SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 16, 2013 12:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No tak - zapomniałam, że mięsa już nie jesz (wybacz komuś, kto je głównie mięso /alergia na gluten, po soi i jej podobnych złe samopoczucie, a mięsko nawet na surowo pyszne i nie szkodzi/, a decyzję "świnkę jemy - kotka nie" nazywa po prostu kaprysem dwunożnych na zasadzie "bo się tak umówiliśmy"). Tak 180 stopni od Ciebie jestem, a że mam zapalenie spojówek (za dużo przed kompem - o wiele, ale taka praca i chyba czas zawód zmienić), to czytam mało dokładnie, bo mi oczy koszmarnie łzawią.

Możesz dać z tą kością, ale się tylko zmarnuje, bo raczej z niej nie są w stanie skorzystać,a prędzej się sfrustrować, że pachnie jedzeniem, a zjeść się nie da.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon wrz 16, 2013 12:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Spoko :) Co do kaprysu świnkę jemy-kotka nie, ja też nie rozumiem i ludzie się na mnie dziwnie patrzą, jak stwierdzam, co za różnica, jakie mięso kto ma na talerzu. Mięso to mięso tyle.

OK, to jak się ma zmarnować, to faktycznie bez sensu dawać.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pon wrz 16, 2013 13:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No to tutaj się przynajmniej zgadzamy. Czy kotek, czy krówka - dokładnie tak samo chcą żyć i oszukiwanie siebie, że jest między nimi jakaś różnica jest... nie wiem jak to nazwać; na talerzu jest kawałek nogi krowy czy tyłka świni i nic tego nie zmieni. Ale że kotka kocham bardziej (mojego), to niestety krówka idzie pod nóż, żebyśmy kotek i ja mieli co jeść (rok próbowałam z radami doświadczonej osoby diety wegetariańskiej /nie wegańskiej/ ze względów zdrowotnych - zero poprawy zdrowia; porzuciłam na kilka lat zboża, ziemniaki itp. i zdrowie się poprawiło - widocznie jeden organizm jest bardziej stworzony do roślinek, a inny mniej; uprzedzając hasła z różnych plakatów o polowaniu, jedzeniu surowego i bez przypraw: umiem sama ubić zwierzaka - nie jest to przyjemne, ale też po nocach mnie nie prześladuje /ale jestem koszmarnie cięta na znęcanie się nad zwierzakami - dlatego jestem na nie dla hodowli przemysłowych, gdzie jeden drugiemu skacze po głowie, bo ktoś zamiast jeść musi się nażreć - człowiekowi w zupełności wystarczy 30-50g białka zwierzęcego na dobę o ile prowadzi normalny tryb życia, bo roślinne jest trochę mniej przyswajalne, więc potrzeba więcej i nie wszystkie aminokwasy są w roślinach/ i zjeść na surowo bez przypraw - nie lubię mocno gotowanego/pieczonego lub z dużo przypraw - wtedy traci się smak).

Wiesz, zawsze możesz odkroić mięso, a kość rzucić - być może się nią będą bawić albo wylizywać: koty potrafią zaskakiwać. Byle surowa była, bo gotowane kości i kot = problemy (kości surowe kot pogryzie, ale po ugotowaniu twardnieją i zamiast się łamać jak młode gałęzie, to się łupią jak suche patyki i zostają niebezpieczne ostre kawałki).
...

czarnekoty123

Post » Pon wrz 16, 2013 13:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja to nazywam hipokryzją ;)
Mój organizm z kolei stanowczo woli roślinki + nabiał. Mięsa nie lubię od małego, więc jak mogłam, przestałam jeść.

Bardzo jestem ciekawa, na ile moje leniwce-koty by się bawiły kością - spróbuję.

Yagutka

Post » Pon wrz 16, 2013 13:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:[size=74]

Wiesz, zawsze możesz odkroić mięso, a kość rzucić - być może się nią będą bawić albo wylizywać: koty potrafią zaskakiwać. Byle surowa była, bo gotowane kości i kot = problemy (kości surowe kot pogryzie, ale po ugotowaniu twardnieją i zamiast się łamać jak młode gałęzie, to się łupią jak suche patyki i zostają niebezpieczne ostre kawałki).

Dalem swemu kotu kosc z podudzia indyka - bardzo zdziwiony byl, memlal, memlal, troszke chrzastke na trzonie poobgryzal i mu sie znudzilo.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Pon wrz 16, 2013 13:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:[size=74]No to tutaj się przynajmniej zgadzamy. Czy kotek, czy krówka - dokładnie tak samo chcą żyć i oszukiwanie siebie, że jest między nimi jakaś różnica jest... nie wiem jak to nazwać; na talerzu jest kawałek nogi krowy czy tyłka świni i nic tego nie zmieni.

Kiedyś była jakaś sprawa w Niemczech sądowa przeciw dziewczynie, która karmiła węża nie myszami a nowo narodzonymi kociętami. Dobra, ja kocham koty, moja wrażliwość mówi WHYYYY :placz:, ale z drugiej strony wąż jeść mięso musi, a kotki są równie dobre jak myszy. Nie wiem jaki był finał tej sprawy, ale też mi hipokryzją zaleciało.
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Pon wrz 16, 2013 14:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bo tak szczerze mówiąc, co za różnica czy zwierzę gatunku A karmimy zwierzęciem gatunku B czy C? Jakby nie patrzeć jedno musi umrzeć, żeby drugie mogło żyć. Odwieczne prawo natury - są drapieżniki na świecie i tego nic nie zmieni. Ale to nie one dewastują tę planetę, tylko bezmyślne działania chciwych do bólu niektórych ludzkich jednostek; gdyby ludziom wymontować moduł chciwości i żądzy władzy/pieniędzy, to nie byłoby wojen, zatrutego jedzenia i wielu innych utrapień ludzkości. Ot taka dygresja maleńka ;)

Lifter, może się szybko znudził, ale co się pobawił i ciekawego nowego naoglądał, to jego :-) Magnolka śmiesznie robiła jak dostała kawałek (tą końcówkę za ostatnim stawem) ze skrzydła kaczki - najpierw próbowała połknąć w całości (jak to Magnolcia: jak coś lubi, to próbuje na hura), ale wypadło z paszczy, więc stwierdziła, że trzeba jednak pogryźć (oczywiście wcześniej sprawdziłam, że kości bardziej są plastyczne i się gną niż łamią i sprawdziłam, czy ja umiem ugryźć - jak ja mogę moimi zębami nie-drapieżnika, to kot tym bardziej). Szyjka była fajna, ale już nie tak. A największy przebój to była łata wołowa (kawałek mi wisiał przy szpondrze) - Mama od razu mówiła, że pewnie Magnolce super zasmakuje i rzeczywiście: błon pełno i duże kawałki, a ona i tak najpierw łatę wybierała i gryzła, warczała (nawet raz osyczała jak nie umiała złapać, żeby spokojnie leżało) i się tylko później oblizywała (to chyba jedyne mięso, które jej tak smakuje jak kacza pierś).
...

czarnekoty123

Post » Pon wrz 16, 2013 14:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

elianka pisze:
gpolomska pisze:[size=74]No to tutaj się przynajmniej zgadzamy. Czy kotek, czy krówka - dokładnie tak samo chcą żyć i oszukiwanie siebie, że jest między nimi jakaś różnica jest... nie wiem jak to nazwać; na talerzu jest kawałek nogi krowy czy tyłka świni i nic tego nie zmieni.

Kiedyś była jakaś sprawa w Niemczech sądowa przeciw dziewczynie, która karmiła węża nie myszami a nowo narodzonymi kociętami. Dobra, ja kocham koty, moja wrażliwość mówi WHYYYY :placz:, ale z drugiej strony wąż jeść mięso musi, a kotki są równie dobre jak myszy. Nie wiem jaki był finał tej sprawy, ale też mi hipokryzją zaleciało.

Lubimy male kotki, ale wcinamy chetnie male owieczki, kurki, krowki i prosiaczki.

Choc jednak karmienie weza kocietami budzi u mnie wewnetrzny sprzeciw.
Obrazek

Lifter

Post » Pon wrz 16, 2013 14:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Z drugiej strony, jak ludzie mają węże, to też chcą dla nich jak najlepiej, nie? A wąż musi mieć żywą ofiarę, a nie przygotowane mięsko. I podejrzewam, że kocięta są lepsze od małych myszy, bo są większe i stanowią większe wyzwanie...

Nie zmienia to faktu, że o ile węża mogłabym mieć w domu, to miałabym opory przed wrzuceniem mu żywego kota. Z trzeciej strony nie raz się zastanawiałam, co moje koty by zrobiły z żywą myszą :roll:

Yagutka

Post » Pon wrz 16, 2013 14:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja chyba wolałabym dać małe ślepe kotki wężowi niż je usypiać lub utylizować z macicą ( przy sterylce aborcyjnej). Przynajmniej wężowi będzie dobrze :D
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Pon wrz 16, 2013 14:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

elianka pisze:Ja chyba wolałabym dać małe ślepe kotki wężowi niż je usypiać lub utylizować z macicą ( przy sterylce aborcyjnej). Przynajmniej wężowi będzie dobrze :D

A to na pewno, ja też.

Yagutka

Post » Pon wrz 16, 2013 14:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A ja bym wolal znalezc im domki, niz utylizowac w ten, czy inny sposob... No ale jesetem idealista.

W kazdym razie do Chin za CHINY nigdy nie pojade - odkad widzialem zdjecia z klatkami pelnymi kotow i psow przy restauracji. Wiem, ze to niczego nie zmieni, ale w imie zasad.
Obrazek

Lifter

Post » Pon wrz 16, 2013 14:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A wiesz dlaczego? Bo tak Cię wychowano. Mój ulubiony wykładowca z matmy zawsze mówił: wiecie dlaczego 2 + 2 = 4? bo się tak ludzie umówili. Jakby człowieka wychowano, że w domu ma świnkę i kurczaka, a koty hoduje na mięso, to właśnie to by uznawał za normalne.

To tak samo jak z gadaniem "nigdy bym nie zabił" czy "nie zjadłbym nigdy" - jak byłam na kursie podstawowym SM, to miałam tam zajęcia z gościem, co szkolił wcześniej AT w Policji - zawsze nam powtarzał, że człowiek sam nawet nie wie, do czego jest zdolny i się założy, że całe mnóstwo tych, którzy mówią, że nigdy by człowieka nie zabili, to gdyby ktoś próbował im skrzywdzić dziecko, a w ręce mieli broń, to nawet sekundy by się nie zastanowili tylko zabili... inna rzecz, że później by nie było im z tym dobrze, ale tak by zadziałali - chronić ważniejsze.
...

czarnekoty123

Post » Pon wrz 16, 2013 14:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:A wiesz dlaczego? Bo tak Cię wychowano. Mój ulubiony wykładowca z matmy zawsze mówił: wiecie dlaczego 2 + 2 = 4? bo się tak ludzie umówili. Jakby człowieka wychowano, że w domu ma świnkę i kurczaka, a koty hoduje na mięso, to właśnie to by uznawał za normalne.

To tak samo jak z gadaniem "nigdy bym nie zabił" czy "nie zjadłbym nigdy" - jak byłam na kursie podstawowym SM, to miałam tam zajęcia z gościem, co szkolił wcześniej AT w Policji - zawsze nam powtarzał, że człowiek sam nawet nie wie, do czego jest zdolny i się założy, że całe mnóstwo tych, którzy mówią, że nigdy by człowieka nie zabili, to gdyby ktoś próbował im skrzywdzić dziecko, a w ręce mieli broń, to nawet sekundy by się nie zastanowili tylko zabili... inna rzecz, że później by nie było im z tym dobrze, ale tak by zadziałali - chronić ważniejsze.

Jasne, ale poki mam wybor, to jednak psiny i kociny nie rusze. Choc np. konine wcinam, a inni maja opory.

Ale zeby nieco rozluznic temat - jak smakuje kocia karma?

http://joemonster.org/art/24781/Karma_d ... kurczakiem
Obrazek

Lifter

Post » Pon wrz 16, 2013 14:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Yagutka pisze:Z trzeciej strony nie raz się zastanawiałam, co moje koty by zrobiły z żywą myszą :roll:

Nie musisz się zastanawiać - po prostu zobacz (wybrałam jeden z łagodniejszych - te bardziej brutalne /kot to drapieżca; drapieżca = zabójca/ śniły by Ci się po nocach).

Lifter, Ty się nie śmiej - ja tylko każdą karmę oglądałam i wąchałam, ale niektóre osoby ją kosztują, co by koteczka na niedobre nie narazić. Z kociego jedzenia to tylko BARF mogę kosztować - wiem, że nie ma dodatków, które koty tolerują, a ludzie mniej albo wcale, np. skopolamina - silna trucizna dla ludzi, na koty (i psy) działa ok. stukrotnie słabiej (zaczerpnięte stąd).
Ostatnio edytowano Pon wrz 16, 2013 14:36 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]