Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 05, 2015 9:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie, jakiś czas temu pisałam o moim kotku kacperku. W ciągu ostatnich dwóch miesięcy bywało z nim różnie ale podawałam mu kroplówki podskorne codziennie plus do tego lekarstwa, nawet udało nam się wyprowadzić go z anemii tym aranespem (doszło do tego nawet że miał hematokryt 37) w pewnym momencie nawet sam zaczął jeść i to karme dla nerkowcow ale w ostatnim tygodniu nagle nastąpilo poważne pogorszenie. Przestał nagle jeść, nie chciał już nawet przyjmować posiłków podawanych mu przeze mnie na siłę. Kroplówki które mu podawałam zaczęły wycieka dziurami po iglach w innych miejscach i drastycznie podskoczył mu mocznik który nie chciał już spadać. Bardzo schudł i osłabł, przechodził z miejsca na miejsce pokladajac się na podłodze. W końcu podjęłam decyzję o uśpieniu go i tak kacperek odszedł wczoraj po Południu, w domu przy mnie. Cały czas go glaskalam i czule do niego mówiłam w trakcie kiedy odchodził. Bardzo mi smutno że nie ma go już przy mnie ale wiem że przynajmniej już nic go nie boli. Wczoraj miał już nawet problem z zalatwieniem się, wszedł do kuwety i miauczalz bólu. Spoczywaj w spokoju kacperku.

pandorcia0806

Od: Sob lis 08, 2014 13:31

Post » Czw lut 05, 2015 10:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pandorciu, bardzo mi przykro. Czytałam Twoje posty, byliście bardzo dzielni.
Kacperku [*]
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Czw lut 05, 2015 11:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję felisko. Chciałam jeszcze ogłosić że zostały mi jeszcze dwie dawki aranespu gdyby któryś kotek z anemia potrzebował to oddam. Lek jest ludzkim epo i naprawdę działa bardzo dobrze na kotka.

pandorcia0806

Od: Sob lis 08, 2014 13:31

Post » Czw lut 05, 2015 13:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pandorcia bardzo mi przykro.
Kacperku [*]

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw lut 05, 2015 14:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

asim"Moje pytania:
Które rodzaje mięsa/podrobów mają niski poziom fosforu?
Które karmy mokre/suche polecacie? Tak, żeby fosfor był na niskim poziomie a skład był w miarę ok, chodzi mi o karmy niespecjalistyczne, które bez obaw mogą zjeść też moje zdrowe koty."

mięsa:drób,ryba,wieprzowina
podrobów bym wogóle nnie podawała choremu,zdrowym-"ukradkiem"
może mnie co niektórzy "zabija"ale te z dolnej półki sa ok(przetestowane niejednokrotnie w sytuacji jak u ciebie)-ale przy tych karmach musiałabys zadbać o spożywanie przez twoje koty większej ilosci płynów(szczególnie te zdrowe które zakładam sa po kastracjach)
"koty śpią z ludżmi,gdy tylko jest to możliwe,
w pozycji tak niewygodnej dla ludzi,
jak to tylko mozliwe dla kota"

franeczka2

Od: Czw cze 07, 2012 16:56

Post » Czw lut 05, 2015 16:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję za odpowiedzi.

taizu pisze:Renalvet to wyłapywacz fosforu oparty na wapniu. Czy jest dobry, to zależy, czy Twój kot nie ma za dużo wapnia we krwi, no i nie wiem, jak to się ma do kardiomiopatii. Bo fosforu ma faktycznie za dużo, ale liczy się również iloczyn poziomu fosforu i wapnia.
I uwaga, nie wiem czy wet Ci powiedział (i czy sam zdaje sobie z tego sprawę), że taki wyłapywacz wiąże fosfor w karmie, a nie w krwi kota, to znaczy, że pomaga o ile jest podany z jedzeniem albo tuż przed nim lub po nim.
Kot nie ma specjalnie wysokich wyników, na razie nie masz powodu, by się nerkami zamartwiać. Nie wiem, jak z nawodnieniem kota. Jeśli był odwodniony (a tak każe podejrzewać fakt, ze jest na lekach moczopędnych), to podwyższone wyniki mogą byś skutkiem odwodnienia (jakbyś odparowała sporo wody z zupy i dziwiła się, ze stężenie kartofli w zupie jest powyżej normy)

W takim razie następnym razem do badań krwi dodamy jeszcze wapń, na razie nie było konieczności, bo nerki działały dobrze, a Redzik choruje krótko.
RenalVet podajemy tuż przed posiłkiem.

pixie65 pisze:
taizu pisze:(...)
Poza tym, jakie leki moczopędne kot dostaje? Jeśli Furosemid, to on dopiero jest szkodliwy na nerki! Odstaw całkowicie. Sprawdź wyniki morfologii, bo może z tymi moczopędnymi przesadziliście, zwłaszcza chodzi o HTC

Byłabym bardziej ostrożna w wydawaniu takich polecen, biorąc pod uwagę, że sprawa dotyczy kota z problemem kardiologicznym.
W takich sytuacjach (zespół sercowo-nerkowy) niektóre decyzje przypominają przysłowiowy wybór pomiędzy dżumą a cholerą...

Redzik dostaje diuver.
Nie możemy całkowicie odstawić leków moczopędnych, bo mam jak w banku, że kot nie przeżyje kilku dni.
Ograniczone już zostały przez kardiologa, ale to też ostrożnie i obserwuję go cały czas i niestety chyba będziemy musieli jednak zwiększyć dawkę, bo zaczyna ciężej oddychać czasami, nawet po małym wysiłku. Morfologia wyszła dobrze, z wskazaniem na lekkie odwodnienie (akurat był po diuverze), ale przy kardiomiopatii sama choroba serca niszczy nerki, bo krew się cofa, ciśnienie w nerkach jest za wysokie itp. dlatego pytam o dietę, bo prędzej czy później nerki i tak zaczną się uszkadzać, nawet jeśli tym razem było to z odwodnienia.

Pixie - masz rację, wybór niestety tak wygląda, kardiolog zabroniła nam na razie przechodzić na dietę nerkową, bo ona szkodzi na serce, a te jest w fatalnym stanie. Dlatego na razie pytam o zmianę diety w zakresie w jakim możemy to zrobić, czyli o pokarmy, które może spożywać zdrowy kot, ale które jak najmniej obciążają nerki.

Feliska97 pisze:Osoby żywiące koty dietą BARF polecają dla nerkowców następujące mięsa: udka z kurczaka ze skórą bez kości, wołowina mostek tłusty, szponder, indyk udo, jagnięcina gulasz, baranina gulasz, cielęcina tłusta, z podrobów żołądki z kurczaka oraz serca.
Koty chorujące na pnn powinny generalnie spożywać mokre jedzenie, które dostarcza organizmowi dodatkową ilość wody.
Sosunkowo mało fosforu mają puszki Terra Felis w wariancie z kurczakiem i indykiem. Moja kotka akurat za nimi nie przepada ;-)

To dobrze, że drób można, bo jest dobrze dostępny. Próbuję im udka podawać, ale niechętnie je jedzą, wolą piersi i to najlepiej bez skór... wybredne są niemożliwie :(
Już doczytałam, że FC musimy odstawić, bo zawiera w składzie dodatkowy fosfor.
Na razie chyba będę dodawać samą taurynę, a nad suplementami pomyślę w międzyczasie.
Mokre podaję jak nie zdążę rozmrozić mięsa albo mi zabraknie, do wody mają dostęp cały czas, ale u Redzika nie możemy mu też pozwalać pić za dużo, bo grożą mu duszności.

Feliska97 pisze:RenalVet, podobnie jak Ipakitine, zawiera węglan wapnia oraz chitosan. Z wpisów na forum wynika, że preparaty tego typu słabo się sprawdzają. Trzeba ponadto mieć na uwadze, że ze względu na obecność wapnia z czasem mogą doprowadzić do hipercalcemii. Ich wadą jest też to, że zmieniają smak pożywienia, więc często koty nie chca jeść niczego co zawiera w/w środki.
Asim, przy poziomie fosforu > 7 mg/dl polecałabym Alugastrin.

RenalVet zjada chętnie, bo jest dosmaczany chyba jakoś, podaję mu z witaminami tuż przed podaniem jedzenia.
Mam jednak obawy, że jest za słaby, jak przeszukiwałam forum to jednak niewiele osób to stosuje.
Zaraz poczytam o tym Alugastrinie.

franeczka2 pisze:asim"Moje pytania:
Które rodzaje mięsa/podrobów mają niski poziom fosforu?
Które karmy mokre/suche polecacie? Tak, żeby fosfor był na niskim poziomie a skład był w miarę ok, chodzi mi o karmy niespecjalistyczne, które bez obaw mogą zjeść też moje zdrowe koty."

mięsa:drób,ryba,wieprzowina
podrobów bym wogóle nnie podawała choremu,zdrowym-"ukradkiem"
może mnie co niektórzy "zabija"ale te z dolnej półki sa ok(przetestowane niejednokrotnie w sytuacji jak u ciebie)-ale przy tych karmach musiałabys zadbać o spożywanie przez twoje koty większej ilosci płynów(szczególnie te zdrowe które zakładam sa po kastracjach)

Wszystkie kastrowane :)
W takim razie z podrobów zrezygnujemy, a z tymi płynami mamy problem, jaki opisywałam wyżej - duszności.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pt lut 06, 2015 8:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czołem,

Czy możecie mi pomóc zinterpretować wyniki moczu?
Z tego co sama wnioskuję coś musi być na rzeczy, jednak lekarz nic nie wspomniał.
Dodam że Kotka ma już zdiagnozowane HCM.
Podam wyniki

Nabłonki płaskie-nieliczne
Nabłonki Okrągłe - 1-3 w p.w
Leukocyty 5-8 w pw
erytrocyty swieze 0-1 w p w
erytr. wyługowane -brak
bakterie nieliczne
śluz-nieliczny
Wałeczki-ziarnisty pojedyńczy w preparacie
kryształy brak
fosf. bezp. brak
barwa zółta
przejrzystośc lekko mętna
gęstosć względna 1,010
ph 7
białko 100mg/dl
urobilinogen 0,2E U./dl
glukoza 100mg/dl
BIL-negative
BLD Negative
NIT negative
LEU Small

Po stwierdzeniu białka w moczu zrobiliśmy Biochemie krwi na białko całkowite
Albuminy 2,8 g/dl
Białk. całk 3,44 g/dl
Glukoza 66 mg/dl
Globuliny 0,64 g/dl
ALB/GLOB 4 g/ml

Kreatynina 1,8 mg/dl
Mocznik 41,4 mg/dl
Potas 2,91 mmol/l - żeby podwyższyć Przez trzy dni uzupełnialiśmy Potas kroplówkowo dozylnie.

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki.
Dodam jeszcze że mocz zbadałam z powodu zdarzenia pt. kropelkowanie z krwią u kotki.
Kotka dostaje Furosemid codziennie- miała juz dwa razy obrzęk płuc.
Także Acard co trzeci dzień.
Czy te leki mogą wpływać na wyniki moczu?
Rudzia! Czekaj na mnie,bo przyjdę do Ciebie na pewno.
Kocham i dziękuję..[*]

karolinuska

Od: Czw maja 09, 2013 17:32

Post » Pt lut 06, 2015 10:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Kot wydaje się mieć zapalenie układu moczowego, w tym nerek. Zbadałabym mocz na posiew z antybiogramem.
Furosemid jest nefrotoksyczny, może porozmawiaj z wetem, czy nie da się go zastąpić np. lespewetem. Acard, czyli kwas acetylosalicylowy, też nie jest dla kotów najzdrowszy. Powyżej masz posty - dyskusję na temat wyboru pomiędzy tym, co dobre na nerki a co dobre przy HCM, niestety nieoptymistyczną
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt lut 06, 2015 12:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Często ten furosemid podajecie, w jakiej dawce? Od jak dawna?
Furosemid długo stosowany jest toksyczny dla nerek, ale nie wiem czy może być odpowiedzialny za zapalenie układu moczowego - to chyba prędzej jakieś bakterie, aczkolwiek pewna nie jestem.
Jak nas kardiolog informowała o działaniu furosemidu to wspominała o niewydolności, uszkodzeniu nerek, ale nie pamiętam nic o zapaleniu.

My podajemy diuver, jest nieco mniej toksyczny dla nerek, podajemy co drugi dzień, próbowaliśmy zmniejszyć dawkę ze względu na nerki, ale duszności od razu wracają... Oprócz tego na serce codziennie Fortekor i Spironol. Podajecie coś jeszcze prócz Acardu? Coś na serce?
W jakim zaawansowaniu jest ta kardiomiopatia? Po epizodach z płynem w płucach podejrzewam, że dość zaawansowana.
Acard (aspiryna) też jest toksyczny, ale czasem w celu ratowania życia trzeba podać lekarstwa, które mają skutki uboczne.

U nas po dwóch miesiącach od diagnozy wyszły początki niewydolności nerek i stoję właśnie przed dylematem o jakim pisze taizu - ratując serce szkodzimy nerkom i odwrotnie. Choć mamy już brzydkie wyniki nerek nie możemy ich leczyć ani przejść na dietę nerkową, bo to szkodzi na serce, a te mamy w fatalnym stanie. Nie możemy ograniczyć białka z powodu utraty masy mięśniowej, nie możemy odstawić leków szkodzących nerkom, bo bez nich Redzik nie przeżyje kilku dni, dlatego póki co tylko szukam karm jak najlepszych dla nerek.

asim

Post » Pt lut 06, 2015 13:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Feliska97 pisze:Asim, przy poziomie fosforu > 7 mg/dl polecałabym Alugastrin.

Czy to chodzi o ten specyfik?
http://www.doz.pl/leki/p2004-Alugastrin

asim

Post » Pt lut 06, 2015 13:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Szczerze mówiąc przerasta mnie ta sytuacja, wariuję bo nie wiem jak jej pomóc :( Nie pora się rozstawać przecież.. A lekarze z którymi mam styczność odnoszę wrażenie że mają w nosie czy kot przeżyje czy nie.. Jak wyrażam swoje zdanie to patrzą wilkiem- że sie wtrącam. Urażona duma.

Diagnoza o HCM padła 27 stycznia- dwa tygodnie temu. Tyle tez czasu podajemy leki:
Codziennie Atenolol 1/4, Benefortin 1/2
Aspargin 1/2 codziennie
Acard co trzy dni.
Początkowo Furosemid był tez co 3 dni po 1/4 az do soboty 31.01 gdzie pojawił sie drugi obrzęk. Wet. przypisała Furosemid 1/4 codziennie. na razie jest spokój. Podajemy równiez antybiotyk - z powodu wysokiego WBC pierwotnie było 24 ostatnio 19. Powiem nawet że jakby troszkę odżyła.. Odpukać. Codziennie z pracy jadę z duszą na ramieniu- co zastanę w domu..
Dziś jedziemy na badania krwi- skontrolowac poziom potasu , czy te wlewy coś dały.
Pomyślałam żeby oprócz Morfologii , nerkowych i wątrobowych zrobić tez wapń i fosfor. Dobrze myśle?
A z tym badaniem moczu na posiew to zrobię jak tylko uda sie złapać siuu. Bo z Rudą to nie tak prosto:)
Rudzia! Czekaj na mnie,bo przyjdę do Ciebie na pewno.
Kocham i dziękuję..[*]

karolinuska

Od: Czw maja 09, 2013 17:32

Post » Pt lut 06, 2015 13:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

aspiryna w dawce odpowiedniej dla kota,nie jest toksyczna-wazny jest schemat podawania(jak pisała karolinuska)w pewnych sytuacjach ratuje kotom życie.
asim-poczytaj o karmach hill's k/d i g/d
karolinuskazrób ten wapń i fosfor
"koty śpią z ludżmi,gdy tylko jest to możliwe,
w pozycji tak niewygodnej dla ludzi,
jak to tylko mozliwe dla kota"

franeczka2

Od: Czw cze 07, 2012 16:56

Post » Pt lut 06, 2015 18:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

asim pisze:Furosemid długo stosowany jest toksyczny dla nerek, ale nie wiem czy może być odpowiedzialny za zapalenie układu moczowego - to chyba prędzej jakieś bakterie, aczkolwiek pewna nie jestem.
Jak nas kardiolog informowała o działaniu furosemidu to wspominała o niewydolności, uszkodzeniu nerek, ale nie pamiętam nic o zapaleniu.

Zapalenie to nie zawsze infekcja. Źródłem zapalenia kłębuszków nerkowych są w większości wypadków właśnie leki czy chemikalia.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob lut 07, 2015 13:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

karolinuska pisze:Szczerze mówiąc przerasta mnie ta sytuacja, wariuję bo nie wiem jak jej pomóc :( Nie pora się rozstawać przecież.. A lekarze z którymi mam styczność odnoszę wrażenie że mają w nosie czy kot przeżyje czy nie.. Jak wyrażam swoje zdanie to patrzą wilkiem- że sie wtrącam. Urażona duma.

Diagnoza o HCM padła 27 stycznia- dwa tygodnie temu. Tyle tez czasu podajemy leki:
Codziennie Atenolol 1/4, Benefortin 1/2
Aspargin 1/2 codziennie
Acard co trzy dni.
Początkowo Furosemid był tez co 3 dni po 1/4 az do soboty 31.01 gdzie pojawił sie drugi obrzęk. Wet. przypisała Furosemid 1/4 codziennie. na razie jest spokój. Podajemy równiez antybiotyk - z powodu wysokiego WBC pierwotnie było 24 ostatnio 19. Powiem nawet że jakby troszkę odżyła.. Odpukać. Codziennie z pracy jadę z duszą na ramieniu- co zastanę w domu..
Dziś jedziemy na badania krwi- skontrolowac poziom potasu , czy te wlewy coś dały.
Pomyślałam żeby oprócz Morfologii , nerkowych i wątrobowych zrobić tez wapń i fosfor. Dobrze myśle?
A z tym badaniem moczu na posiew to zrobię jak tylko uda sie złapać siuu. Bo z Rudą to nie tak prosto:)

Szkoda, że dopiero teraz tu zajrzałam, bo już po fakcie...
Wapń i Fosfor warto byłoby zrobić.
Jesteście pod opieką kardiologa?
My na co dzień na badania, po leki itp. jeździmy do naszej wetki, ale jesteśmy w kontakcie z kardiolog, która robiła echo i która ustala nam leczenie.
Nasza wetka też chciała nam furosemid podawać, ale właśnie kardiolog zleciła diuver, bo podobno mniej szkodzi a działanie niemal to samo (diuver to torasemid, bardzo podobna substancja do furosemidu).

Spora część lekarzy niestety nie lubi jak pacjent przychodzi z diagnozą, pyta o inne leki, podważa ich zdanie...

taizu - fakt, pomyliłam zakażenie z zapaleniem :oops: :oops:

asim

Post » Sob lut 07, 2015 13:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

franeczka2 pisze:asim-poczytaj o karmach hill's k/d i g/d

k/d u nas odpada:

Hill´s Prescription Diet Feline k/d przynosi liczne zdrowotne korzyści, a mianowicie
- poprzez obniżony poziom białka w składzie nerki nie muszą pracować na pełnych obrotach, filtrują mniej toksyn, zwiększając w ten sposób samopoczucie kota
- Kwasy Omega-3 z oleju rybnego, wspomagają obieg krwi w nerkach.
- Wysoka ilość przeciwutleniaczy pomaga wyzbyciu się szkodliwych substancji z organizmu.
- Wspaniały smak rozpieści Twojego kota. To doskonałe doznanie kulinarne.

a g/d nie potrafię znaleźć na polskich stronach :(

asim

[poprzednia][następna]