Moderator: Moderatorzy
taizu pisze:Renalvet to wyłapywacz fosforu oparty na wapniu. Czy jest dobry, to zależy, czy Twój kot nie ma za dużo wapnia we krwi, no i nie wiem, jak to się ma do kardiomiopatii. Bo fosforu ma faktycznie za dużo, ale liczy się również iloczyn poziomu fosforu i wapnia.
I uwaga, nie wiem czy wet Ci powiedział (i czy sam zdaje sobie z tego sprawę), że taki wyłapywacz wiąże fosfor w karmie, a nie w krwi kota, to znaczy, że pomaga o ile jest podany z jedzeniem albo tuż przed nim lub po nim.
Kot nie ma specjalnie wysokich wyników, na razie nie masz powodu, by się nerkami zamartwiać. Nie wiem, jak z nawodnieniem kota. Jeśli był odwodniony (a tak każe podejrzewać fakt, ze jest na lekach moczopędnych), to podwyższone wyniki mogą byś skutkiem odwodnienia (jakbyś odparowała sporo wody z zupy i dziwiła się, ze stężenie kartofli w zupie jest powyżej normy)
pixie65 pisze:taizu pisze:(...)
Poza tym, jakie leki moczopędne kot dostaje? Jeśli Furosemid, to on dopiero jest szkodliwy na nerki! Odstaw całkowicie. Sprawdź wyniki morfologii, bo może z tymi moczopędnymi przesadziliście, zwłaszcza chodzi o HTC
Byłabym bardziej ostrożna w wydawaniu takich polecen, biorąc pod uwagę, że sprawa dotyczy kota z problemem kardiologicznym.
W takich sytuacjach (zespół sercowo-nerkowy) niektóre decyzje przypominają przysłowiowy wybór pomiędzy dżumą a cholerą...
Feliska97 pisze:Osoby żywiące koty dietą BARF polecają dla nerkowców następujące mięsa: udka z kurczaka ze skórą bez kości, wołowina mostek tłusty, szponder, indyk udo, jagnięcina gulasz, baranina gulasz, cielęcina tłusta, z podrobów żołądki z kurczaka oraz serca.
Koty chorujące na pnn powinny generalnie spożywać mokre jedzenie, które dostarcza organizmowi dodatkową ilość wody.
Sosunkowo mało fosforu mają puszki Terra Felis w wariancie z kurczakiem i indykiem. Moja kotka akurat za nimi nie przepada![]()
Feliska97 pisze:RenalVet, podobnie jak Ipakitine, zawiera węglan wapnia oraz chitosan. Z wpisów na forum wynika, że preparaty tego typu słabo się sprawdzają. Trzeba ponadto mieć na uwadze, że ze względu na obecność wapnia z czasem mogą doprowadzić do hipercalcemii. Ich wadą jest też to, że zmieniają smak pożywienia, więc często koty nie chca jeść niczego co zawiera w/w środki.
Asim, przy poziomie fosforu > 7 mg/dl polecałabym Alugastrin.
franeczka2 pisze:asim"Moje pytania:
Które rodzaje mięsa/podrobów mają niski poziom fosforu?
Które karmy mokre/suche polecacie? Tak, żeby fosfor był na niskim poziomie a skład był w miarę ok, chodzi mi o karmy niespecjalistyczne, które bez obaw mogą zjeść też moje zdrowe koty."
mięsa:drób,ryba,wieprzowina
podrobów bym wogóle nnie podawała choremu,zdrowym-"ukradkiem"
może mnie co niektórzy "zabija"ale te z dolnej półki sa ok(przetestowane niejednokrotnie w sytuacji jak u ciebie)-ale przy tych karmach musiałabys zadbać o spożywanie przez twoje koty większej ilosci płynów(szczególnie te zdrowe które zakładam sa po kastracjach)
Feliska97 pisze:Asim, przy poziomie fosforu > 7 mg/dl polecałabym Alugastrin.
asim pisze:Furosemid długo stosowany jest toksyczny dla nerek, ale nie wiem czy może być odpowiedzialny za zapalenie układu moczowego - to chyba prędzej jakieś bakterie, aczkolwiek pewna nie jestem.
Jak nas kardiolog informowała o działaniu furosemidu to wspominała o niewydolności, uszkodzeniu nerek, ale nie pamiętam nic o zapaleniu.
karolinuska pisze:Szczerze mówiąc przerasta mnie ta sytuacja, wariuję bo nie wiem jak jej pomócNie pora się rozstawać przecież.. A lekarze z którymi mam styczność odnoszę wrażenie że mają w nosie czy kot przeżyje czy nie.. Jak wyrażam swoje zdanie to patrzą wilkiem- że sie wtrącam. Urażona duma.
Diagnoza o HCM padła 27 stycznia- dwa tygodnie temu. Tyle tez czasu podajemy leki:
Codziennie Atenolol 1/4, Benefortin 1/2
Aspargin 1/2 codziennie
Acard co trzy dni.
Początkowo Furosemid był tez co 3 dni po 1/4 az do soboty 31.01 gdzie pojawił sie drugi obrzęk. Wet. przypisała Furosemid 1/4 codziennie. na razie jest spokój. Podajemy równiez antybiotyk - z powodu wysokiego WBC pierwotnie było 24 ostatnio 19. Powiem nawet że jakby troszkę odżyła.. Odpukać. Codziennie z pracy jadę z duszą na ramieniu- co zastanę w domu..
Dziś jedziemy na badania krwi- skontrolowac poziom potasu , czy te wlewy coś dały.
Pomyślałam żeby oprócz Morfologii , nerkowych i wątrobowych zrobić tez wapń i fosfor. Dobrze myśle?
A z tym badaniem moczu na posiew to zrobię jak tylko uda sie złapać siuu. Bo z Rudą to nie tak prosto:)
franeczka2 pisze:asim-poczytaj o karmach hill's k/d i g/d
Hill´s Prescription Diet Feline k/d przynosi liczne zdrowotne korzyści, a mianowicie
- poprzez obniżony poziom białka w składzie nerki nie muszą pracować na pełnych obrotach, filtrują mniej toksyn, zwiększając w ten sposób samopoczucie kota
- Kwasy Omega-3 z oleju rybnego, wspomagają obieg krwi w nerkach.
- Wysoka ilość przeciwutleniaczy pomaga wyzbyciu się szkodliwych substancji z organizmu.
- Wspaniały smak rozpieści Twojego kota. To doskonałe doznanie kulinarne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 14 gości