mala kora

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 29, 2013 12:19 Re: mala kora

witam witam ponownie :$
wczoraj niestety nie miałam dostępu do internetu wiec nie mogłam odpisać :@ :@
testy koci nie wykryły żadnej innej choroby oprócz tej anemij :(
wet do którego chodzę to kolega mojej mamy wiec daje mi najlepsze rady bez chemi itp.
nawet powiedziała ze przez to 5 dnie co koteczek jest u mnie jej stan się poprawił

Boże, juz nigdy nie kupie karmy RC! jak karma która ma reprezentować zwierzęta możne organizować takie coś?!
Co do karmy to jeszcze nie wiem jaka jej podawać :/ wiec lecę przeczytać watek o jedzeniu i moje jąkać wybrać ^_^

Blekitny.Irys pisze:(...)

To maleńkie cudo jest w kropki :)

ogólnie składa się z 10 czarnych kropek i ogonka xD

MrKora

Od: Pt lip 26, 2013 10:56

Post » Pon lip 29, 2013 21:56 Re: mala kora

Witam przepiękną kropeczkę.
Nie doczytałam czy ktoś już podał ci namiary na wątek o karmach więc podlinkuję go
viewtopic.php?f=1&t=150741
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Pon lip 29, 2013 22:56 Re: mala kora

Co do karm to wątek był już podany ale dziękuje bardzo :P nadal nie mogę się zdecydować jaka karmę jej kupować :?

Obrazek

i specjalnie dla Blekitny.Irys takie male kropowate ;p
Obrazek

MrKora

Post » Pon lip 29, 2013 23:08 Re: mala kora

Moja Kropka pozdrawia kropkowaną Korę.
Jak zdrowie malutkiej ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Pon lip 29, 2013 23:19 Re: mala kora

a dobrze kotek rośnie przybiera na wadze i apetycie :D i robi się coraz bardziej energiczny :D :D
tak jak już napisałam wyżej koteczek ma tylko anemie :( ale wet powiedział ze wyjdzie z tego za tydzień mamy kolejne spotkanie u pana weta żeby sprawdzić jak sobie radzi mała i jak będzie lepiej to zrobimy odrobaczenie i szczepienie bo na razie nie chciał narażać Kory

MrKora

Post » Wto lip 30, 2013 1:18 Re: mala kora

Ona jest prześliczna.
Jestem w Korze wprost zakochana :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Wto lip 30, 2013 1:44 Re: mala kora

Wpadlam zeby zachwycic sie malenka kropeczka :1luvu: :cat3: Rosnij zdrowo i szczesliwie mala slicznotko :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Wto lip 30, 2013 8:17 Re: mala kora

Jak moja bratanica mówi, że jak będzie duża, to będzie miała kotka (teraz ma prawie 5 lat i rodzice się nie zgodzą), to na pytanie jakiego, odpowiada "dalmatyńczyka"; to jej zawsze mówię, że nie ma kotów-dalmatyńczyków... ale chyba muszę zmienić zdanie :lol: ona chyba ma na myśli właśnie takie piękne stworzenie jak na zdjęciach :mrgreen:
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto lip 30, 2013 11:10 Re: mala kora

:1luvu: :love: Kot dalmatynczyk :ryk:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Wto lip 30, 2013 22:14 Re: mala kora

Dalmatyńczykowa kropeczka cudo.
Ja karmię moją Szajeczkę karmą GranataPet i Power of Nature oraz BARFem czyli surowym mięskiem z suplementami. Rośnie jak na drożdżach i ma mnóstwo energii.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro lip 31, 2013 7:54 Re: mala kora

Magnolcia jedzie na Catz FineFood (40g) cielęcina lub wołowina & kaczka, do tego 50g animonda vom feinstein dla kastratów (czysty indyk) i mieszanka BARFowa z królikiem 85g, ale docelowo będzie sam BARF (to akurat wybrała ona, bo ja bym wolała pozostać przy wersji mokre/BARF w stosunku 50/50); kiedyś jadła jeszcze Orijena, ale się zbuntowała na suche. Ale to okres przejściowy - docelowo raczej będzie 100% BARF, bo gotowe je z - delikatnie mówiąc - średnim entuzjazmem, a BARF wcina aż się uszy trzęsą (i jakoś się jej nie dziwię - też bym wolała pyszny obiadek u mamy niż obiad z puszki kupiony w sklepie... ale ja żarłok jestem :twisted: ).

Catz FF o tyle dobre, że wielu kotom smakuje, a skład mniej więcej jak GranataPet (CFF ma mniej podrobów, ale brak oleju z łososia - ma oleje roślinne). Animonda to takie coś, co lubi, choć do ideału brakuje temu jedzonku, bo zero podrobów (a jednak odrobinka powinna być) i brak suplementacji tauryną. Orijen dobry skład (ma probiotyk i zioła), ale jej się odwidziało jedzenie tego. A mieszanki BARFowe są najbardziej zbliżone do naturalnego jedzenia kota, ale raz, że trzeba się z tym babrać licząc wszystko z aptekarską dokładnością (przy gotowych karmach robi to producent), a dwa - trzeba szukać bardzo dobrej jakości mięsa i najlepiej z hodowli ekologicznych.

Każdy musi sobie poczytać o różnych opcjach i wybrać optymalną pod kątem możliwości czasowych i finansowych; oczywiście kotu musi smakować, bo najlepsza karma wciskana na siłę (stres kota) zrobi więcej szkody niż bardzo przeciętna karma zjadana ze smakiem. Aczkolwiek dobrze kota powoli uczyć jeść karmy bogate w mięso, a ubogie w węglowodany (tylko nie wolno przekarmiać - o ile w bogatych w węglowodany kończy się to otyłością, o tyle w wysokomięsnych kończy się przebiałczeniem, biegunką, a przy bardzo dużym przegięciu - uszkodzeniem nerek i wątroby, bo one też mają skończone moce przerobowe, a że na wysokomięsnych kot tak nie będzie tył jak na kukurydzianych, to łatwiej przeoczyć fakt przekarmiania).

Generalnie najlepiej poczytać temat z linku i sobie coś wybrać - każdy rodzaj karmienia (suche, mokre, BARF) ma swoje plusy i minusy.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

[poprzednia]