Rysiu odszedl, Batman&Nixon(wszystkie kociaki w DS)

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw paź 08, 2015 12:32 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył kot Nixon ♡

Ale mruczy ślicznie :D Tak po męsku hihi :))) Kira ale jesteś piękna! Pasuje do Ciebie to imię ;)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw paź 08, 2015 12:33 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył kot Nixon ♡

Przecież ja jestem na filmie za drzwiami :D
Obrazek

jou

Od: Pt cze 26, 2015 9:09

Post » Czw paź 08, 2015 12:35 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył kot Nixon ♡

Ooo fotograf ma oko i widzi więcej :ryk:
Żartuję :) Masz zdjęcie na awatarze ;p

..czy profilowe - nie wiem jak to się nazywa ;p

klaudiafj

Post » Czw paź 08, 2015 12:40 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył kot Nixon ♡

Ależ cudnie pomiaukuje :1luvu: :1luvu: :1luvu: Pogadałabym sobie z takim :mrgreen:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Czw paź 08, 2015 12:46 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył kot Nixon ♡

Moje dziewczyny inaczej mruczą - to jest mmmrrrrrrr a potem przechodzi w ton piskliwy i potem drą japy piskając - a jak są wściekłe to jest mrrr i krzyk ;p Aha ale taki traktor to ma tylko Tosia głośny. Kitusia tylko piska a MArysia ma taki cichy ale ona to znowu inne odgłosy wydaje, zazwyczaj się drze :D

klaudiafj

Post » Czw paź 08, 2015 15:39 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył kot Nixon ♡

Klaudia ma jako fotograf rentgena w oczach i widziała Cię za drzwiami :D
A filmik super :D rewelacyjnie sie bawicie :D
I witam się w czwartek. Czasem zaglądam ale brak czasu na pisanie :roll:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Czw paź 08, 2015 17:17 Re: Mój Rysiu odszedl, a do Batmana dołączył kot Nixon ♡

Cześć Monika! Jak tam dziewczyny?:)

Byłam dzisiaj rano na tomografii, potem w schronisku i znowu w tym szpitalu na drugim końcu Katowic żeby odebrać wyniki. Tomografia prawidlowa:) jeszcze czeka mnie droga autobusem do domu. Miałam iść ma 20 na aqua ale nie wiem czy dam radę. Jeszcze jutro te nadgodziny w pracy...

A to dzięki za komplement Klaudia :)
Obrazek

jou

Post » Pt paź 09, 2015 16:44 Re: Rysiu odszedl, teraz jest Batman&Nixon + DT dla 4 kociak

Nikt do nas dzisiaj nie zajrzał, a tu wielki news. Jesteśmy od dzisiaj DT dla 4 malutkich kociaków około 3-4 tyg. Zdaje się, że wszyscy to chłopcy.
W schronisku grasuje pp i małe nie miałyby szans. Były w schronisku tylko 1 dobę więc proszę o dużo kciuków i modłów, bo mam wielką nadzieję, że nie zdążyły się zarazić. Są odizolowane w łazience w spore klatce z kuwetką. Jedzą już mokre jedzonko (raczej wcinają, aż im się uszy trzęsą). Na razie są całe brudne, ale póki co nie wolno ich myć. Dostały teraz ciepły termoforek i trochę spokoju :)
Obrazek

jou

Post » Pt paź 09, 2015 16:56 Re: Rysiu odszedl, teraz jest Batman&Nixon + DT dla 4 kociak

:strach: ależ news! Tego się nie spodziewałam, ale cieszę się ogromnie z nowego DT na forum :wink:
Pierwsze co, to trzymam kciuki za maluchy, by się nie pochorowały :ok: Od czasu do czasu marzę sobie, by wziąć miot maluchów, później jednak trzeźwieje :mrgreen:
No to teraz bedziesz zmuszona obsypywać nas fotkami, bo wiadomo, że kocięta z dnia na dzień się zmieniają :mrgreen:

Cieszy również wieść, że w tomografii wszystko ok. Teraz tylko skupić się na ćwiczeniach, by pozbyć się bólów głowy i pleców?

Aia

Post » Pt paź 09, 2015 17:02 Re: Rysiu odszedl, teraz jest Batman&Nixon + DT dla 4 kociak

Teraz to nie wiem czy bedzie na to tyle czasu, bo nie moge samego chlopaka zostawic z 6 kotami :D
Na razie maluchy odsypiaja podroz i posilek. Leza na termoforku. Mam taki duzy i to obity w futerko takie delikatne wiec idealnie. Jestem baardzo zestresowana. Caly dzien w pracy siedzialam jak na szpilkach. Na razie planujemy byc DT na okolo 2 tyg, nie wiemy jak szybko koty beda rosnac no i w ogole, nic nie wiemy. Tylko tyle wiemy, ze gdyby tam zostały, nie miałyby szans. Dlatego sie zdecydowalismy.
Kciuki trzymaj Asiu, baardzo potrzebne. Pocieszam sie tym, ze byly tam tylko dobe.

huehuehue a moj chlopak ich jeszcze nie widzialam, bo kazalam mu isc na silownie i wrocic jak juz wszystko bedzie zainstalowane :D

Na razie mamy tylko takie zdj:

Obrazek
Obrazek

jou

Post » Pt paź 09, 2015 17:21 Re: Rysiu odszedl, teraz jest Batman&Nixon + DT dla 4 kociak

Czy wszystkie środki prewencyjne przedsięwzięte w związku z pp? Nie mam bezpośrednio doświadczenia z tą chorobą, ale na dzień dobry chyba się szczepi, by dmuchać na zimne?

Nie dziwię Ci się, że masz stresa. Ja zawsze w pierwszej dobie po i przed przybyciem kota mam ataki paniki. Później luz. Sobie człowiek poukłada, rozplanuje i działa na bieżąco, co potrzeba.

Słodkie kurduple :1luvu: Wymiętosiłabym te drobne ciałka, wycałowała między uszkami :mrgreen:

Aia

Post » Pt paź 09, 2015 17:26 Re: Rysiu odszedl, teraz jest Batman&Nixon + DT dla 4 kociak

Batman był szczepiony w lipcu a Nixon chyba w czerwcu. Zaden z nich tak czy siak nie ma wstepu do lazienki. Kociaki sa odizolowane w klatce i tam sobie na razie spia. Sa za male na odrobaczenie i zaszczepienie. Kluczowy bedzie najblizszy tydzien bo pp moze sie uaktywnic
Obrazek

jou

Post » Pt paź 09, 2015 17:33 Re: Rysiu odszedl, teraz jest Batman&Nixon + DT dla 4 kociak

Witam :)

Do tej pory tylko pdczytywałam, ale skoro masz maluszki i obawiasz się pp to kopalnia wiedzy tutaj (pozwolę sobie zacytować wpis z wątku autorki):

jopop pisze:Chyba mogę już z wolna podsumować tą edycję panleukopenii, choć oczywiście teoretycznie jeszcze może się coś dziać.

Zachorowało:
- 1 kotka dorosła, FIV plus, po sterylce. Być może to ona w ogóle przyniosła zarazę. Jedyny objaw przed śmiercią - jedna rzadka i charakterystycznie śmierdząca kupa, to mogła być postać nadostra. Albo coś kompletnie innego (test był ujemny, ale przy postaci nadostrej to o niczym nie świadczy). W każdym razie dwa dni później zaczęły chorować kociaki - i już tu testy dały jasność. Zapach i kolor kup zresztą też.
- 17 kociąt miało POWAŻNE objawy: wymioty, biegunka, utrata masy, u dwóch poważne objawy neurologiczne prawdopodobnie na tle zaburzeń elektrolitów. Spośród nich tylko 2 były wcześniej szczepione, reszta była na to za mała
- 10 kociąt miało LEKKIE objawy: rozwolnienie, słabsze samopoczucie. Spośród nich 6 było szczepionych, ale tuż przed wybuchem epidemii.
- 3 kociaki nie miały objawów, w momencie wybuchu epidemii nie znajdowały się w kociarni, były też zaszczepione. W ich miocie zachorowała lekko jedna kotka. Zaszczepione tuż przed wybuchem epidemii.
- 4 kotki-matki - wszystkie miały mniejsze lub większe sranie. Nie były szczepione.

Leczenie:
1. wszystkie kociaki i kocice dostały pierwszego dnia CANGLOB P, w dawce 0,6 ml/kg. Nie powtarzane w następnych dniach ze względu na ryzyko wstrząsu.
2. te z poważnymi objawami:
- wenflony
- zero jedzenia do ustania biegunki/wymiotów
- nawadnianie i odżywianie dożylne, 5-6 razy na dobę (PWE, glukoza, duphalite, lipidy)
- biodacyna dożylnie 2x dz
- cobactan
- cerenia przeciwwymiotnie
- enterogelan do wody
- conwalescence i enterogelan jako pierwsze jedzenie
- purina fortiflora do jedzenia po ustaniu ostrych objawów
3. Te z lekkimi objawami:
- cobactan
- enterogelan do wody
- purina fortiflora do jedzenia

Efekt: na 30 kociaków które miały kontakt z chorobą (w tym 27 chorujących) - WSZYSTKIE PRZEŻYŁY.
Za kluczowe uważam tu:
- szybka diagnoza
- szybkie podanie surowicy
- bardzo częste nawadnianie i odżywianie dożylne
- całkowite odstawienie jedzenia w ostrej fazie choroby
- mocny antybiotyk dożylny w ostrej fazie choroby

NIE ZACHOROWAŁ ŻADEN DOROSŁY SZCZEPIONY KOT, a większość kociąt zaszczepionych choćby na kilka dni przed wybuchem epidemii - nie zachorowała lub miała tylko lekkie objawy. Przypominam więc: SZCZEPIĆ!!!

Ogromne podziękowania dla lekarzy weterynarii z BOLIŁAPKI za prowadzenie leczenia oraz dla lekarzy i techników z VETKI za dzielne zakładanie kolejnych wenflonów kociakom ważącym niekiedy po 300g.

Dziękuję również za wsparcie moralne, organizacyjne, rzeczowe, finansowe - i wszelkie inne ;)

I mojemu Mężowi: że przy mnie trwa w tym szaleństwie.

Inezka-Pinezka

Od: Sob sie 09, 2014 19:25

Post » Pt paź 09, 2015 17:34 Re: Rysiu odszedl, teraz jest Batman&Nixon + DT dla 4 kociak

Bardzo dziekuje, dzisiaj tez czytalam ten watek zeby wiedziec na co uwazac!
Obrazek

jou

Post » Pt paź 09, 2015 17:37 Re: Rysiu odszedl, teraz jest Batman&Nixon + DT dla 4 kociak

Tez trzymam mocno kciuki ij eszcze raz gratuluje!!:D

Wygladaja cudownie. A ten jeden to mi malego PIxiora przypomina :D

Ale to co wkleila Inezka dobrze wrozy!:)
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

[poprzednia][następna]