Szylkretki są piękne .162:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 29, 2015 13:50 Re: Szylkretki są piękne .162:)

Moli25 pisze:Wiele osób górny Śląsk uważa województwo smutne, szare pozbawione życia. Byłam z mężem na testach do policji w Katowicach- paskudne miasto... Trochę zwiedziliśmy w ten dzień.

Prawda, JJ też nie przepada za Katowicami, w sensie urody.. Aczkolwiek chyba tam są ciągle prace, wiem, że tory tramwajowe robili. I tak idą do przodu, dworzec ładnie zrobiony, galeria obok.
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Nie mar 29, 2015 13:57 Re: Szylkretki są piękne .162:)

klaudiafj pisze:Bytom absolutnie nie jest smutny :) Tu wciąż się coś dzieje, co weekend wystarczy wyjść na miasto. W okresie ciepłym na rynku są przedstawienia teatralne, jest opera pod Muzeum pod chmurką, jest mnóstwo lasów, galerie handlowe, autostrady do wszystkich miast, kino pod chmurką - tu dopiero czuję, że żyje :) W zeszłym tyg wyścigi starych aut, wcześniej międzynarodowa wystawa modeli, a to wierzchołek góry. Uwielbiam to miasto :) Ale jak nie znałam go to też za nim nie przepadałam, bo mnie tu nigdy nie było, więc nawet nie wiedziałam nic o nim. Zakochałam się w nim właśnie przez sztukę. Nocą byłam na Teatromani - potem chodziłam po uliczkach, zakochałam się w tym mieście :D Wiele osób z innych miast docenia Bytom - fotografów np - bo robią tu zdjęcia i mówią też że to piękne miasto. Za chwilę mamy Marsz Superbohaterów, który organizuje Kałamaga z kabaretu, bo jest Bytomianinem. Jedna z głośniejszych imprez. Idzie długi marsz przez miasto ludzi poprzebieranych we wszystkie możliwe stroje - gra muzyka - każdy już rok myśli nad pomysłem na strój https://www.facebook.com/photo.php?fbid=508357309221046&set=a.508356365887807.1073741828.100001403433542&type=3&theater (udostępniłam Wam album) z jednej edycji. Myślałam, że to idiotyczne, ale musiałam przyjechać zrobić reportaż ze szkoły foto i wtedy na miejscu zrozumiałam jaka to super impreza, ile przy tym jest pozytywnej energii i śmiechu. Sorki za ten elaborat. Ja mogę o Bytomiu mówić długo, godzinami. Mam na fb stronę Odkrywam Bytom, gdzie udowadniamy jaki Bytom jest wspaniały :)

Starczy zobaczyć filmiki takie jak ten - https://www.youtube.com/watch?v=mh_YoDtQJDs#t=36

Mało osób wie, że Bytom wygląda jak wygląda, bo całe swoje bogactwo kradną mu Warszawa. Dzięki temu miastu i górnictwu budowała sie Polska. Teraz Bytom chce odzyskać swoje pieniądze, bo Polska się bogaciła jego kosztem. Mamy dostać 100 milionów na odbudowę. Zresztą i bez tego widać jak powoli kamienice pięknieją. Tu tętni życie :) Ach, no dobra koniec tego, bo ja tak mogę się zachwycać długo, a wierzcie mi, gdyby to miasto było bez potencjału - nie zamieszkałabym tu, a mieszkam kosztem rozłąki nawet od rodziny. I nie żałuję tego kroku, choć tęsknię :)

Klaudia.. :mrgreen: :lol: Przyznaję, że ładnie jest.Na pewno nie tak, jak było x lat temu, i dobrze! :P Ja wybrałam Cieszyn, który mi się zawsze podobał, jeszcze jak tu jeździłam do pracy.I zostałam. Dla mnie idealne miasto, to byłoby takie, gdzie ne byłoby osiedli i blokowisk.. Ale to chyba niemożliwe.. :P
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 13:58 Re: Szylkretki są piękne .162:)

To co w Katowicach mnie najbardziej przeraża (bo że remontują i centrum pięknieje to jedno), ale jak chodziłam wzdłuż i wszerz po centrum to to że nie ma ani jednego drzewa, ani jednego trawnika - jak ktoś ma psa to ma naprawdę problem. Nie ma co się dziwić, że kupy na chodniku jak te małe boroczki nawet nie są w stanie dojść do trawników, a same trawniki pewnie oblegane. Dlatego tak każdy kpi - miasto ogrodów, chyba betonowych. Ale zawsze lubiłam Katowice, bardzoooo!
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Nie mar 29, 2015 13:59 Re: Szylkretki są piękne .162:)

klaudiafj pisze:Nie trąbią. To mówią ludzie którzy tu nie mieszkają. A Katowice nie są w połowie puste? Ile kamienic stoi wolnych i niszczeje. Ile jest obskurnych dzielnic? O tym się nie mówi, bo łatka przypięta została do Bytomia. Jak Chorzów wygląda? Niestety, ale żadne z tych miast nie jest lepsze od Bytomia, reszty mniejszych nawet nie wymienię. Mieszkania tanie jak barszcz? Szukałam mieszkania, więc wiem. Takie same są w Katowicach w podobnych budynkach. Kto o tym trąbi - wiadomości? Czy ludzie którzy nie mają pojęcia o tym mieście?

Co do mieszkań, nie mam pojęcia, ale jak szukałaś, to na pewno wiesz. :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:00 Re: Szylkretki są piękne .162:)

MonikaMroz pisze:Dzień dobry Kretki ....
Dzisiaj same panienki :)
Dużej życzymy pięknego dnia :ok:
Pozdrowionka :D

I dla Was miłego, doberek Moniś! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:01 Re: Szylkretki są piękne .162:)

anulka111 pisze:Wszystkim zyczymy milego dnia :lol:

Miłego Aniu! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Ja lubię blokowiska, bo sama z takiego pochodzę. Lecz w bajkach zawsze były kamienice. I takie kamienice mam w Bytomiu. W Cieszynie byłam kiedyś raz i wybieram się ponownie. Pamiętam, że to też starsze miasto z kamienicami i brukowanymi drogami gdzieniegdzie. Pamiętam most na stronę czeską. I szok, że w Czechach jak w Polsce :) Nic inaczej. Ale byłam wtedy w podstawówce, bardzo chcę zwiedzić to miasto ponownie :) Kocham miasta z duszą :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

sistersy25 pisze:Hej Bożenko i Kretulki :1luvu:

Hejka Kasiu ze zwierzaczkami! :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:02 Re: Szylkretki są piękne .162:)

beateczka pisze:Dzień dobry wieczór dla Kretek i Bożenki :D

nawiązując do potów powyżej to jednak mieszkania w Bytomiu są tanie jak barszcz a w Katowicach droższe - wiem coś o tym :P ale reklama Bytomia ładna

Prawda? Klaudia jest prawdziwą fanką Bytomia! :P No i dobrze, mieszka tam, gdzie chce, podoba jej się, i jest zadowolona! :ok:

Witanko Beatko!
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:03 Re: Szylkretki są piękne .162:)

beateczka pisze:
klaudiafj pisze:Też wiem, 2,5 roku temu szukałam mieszkania do kupienia... I sorki ale ceny takie same znajdę w Katowicach. Wiadomo, że nie w centrum od dewelopera ale w blokach i kamienicach podobnie.

niezupełnie :P zajmuje się tym zawodowo

Potwierdam, Beatka siedzi w tym fachu. :P
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:06 Re: Szylkretki są piękne .162:)

klaudiafj pisze:Nie będę już tego komentować, bo uważam że to ... no zostawię bez komentarza. Nie wyobrażam sobie jakbym ja miała komuś powiedzieć że Twoje miasto jest takie i takie. Mieszkam tu i mylicie się w osądach. W Katowicach też są mieszkania tanie jak barszcz, niestety albo i stety. Stoją i nikt nie chce ich kupić. Są dzielnice niechlubne a te popularne blokowiska mają ceny jak wszędzie - no może tysiąclecie ceni się bardziej. Również w centrum kamienice ledwo stoją - straszą ruiny, jedna przy drugiej - a pół życia tam spędziłam, więc wiem i bywam tam nadal. Teraz jest galeria i stoją pod nią ochlajtusy. Ale spoko, zamykajcie oczy i mówicie, że to miasto ogrodów - tylko gdzie te ogrody...
U mnie w kamienicy, jak dwa mieszkania się zwolniły, tak od razu znalazły kupców - więc nie wiem czy to taka kicha. A mój kuzyn ze wspaniałych Katowic przeprowadził się do Bytomia.
Prowokujecie? To świadczy o Was.

Kaludia, no co Ty! 8O :D Spokojnie, ja tam nie burzyłabym się , jakby ktoś o Cieszynie źle mówił, ale jak dla mnie przedstawiłaś wiarygodne fakty, nie będę więc oponować. O Jastrżebiu powiem że jest brzydkie, nie lubię :lol: A tam się wychowałam. I w zyciu bym się tam nie przerowadziła.O. No taka jest moja opinia i już. :mrgreen:
Co do Katowic-zgadzam się, ale po co ta licytacja.. :P
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:08 Re: Szylkretki są piękne .162:)

Caragh pisze:Klaudia, ale po co ta histeria? Czujesz się urażona, bo akurat mowa o Twoim mieście.

Ja o swoim nie mam urojeń: dziura zabita dechami, brzydka jak noc. Napis mamy ładny, tak słyszałam :ryk:

Beateczko, no dokładnie, nikt tam mieszkać nie chce. Moja koleżanka też się pozbyć mieszkania nie potrafi, bo nikt nie chce. A ładne jest.
W Katowicach to piwnice co najwyżej za takie 'grosze' :ryk:
Nawet na mojej wsi mieszkania 2-3 razy droższe, co już w ogóle mnie szokuje (bloki i kamienice właśnie)

Bo napis JEST ładny- jedyne ładne miejsce w mieście.. :ryk: A ten hotel! 8O Straszne. :lol:

Trzeba być jednak obiektywnym, jak są takie a nie inne FAKTY, n to są i już. A ktoś tam mieszkający chyba zna to od.. podszewki. :P
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:09 Re: Szylkretki są piękne .162:)

Moli25 pisze:Dobra koniec nerwów przy weekendzie :piwa:
Każdy mieszka tam gdzie uważa :201461 dla każdego inne są wytyczne przy zakupie mieszkania. Są plusy i minusy zawsze.

Dzis u Bożenki chyba 100 pierdyknie :piwa: :201430 :201413 :201440

Pewnie, każdy ma swoje upodobanie, i nie ma co z tym się wykłocać przecież. Bo i po co?
Hej Molisie! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:14 Re: Szylkretki są piękne .162:)

Sihaja pisze:Dzień dobry niedzielne :)
A co to za kłótnia o miasta? Jeżeli Kaludia znalazła swoje miejsce w Bytomiu, kocha je i dobrze się tam czuje, to co komu do tego?
Byłam kilka razy w Bytomiu (tylko przejazdem, zatrzymywaliśmy się na godzinkę, dwie pospacerować), w Katowicach byłam, w Zabrzu i Sosnowcu, Chorzowie, Dąbrowie Górniczej, generalnie Śląsk mam trochę obleciany, chociaż tak "po łebkach" powiedzmy. Pierwsze wrażenie wszystkich Śląskich miast jest podobne - szaro, buro, smętnie. Myślę, że dopiero jak się gdzieś zamieszka można poznać jakie to naprawdę miejsca są. Jednemu będzie odpowiadać Bytom, drugiemu Warszawa (czego ja z kolei nie rozumiem) a inny zaszyje się gdzieś na jakiejś kolonii za wsią, żeby ludzi widzieć jak najmniej i tam dopiero poczuje, że to jego miejsce. Nie ma się o co sprzeczać :)

Dokładnie tak , To Klaudia ma się czuć szczęśliwa w tym mieście, nie my. :P

Hejka Dorotko :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie mar 29, 2015 14:14 Re: Szylkretki są piękne .162:)

Dorota pisze:Byłem tu :twisted:

Mru

Cześć Mrusiu! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

[poprzednia][następna]