Mała waga maine coon

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 15, 2015 21:43 Mała waga maine coon

Witam! Od tygodnia posiadam 4,5miesieczna koteczkę maine coon. Zastanawia mnie jej waga. Ojciec był ogromny, mamusia taka normalna. Od razu mowię, ze to było pierwsze spotkanie z maine coon. Kotka wazy 2,2kg. Czy to nie za malo? Wyglada na bardzo chuda. Jej łapki wyglądają na strasznie duże, a za to czuje wszędzie jej kostki. Proszę o wasza pomoc.

Zazulek

Od: Wto lis 18, 2014 9:32

Post » Sob sie 15, 2015 23:54 Re: Mała waga maine coon

Witam,gratuluję posiadania MCO,to wspaniała rasa :) słyszałam o kotkach ponad 3 miesięcznych ważących 2,5 /2,75. Może więc mogłaby mieć w tym wieku 3 kg? Chyba można porównać z rodzeństwem?
Jest u Was krótko,więc pewnie na razie mało jje? Plus upały,chyba większość kotów nie ma teraz apetytu.
Dajcie jej trochę czasu,zawsze można podpytać weta :D

Pozdrawiam

lukrecja K

Od: Śro lip 29, 2015 19:14

Post » Nie sie 16, 2015 6:37 Re: Mała waga maine coon

Dziękuje za tak szybka odpowiedz. Kotka mam dopiero od tygodnia i prawie ponad dobe nic nie jadla. Szczerze to powiem, że nie jest ona zainteresowana przysmakami a nawet surowym mięsem. Z łaski swojej zje mokra karmę czy odrobine jogurtu. Jedynie podchodzi co jakiś czas do karmy suchej. Nie wiem co mogę jej podać, aby serio coś jej smakowalo. Troszkę mnie to martwi bo widzę, że gdyby ważyła wiecej to kości, aż tak by nie wystawały.

Zazulek

Post » Nie sie 16, 2015 7:11 Re: Mała waga maine coon

A są jakieś problemy z jedzeniem? Dostaje bez ograniczeń i je? One rosną i rosną, muszą jeść. Nie wiem, gdzie mam rozpiskę wagową moich MCO jak były małe, ale w wieku 6 mcy moja kotka ważyła 4,5 kilo. W siódmym miesiącu życia kotka ważyła 5 kg, a kocur ponad 6 (jest wielki). Waga Twojej koteczki jest dosyć niska, ale trudno to ocenić, możesz skontaktować się z hodowcą i zapytać o pozostałe kotki, sprawdzić stan zdrowia koteczki u weta, napisz też jak jest z jedzeniem (co je, ile dostaje, czy je itd.). Pozdrawiam.

uga

Od: Śro kwi 22, 2015 9:26

Post » Nie sie 16, 2015 7:41 Re: Mała waga maine coon

Dostaje sucha karmę dla kociąt ale nie jestem w stanie powiedzieć w tej chwili jaka. Kupiona była przez rodziców i przesypana do pojemnika. Dostaje dziennie z 30-50g mokrego a tak to suche ciagle stoi w miseczce. Hodowca mówił, że dużo nie je to fakt. Brat był o niej większy ale to samiec. Dawać jej wiecej mokrego? Chciałam aby jadła dużo surowego czy sparzonego mięsa ale nie chce ruszyć nawet jak wymieszałam z mokrym. Kupiłam jej przysmaki sanabelle na odklaczanie bez zbóż i zje z przymusu tylko jak dam do karmy. Wciskać w nią jak najwiecej mokrego? Wiem ze jest gorąco i ze jest i mnie krótko wiec moze nie miec ochoty. Wczesniej była karmiona royal canin kitten ale nie jestem zwolenniczka tej karmy.

Zazulek

Post » Nie sie 16, 2015 8:42 Re: Mała waga maine coon

To hodowca powinien dać spis karm jakie u niego koty jadły by nie było problemów żywieniowych w pierwszych dniach. To samo dostyczy żwirku, kuwet, przyzwyczajeń... Ułatwia to adaptację kota w nowym miejscu. Kot ma stałe, ale ważne, szczególy w swoim otoczeniu. Potem DS sam z kotem wyrabia swoje przyzwyczajenia.
Młdy kot wienien mież suche ciągle dostępne.Mokre wedle przyzwyczajeń i tyle , na poczatku,ile i jak w hodoeli było dawane.
Nie znam się na mco ale mam ok 4-miesięcznego dachowca ważacego ponad 2 kilo.

Zadzwoń do hodowcy i dopytaj się. To "legalna" hodowla?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie sie 16, 2015 9:14 Re: Mała waga maine coon

Ask ale ja to dobrze wiem. Z kotem nie mam żadnego problemu oprócz tego, ze boje sie ze jest za chuda. Czy myślicie ze warto zainwestować w karmę z duża zawartością tluszczu? Pozdrawiam

Zazulek

Post » Nie sie 16, 2015 9:44 Re: Mała waga maine coon

Czyli problem z jedzeniem jest. Czy jesteś w stanie napisać, jaką karmę jadła w hodowli i czy ta, którą jej dajecie, to ta sama? Ask dobrze napisała, że hodowca powinien poinformować, jakie karmy były podawane. Moje MCO do wieku jakichś 18 miesięcy żarły jak tygrysy. Dostawały mokrą karmę 3 razy dziennie, a suche było dostępne cały czas. Dobrze, że chcesz podawać mięso, niestety czasem na chęciach się kończy, moje koty też nie chcą jeść mięsa. To, że kotka mało je i jest chuda to jest problem, bo po pierwsze nie wiadomo dlaczego nie chce jeść, a po drugie ona teraz rośnie i zbyt mała ilość pożywienia może bardzo zaszkodzić. Przysmaczki to przysmaczki, tym jej nie wyżywisz, na odkłaczanie są pasty, które koty chętnie jedzą i - wiadomo - przede wszystkim czesanie. Powinnaś porozmawiać z hodowcą, kupić dobre karmy w ilości "na próbę", znaleźć takie, które kotce smakują. Nie sądzę, żeby upały tłumaczyły niechęć do jedzenia, nie u takiego małego kota, mam teraz tymczasowo dwa kociaki u siebie i żrą bez względu na pogodę. Zresztą zawsze można podać jedzenie wcześnie rano i późno wieczorem. Porozmawiaj z hodowcą, zwróć uwagę na to, ile kotka je, może trzeba będzie iść do weterynarza. Ona musi jeść, nasze dorosłe MCO jedzą mniej niż wcinały jak rosły.

uga

Post » Nie sie 16, 2015 10:29 Re: Mała waga maine coon

Napisałam wyżej, że dostawała karmę royal canin kitten. Teraz je jakas inna dla juniorów. Myśle nad kupieniem sanabelle bo słyszałam, że to dobra karma a nie stać mnie na acane czy orijen. Zjadła dzisiaj 50g mokrego, z 1/3 jajka i trochę suchego. Włożonego ma ugotowanego kurczaczka ale nie jest zainteresowana. Facet powiedział ze kotka odrobinkę zjada. Mieli kilka maine coon i mówili ze ostatnia podchodzila do miseczki. Od razu podkreślam, ze nie chce karmić jej royalem.

Zazulek

Post » Nie sie 16, 2015 11:32 Re: Mała waga maine coon

Kociak na wolności nie gotuje sobie ani nie smaży upolowanej myszki, mięso wystarczy przemrożone albo sparzone, jak najbardziej surowe możesz podawać, karmę suchą zmień na be zbożową, porządnie zbilansowaną, z mięsa a nie z produktów pochodzenia zwierzęcego. to istotna różnica.
Tu masz fajny blog, polecam przeczytać zwłaszcza wpisy o żywieniu http://jakwytresowackota.blogspot.com/2 ... okiej.html

Vucji Pastir

Od: Czw sty 16, 2014 16:02

Post » Nie sie 16, 2015 11:50 Re: Mała waga maine coon

Tutaj nikt Ci nie będzie wciskał Royala. Oczywiście próbuj podawać mięso, bo to dobre dla kota i chyba tańsze od karm. Dawałaś jej surowe mięso? Ja doskonale rozumiem, że BARF jest dobry dla kotów, ale nie każdy będzie tak karmił. Moje koty nie chcą jeść mięsa i kropka. O jakiej Sanabelle piszesz? To chyba nie jest zbyt dobra karma, ale nie wiem na pewno, dużo tego mają, nie mam teraz za bardzo czasu patrzeć na składy. Wybierając karmę trzeba wziąć pod uwagę możliwości finansowe, jakość karmy i to, co kot chce jeść. Poczytaj o karmach bez zboża i sprawdź, czy któraś ma akceptowalną cenę (może Applaws albo Taste of the Wild?), Purizon za drogi? No i dawaj jej mokrą karmę, też - najlepszą, na jaką możesz sobie pozwolić. Próbuj podawać mięso. Sprawdzaj, czy waga rośnie. Niech je malutka i rośnie zdrowo. Może wkleisz zdjęcie? MCO są cudowne :1luvu:

uga

Post » Nie sie 16, 2015 12:16 Re: Mała waga maine coon

Post za postem, sorry, ale z innej beczki: tak z ciekawości pytam: jak rozwiązaliście kwestię sterylizacji kotki? Podpisaliście z hodowlą umowę ze zobowiązaniem?

uga

Post » Nie sie 16, 2015 12:35 Re: Mała waga maine coon

uga - niektóre hodowle przeprowadzają wczesną kastrację i odbierasz już "zrobionego" kota

Luinloth

Od: Śro lis 12, 2008 13:29

Post » Nie sie 16, 2015 12:57 Re: Mała waga maine coon

Zgadzam się,że kot musi się najpierw zaklimatyzować. W tym czasie powinien dostawać to co lubi i zna. Mój nie chciał w ogóle mokrej i minęło aż 3 m-ce zanim się zainteresował. Do dziś na surowe nie chce patrzeć :x Czasem jest tak,że jedne lubią w sosie, inne w galaretce...ja zorientowałam się,że mój tylko liże mokrą i dałam mu pasztet rozciapany z wodą. Wtedy zaczął jeść mokrą,ale do dzisiaj tylko w nocy. Taka mała kotka spokojnie może dostawać dwa razy dziennie po 50 gram mokrej.
No i nie wszystkie MCO to giganty,są dorosłe koteczki 4 kilowe.

Powodzenia :D

lukrecja K

Post » Nie sie 16, 2015 13:00 Re: Mała waga maine coon

Z reguły kupuje się wykastrowane,lub trzeba zrobić to samemu np do roku. Wszystko indywidualnie

lukrecja K

[następna]