleśnik+ szpinak = :ok:
Naleśnik + szpinak + sos pomidorowy + piekarnik = ZŁO :strach: :strach: :strach:

Już to wiem :mrgreen: Jakiś szatański przepis znalazłam. Następnym razem będzie po bożemu :wink: Jak mi się uda nie wylizać do czysta patelni ze szpinakiem i trochę zostanie :roll: :wink:

W TV usłyszałam o pomidorówce z bazylią. Połączenie w sumie pasujące.
Nie będę wymieniać, które zioła uwielbiam, bo się okaże, że wszystkie :mrgreen:

Ja w zasadzie nie mam kogo podpatrywać w kuchni. Moja Babcia bardzo konserwatywnie podchodzi do gotowania i... mdło... Przynajmniej teraz to wiem, kiedy poznałam zioła, świeże produkty, nowe składniki i sposoby przyrządzania. Przeważnie wyszykuję przepisów w necie i ciągnę znajomych za język, jak i co oni smacznego znaleźli :wink: Gotowanie mi nie przeszkadza. Choć wolę jeść :mrgreen:

Aia

[poprzednia][następna]