morelowo-migdałowa jesień

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 11, 2015 17:57 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

koło mnie, znaczy mojej pracy
kiedyś plac Thelmanna
fontanna z figurą tez tu jest
[/img]
Obrazek
Aresku , byłes ze mną 17 lat. Niby długo , a jednak krótko . Ale pewnie zawsze byłoby za krótko.

Dorta

Od: Sob cze 23, 2007 15:39

Post » Wto sie 11, 2015 18:26 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

A, Thelmana po prostu, to wiem, tak mów :lol:
Ale po co skoro tam jest własnie ta ładna fontanna?? Jest wiecej miejsc gdzie by się przydała kurtyna.

Sucho. Pełno liści i te liście są tak suche, że aż trzeszczą. Drzewa codziennie bardziej żółte. Źle jest.
Najfajniejsze są poranki.

Przytargałam dziś z biblio książkę. Ma prawie 1000 stron 8O i mam problem z jej trzymaniem, szczególnie dlatego, że mam małe dłonie i mi się wymyka :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto sie 11, 2015 18:43 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

O! też mam taką knigę w swoich zbiorach! Również stwierdziłam, że tyle stron niewygodne w utrzymaniu jest. Najfajniej tak 500-600.
Niestety jest to książka, przy której poległam. Podchodziłam do niej kilka razy, w końcu stwierdziłam, że dla przypomnienia pierwszych 200str posłucham sobie audiobooka i przy okazji sprawdzę co to i z czym to się je. Wyrobiłam sobie zdanie, że to nie zabawa dla mnie, wyłączam się jak mi ktoś takim monotonnym głosem paple do ucha :roll:

Sytuacja u Nas podobna. Trawników już nie ma co ratować :roll:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Śro sie 12, 2015 6:02 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Widziałam spadające gwiazdy. Dwie. Z łóżka :mrgreen:

Aia

Post » Śro sie 12, 2015 6:53 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

u nas na rynku i w parku jest bardzo dużo kwiatów, klombów i takich tam- naprawdę ładnych, i wysoko i nisko, i na jakby trawnikach
codzienie jeżdżą i podlewają

ja codziennie jestem nad rzeką 8) z psem
trawa wyschła, ale kwiaty polne i tak kwitną -bo rzeka blisko

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro sie 12, 2015 10:57 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Mieszkasz, Patmol, w wyjątkowym miejscu . Widać to prawda, że Legnica sie zrobiła przyjaznym miastem.

Dziś Perseidy. Nie wiem jak z oglądaniem, bo opcje są różne - zasnę, a z łóżka sie nie da, pochmurne niebo , nie ta strona świata...
Wiecie, że to co spada i zostawia ten świetlny znak [= meteor] najczęściej jest mniejsze od ziarnka piasku? To jest dopiero temperatura!

Aia, a jaka to książka? ta gruba?

Podobno w następnych latach temperatury mają być coraz wyższe i takie lato jak teraz to nie będzie nic wyjątkowego :strach:
Cza się przyzwyczajać.

Dziś jest gorzej, bo upalniej mimo braku czystego nieba i jasnego słońca. I noc, i ranek były cieplejsze. W nocy obudziłam się jak błyskało sie wysoko i często. Bez grzmotów, ale z silnym wiatrem. Dziwne zjawisko, z którego żadna burza ani deszcz nie wynikł. A dziś właśnie tak , jakby już na pewno coś miało być - żar po prostu. Norweski portal pokazuje deszcz, ale wczoraj też pokazywał... :twisted: , może gdzieś w okolicach ...

Prasowanie przed 7 i odkurzanie [uprzedziłam wczoraj sąsiadów z góry, bo przeciez wszystko pootwierane - powiedzieli, że ich to nie rusza] doprowadziło mnie do konieczności wlezienia z głową pod prysznic.
Koty nadal głównie śpią, ale o dziwo mają apetyt jakby lepszy 8O
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Śro sie 12, 2015 11:23 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Legnica jest fajna
i będzie niedługo premiera w teatrze 8)

Patmol

Post » Śro sie 12, 2015 11:35 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

norweski portal dobry, bo u nas padało :ok:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Śro sie 12, 2015 15:19 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

U nas pada w tej chwili. I rzgmi.
Będe się musiała wyłączyć bo może ???? będzie burza. Tyle że grzmi od 2 godzi. A pada tak, że między kroplami można chodzić :roll: , ale może się rozpędzi. Na szczęście na tyle się ochłodziło - 31st - że mogłam balkon otworzyć, choć jeszcze ciepły jest. Coś mało wieje jednak...
Niech się , kurcze, ochłodzi na chwile bo mam sprawy 'na mieście'.

Z rozpaczy - bo ten upał - zrobiłam sobie kilka knedli ze śliwkami. Nie do końca z dobrej woli, ale musiałam spożytkować śliwki, które mi nie smakowały i ugotowane kartofelki. I kawałek ugotowanej na parze dyni. Pomarańczowe te knedle były :mrgreen:
Umyłam podłogę wodą z olejkiem lawendowym, powycieram jeszcze stare kurze wodą z olejkiem lawendowym.
Jak potem znajdę choc jednego komara to go wsadzę do olejku - jak przeżyje = nie działa.

Już nie pada...
Może jeszcze będzie ??? :?
Przejaśnia się :evil:

Troche daleko ta Legnica z teatrem..

Obrazek

morelowa

Post » Czw sie 13, 2015 6:31 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Może gdzie bliżej masz teatr?

Patmol

Post » Czw sie 13, 2015 6:46 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Jest , oczywiście :mrgreen: teatr w Opolu, nawet jakieś festiwali itp.
Ale muszę poszukać czy mają jakieś darmowe/zniżkowe wejścia, bo jak nie to tak jakby go nie było..

Nie spadł deszcz. Pogrzmiało wieczorem, pochmurzyło.. Ale sie nad ranem na tyle ochłodziło [22st], że musiałam użyć prześcieradła do przykrycia. Teraz mamy czyste, piękne niebo :lol:

Obrazek

morelowa

Post » Czw sie 13, 2015 10:19 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

W sumie dziś sporo chłodniej. I wieje. Byłam zobaczyć Kanał i Odrę. Są pełne wody :mrgreen: , a wiało tam pięknie po prostu.
Na Bolko pusto, kilkoro na rowerach, kilkoro biegających, chłodno, dużo cienia.
Portale pogodowe się wycofały z wieszczenia upałów do końca miesiąca- od poniedziałku co dzień to zimniej. Aż do 21-19 :strach:
Powinno być tak, że jakaś pogoda jest sobie i nikt się nią nie przejmuje - na tyle tylko na ile musi z szafy powyciągać :mrgreen:
Ale jak tu sobie nie pogadać o pogodzie ? :lol:

A, jechałam obok tego placu co na nim jest piękna fontanna. Fontanna pełna wody, z paszcz jakichś sie leje, a 2 !!! m obok stoi kurtyna wodna. 500m dalej jest dworzec z wielkim placem i ławkami. Nie ma kurtyny.

Obrazek

morelowa

Post » Czw sie 13, 2015 20:50 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Buuuu uu huhuh, a Warszawa jest głupia :placz: Wczoraj łuna na 3/4 nieba, reszta w smogu i nici z widowiska :placz: nawet wielkiego wozu nie widziałam (jedynie 3 gwiazdy z dyszla) :(
Słyszałam, że meteory to tylko ślad po komecie, w zasadzie tylko pył i inne drobinki, ale aż wierzyć się nie chce :>
Za to temperatura prawie, że chłodna! 23*C o 9:00, oj dawno nie pamiętam takich mrozów - pod kocykiem można było leżeć :mrgreen:
Babcia mi próbowała wmówić, że na knedle jeszcze za wcześnie, bo ziemniaki niedobre, a ja Jej, że Wy już jecie i ja też chce!
Wisłę też widziałam, z pociągu - marniutkie to to... pełno wysepek się porobiło i ludzi, jak grzybów po deszczu. Je nie wiem, pewnie dziwna jestem, ale mi jakoś nie leży kłaść się w samych majtach i staniku w środku wielkiego miasta, pomiędzy mostami, przez które przejeżdża milion aut i innych kołowych pojazdów, na godzinę...
Fajnie jest gadać o pogodzie :mrgreen:
morelowa pisze:Aia, a jaka to książka? ta gruba?

Lód Dukaja. 1052 strony. Nie wiem czy polecam, na prawdę. Niby fajna, potencjał ma, a jednak pisana takim językiem, którym mi się przyjemnie nie czytało + dużo słów zapożyczonych z j. rosyjskiego oraz przestarzałych zwrotów, gdzie ni w ząb się nie mogłam domyślić i Babcia musiała tłumaczyć co to np pugilares :mrgreen:

Aia

Post » Pt sie 14, 2015 6:29 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Nie wiedziałaś co to pugilares ???? 8O No, to Ty naprawdę dzieciak jesteś :mrgreen:

Lód Dukaja ?? Świetny na tę porę. Aż mi zimno było - w zimie nie dało się czytać :mrgreen: . Lubię Dukaja, choć fakt, specyficzny jest.
Ale ja polecam.

23st? W Warszawie? A, nie, to u nas dopiero rano tak jest. Wieczorem jeszcze ciężko. Idzie ochłodzenie - ciekawe, jak szybko zacznę na nie narzekać .. :lol:

Ziemniaki normalne całkiem, może tam u Was inaczej dojrzewają. Ale moje pomarańczowe knedle były pyszne, mimo byle jakich śliwek. Nie będe jednak robiła częściej, bo knedle bez cukru się nie liczą, a ja cukru unikam jak zuego, bleeee. Wystarczy już, że nie używam śmietany w ogóle. I jakichś bułek tartych.

Meteor to ślad świetlny z rozgrzanej drobinki z ogona komety, tej maluśkiej drobinki - tak potrafi!

Obrazek

morelowa

Post » Pt sie 14, 2015 9:02 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Widocznie :oops: Musiałam się bardzo przyzwyczaić do czytania Lodu (i tak zawsze do niego wracam w lato :wink: na raz nie jestem w stanie go połknąć, co zawsze robię z książkami). Wrońca jeszcze czytałam, podobał się, pochłonęłam go na korytarzu szpitala czekając 5 godzin na zabieg :wink:
Od 2 miesięcy planuję iść do biblioteki po Marka Krajewskiego i się z nim zapoznać.

Babcia mieszka w na prawdę fajnym miejscu, tzn zakątku szalonego wiatru. Tam zawsze wieje, 1 piętro miedzy dziesięciopiętrowcami i praktycznie cały dzień w cieniu. W największe upały miała 27*C w domu.

Bardzo mi smutno, że nie widziałam Preseidów :( Dodatkowo, jak oglądam teraz zdjęcia. Za to wczorajszy powrót do domu i okno z moimi gwiazdami - bezcenne :1luvu:
Jestem 100% istota z dużego miasta - zachwycam się, jeśli widzę ze 20 gwiazd w polu widzenia. Zawsze, gdy chodziłam z Kajem na nocny spacer, to On prowadził, a ja miałam zadartą głowę do góry.
Za to przeżyłam nalot Iskier, bo od 2óch dni w stolicy ćwiczą na jutrzejsze święto... Z wtorku na środę, w nocy, podobno pod domem mojej Babci roiło się od Rosomaków :? Wolę nie wiedzieć jak będzie wyglądał asfalt na Sobieskiego, skoro nawet moje japonki zostawiają na nim ślady w taką temperaturę :roll:

Aia

[poprzednia][następna]