Miau nie działa - do zamknięcia

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 06, 2014 23:14 Miau nie działa - do zamknięcia

Nie mogę w ogóle zobaczyć strony miau ani forum z żadnego urządzenia łączącego się przez domowe wi-fi. Przy korzystaniu z innych połączeń strona działa normalnie, mogę się zalogować. Co może być przyczyną?
Ostatnio edytowano Czw lut 13, 2014 2:14 przez Liwia_, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Avatar użytkownika
 
Posty: 6712
Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Pt lut 07, 2014 0:05 Re: Przypadkowy/cichy ban na IP...? Miau nie działa

Nie grzebałaś przypadkiem w ustawieniach prywatności? (ustawienia prywatności na przeglądarce)
Ja kiedyś ustawiłam sobie za wysokie i nie mogłam zalogować się nigdzie, gdzie potrzebne było hasło.
Jeśli tak, wróć do ustawień fabrycznych, czy jak się to u Ciebie nazywa.
Ban jest na użytkownika, nie zalogowała byś się z żadnego IP.
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

 
Posty: 10167
Od: Czw sty 08, 2009 21:22
Lokalizacja: Katowice

Post » Pt lut 07, 2014 0:24 Re: Przypadkowy/cichy ban na IP...? Miau nie działa

Nie grzebałam - zresztą, nie da się zalogować z żadnej przeglądarki, z żadnego urządzenia podłączonego do mojego wi-fi. Przy innym połączeniu wszystko hula, więc raczej to chyba kwestia IP.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Avatar użytkownika
 
Posty: 6712
Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Pt lut 07, 2014 0:47 Re: Przypadkowy/cichy ban na IP...? Miau nie działa

Hm tylko z Miau ten kłopot?
Inne rzeczy wymagające hasła, np FB , NK, poczta, bank?
Nic nie było zmieniane w kompie?

Spróbuj wyczyścić ciasteczka zależnie od przeglądarki http://www.sofiserwis.pl/cookies.php , http://pomoc.onet.pl/46,1092,4337,przewodnik.html

Nic innego nie przychodzi mi do głowy, poza resetem routera i zmianą adresu ip, ale to już musisz zapytać informatyka, lub wujka google jak to zrobić :)
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

 
Posty: 10167
Od: Czw sty 08, 2009 21:22
Lokalizacja: Katowice

Post » Pt lut 07, 2014 10:38 Re: Przypadkowy/cichy ban na IP...? Miau nie działa

Podpytałam Teżeta, który jest modem na innym forum i "rozdaje" bany.
Miał jeden przypadek, gdy zbanował jedną osobę (konto i IP), i zgłosił się inny koleś, że nie może się zalogować. Okazało się, że pół wioski korzysta z jednego IP (net radiowy czy coś w tym stylu).
Jeśli ktoś się podpiął pod twoje wi-fi i dostał bana na Miau na IP, to ty również się nie zalogujesz.
Sytuacja mało prawdopodobna, ale na forum Tżeta miała miejsce. Musiał odbanować IP.

Jedyne rozwiązanie to kontakt z moderacją, żeby to u siebie sprawdzili. O ile oczywiście problem dotyczy jedynie jednego forum.
ObrazekObrazek

Hikiko

Avatar użytkownika
 
Posty: 1075
Od: Sob paź 30, 2010 22:27
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pt lut 07, 2014 14:40 Re: Przypadkowy/cichy ban na IP...? Miau nie działa

W przypadku bana pojawia się strona forum z informacja o banie i powodzie (jak dostał podany), jak się nic nie pojawia to problem raczej z DNS w ruterze, np taki:
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/prob ... 20729.html
http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... utery.html <tu aktualne
Obrazek

lrafal

Avatar użytkownika
 
Posty: 8056
Od: Czw sty 31, 2002 15:24
Lokalizacja: JO82IM

Post » Pt lut 07, 2014 23:07 Re: Przypadkowy/cichy ban na IP...? Miau nie działa

Dziękuję za odpowiedź, problem dotyczy tylko miau.
Łączę się faktycznie przez router TPLink i ADSL, skontaktuje się więc z dostawcą internetu.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Avatar użytkownika
 
Posty: 6712
Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw lut 13, 2014 2:15 Re: Miau nie działa - do zamknięcia

Problem rozwiązany, faktycznie - padłam ofiarą tych ataków, miałam podmienione DNS. Swoją drogą, gdyby nie problem z miau, nie miałabym o tym pojęcia. Dziękuję za pomoc, wątek można zamknąć.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Avatar użytkownika
 
Posty: 6712
Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw lut 13, 2014 8:39 Re: Miau nie działa - do zamknięcia

Czy mogę Ciebie poprosić o napisanie w jaki sposób rozwiązałaś problem?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Avatar użytkownika
 
Posty: 21240
Od: Nie sty 11, 2009 1:10
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów

Post » Czw lut 13, 2014 22:39 Re: Miau nie działa - do zamknięcia

Przy próbie zalogowania się na router okazało się, że login i hasło są zmienione - trzeba było zrestartować router i od nowa wprowadzić parametry operatora oraz zablokować dostęp do routera z zewnątrz.
Router można "sprawdzić" tu: http://cert.orange.pl/modemscan/
Ja akurat mam starego tp-linka, zastosowałam się do artykułu : http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja ... zpieczony/
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Avatar użytkownika
 
Posty: 6712
Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Pt lut 14, 2014 8:29 Re: Miau nie działa - do zamknięcia

Ślicznie dziękuję.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Avatar użytkownika
 
Posty: 21240
Od: Nie sty 11, 2009 1:10
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów




Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości