morelowo-migdałowa jesień

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 14, 2015 17:10 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Ale to mieszkanie babci to fajne tylko w takim przypadku jak obecnie, mam nadzieję?
Nie wyobrażam sobie mieszkać bez słońca - bez względu na obecne nim zmęczenie - i z ciągłym wiatrem, który mnie satysfakcjonuje też tylko w upał. W dziki upał.

Nie czytałam Wrońca 8O Do nadrobienia.
Perseidy za rok - o podobnej porze, spoko. Ziemia ciągle się ładuje w te pozostałości po komecie :mrgreen:

Koty jom. W pokoju , na wykładzinie. Bo tak miękcej i głupia Duża nauczyła.
Obrazek

Fontanny
ta co śpiewa czasem
Obrazek

Z lat 50-tych. oczywiście odrestaurowywana, bo długo była oskubana zupełnie
Obrazek

i ta co koło niej jest zamgławiacz
Obrazek
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt sie 14, 2015 17:32 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Foteczki! To lubimy :mrgreen:
Ostatnia fontanna piękna. W Rzeszowie też jest śpiewająca. A w Wawie, na Podzamczu - ta multimedialna, byłam, widziałam 2 lata temu.

A jakie piękną miseczkę ma kot :1luvu: Nie tylko na mietkim, ale w porcelanie nauczone jeść :mrgreen:

Do najlepszych miejscówek, moim zdaniem mieszkanie Babci, nie należy. Zdecydowanie nie jest ciemne i ponure (okna są na dwie strony budynku), okolica niby ok (choć faktycznie wieje, nawet wtedy, gdy na mieście spokój), ale takie bez wyobraźni i charakteru..

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Pt sie 14, 2015 19:27 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

A, tak, tak - plastikom mówimy NIE!
Szklane miseczki, talerzyki a to to takie specjalnie kupione do pieczenia małych tart. Druga różowa :mrgreen: Dużo tańsze niż porcelanowe trixi czy jakoś tak.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Sob sie 15, 2015 9:40 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Też tak robiłam :) Kaj miał porcelanowe, kwadratowe i zielone naczynko :wink: Ale takie do tarteletek wyglądają bosko :1luvu:
Chociaż jako podstawowe miski, to jednak były z (chyba) Trixie, bo znalazłam śliczne czarno-szklane (takie samcze :mrgreen: ) i nie mogłam się im oprzeć :wink:

Właśnie przeczytałam, że na defiladzie ma przelatywać przez warszawskie niebo 60 samolotów... i teraz jeszcze bardziej żałuję, że mnie tam nie ma (nie do wiary, ale zdaje się, że nigdy nie byłam oglądać uroczystych przemarszów wojska 8O Dodam, że Trakt Królewski przebiega 5-10 min od domu mojej Babci :oops: )

Aia

Post » Sob sie 15, 2015 11:39 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Nigdy w życiu!!
Nie cierpię wojska, samoloty sa super ale pasażerskie, no, wojskowe do pomagania ewentualnie. Ale żadne parady ! I tyle hałasu! - dla mnie błeeeee
Kijem by mnie nie zapędzili do oglądania .

Obrazek

morelowa

Post » Sob sie 15, 2015 11:47 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Przeznaczenie statków powietrznych wojskowych jest koszmarne i tego nie akceptuje. To jest absolutnie przerażające, co ludzie wyprawiają. Nie jestem zagorzałą pacyfistką, uważam, że czasami nie powinno być litości i bym niektórym pourywała głowy :evil: Ale rozgrywki pomiędzy grupami na skalę całego państwa, włączając w to niewinnych, nie chcących się w nic angażować ludzi, używając do tego pojazdów, które nie "patrzą" w co celują, jest to coś nie do pomyślenia... Terroryzm... jak tak można.
Fascynuje mnie jedynie to, że kilka ton unosi się w powietrzu. Sama maszyna. Chciałabym porobić zdjęcia.

Aia

Post » Sob sie 15, 2015 13:51 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

http://kurazdoktoratem.blogspot.com/
a tu namiary na 2 super pogodowe portale. Przy okazji mój najulubieńszy blog.
Poza Morfem i Kefirem, of course :mrgreen:
Wieje jak głupie. Ale powietrze jest tak gorące, że to wianie niewiele robi. Gdzieś 2x zagrzmiało, pełno zachmurzenia, duszno jak w łaźni - i kiedyś byłaby z tego burza na mur!!
A teraz się wszystko pokićkało :placz:

Jestem zagorzałą pacyfistką!!

No, technika jest super [póki nie służy szkodzeniu] tak ogólnie. Że samoloty latają.. hmmm... Jesteś pewna, Aia? :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Sob sie 15, 2015 14:21 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Nie, no serio.. dajcie Nam trochę burz i deszczy na Mazowszu. Ileż można czekać i nasłuchiwać, że wszędzie dookoła ludziom grzmi i popadywuje :roll:

Samolotem nigdy nie leciałam. Że się unosi w powietrzu uwierzę, jak sama tego doświadczę. Na razie to tylko "halucynacja" :mrgreen: :wink:
A "wiatr" z Windyty wygląda, jak migrujące dusze 8O Tańczące świetliste duszki

Aia

Post » Nie sie 16, 2015 7:48 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Fajne te pogodowe portale :D Się ruszają :lol:

Nalatałam się trochę, ale i tak do końca nie wierzę, że to prawda. Jednak jak widzę samolot wysoko to mam ochotę natychmiast się tam znaleźć.

Usłyszałam wieczorem w radiu, że tu i tam się działy straszne pogodowe rzeczy, m.in. na Opolszczyźnie nawałnice pozrywały dachy 8O
A w Opolu? zachmurzenie totalne, gdzieś z oddali grzmiało, ze dwa razy spadł deszcz. Intensywnie i... krótko. Dziś nie ma śladu,że był.
Ale ochłodziło się do 21 st. W mieszkaniu nawet też - do 25-27.
Jak sie znam - a znam się długo więc jestem wiarygodna w tym względzie - to zaraz zacznę narzekać na zimno. No, może jeszcze na zimno nie bardzo, ale na brak słońca to na pewno.

Obrazek

morelowa

Post » Nie sie 16, 2015 9:37 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Narzekać, to jeszcze nie. Ale odczuwać to "zimno" się będzie.
Ciepłolubne z nas istoty.
Z ciekawostek, rano zaintrygowała mnie świeca postawiona na parapecie (od strony mieszkania), bo jakaś dziwna się wydawała. Stopiła się i zaczęła kapać, jakby była zapalona 8O Wczoraj cały dzień okno było otwarte na oścież, od 14:00-15:00 do zachodu słońce.

Aia

Post » Pon sie 17, 2015 6:32 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

No, bez jaj :twisted:
http://www.wykop.pl/ramka/2281878/windy ... wizualnie/
8 st o 6am we czwartek?? 8O
Już zaczęłam oszczędzać ciepło mieszkania, żeby mi się nie wywietrzyło za szybko.. Normalnie szajba jakaś :roll:

Świeczki się nie będą topiły :mrgreen:
edit:
A, nie, link pokazuje główną a nie szczegółową mapkę. Ale naprawdę tak ma być - co noc zimniej..

Obrazek

morelowa

Post » Wto sie 18, 2015 9:42 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Powiem Ci, Morelowa, że w nocy trzeba będzie już zamykać jedną połówkę okna. Obudził mnie chłodny, rześki powiew wiatru w twarz, coś przemiłego :P ale jakoś czuję "gardziołko" po dzisiejszej nocy

Aia

Post » Wto sie 18, 2015 13:00 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Eeee, tam...
Wczoraj było w mieszkaniu 26 st, więc stwierdziłam, że dość wietrzenia na oścież skoro na zewn. jest mniej. I w nocy otwierałam jednak szerzej :mrgreen:
A dziś wieje tak , że głowy urywa. Od wschodu. Dlatego w nocy było dusznawo - bo albo calm, albo od wschodu, od którego jako jedynej strony, nie mam okna. Gorąco jest - 29 w cieniu.

Ale.. znowu mnie jakiś gryzł w nocy. Stawiam na komara, bo swędziało. Mam takie mazidło własnorobione, na bazie olejków cytrusowych i faktycznie szybko przechodzi. Przechodzi też bąbel, czy inne zaczerwienienie.
Ale jak tak walczyłam i nie spałam, to coś mi siadło na twarzy koło włosów :strach: Machnęłam ręką i czułam, że zrobiłam śmiertelną krzywdę, i że to jakieś spore - no, np. b. duży, napity komar. Pomyślałam, że zabiłam kogoś i rano znajdę w łóżku, bo tak jakoś to odmachnęłam. Znalazłam . Pająka. Martwego. I nie wiem czy go zabiłam, czy spadł mi na twarz bo umarł ze starości, albo z głodu np. A pająków i innych u mnie dostatek. Koło domu są chaszcze i drzewa, a balkonu nigdy nie myję jakimiś odkażaczami, tylko najwyżej wodą. Jeśli w ogóle :mrgreen: I pełno tam doniczek, kamieni i jakiegoś drewna.
Mam do odstraszania komarów taki preparat [o nim za chwilę] w aerozolu z olejkiem lawendowym. Używałam ostatnio i mam wrażenie z dobrym skutkiem, a może to te upały wywołały pozytywny skutek, a teraz troszkę wilgoci i już.. W każdym razie poczłapałam do łazienki, wyjęłam i tak sobie chciałam psiknąć żeby już tam śmierdziało tą lawendą. Naciskam - nie ma mgiełki, tylko tak jakby coś kapnęło. No, więc następny raz, potem kilka razy w druga stronę... No, szlag.. Zepsuło się . To przynajmniej pomażę.. Zapalam światło - bo ogólnie w mieszkaniu mam na tyle jasno, że nie używam światła jak łażę w nocy, a podobnie w łazience z oknem - kurcze, żesz... olejek marchewkowy. Podobny w wielkości i zamknięciu, za ciemno, żebym zobaczyła napis. Zgasiłam nie sprawdzając otoczenia i poszłam psikać po łóżku, myśląc, że pewnie będę miała ślady na ścianie. Tak daleko nie doleciało - co się okazało rano, bo to tylko aplikator.
Więc rano się okazało, że mam olejek w kolorze pomarańczowym na podłodze koło kibla [dobrze, że się w nocy nie pośliznęłam] - do wytarcia, na białym dywaniku - pewnie nie do sprania, na poszewce na stołeczku - obrócona na drugą stronę :mrgreen: i na niebieskim szlafroku - nie chce mi się sprawdzać, ale pewnie się nie spierze :twisted:
Kuwety i żwirek ocalały.
Natomiast jak się oglądałam w poszukiwaniu śladów po komarze , siebie znaczy oglądałam, w ogóle nie znajdując żadnego bąbla ani czerwieni, to znalazłam .. czarną kropkę, wysoko na zewnętrznym udzie. Drapnęłam paznokciem i wyszła,a za nią trochę krwi. Odkaziłam. Nie mógł być to cały kleszcz, ale mogła być pozostałość po ew. usunięciu nieświadomym gdzieś w parku czy jakoś tak.
Więc przeczytałam wszystko na temat i obserwuję czy już mam boreliozę :mrgreen: W tej chwili praktycznie nie ma śladu :lol:
Ale grzebiąc sie z tym prawie sobie skręciłam kręgosłup , bo to takie miejsce.
A przed chwilą coś mnie ugryzło w kark , pod włosami - wygląd i swędzenie jak po komarze , ale niby skąd teraz w domu, w dzień? Chyba , że znowu coś przywlokłam z parku we włosach np.
Bo jeszcze wczoraj ugryzły mnie dwie tzw. końskie muchy :strach:
Cały czas mam wrażenie, że coś gdzieś mi łazi.. 8O

Obrazek

morelowa

Post » Wto sie 18, 2015 13:21 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

A w dodatku zapominasz o smsach :twisted:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto sie 18, 2015 14:56 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

NIE zapominam!!!

I co to jest co Ty masz w podpisie ??? To wielkie??

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]