Helloł!
Histeria - racja! Bo piszę do Was o zaletach Bytomia, tym co mnie urzekło a Wy wciąż jedziecie swoje. Ja jestem inna - ktoś mi mówi - Mieszkam w Myszkowie (z życia wzięte) - to mówię - O FAJNIE! to opowiedz mi coś o tym mieście, co tam macie, co robicie... a tu hejt i hejt. Tak to odczytałam.
Po kupieniu mieszkania w Bytomiu weszłam na Katowice (które bardzo lubię, uwielbiam nawet! I słusznie Katowice są stolicą Śląska) i się okazało, że tam są ceny jak wszędzie - wcale nie kosmiczne (oczywiście zależy gdzie), i mogłam tam coś kupić, ale jedno przeważyło szalę, że mieszkam tutaj - to, że mam wszystko blisko, że całe życie kulturalne dzieje się tu w centrum a przywiała mnie tu właśnie kultura - i te kamienice mnie zachwycają. I tu są inni ludzie, wbrew pozorom. Ludzie się do siebie uśmiechają na ulicy - to mnie urzekło, bo w moim mieście to by było nie do pomyślenia.
Ja mam dużo cierpliwości, naprawdę, pisałam, że sama w życiu nie chciałam mieszkać w Bytomiu! Moje życie toczyło się w trójkącie Siemianowice (moje miasto, więc tym bardziej doceniam Bytom), Katowice i Chorzów, którego szczerze nienawidzę. I jest dużo brzydszy niż Bytom. Ale tak jak mówię, reagowałam jak Wy - a kiedy mama się dowiedziała, że się tu przeprowadzam to był alarm w rodzinie - Bytom się zapada, nie możesz tam mieszkać. Wierzcie mi - na przekór wszystkim mieszkam i się nie zapadłam - za to zapadły się Siemianowice i Katowice (mam na myśli np prostowanie budynków na Giszowcu krzywych drastycznie i przechylenie się kolejnego bloku - Bytom bloki ma równe). Wszyscy mieszkamy na kopalniach i niestety wszystkie nasze miasta mogą mieć kiedyś z tym problem. Ja nie znałam tego miasta, a kiedy zaczęłam tu bywać to się w nim zadurzyłam. Poznaje je od 3 lat.
Mówicie, że Bytom wygląda jak wygląda - ale czy wiecie, że cała Polska i Warszawa budowała się z bogactw Bytomia, że Bytom został "rozkradziony" legalnie przez nasz kraj? Czy wiecie, że Bytom został skazany na zmarnowanie przez nasze Państwo? Że nasze zasoby wędrowały na Warszawę i dzięki temu Warszawa dziś jest dumna i nowoczesna? Bytom od lat starał się odzyskać co do niego należało! I mam dobrą wiadomość - udało się!!! Obecnie przyznano do Bytomia 100 mln euro na odbudowę tego pięknego miasta
Ponad 3 lata temu nie zamieszkałabym tu, bo byłam tu raz w życiu, to miasto było mi obce. Potem trafiłam tu przez przypadek.
Mam nowoczesne centrum handlowe pod nosem z kinem cimena city. W Siemianowicach nie było niczego, musiałam jeździć na wycieczki do Katowic. Są lasy, do których dojadę na rowerze a w Siemianowicach nie ma prawdziwych lasów, są parki a teraz mam tak blisko do dzikiej przyrody. Zabytkowy tramwaj 38 - kultowy

Moja ulica jest przepiękna - stoją tu ogromne wspaniałe wille.
Jakbym mieszkała na obrzeżach to nie cieszyłabym się tak bardzo, ale mieszkam w najlepszym dla mnie miejscu. Sorki, bo znowu zaczynam. Oczywiście widzę też i niefajne rzeczy, ale to pikuś dla mnie. W porównaniu do Siemianowic Bytom to bajka

Katowice teraz mają galerie zamiast starego dworca i wg mnie dopiero dorównały do Bytomia Centrum tak jak tu jest obecnie - Agora i stare miasto. Teraz mi się bardzo w Katowicach podoba - nowoczesność i stare kamienice - to dusza śląska. Katowice są bardzo anonimowe, no nie ma tam takiej wspólnoty jak w Bytomiu, ale co kto woli
Tak czy siak nie mam urazy. Być może poczułam się wyśmiewana i atakowana. Słowo pisane może brzmieć różnie. Ale też to co piszecie to mit o Bytomiu, z którym Bytom walczy i nie jesteście pierwsze, które takie uwagi kierują do mnie. Po prostu już nie mogę tego słuchać, szczególnie kiedy mówię jak jest a ktoś jak katarynka mówi swoje a guzik wie o tym mieście (jak ja kiedyś) i spokojnie - nie mam tu na myśli Was konkretnie, bo nie jesteście pierwsze.
Mam nadzieję, że Caragh się jednak nie zgubiła - nie ma tu wbrew opinii dwóch głównych ulic - proszę o wskazanie które to, bo jestem ciekawa, które mają ten zaszczyt

Śląsk nie jest szary! Śląsk jest kolorowy i zielony. Szczególnie kiedy jest ładna pogoda

Szary to był 20 lat temu, ale "zatruwacze" już są zamknięte.
Nasze koty pozdrawiają
http://chatul.pl/podopieczni 
Cześć Bożenko, nie było Cię i tak jakoś zeszło nam na drugi plan

Sorki