pinokio_

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 20, 2013 10:10 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

issey32 pisze:Pinokio, czy kociaki są odpchlone, odrobaczone, z książeczkami?

Trzy kotki zaszczepiłam tricatem. Dwie dziewczynki raz, a drugi raz po miesiacu zaszczepiła Mageda.
Maciusiowi powtorzyłam i ma ksiazeczke zdrowia.
Kotki te w domu odrobaczone dwa razy, ale maja dalej robaki. Całosc odpchlona.
Te z Augustowo nie robione nic.

Kochani, kociaki dostają 10 puszek z Biedronki na dzien - te domowe, u mnie. Piec rano i piec wieczorem + ryż, bo samymi puszkami by sie nie najadły. Od kilku dni jezdze do Augustowa, 20 kilometrow w jedna strone i tam tez 5 puszek idzie. Kociakow do wykarmienia mam teraz 21.
Koszt dzienny ich utrzymania to 30 zł. Mam jeszcze dorosłych kotow na utrzymaniu 17. Ich koszt utrzymania 8 zł dziennie(dwie puszki duze psie z ryzem) i od czasu do czasu kurczak kociakom. Jako dodatek tez sucha karma. Te mam ostatnio od darczyncy. Nie pisze ile km pokonuje i ile trzeba tankowac, bo nie o to chodzi. Chciałam mniej wiecej uzmysłowic ile pieniedzy idzie na same koty. Z psami mam duzo lżej, bo mam suchą karme i czasem ktos wpłaci pieniazka. Do tego wszystkiego tabletki na odrobaczenie, na pchły, srodki do uszu kotom, psom, antybiotyki.
Moj tz buntuje sie jak nie wiem co i ja mam szczescie, ze on taki sam jak ja. Gada, ale daje. Jak dlugo? pewnie poki da rade pracowac.
My juz nie liczymy na to, ze bedzie lepiej, spokojniej. Teraz najwazniejsze dla nas stało sie zdrowie.

To co, nie oddawac tam Piaska? moze nie powinnam tak scisle przestrzegac warunkow w mojej sytuacji. Moze jednak sie dogadamy. Oczywiscie zagadam na powaznie z zabezpieczeniem okna - zobaczymy jutro. Trzymac kciuki prosze.
Tak Sylwia, teraz przypominam sobie, ze mowili o fb, ze to tam widzieli kotka. Juz sie gubie.
moj nr tel: 789 084 913
gg: 7163414

Obrazek
jankowska.irena@wp.pl

pinokio_

Od: Wto mar 09, 2010 20:49

Post » Pt wrz 20, 2013 10:37 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

pinokio_ pisze:
issey32 pisze:Pinokio, czy kociaki są odpchlone, odrobaczone, z książeczkami?

Trzy kotki zaszczepiłam tricatem. Dwie dziewczynki raz, a drugi raz po miesiacu zaszczepiła Mageda.
Maciusiowi powtorzyłam i ma ksiazeczke zdrowia.
Kotki te w domu odrobaczone dwa razy, ale maja dalej robaki. Całosc odpchlona.
Te z Augustowo nie robione nic.

Kochani, kociaki dostają 10 puszek z Biedronki na dzien - te domowe, u mnie. Piec rano i piec wieczorem + ryż, bo samymi puszkami by sie nie najadły. Od kilku dni jezdze do Augustowa, 20 kilometrow w jedna strone i tam tez 5 puszek idzie. Kociakow do wykarmienia mam teraz 21.
Koszt dzienny ich utrzymania to 30 zł. Mam jeszcze dorosłych kotow na utrzymaniu 17. Ich koszt utrzymania 8 zł dziennie(dwie puszki duze psie z ryzem) i od czasu do czasu kurczak kociakom. Jako dodatek tez sucha karma. Te mam ostatnio od darczyncy. Nie pisze ile km pokonuje i ile trzeba tankowac, bo nie o to chodzi. Chciałam mniej wiecej uzmysłowic ile pieniedzy idzie na same koty. Z psami mam duzo lżej, bo mam suchą karme i czasem ktos wpłaci pieniazka. Do tego wszystkiego tabletki na odrobaczenie, na pchły, srodki do uszu kotom, psom, antybiotyki.
Moj tz buntuje sie jak nie wiem co i ja mam szczescie, ze on taki sam jak ja. Gada, ale daje. Jak dlugo? pewnie poki da rade pracowac.
My juz nie liczymy na to, ze bedzie lepiej, spokojniej. Teraz najwazniejsze dla nas stało sie zdrowie.

To co, nie oddawac tam Piaska? moze nie powinnam tak scisle przestrzegac warunkow w mojej sytuacji. Moze jednak sie dogadamy. Oczywiscie zagadam na powaznie z zabezpieczeniem okna - zobaczymy jutro. Trzymac kciuki prosze.
Tak Sylwia, teraz przypominam sobie, ze mowili o fb, ze to tam widzieli kotka. Juz sie gubie.

pinokio_ skoro jedziesz jutro do Magedy to zabierz i Piaska ze sobą, na miejscu zobaczysz czy dom ok czy nie, jeśli nie mieli nigdy kota to i okna nie mają zabezpieczonego, pytanie czy będą skłonni zabezpieczyć okno w niedalekiej przyszłości.
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Od: Pt wrz 03, 2010 22:15

Post » Pt wrz 20, 2013 10:49 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

pinokio_ pisze:To co, nie oddawac tam Piaska? moze nie powinnam tak scisle przestrzegac warunkow w mojej sytuacji. Moze jednak sie dogadamy. Oczywiscie zagadam na powaznie z zabezpieczeniem okna - zobaczymy jutro. Trzymac kciuki prosze.

Porozmawiaj z nimi, Pinokio. Może się dogadacie. :ok: :ok: :ok:

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Pt wrz 20, 2013 10:54 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

Ale u Piaska odzew na FB i to w tak krótkim czasie... A mówi się, że wygląd nie ma znaczenia ... :)

Ja powiem szczerze, że jak adoptowałam Latikę nie miałam okien zabezpieczonych (mieszkam w wieżowcu na 6 piętrze), miałam jedynie moskitiery w oknach i tak zostało do dzisiaj z oknami. Balkon dopiero zabezpieczyliśmy w tym roku na wiosnę, tak żeby koty mogły wychodzić. Nigdy wcześniej nie miały wstępu na balkon.

Jeśli okna byłyby uchylane tylko od góry to moim zdaniem wystarczy taka moskitiera na okno, chociażby tylko właśnie na te jedno okno. Nie kosztuje tak mocno drogo, a jest też funkcjonalna dla ludzi. Moskitiery kot nie przerwie pazurami (wiem, bo u mnie kotka potrafi się na niej wyciągnąć od strony balkonu).

Dodam, że okna mam w uchylone jedynie od góry podczas gdy jesteśmy w mieszkaniu, a jak wychodzę z mieszkania zawsze wszystkie zamykam.

Ja bym dała szansę ludziom. Teraz idzie jesień/zima, okna otwierać będziemy coraz rzadziej. Więc można dać czas, że na wiosnę muszą zabezpieczyć.
Ostatnio edytowano Pt wrz 20, 2013 10:58 przez Mageda, łącznie edytowano 1 raz

Mageda

Od: Pon sty 04, 2010 19:52

Post » Pt wrz 20, 2013 10:57 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

pinokio_ napisz po ile tygodni mają poszczególne kociaki, bo to jest kilka miotów i ja się już gubię :oops:
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Pt wrz 20, 2013 11:10 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

Mageda pisze: Moskitiery kot nie przerwie pazurami (wiem, bo u mnie kotka potrafi się na niej wyciągnąć od strony balkonu).

Moskitera to jest na jeden ruch łapą. No, może –zależy jakie się ma koty.
Miałam w oknie siatkę rybacką (specjalną na koty) tak ze dwa lata i tez trafił się kot, który ją przegryzł w kilka minut –dobrze, że akurat stałam obok. Chciał po prostu wyjść sobie na zewnątrz.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt wrz 20, 2013 11:19 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

nr.4 (kotka) Iwonka :)

Obrazek

nr.7 (kotka) Basia :)

Obrazek

Szalony Kocie, która z nich ma mieć na imię Martynka?

nr.1 (kotka) (na jednym oczku ma ślad po kocim katarze)

Obrazek

nr.5 (kotka)

Obrazek

a jakie imię ma mieć rudy maluch?

nr.6 (kocurek)

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Pt wrz 20, 2013 11:22 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

rudy to Garfield oczywiście 8)

Patmol

Post » Pt wrz 20, 2013 12:16 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

Dzwonila pani z Warszawy o Piaska. Mieszka na 1 pietrze na Mokotowie. Nie ma innych zwierzat, ma moskitiery. Jesli nie oddam go jutro to bede wtedy z tą pania sie umawiac. Na wszystko sie zgadza.
O inne kotki nikt nie pyta.
Sylwia, ja tez sie gubie, myslisz, ze ja wiem po ile mogą miec?

Puszek 4 m-ce(przypuscmy, ze urodzony w czerwcu 2013), z mojej wsi
Panda 4 m-ce(czerwiec) - z jednego miotu, z mojej wsi

Goldi 3 m-ce(czerwiec) - była jedna z miotu, Mulawicze

Piracik 2,5 m-ca(czerwiec) - koniec czerwca
Macius 2,5 m-ca(czerwiec)
Marcinek 2,5 m-ca(czerwiec)
Myszka(z zaszytym oczkiem do połowy) 2,5 m-ca(czerwiec)
Kasia(czarna z białymi skarpetkami) 2,5 m-ca(czerwiec)
Piracik, Macius,Marcinek, Myszka, Kasia - to jeden miot z Rajska

Iwonka 2 m-ce (lipiec, okolo 20-go)
Basia 2 m-ce (20-go lipca)
Piasek 2 m-ce (20-go lipca)
Pypcia(whiskas) 2 m-ce (lipiec)
Garfield 2 m-ce (20-go lipca) - wszystkie piec z jednego miotu z Augustowa

Jest jeszcze jeden kotek, ale zamowiony, wiec nie pokazuje. Jest rudy.

Kotki z Augustowa, te ostatnie to, dwa czarne, biało-bury, rudo-biały, biało-czarny, tricolorka - to kociaki
Dorosłe to, dwa biało-czarne, dwa czarne, tricolor, bury. . . .tyle bylo wczoraj, a dzisiaj jeszcze nie jezdziłam. Pojade o 16
Ostatnio edytowano Pt wrz 20, 2013 12:20 przez pinokio_, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek
jankowska.irena@wp.pl

pinokio_

Post » Pt wrz 20, 2013 12:19 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

Ma chłopak powodzenie. 3mamy kciuki.

Mageda

Post » Pt wrz 20, 2013 12:55 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

pinokio_ pisze:Dzwonila pani z Warszawy o Piaska. Mieszka na 1 pietrze na Mokotowie. Nie ma innych zwierzat, ma moskitiery. Jesli nie oddam go jutro to bede wtedy z tą pania sie umawiac. Na wszystko sie zgadza.
O inne kotki nikt nie pyta.
Sylwia, ja tez sie gubie, myslisz, ze ja wiem po ile mogą miec?

Puszek 4 m-ce(przypuscmy, ze urodzony w czerwcu 2013), z mojej wsi
Panda 4 m-ce(czerwiec) - z jednego miotu, z mojej wsi

Goldi 3 m-ce(czerwiec) - była jedna z miotu, Mulawicze

Piracik 2,5 m-ca(czerwiec) - koniec czerwca
Macius 2,5 m-ca(czerwiec)
Marcinek 2,5 m-ca(czerwiec)
Myszka(z zaszytym oczkiem do połowy) 2,5 m-ca(czerwiec)
Kasia(czarna z białymi skarpetkami) 2,5 m-ca(czerwiec)
Piracik, Macius,Marcinek, Myszka, Kasia - to jeden miot z Rajska

Jest jeszcze jeden kotek, ale zamowiony, wiec nie pokazuje. Jest rudy.

Kotki z Augustowa, te ostatnie to, dwa czarne, biało-bury, rudo-biały, biało-czarny, tricolorka - to kociaki
Dorosłe to, dwa biało-czarne, dwa czarne, tricolor, bury. . . .tyle bylo wczoraj, a dzisiaj jeszcze nie jezdziłam. Pojade o 16

pinokio_ to jeżdżenie codziennie do Augustowa to nie mały wydatek na paliwo, oby udało się znaleźć jakieś Domy Tymczasowe dla tych kotów, bo marny los ich tam czeka
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Pt wrz 20, 2013 13:00 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

Ja się trochę pogubiłam. Czy te kotki:

to są te kotki, które są już u Pipi

PLUS jeszcze z tej samej wsi Augustowo, które są w tym domu " te ostatnie to, dwa czarne, biało-bury, rudo-biały, biało-czarny, tricolorka - to kociaki"

Czyli dobrze rozumiem, że ogólnie są dwa mioty urodzone ze wsi Augustwo ?

Mageda

Post » Pt wrz 20, 2013 13:05 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

Basia to moim zdaniem urodziła się nie 20 lipca 8) ale 22 lipca
w Dzień Zwycięstwa :kitty:

Patmol

Post » Pt wrz 20, 2013 13:12 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

Cholerka to graniczy z cudem znalezienie dt dla tylu maleństw.
Koleżanka moja adoptowała niedawno kotka z Boliłapki, ale ze względu na ograniczone finanse nie może wziąć na dt.

Wszystkie dt zapchane po brzegi, a kotów (czy też i innych zwierząt) wręcz przybywa niż ubywa.

Mageda

Post » Pt wrz 20, 2013 14:19 Re: Pinokio - 12 maluchów kobieta w szpitalu POMOCY DT potrz

Patmol pisze:Basia to moim zdaniem urodziła się nie 20 lipca 8) ale 22 lipca
w Dzień Zwycięstwa :kitty:

Patmol, oczywiscie, ze tak :P

Jest iskierka nadziei dla tych małych z Augustowo (to nie jest Augustow, tylko Augustowo, wiec chyba raczej nie powinno sie odmieniac), dlatego ja tak pisze. Ludzie miejscowi poprawiali mnie kilka razy zebym nie mowiła Augustow.

Dzisiaj Sylwia zrobi im ładne zdjecia(przynajmniej ma taki zamiar) :wink:

Obrazek
jankowska.irena@wp.pl

pinokio_

[poprzednia][następna]