SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 23, 2014 14:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A da radę jako jedyna karma zimą?
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Czw paź 23, 2014 15:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Niestety nie wiem.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw paź 23, 2014 15:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Szkoda ale dziękuję za podpowiedź. Zawsze to informacja.
Ostatnio edytowano Czw paź 23, 2014 21:33 przez Salem 11, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Czw paź 23, 2014 19:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Cześć, kotomaniacy :D
Nadchodzi czas zakupów karmy dla mojej Kromci i niestety będę się musiała przesiąść z Acany na jakąś tańszą. Może być ToTW czy możecie polecić jakąś alternatywę?
Drugie pytanie: co jest lepsze - Animonda Vom Ven.... czy Animonda Carny? Carny to praktycznie same podroby, a te mogę kupić w sklepie i wyjdzie taniej. Czy Vom Ven... też jest z podrobów czy z mięsa?
Dzięki za odpowiedź!

kromka

Od: Pon wrz 01, 2014 15:48

Post » Czw paź 23, 2014 22:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Cześć :) co sądzicie o tej karmie? http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... omposition

skład przedstawia sie interesujaco, ale cena podejrzanie niska:

30% świeży filet z kurczaka bez kości, 28% suszony filet z kurczaka, 18 % ziemniaki, 5 % tłuszcz kurczaka, 2 % suszone jajko, 1,5 % śledź ze świeżego połowu, 1,5 % suszony śledź, tran (100 % tłuszcz ze śledzia), hydrolizowane białko zwierzęce, włókno groszku, suszona marchew, 1,6 % suszona lucerna, inulina, fruktooligosacharydy, mannooligosacharydy, 0,5 % suszony granat, suszone jabłko, suszony szpinak, 0,3 % Psyllium, suszona czarna porzeczka, suszone słodkie pomarańcze, suszone jagody, chlorek sodu, suszone drożdże piwne, 0,2 % korzeń kurkumy, 0,12 % glukozamina, 0,09 % siarczan chondroityny.

aleksja

Od: Czw paź 23, 2014 22:47

Post » Pt paź 24, 2014 10:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy ktoś karmi tym? http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... bny/375438
Zaciekawiło mnie i kupiłam - warto dawać na dłuższą metę? Ogólnie mam więcej puszek Feringi ale ciekawość...

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Pt paź 24, 2014 10:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mayken - na szybko - ja daję granatę od półtora roku razem z catz finefood i feringą, bo w ogóle dobrze jest mieszać ;) , i problemów nigdy nie było.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt paź 24, 2014 11:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:Mayken - na szybko - ja daję granatę od półtora roku razem z catz finefood i feringą, bo w ogóle dobrze jest mieszać ;) , i problemów nigdy nie było.

Jak wyżej, tylko czasowo się różnię :lol: Dostają na zmianę, codziennie inna kombinacja.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt paź 24, 2014 11:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

aleksja pisze:Cześć :) co sądzicie o tej karmie? http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... omposition

skład przedstawia sie interesujaco, ale cena podejrzanie niska:

30% świeży filet z kurczaka bez kości, 28% suszony filet z kurczaka, 18 % ziemniaki, 5 % tłuszcz kurczaka, 2 % suszone jajko, 1,5 % śledź ze świeżego połowu, 1,5 % suszony śledź, tran (100 % tłuszcz ze śledzia), hydrolizowane białko zwierzęce, włókno groszku, suszona marchew, 1,6 % suszona lucerna, inulina, fruktooligosacharydy, mannooligosacharydy, 0,5 % suszony granat, suszone jabłko, suszony szpinak, 0,3 % Psyllium, suszona czarna porzeczka, suszone słodkie pomarańcze, suszone jagody, chlorek sodu, suszone drożdże piwne, 0,2 % korzeń kurkumy, 0,12 % glukozamina, 0,09 % siarczan chondroityny.

aleksja ja daje kotom już dłuższy czas i jest ok.Wymiennie z rybną wersją. Teraz kupiłam jeszcze acanę rybną- ależ "pachnie" ;) Co do purizona była o tym mowa, że jest dobrą karmą, ma ok skład więc ja polecem :) a cena hmmm no jest dobra, ale czy aż taka taniocha? chyba TOTW jest tańszy..

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Pt paź 24, 2014 12:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A jaka sucha karme polecacie dla kotki, ktora ma prawie 12 lat i jest wysterilizowana? Kupilabym wymieniony wyzej purizon, ale czy nie ma za duzo fosforu (1%)? Na co patrzec przy wyborze? Jest royal canin 12+ dla sterilizowanych, ale w skladzie nie ma miesa 8O

aleksja

Od: Czw paź 23, 2014 22:47

Post » Pt paź 24, 2014 14:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Heka pisze:
dazyliusz pisze:..... tylko, że słyszałam o sensacjach żołądkowych po applaws i nie wiem...

U mnie miększe kupy po applaws były przez 3 dni u malucha (8 tygodni) u starszych też inna nieco kupa ale o "sensacjach żołądkowych" mowy nie ma.
I te zmiany widziałam tylko wtedy, gdy przechodziłam ze zbożówek.

Od 2 dni mam podwórkową kocię młodziutką, wsuwa applaws'a aż się uszy trzęsą. Kupka oczywiście miękka nie żadne rozwolnienie, ale z doświadczenia wiem, że po jutrze już będzie ok. No i wzdęcie po tej karmie malutkiej schodzi, bo miała okropne, myślałam, że jest w ciąży.

Moje wszystkie cztery wcinają najczęściej Applaws, różne rodzaje, raz nawet wzięłam na próbę ten dla kociąt (skład się praktycznie nie różni, jedynie chrupki ma mniejsze, bo bezzbożówki są odpowiednie dla kotów w każdym wieku), przestawiane były w zasadzie bez mieszania z dnia an dzień (wtedy o tym nie wiedziałam) i rewelacji żadnych nie było i nie ma do tej pory - u żadnego z czwórki. Chwalę sobie te karmę, jak dla mnie najlepsza z tańszych bezzbożówek (mam na myśli np. ToTw, Porta21, Applaws, bo Acana. Purizon, Feringa czy Orijen to już nieco wyższa półka cenowa). Kupuję czasem inne dla urozmaicenia i przestawiam bez mieszania, nigdy nic się z brzuszkami nie działo.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pt paź 24, 2014 15:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

aleksja pisze:A jaka sucha karme polecacie dla kotki, ktora ma prawie 12 lat i jest wysterilizowana? Kupilabym wymieniony wyzej purizon, ale czy nie ma za duzo fosforu (1%)? Na co patrzec przy wyborze? Jest royal canin 12+ dla sterilizowanych, ale w skladzie nie ma miesa 8O

No tak, karma która nie ma wymienionego w składzie mięsa jest najlepsza dla stuprocentowego drapieżnika :ryk:

Dobry stosunek wapnia do fosforu (ważne jeśli nerki słabe) ma Feringa (wapń ok. 1% w suchej masie, fosfor w zakresie 0,8% w suchej masie, stosunek wapnia do fosforu również zadowalający od 1:24 do 1,33:1 - cytuję za postem gpolomska z barfnyswiat.org) - a np. zooplus miewa fajne promocje cenowe. Ale to mokre - nie wiem, jak suche, bo nie używamy.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt paź 24, 2014 15:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

do barfujących: czy jak Nureyev bezproblemowo rozprawia się z surowym kurzym skrzydłem to mogę mu dać kaczą szyję?
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Pt paź 24, 2014 17:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

aleksja pisze:A jaka sucha karme polecacie dla kotki, ktora ma prawie 12 lat i jest wysterilizowana? Kupilabym wymieniony wyzej purizon, ale czy nie ma za duzo fosforu (1%)?

Sterylizacja nie ma tu nic do rzeczy, natomiast wiek kotki może mieć. Według informacji z forum barfowego, niezbyt wysoki poziom fosforu z dobrych suchych karm ma Power of Nature w wersji Mix (tzn. wersja bezzbożowa z dodatkiem łososia). Wersja kurczakowa ma tego fosforu więcej.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pt paź 24, 2014 17:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Od paru tygodni mieszka u mnie kotka (obecnie 4-miesięczna) karmiona wcześniej Kitekatem (suchym i mokrym). Z mokrym udało mi się przestawić ją na Animondę całkowicie bezproblemowo, problem mamy z suchym, tego nieszczęsnego kitekata mieszam jej ze smillą kitten ale zaczęła robić rozrzedzone qpy :? Smilli dosypuję jej od około tygodnia. To minie czy jednak karma nie podchodzi definitywnie i trzeba się przestawić na coś innego? :( (wiem, że to niezbyt zachwycająca karma, ale o wyższości bezzbożowych przeczytałam dopiero później - jestem całkowicie zielona w temacie - i następna będzie już Porta 21 Sensible lub ToTW).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

[poprzednia][następna]