Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 23, 2015 11:08 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Z tego co wiem, kiedyś metacam w syropie był jeden dla kotów i psów. U kotów występowały często efekty uboczne - zaczęto nawet na ulotce pisać wprost, żeby nie podawać u kotów.
Teraz są dwie wersje, ta dla kotów ma niższe stężenie substancji czynnej.
Na mojej buteleczce metacamu jest wprost napisane, że to wersja "dla kotów".

Edit:
U mnie kot z nowotworem dostawał metacam przez kilka miesięcy jako tzw. terapię adjuwantową.
Co kilka tygodni trzeba było kontrolować parametry nerkowe, żeby sprawdzić, czy nie wyrządził większych szkód.
U mojego kota nie było problemów z nerkami, nawet się tak dziwnie złożyło, że parametry były w czasie terapii metacamem lepsze, niż wcześniej, ale to raczej zbieg okoliczności.

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Pt sty 23, 2015 16:04 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Ten lek jest jeszcze dla psów może o to chodziło. U mnie jest poprawa ale kot jest markotny drapie nerki są nabrzmiałe i poleciały wyniki moczu. Jest krew, białko, we wszystkich parametrach coś jest nawet ph sie podniosło na 7. Zaczynam się martwić bo kot ma 12 lat.

ana.ana

Od: Pt sty 02, 2015 21:37

Post » Pt sty 23, 2015 16:05 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Na co dostał twój kot, mój na zapalenie pęcherza

ana.ana

Post » Pt sty 23, 2015 17:01 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Odstaw ten lek.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt sty 23, 2015 17:15 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Sprawdz cukier, nerki. Szybko, boTwoj kot ma ketony w moczu. Na tym sie skup!
Zostaw sprawe rozstrzasania leku p/bolowego. Czy cos kota boli? Nieleczona
cukrzyca prowadzi do smierci.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt sty 23, 2015 17:38 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

ana.ana pisze:Na co dostał twój kot, mój na zapalenie pęcherza

Na nowotwór. Metacam nie jest wyłącznie "lekiem przeciwbólowym". Działający przeciwzapalnie inhibitor cyklooksygenazy-2, który w nim występuje, ma działanie hamujące wzrost niektórych nowotworów.

Metacam jest lekiem z dosyć poważnymi skutkami ubocznymi u kotów, zasadniczo stosuje się go głównie jako pooperacyjny lek przeciwbólowy - maksymalnie przez kilka dni. Długotrwałe stosowanie go wymaga stałego monitorowania stanu kota. W moim przypadku było powiedziane od razu, że jeśli wystąpią efekty uboczne, lek ma być natychmiast odstawiony. Poza tym kot dostawał niższą dawkę, aniżeli to wynikało z dawkowania wskazanego przez producenta.

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Pt sty 23, 2015 18:11 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Stosowałam u mojego Emilka, który miał zapalenie mózgu, kaliciwirozę w ukł. nerwowym i prawdopodobnie FIP. Działa rewelacyjnie. Nie działały sterydy i niesterydowe leki przeciwzapalne. Stosowaliśmy chyba wszystkie dostępne niesterydowe leki przeciwzapalne, ale żaden tak nie działał. Jednak z tymi chorobami wygrac nie mogliśmy :cry: Natomiast stosuję to zawsze u moich psów po zabiegach i również jestem bardzo zadowolona z efektu w porównaniu z innymi środkami tego typu. Działa dobrze, ale jest delikatny, ja i znajome hodowczynie stosujemy go nawet u suczek po cesarskim cieciu. Chyba najbezpieczniejszy w praktyce dla wątroby.

Jaaga

Od: Pon lip 03, 2006 16:49

Post » Pt sty 23, 2015 18:36 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Kot dostaje to od 4 dni. Dzisiejszą dawkę zmniejszyłam znacznie. (jak to podawałyście od 2 na strzykawce czy od góry) WYNIKI KOTA
LEU 120 ++
NIT +
URO 0,2 (3.5)
PRO 100 (1.0) ++
PH 7.o
BLO 60 s
SG 1.015
KET 5 (0,5) +, _
BIL
GLU 1 (17) +
ASC 10 (0,56) +
wet. stwierdził że nie dzieje się nic niepokojącego, ale kot nigdy nie miał takich wyników. Do tej pory co najwyżej dwa wskażniki były podwyższone. MARTWIĘ SIĘ. Czy te wyniki rzeczywiście są o.k.. nigdzie nie mogę znależć kocich norm.

ana.ana

Post » Pt sty 23, 2015 19:15 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Wcześniejsze wyniki miał super, zrobione przed podaniem leku tylko leukocyty 250. Dopiero teraz taka zmiana po 3 dawkach. Nie ma cukrzycy bo w poprzednich 2 badaniach nie było ketonu, w jednym wcześniejszym była glukoza we krwi ale możliwe że po kroplówkach w następnym glukozy nie było. Po Metacamie leukocyty spadły do 120 ale inne wyniki poleciały może to okresowo, po odłożeniu leku wrócą do normy. Może to nie pęcherz tylko rana po sterylizacji. Jakie są wtedy objawy?

ana.ana

Post » Pt sty 23, 2015 19:17 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Czemu masz jakieś złe doświadczenia.

ana.ana

Post » Pt sty 23, 2015 19:29 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Zapomniałam dodać że kot je normalnie, ma spory apetyt, dopomina sie o jedzenie. Pije 150-200 ml dziennie ale sika 50/ 60 ml choć ilośc sie zwieksza. Ma lużny stolec, je suchą karmę, waży 5 kg. ma 12 lat.

ana.ana

Post » Sob sty 24, 2015 0:04 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

ana.ana pisze:Wcześniejsze wyniki miał super, zrobione przed podaniem leku tylko leukocyty 250. Dopiero teraz taka zmiana po 3 dawkach. Nie ma cukrzycy bo w poprzednich 2 badaniach nie było ketonu, w jednym wcześniejszym była glukoza we krwi ale możliwe że po kroplówkach w następnym glukozy nie było. Po Metacamie leukocyty spadły do 120 ale inne wyniki poleciały może to okresowo, po odłożeniu leku wrócą do normy. Może to nie pęcherz tylko rana po sterylizacji. Jakie są wtedy objawy?

Dziewczyno - mieszasz kilka rzeczy.
Glukoza we krwi, o której piszesz wyżej, a przedstawione przez Ciebie badania moczu -
to są dwa różne badania.
Glukoza we krwi zawsze jest - i bardzo dobrze, że była we krwi kota. Gdyby jej nie było,
to Twój kot by nie żył.
Ale w moczu glukozy być nie może. W wyniku Twojego kota jest. To świadczy źle.
Jest też bardzo niski ciężar właściwy, poniżej normy. Czyli coś dzieje się z nerkami.
Mając na uwadze glukozę w moczu i ciała ketonowe - trzeba by sprawdzić to, o czym
pisałam wyżej, bo na ten moment to jest zastanawiające i niepokojące. Najpierw
sprawdź rzeczy ważne, od których może zależeć zdrowie, a nawet życie Twojego kota.
Od zapalenia pęcherza się nie umiera, ale na cukrzycę lub niewydolność nerek - tak.
PH moczu Twojego kota jest zbyt wysokie.
Twój kot tak dużo pije - mając dodatkowo na uwadze wynik moczu -
jest to niepokojące - zarówno objaw związany z cukrzycą jak i z nerkami.

Gdy wykluczysz powyższe badaniami - jest OK, masz spokojną głowę, ale nie
będę Cię więcej przekonywać. Ja bym takich wyników u 12-letniego kota
nie zostawiła.

Zapalenia pęcherza nie leczy się Metacamem (silnym lekiem p/bólowym,
który się podaje po operacjach lub w chorobach nowotworowych) tylko doprowadza PH moczu
do odpowiedniego stanu i sprawdza na jakim tle jest zapalenie i odpowiednio się leczy.
I tutaj badaniem m. in. jest posiew moczu + antybiogram - czyli czy jest bakteria, jaka
i na jaki antybiotyk wrażliwa.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob sty 24, 2015 0:24 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Kiedy byla ta sterylka?,kolor stolca?

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob sty 24, 2015 7:09 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

20 grudnia, brązowy średni

ana.ana

Post » Sob sty 24, 2015 7:16 Re: Czy ktoś stosował Metacam u kota?

Moje pytanie brzmi - Czy po Metacamie u kogoś kto go używał była taka reakcja na lek i czy się cofnęła jak przestał używać?

ana.ana

[poprzednia][następna]