piękne

będę Ci zazdrościć (a może tez sobie kupię za jakiś czas, ale koniecznie zielone)
znalazłam w Internecie przepis na mydło z kasztanów (właściciele dwa przepisy z rożnych stron, drugi jest Herbiness) będe próbować
Do przygotowania kasztanowego mydła potrzebujesz… kasztanów. 20 sztuk wystarczy do przygotowania jednej kostki wielkości, mniej więcej, zwykłego mydła. Owoce można pozbierać pod drzewem, ale da się też wykorzystać np. kasztaniaki, gdy te już się znudzą naszym dzieciom.
Kasztany obieramy z brązowej skórki. Dalej postępujemy w jeden z trzech sposobów:
- ścieramy je na tarce np. do gałki muszkatołowej, aż do uzyskania papki, potem zalewamy odrobiną wody
- kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, tak by tylko je przykryć, i dokładnie blendujemy/miksujemy
- kroimy na mniejsze kawałki i zgniatamy np. w moździerzu, potem podlewamy odrobiną wody
W każdym z tych przypadków, jeżeli w papce dalej będą spore grudki, to całość możemy pogotować przez 15 minut. Należy wtedy dolać nieco więcej wody, aby całość się nie przypaliła.
Gotową pastę przekładamy na ściereczkę i wyżymamy. Gdy wyciśniemy już nadmiar wody, wybieramy ze ściereczki resztki kasztanów i formujemy z nich mydełka. Produkt końcowy układamy w ciepłym, najlepiej słonecznym, i przewiewnym miejscu, aby pleśń się nim nie zainteresowała i szybko wysechł. Chudsze mydła będą schły szybciej. Pamiętamy przy tym, że kasztanów jeść nie wolno, bo grozi to zatruciem, dlatego mydła należy trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Kiedy mydło wyschnie, będzie gotowe do użytku. Można nim pielęgnować całe ciało. Jeśli przez dłuższy czas go nie zużyjemy, to skruszy się na proszek, ale to niczemu nie szkodzi, ponieważ takim proszkiem również bardzo dobrze można się myć, a dodatkowo świetnie się nadaje do szorowana mocniejszych zabrudzeń, także tych na ubraniach.
Mydło z kasztanów – przepis.Wykonanie mydła jest dziecinnie proste: obierz 10 kasztanów z rudej skórki, dolej 200 ml destylowanej wody, zmiksuj na gładką masę. Gotuj 3 minuty na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Mydło w płynie gotowe – stosuj do mycia całego ciała i do prania delikatnych tkanin. Jest lepkie, gęste, o konsystencji bitej śmietany i pieni się delikatnie. Nadaje skórze niezwykłą miękkość.
Jak przechowywać takie mydło.
Mydło kasztanowe w płynie ma bardzo krótką trwałość, szybko fermentuje i pleśnieje. 2 – 3 dni można przechowywać w lodówce, można również wysuszyć. Zalecane w sieci formowanie i suszenie kasztanowych mydeł w kostce to zadanie skazane na niepowodzenie (pleśnieje i pęka). Warto natomiast wysuszyć mydlany proszek, będzie to fajny peeling – maseczka, szczególnie polecana dla cery naczynkowej. Proszek mydlany suszymy rozłożony cienką warstwą na papierze do pieczenia. Przed użyciem moczymy porcję proszku w gorącej wodzie.
Tymoteusz (nie jest do oddania, to najbardziej rozsądny kot jakiego znam)
