Magnolcia jedzie na Catz FineFood (40g) cielęcina lub wołowina & kaczka, do tego 50g animonda vom feinstein dla kastratów (czysty indyk) i mieszanka BARFowa z królikiem 85g, ale docelowo będzie sam BARF (to akurat wybrała ona, bo ja bym wolała pozostać przy wersji mokre/BARF w stosunku 50/50); kiedyś jadła jeszcze Orijena, ale się zbuntowała na suche. Ale to okres przejściowy - docelowo raczej będzie 100% BARF, bo gotowe je z - delikatnie mówiąc - średnim entuzjazmem, a BARF wcina aż się uszy trzęsą (i jakoś się jej nie dziwię - też bym wolała pyszny obiadek u mamy niż obiad z puszki kupiony w sklepie... ale ja żarłok jestem

).
Catz FF o tyle dobre, że wielu kotom smakuje, a skład mniej więcej jak GranataPet (CFF ma mniej podrobów, ale brak oleju z łososia - ma oleje roślinne). Animonda to takie coś, co lubi, choć do ideału brakuje temu jedzonku, bo zero podrobów (a jednak odrobinka powinna być) i brak suplementacji tauryną. Orijen dobry skład (ma probiotyk i zioła), ale jej się odwidziało jedzenie tego. A mieszanki BARFowe są najbardziej zbliżone do naturalnego jedzenia kota, ale raz, że trzeba się z tym babrać licząc wszystko z aptekarską dokładnością (przy gotowych karmach robi to producent), a dwa - trzeba szukać bardzo dobrej jakości mięsa i najlepiej z hodowli ekologicznych.
Każdy musi sobie poczytać o różnych opcjach i wybrać optymalną pod kątem możliwości czasowych i finansowych; oczywiście kotu musi smakować, bo najlepsza karma wciskana na siłę (stres kota) zrobi więcej szkody niż bardzo przeciętna karma zjadana ze smakiem. Aczkolwiek dobrze kota powoli uczyć jeść karmy bogate w mięso, a ubogie w węglowodany (tylko nie wolno przekarmiać - o ile w bogatych w węglowodany kończy się to otyłością, o tyle w wysokomięsnych kończy się przebiałczeniem, biegunką, a przy bardzo dużym przegięciu - uszkodzeniem nerek i wątroby, bo one też mają skończone moce przerobowe, a że na wysokomięsnych kot tak nie będzie tył jak na kukurydzianych, to łatwiej przeoczyć fakt przekarmiania).
Generalnie najlepiej poczytać temat z linku i sobie coś wybrać - każdy rodzaj karmienia (suche, mokre, BARF) ma swoje plusy i minusy.
...