Kot z chorym sercem - kardiomiopatia przerostowa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 29, 2013 17:29 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

.Mia. pisze:mam pytanie odnosnie objawow kardiomiopatii - jakie sa wczesne?
i czy zadyszka, ziajanie w stresie lub po ganianiu jest bezwzglednym wskazaniem do zbadania serca?
czy mozna poczekac i obserwowac czy sa inne objawy, jakie?

Koty mają zadyszkę i ziają po zabawie - zdarza się - jeśli zdarza się to często i niekoniecznie w okresie letnim to poszłabym na echo serca.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Czw sie 29, 2013 21:12 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

vivien pisze:
Miuti pisze:Moja Morynia miala dzisiaj echo serca.
Jutro odbieram wyniki.

Przecież to na miejscu się dostaje 8O

Tak - ale trzeba poczekać. A bardzo mi się spieszyło.

.
Nie jest źle.
Morynia jest bardzo starą kicią.
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Czw sie 29, 2013 22:46 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

kardiolog dopiero we wtorek, niestety wcześniej nie da rady, zrobimy echo serducha.

zmieniłyśmy dawkowanie furosemidu, bo kicia po dawce 2ml co 48h była bardzo niespokojna i miała lekkie drgawki ...
Teraz będzie mniej, ale częściej.
Dodatkowo Pani Doktor zaleciła Aspargin.

Oby kotka trzymała się tak jak do tej pory. Czekam wtorku z niecierpliwością :cry:

oshinka

Od: Sob sie 24, 2013 18:30

Post » Czw sie 29, 2013 23:07 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Dr Klorygę z Dąbrowy Górniczej odwiedzałam ze swoim psem przez jakiś okres czasu. Na szczęście u nas wszystko okazało się ok, a co do Giszowca, leczę tutaj wszystkie zwierzaki większość badań można zrobić na miejscu ale kardiologa z prawdziwego zdarzenia nie ma.

kividuma

Od: Sob kwi 20, 2013 22:09

Post » Pt sie 30, 2013 7:40 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

oshinka pisze:kardiolog dopiero we wtorek, niestety wcześniej nie da rady, zrobimy echo serducha.

zmieniłyśmy dawkowanie furosemidu, bo kicia po dawce 2ml co 48h była bardzo niespokojna i miała lekkie drgawki ...
Teraz będzie mniej, ale częściej.
Dodatkowo Pani Doktor zaleciła Aspargin.

Pewnie dlatego, że wysikała potas i inne cenne składniki. Trzeba uzupełniać. Pamiętaj zapytaj o to lekarza.
Najlepiej w ogóle zrób sobie listę pytań na wizytę. W trakcie spotkania z lekarzem często się zapomina się zapytać o ważne rzeczy.

oshinka pisze:Oby kotka trzymała się tak jak do tej pory. Czekam wtorku z niecierpliwością :cry:

:ok: :ok: :ok:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt sie 30, 2013 16:07 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Trzymam palce!

Miuti

Post » Wto wrz 03, 2013 18:49 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Właśnie wróciłam z kotkiem od Pani Doktor.

Bardzo ciężka kardiomiopatia przerostowa z SAM. Lewy przedsionek ma aż 17,1 mm. LA/Ao = 2,2 ...
Kotka jest silna, będziemy jej pomagać w tych ostatnich miesiącach życia.

Co tydzień usg żeby sprawdzać czy nie gromadzi się płyn - na chwilę obecną jest dobrze.

Miałam jeszcze nadzieję, że może diagnoza i rokowania będą lepsze :(
Ale nie możemy się poddawać, będziemy walczyć :kotek:

oshinka

Post » Wto wrz 03, 2013 18:59 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Walczcie dopóki kocia nie będzie cierpieć... potem pozwólcie jej przejść na Tamtą Stronę.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Post » Śro wrz 04, 2013 7:27 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

:cry:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Śro wrz 04, 2013 18:32 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Trzymajcie się.
A ja trzymam palce za kicię.

Miuti

Post » Pt wrz 06, 2013 17:20 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Dziewczyny, czy macie jakieś informacje, miałyście styczność z Prilium?
Pani Doktor zmieniła Fortekor na Prilium, ale wydaje mi się, że kotka gorzej się po nim czuje...
Chyba powrócę do Fortekoru :(

oshinka

Post » Pt wrz 06, 2013 18:54 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Moje dziewuszki na fortekor dobrze reagują. Tego drugiego nie znam.

Miuti

Post » Pt wrz 06, 2013 19:38 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Nigdy o tym nigdy nie slyszalam. Na forum zawsze czytalam o Fortekorze. Moj kot tez bral. Jest ludzki zamiennik. Tanszy, ale to nie jest ta nazwa. Jesli kotka lepiej sie czula to wroc do Fortekoru. Moze napisz do dra Niziolka?

Marcelibu

Post » Wto wrz 10, 2013 18:35 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Jesteśmy po wizycie kontrolnej :) Przedsionek zmniejszył się do 15mm. Kotka czuje się dobrze, płyn się nie zbiera. Oby tak dalej!
Jest bardzo silna :)

oshinka

Post » Wto wrz 10, 2013 20:05 Re: Kot z chorym sercem- dobry wet (Zabrze,Bytom) poszukiwan

Oby tak dalej :ok:
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

[poprzednia][następna]