Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob mar 07, 2015 19:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Chłopaku [*]
rtratkie -przytulam

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob mar 07, 2015 19:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

asim-czy wyłapywacz dajesz do każdej porcji jedzenia ,musowo.
u mojej Siwki z torbielami było 15,5 czy 16 fosfor,po 2 tyg spadł,i po następnych 2 tyg fosfor 28

anka1515

Post » Sob mar 07, 2015 23:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Na razie podawałam raz dziennie, przed podaniem porcji mokrego. W ciągu dnia w miskach stoi jeszcze suche, ale Redzik mało go podjada, woli mokre. Do suchego nie mam jak dosypać wyłapywacza, bo mam jeszcze 3 zdrowe koty.
Podzielę w takim razie porcję mokrego na 2-3 razy i przed każdą porcją podam mu alugastrin.

U nas dochodzi jeszcze kwestia leczenia serca, nie możemy odstawić leków moczopędnych szkodzących na nerki no i jesteśmy w kropce. Z racji nieuleczalnej i zaawansowwnej choroby serduszka musimy się liczyć z tym, że wkrótce przyjdzie nam się pożegnać, teraz rozbija się o jak najlepszy komfort życia w tych ostatnich tygodniach. Ile jestem w stanie tyle chcę mu pomóc.

Z kardiologiem będę rozmawiać we wtorek lub czwartek to zapytam o te kroplówki, ale już czuję że to będzie ciężki temat, bo podanie kroplówki kłóci się ze zwalczaniem obrzęków i odwadnianiem.

Boję się, że po prostu usłyszę że nic więcej nie da się zrobić.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Sob mar 07, 2015 23:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

asim- chodzi o to ,ze z każdej porcji jedzenia musisz go wyłapać./fosfor/
Inaczej nie da rady.Może przejdź na mokre.Ale wiem jak jest więcej kotów to nie zawsze możliwe.a na przykład przy kroplówkach nie da się lespewetu podawać/nie znam się na sercowych sprawach/

anka1515

Post » Nie mar 08, 2015 0:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Asim, mocznik pomaga również zbić preparat o nazwie Azodyl. Jako "zamiennik" stosuje się także Biopron9. Trzeba mieć jednak na uwadze, że leki te działają dopiero po pewnym czasie, gdy mocznikożerne bakterie zadomowią się w jelicie grubym.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Nie mar 08, 2015 9:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Rtratkie, ja także przytulam. Śpij spokojnie, Chłopaku.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Nie mar 08, 2015 9:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Rtratkie :cry:

Boo chciałam tylko przekazać słowa pani doktor. Ja sama nie zagłębiam się już w temat czy dieta renal przedłuża życie czy nie i skąd PNN się bierze, bo do wiarygodnych badań trzeba by było mieć dwa sklonowane koty i jednego trzymać na złej karmie a drugiego na mięsnych karmach lub jednego na renalu a drugiego na wyłapywaczach. Dlatego tłumaczenie, że ktoś przeprowadził jakieś badania i stwierdził że np renal przedłuża życie jest dla mnie i tak mało wiarygodne... Za to jak najbardziej jestem za dużą ilością mięsa w diecie - bo to jest zgodne z naturą kota.

Wracając do tematu Franka - odmówił jedzenia wszystkiego na lekach. Odstawiliśmy wszystkie medykamenty a w zamian podajemy mięsne jedzenie i Renalvet. Raz jest idealnie - kot ma ogromny apetyt i je wszystko, a teraz po kilku dniach znowu grymasi - nie je nawet mięsnego pokarmu :(. Wyniki mocznika i kreatyniny na Renalvecie są w normie 8O
Ostatnio edytowano Nie mar 08, 2015 10:19 przez asigo, łącznie edytowano 1 raz

asigo

Od: Wto sty 27, 2015 22:32

Post » Nie mar 08, 2015 9:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ASIM, Fosfor skutecznie zbija Renagel. Ale trzeba go zdobyć, ja miałam szczęście odkupić na Forum, ale powoli się kończy. Gdy zjadał 2 X dziennie do 2 głównych posiłków i pilnowałam tego aż do skutku, Fosfor mieliśmy na poziomie 3,5, /3-6,8/. Łatwo podać, rozpuszcza się twarda tabletka w odrobinie wody i dodaje do sosiku, posiłku, nie wyczuwał, zjadał. Ale warunek, musi to zjeść. Straty były,, czasem odchodził od takiej porcji, a drogocenny Renagel w tym zostawał. W jogurcie teraz przemycam, zaraz potem daje jedzenie, mam pewność że zliże. Alugastrin też jest wskazany, przy okazji łagodzi błonę śluzową. Ale my mamy Ulgastran na nadżerki + Renagel jako wyłapywacz.
--------
W sobotę zaliczyliśmy w końcu jednak wizytę u naszego wet. ale stricte stomatologiczną. RTG = nie ma ropy nad ząbkami, więc natychmiastowej interwencji chirurg. być jeszcze nie musi, co byłoby wyrokiem. Jeśli zabieg, to do usunięcia byłyby 2 kły, nad jednym stan zapalny dziąsła i gorzej, odkryta miazga, ale nie ropny. Na bólowość dostał zastrzyk (Meloxycan) i jutro mam odebrać to w lecznicy w syropie. Wyraźnie lepiej się po tym czuł, do misek podchodził, zabawił się, przynajmniej tak jak jeszcze ze 2/3 miesiące temu. Smarować dziąsła teraz będziemy i rano i wieczorem, OraZn i Solcoseryl. Omówiliśmy wszystkie opcje zabiegu chirurg. ząbków, ale to db że nasz wet. jest taki zachowawczy i ostrożny, primum non nocere, żadnej presji na ryzykowne zabiegi. Wskazał i na to, że nawet jeśli kiciuś przeżyje, to nie jest to radykalne leczenie; jakaś ulga będzie ale mocznica nadal będzie niszczyć dziąsła więc na razie objawowo traktujemy, by mniej cierpiał i mieć jeszcze ...czas. Czyli doszedł nam Meloxycan, Relanium w syropie.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Nie mar 08, 2015 12:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

asigo pisze:Boo chciałam tylko przekazać słowa pani doktor. Ja sama nie zagłębiam się już w temat czy dieta renal przedłuża życie czy nie i skąd PNN się bierze, bo do wiarygodnych badań trzeba by było mieć dwa sklonowane koty i jednego trzymać na złej karmie a drugiego na mięsnych karmach lub jednego na renalu a drugiego na wyłapywaczach. Dlatego tłumaczenie, że ktoś przeprowadził jakieś badania i stwierdził że np renal przedłuża życie jest dla mnie i tak mało wiarygodne... Za to jak najbardziej jestem za dużą ilością mięsa w diecie - bo to jest zgodne z naturą kota.

asigo zaczynam odnosić wrażenie, że każdą moją wypowiedź odnoszącą się do Twojego wpisu traktujesz jako mój personalny atak na Twoją osobę :( Absolutnie tak nie jest. Dyskusja chyba na tym polega - na wymianie zdań i na przedstawianiu swojego stanowiska i swojej wiedzy względem wypowiedzi innych uczestników dyskusji? Jeśli dokonujesz jakiegoś wpisu to chyba naturalnym jest, że ktoś na niego reaguje? Temat diety kotów, także kotów z PNN, jest mi bardzo bliski i jemu poświęcam bardzo dużo czasu douczając się, szukając informacji. Dlatego w tym temacie podejmuję dyskusję.

Mam dwa nerkowe koty i oba żyją tylko i wyłącznie dzięki temu forum i dwom wątkom dla kotów nerkowych. Ponieważ wiedza i praktyka wetów, przynajmniej moich lokalnych, totalnie rozjeżdża się z wiedzą czerpaną z wiarygodnych źródeł internetowych oraz z praktyką, już wieloletnią, opiekunów kotów nerkowych wydaje mi się, że taka wymiana zdań, doświadczeń i wiedzy nabytej jest niesamowicie ważna. Ale mogę się oczywiście mylić.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie mar 08, 2015 12:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:Na bólowość dostał zastrzyk (Meloxycan) i jutro mam odebrać to w lecznicy w syropie. Wyraźnie lepiej się po tym czuł, do misek podchodził, zabawił się, przynajmniej tak jak jeszcze ze 2/3 miesiące temu. Smarować dziąsła teraz będziemy i rano i wieczorem, OraZn i Solcoseryl. Omówiliśmy wszystkie opcje zabiegu chirurg. ząbków, ale to db że nasz wet. jest taki zachowawczy i ostrożny, primum non nocere, żadnej presji na ryzykowne zabiegi. Wskazał i na to, że nawet jeśli kiciuś przeżyje, to nie jest to radykalne leczenie; jakaś ulga będzie ale mocznica nadal będzie niszczyć dziąsła więc na razie objawowo traktujemy, by mniej cierpiał i mieć jeszcze ...czas. Czyli doszedł nam Meloxycan, Relanium w syropie.

Czarnuszku, niestety meloksykam jest lekiem silnie nefrotoksycznym :(
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie mar 08, 2015 21:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

anka1515 pisze:asim- chodzi o to ,ze z każdej porcji jedzenia musisz go wyłapać./fosfor/
Inaczej nie da rady.Może przejdź na mokre.Ale wiem jak jest więcej kotów to nie zawsze możliwe.a na przykład przy kroplówkach nie da się lespewetu podawać/nie znam się na sercowych sprawach/

Najbardziej optymalnie chyba będzie jak Redzik dostanie 3 mokre posiłki - on lubi mokre i zjada go dużo, suchym tylko trochę dojada, może przy 3 posiłkach nie będzie miał potrzeby.
Całkiem na mokre nie dam rady przejść, bo dwie kotki z kolei mokrego nie za bardzo, musi być suche.

Co do kroplówek to niestety nie wiem czy u nas w ogóle będą możliwe, zapytałam o nie jak dostałam wyniki ale wyleciało mi z głowy, ze my przecież ciągle odwadniamy. Jak ostatnio zmniejszyłam dawkę leku odwadniającego to od razu były duszności...

Dziękuję wszystkim za rady. Poczytam o tym Azodylu/Biopronie.
Ile tego się podaje? 1 kapsułka?
O Renagelu słyszałam, ale wiem że ciężko dostać i jest strasznie drogi.

asim

Post » Nie mar 08, 2015 21:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tu jest o przeliczaniu Biopron / Azodyl: http://nerkipsa.pl/azodyl-zamieniamy-na ... zyc-dawke/

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Nie mar 08, 2015 22:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

8O
Wychodziło by na to, że musiałabym codziennie podać prawie całą paczkę Biopronu - 21 kapsułek. Dużo.

asim

Post » Pon mar 09, 2015 1:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

asim -przy tak wysokim fosforze musisz dawać dużo wyłapywacza.
Ja przy tym fosforze dawałam ile się dało alusalu od 1000 -do 1200 mg.
Ktoś pisał przeliczenia z alusalu na alugastrin .
Lespewet jest lekiem ziołowym stosowanym przy kroplówkach ,przy nerkach.
Może dało by się połączyć z tymi lekami co bierze .

anka1515

Post » Pon mar 09, 2015 6:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja Biopron rozpuszczam w wodzie i podaję w strzykawce, więc liczba kapsułek nie ma w sumie znaczenia. za jakieś 2-3 tygodnie idziemy na kontrolne badania po Biopronie (bo wcześniej podawałam Azodyl) i zobaczę, czy to w ogóle działa.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

[poprzednia][następna]