Szare,czarne i multum tymczasów ;)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 23, 2014 21:32 Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Oba kociaki miały osobne wątki ale postanowiłam zrobić jeden aktualny wątek o obu zwierzakach i ogromnej ilości tymczasów jakie się przewineły przez mój domek :D

Pierwsza była Luna. Czarna o urodzie orientalnej ma już 1,5 roczku. Jej dzika mama została zmarła zabita przez auto, a sama kitka wraz z 4 rodzeństwa zostały same w kryjówce w drzewie.. na szczęście usłyszeli je dobrzy ludzie i tak Luna wraz ze swoją siostrą w wieku około tygodnia trafiły do mnie na wykarmienie. Początkowo miala zostać jej szara siostra: Ronia. Ale mały diabeł szybko podbił moje serce i wiedziałam, że tego kota na pewno nie oddam :D Luna to taki mój koto-pies. Łazi za mną krok w krok, śpi przytulona , gdy tylko coś się w domu dzieje od razu musi spojrzeć :D Gada jak najęta... Zabieg sterylizacji był u niej nieudany- miała przepuklinę( nie zaszyty wewnątrz około 2 cm kawałek...) na szczęście już wszystko naprawione i jest Luna śmiga szczęśliwa po domu. Czarna pantera:
Obrazek -taka byłam mała :D
Obrazek -podrostek :D
Obrazek -Lady Luna i jej królestwo :D

Gdy Luna miała około pól roczku mieszkała ze mną chwilowo we Wrocławiu w mieszkaniu. Od razu wzięliśmy jednego tymczasa (forumowego Łaciatego :D) , a potem było pusto więc znowu na forum znalazłam kociaka którego miałam "doswoić" a potem wyadoptować ;) Niestety Cień - bo tak się kociak nazywał okazał się totalnym dzikusem. Do dziś mam blizny po próbach " udobruchania go". Kocurek (już po kastracji :D) ma niewiele ponad roczek, a dalej jest kotem półdzikim :D A dokładniej dzikim kiedy chce być dzikim. Ale nikt się tym nie przejmuje kot się do nas przyzwyczaił, my do jego stylu bycia( jest strasznym przytuliskiem o ile ma na to ochotę albo jedzenie jest w pobliżu :D a tak to nie daje się dotknąć :D) oraz do tego że musimy jedzenie zabierać wszędzie ze sobą bo wystarczy 10 sekund nieuwagi i kotlet z talerza jest już konsumowany przez kocurka gdzieś na drugim końcu domu :D Cień teraz to po prostu Młody. Próbowaliśmy go jakoś nazwać ale zawsze w końcu wracaliśmy do "Młodego" :D
Obrazek - w toalecie spędził kilka dni jak do mnie trafił...
Obrazek - tu już u mnie z Luną :)
Obrazek - a tu kocurek jakoś niedawno :D

Obrazek Na pierwszy rzut oka podobne, a różnią się totalnie ;D Młody ma maść jakiej nie potrafię rozgryźć... W słońcu podchodzi pod brązowego, w świetle dziennim, w domu wygląda na szarego z bliska a z daleka to typowy czarny kot.

Obecnie w domu przebywa też kot w typie Maine Coona rodziców 6 letnia Lena:
Obrazek
Obrazek

7 letni owczarek niemiecki Negra
Obrazek
Obrazek

Psi tymczas sunia odebrana interwencyjnie w typie charta 1,5 roczna Lady mocno wychudzona, bez jedzenia ,schronienia, na łańcuchu( były tez u mnie jej dzieci ale one znalazły nowe domki)
Obrazek
Obrazek

Koń Nigeria( no może nie w domu :D)
Obrazek

No i oczywiście jest tez koci tymczas: Joker :D Znaleziony w parku razem z bratem( ktoś je wyrzucił). Miał ponad 20 kleszczy... Brat znalazł nowy dom, Joker ciągle szuka..
Obrazek

Zwierzaki za tęczowym mostem ...

Obrazek
Dasza- kotka w typie persa. Żyła krótko, nie znamy przyczyny śmierci, znaleziona martwa na podjeździe...Pół roku wcześniej wyrwała sobie szwy po sterylizacji ( weterynarz zapewniał że kołnierz nie jest potrzebny bo koty nie rozlizują...a ja jeszcze o niczym pojęcia nie miałam-miałam 13 lat) i dosłownie się rozpruła. Cudem uratowana( wnętrzności które wyszły na wierzch miała całe w piasku bo weszła tak do kuwety...) ale nie wiadomo czy śmierć nie była komplikacją. Odpoczywaj w spokoju [*]

Obrazek
Czina- sunia rasy Husky. Dożyła godnej starości. Ostatnie dni jej 14 letniego życia spędziła w gronie rodziny, ze sparaliżowanymi tyłami. Lekarstwa nie pomagały więc zdecydowaliśmy się skrócić jej cierpienia. Oby tam już nie bolało .. [*]

Obrazek
Obrazek
Nico- Psiak na tymczasie. Odebrany interwencyjnie, skrajnie wychudzony, kręcący się non stop w kółko, cały w larwach much które zjadłyby go żywcem. Był u nas miesiąc. Po raz pierwszy w jego 14 letnim życiu ktoś go kochał, przytulał, zajmował się nim. Na początku lecznie(sterydy) pomagało. Potem znowu przestał kontaktować. Miał robiony rezonans mózgu. Guz w przysadce. W samym środku czaszki- nieoperacyjny. Nie przedłużaliśmy cierpień psiaka. Postanowiliśmy go nie wybudzać po rezonansie. Szkoda chłopaku, że tak późno trafiłeś w nasze ręce i tak późno poznałeś czym jest szczęście... [*]

nigna

Od: Pt kwi 01, 2011 12:02

Post » Czw paź 23, 2014 23:53 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Biedny Nico. Szkoda, ze zaznal tak malo szczescia. Z drugiej strony dobrze, ze pokazalas mu chociaz, ze pozytywne uczucia istnieją :) Pewnie teraz bawi sie w najlepsze, gdzies w psim raju ;)

Avensus

Od: Pon paź 20, 2014 6:41

Post » Pt paź 24, 2014 21:42 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Czarna trójca :D
Obrazek
2 już niestety "stare" i jedno małe :D Może rozrusza trochę towarzystwo :D

nigna

Post » Nie paź 26, 2014 20:34 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Piękne zwierzaki... Super, że tyle dla nich robisz <3
[*] dla Twoich podopiecznych, którzy odeszli :cry:
Ten koń... Cudo... :)
kicikicimiauhau

Post » Nie paź 26, 2014 20:47 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Dziękuje...
Joker który od teraz został Ogonkiem( merda ogonem jak się cieszy o.O ... a dokładniej jakoś dziwnie nim wibruje co sprawia wrażenie jakby merdał :D) musi pilnie znaleźć domek. Kociak jest przeuroczy ale strasznie szybko się przyzwyczaja... nie schodzi mi w kolan,śpi w łóżku i chodzi za mną krok w krok ku rozpaczy moich zazdrosnych rezydentów ( moja Luna ma focha i przestała ze mną spać w łóżku :D) Im szybciej pokocha kogoś innego tym lepiej...
Obrazek
Obrazek

A jego brat to teraz oczko w głowie swoich właścicieli :) :
Obrazek
Obrazek

nigna

Post » Wto paź 28, 2014 10:37 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Jokera dzisiaj wystawiłam. Oczywiście od wczoraj multum chętnych na "małą puchatą kulkę" ... A tak to kociaki siedziały u mnie i po 2 miesiące czasami. Eh ten świat jest niesprawiedliwy...

nigna

Post » Śro paź 29, 2014 18:45 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Obrazek
Mały kocurek jak widać już w nowym domku :) Kociak trafił do super ludzi.

Za to moja rezydentka Luna coś się źle czuje...zauważyłam że ma łysawe placki z tyłu tylnej nogi. Przyglądnęłam się : wylizuje się tam i wygryza tak że aż ma strupki. Do tego dzisiaj praktycznie cały dzień śpi. Nie podoba mi się to ;/ Jutro czeka nas z samego rana wizta u weterynarzy. Oby to nie było nic poważnego...

nigna

Post » Wto lis 04, 2014 7:41 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

I jak?
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto lis 04, 2014 7:46 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Super gromadka i świetne zdjęcia :) Widać, że zwierzaki mają, miały u Was dobrze.

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Wto lis 04, 2014 8:35 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Witam się i zaznaczam wątek :1luvu: :1luvu:
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Wto lis 04, 2014 8:45 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Zwierzaki super a królestwa Lady Luny niejeden zwierzak może pozazdrościć :D

happy tree cat's

Od: Czw sie 07, 2014 17:21

Post » Wto lis 04, 2014 11:10 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Na szczęście to nie grzyb czego się obawiałam najbardziej... Gruczoły też nie. Ogólnie nie wiadomo do końca co jej jest ; / Dostała zastrzyk przeciw świądowy żeby jej tam nie swędziało i jak na razie jest spokój , sierść na łysych plackach zaczyna odrastać :D Gdyby się powtórzyło będziemy dalej dociekać czy to nie alergia np. Być może to kwestia stresowa (nowy pies w domu) W każdym razie na razie odpukać jest ok :) !

A dzisiaj mam okropny dzień :( Jestem wolontariuszem fundacji i dostałam zgłoszenie o psiaku biegającym po ruchliwej drodze i szukającym właściciela.. Pewnie ktoś go wyrzucił z auta :( ... To było bardzo rano więc zanim się ubrałam, obudziłam minęło troszkę czasu, niestety za długo :( Gdy dojechałam na miejsce maleństwo leżało martwe na środku drogi. Ściągnęłam go z ulicy żeby sprawdzić czy na pewno nie żyje no i żeby nikt go nie zmasakrował , sama przy okazji prawie oberwałam ale to się akurat nie liczyło. Niestety psina nie oddychała, młody ,śliczny psiak , tak bardzo chciał wrócić do właściciela... :( [*]

nigna

Post » Wto lis 04, 2014 12:33 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Biedne psisko :(

Piękna woliera, mogłabyś pokazać, jak to działa - z przejściem do domu, tą drabinką do ogródka?

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto lis 04, 2014 12:44 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Zrobie zaraz zdjęcia ;) Przejście do domu to zwykła klapka w ścianie mojego pokoju, górna część woliery jest zbudowana na dobudówce do mojego domu( "palarnia" rodziców), tunelem koty mogą zejść do części woliery na ogródku gdzie jest trawa , drzewko , piasek dookoła woliery jako kuwetka dodatkowa ( ten patent to totalny niewypał. Koty go uwielbiają ale w trakcie deszczu woliera niestety nie jest kryta ( górna część tak- dolna niestety nie) i cały piasek moknie, odchody się roztapiają , zresztą ogólnie ciężko czyścić taki piasek ; / Nie polecam okropny syf się z tego zrobił ; / ) :)

nigna

Post » Wto lis 04, 2014 19:21 Re: Szare,czarne i multum tymczasów ;)

Brzmi super i tak, zwłaszcza to przejście pomiędzy mi się podoba :) czekam na foty dokumentujące ;)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

[następna]