Z wątku Jany przyszłam tu i siedzę, i myślę. Skład tej karmy jest kiepski. Cena wysoka.
Skład karmy:
Suszone mięso drobiowe, kukurydza,gluten pszenny,* gluten kukurydziany,hydrolizowane białka zwierzęce,tłuszcze zwierzęce, włókna roślinne,pulpa buraczana, sole mineralne,tran, łuski i nasiona psylium, fruktooligosacharydy (FOS), polifosforan sodu, olej sojowy, proszek jajeczny, olej z ogórecznika, hydrolizat alfa-S1 kazeiny (trawiony trypsyną),** wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny).
Jako, że ulotka nie jest jednoznaczna, to opcje zastanawiają mnie dwie, skrajnie różne zresztą:
1. W karmie tryptofanu jest 0,33% (3,3 g/kg) Dla kota 5 kg o normalnej wadze dawka dzienna to 110 g (

). Dla ułatwienia w przesuwaniu zer przyjmuję równe 100g

Taki kot dostanie zatem 0,33 g (330 mg) tryptofanu.
Zalecenie na preparacie zawierającym tryptofan dla ludzi mówi, o 1-2 tabletkach a 160 mg dziennie. Dla dorosłego, wielokrotnie większego od kota człowieka.
http://www.zdrowie.brat.pl/ltryptofan-n ... -2974.html2. Jeśłi ulotka mówi o zawartości tryptofanu 0,33% w kilogramie hydrolizatu, którego jest kilka procent w karmie, to wówczas tryptofanu jest śladowa ilość. A wówczas korzystniej cenowo i zdrowotnie byłoby podzielić kapsułkę z apteki.
Ciekawy artykulik skrótowy o tryptofanie:
http://www.surawka.webd.pl/index.php?op ... &Itemid=18Najlepszym sposobem dostarczenia tryptofanu są pełne, nieprzetworzone artykuły spożywcze, a nie wyizolowana suplementacja. Jakkolwiek, w określonych okolicznościach, niektóre osoby mogą skorzystać z suplementacji tryptofanem. Tego rodzaju suplementacja jest często zalecana osobom cierpiącym na bezsenność, depresję i inne problemy związane z funkcjonowaniem mózgu, jak również problemy z trawieniem i wchłanianiem pożywienia, zespołem napięcia przedmiesiączkowego (ZNPM), migrenami itp.
Najlepsze wyniki kliniczne, uzyskiwano w przypadku gdy podawano L-tryptofan wraz z witaminą B6, co może sugerować, że L-tryptofan powinien być pobierany z witaminami B-kompleks. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy, jest to, że witamina B6 odgrywa najważniejszą rolę, w procesie przetwarzania tryptofanu w serotoninę, a następnie w melatoninę.
Dzienne przyjmowanie l-tryptofanu ze zwykłego posiłku szacuje się na 1000-1500 mg (dla człowieka). To dawka z naszego często śmeiciowego jedzenia, niekoniecznie bogatego w tryptofan. Kot - jedzący z natury swojej pokarmy bogate w ten związek (mięso, podroby) pewnie też go sporo dostaje (nie mam danych), myślę nawet, że więcej niż człowiek (proporcjonalnie). Czy zatem można kota żywionego w sposób zbilansowany doprowadzić do niedoboru tryptofanu?
Zabiła mi klina ta karma