Kotka z problemami neurologicznymi

Porady praktyczne, jak żyć z pieluchowcem i nie oszaleć, jak dobrać pieluchę, jak urządzić dom, jak odsikać i wiele więcej, jeśli tylko zechcecie zapytać.

Moderatorzy: czarno-czarni, Moderatorzy

Post » Wto sie 26, 2025 7:43 Kotka z problemami neurologicznymi

Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o pomoc dla małej kotki, zobaczyłam ogłoszenie na stronie stowarzyszenia. Kicia po ataku larw much miała obcięty ogonek i niestety w ogóle nie kontroluje załatwiania się, pampersy ściąga bo jest jeszcze malutka więc nic się jej nie trzyma. Pani która się nią zajmuje już nie daje sobie z tym rady i z tego co wynika z postu ten wesoły i cudny kotek zostanie uśpiony. Ja mam w domu dwie chore kotki, a do tego chorego syna którym muszę cały czas się zajmować i nie mam sił. Ale opłacę każde leczenie tej koteczki, byleby mogla nadal żyć. Przeczytałam tu kilka postów ale sprzed kilku lub kilkunastu lat. Mam zatem nadzieję, że od tego czasu sporo się zmieniło i są kliniki, które zajmują się leczeniem takich przypadków. Proszę o jakiekolwiek namiary, albo wszelkie podpowiedzi osób z doświadczeniem z takimi kotkami. Może ktoś ma warunki na opiekę nad kotką? Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

Joanna0707

Od: Pon sie 25, 2025 11:21

Post » Pt sie 29, 2025 12:12 Re: Kotka z problemami neurologicznymi

jakie miasto? województwo?
jakie ma problemy neurologiczne?
gdzie jest teraz leczona?/ gdzie był obcinany ogon?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt sie 29, 2025 13:10 Re: Kotka z problemami neurologicznymi

Post o kotce znalazłam na stronie stowarzyszenia w miejscowości Chojna. Dzwoniłam do tej pani. Kotek ma całkiem obcięty ogonek, to 4 miesięczna koteczka. Dostaje zastrzyki od 1,5 miesiąca. Zapewne neurovit. Nie ma poprawy niestety :(

Joanna0707

Post » Pt sie 29, 2025 15:56 Re: Kotka z problemami neurologicznymi

Mogę tylko podnieś
Napewno za krótko obcięty
Były na forum takie koty z tym problemem - za krótko obcięty ogon

Niestety i ja mam podrzuconego kociaka najpewniej z problemami neurologicznymi
Czy uderzony
, młodziutki i bardzo dziki , ręce przy próbie złapania mi poszarpał
Nie mogę miejsca dla niego znaleść

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt sie 29, 2025 17:07 Re: Kotka z problemami neurologicznymi

To samo mówi weterynarz :( Nie można tak krótko obcinać :( Jak mi tych kotków szkoda :( To jeszcze gorsza sytuacja :( bo ta koteczka przyjazna jest chociaż .

Joanna0707

Post » Pt sie 29, 2025 20:35 Re: Kotka z problemami neurologicznymi

czasami to nie wynika z głupoty weterynarza, a wyłącznie z tego, że uszkodzenie kręgu nastąpiło u nasady - zazwyczaj to wyszarpanie przez dzieci, psy, koło samochodu, albo silne uderzenie w tym miejscu. Co prawda, ja bym się nigdy nie zdecydowała na amputację właśnie do czasu aż nie będzie pewne że czucie nie wróci, bo już obcinając stawia się kropkę i szanse na powrót czucia drastycznie zmniejsza :( .
Ja bym się nie odważyła męczyć takiego kotka przez resztę życia, a wiem , że to nic dobrego: ciągłe odparzenia , często konieczność mechanicznego wyciskania i ciągłe stany zapalne spowodowane tym, że się zrobi to niedokładnie. Ciężko uśpić takiego kociaka pod długich próbach ratowania.. ale.. znikome szanse na kochający i wykwalifikowany dom , więc nie wiem co gorsze. Utrzymanie to też duże koszta na wiele lat- natomiast jak kogoś stać, to jest kilka fundacji które zapewne by się przy takiej ofercie pochyliły nad danym przypadkiem

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Sob sie 30, 2025 8:47 Re: Kotka z problemami neurologicznymi

Ciężko jest zapewne uśpić wesołego i pełnego życia kotka. Jak jest szansa na profesjonalną opiekę to będę walczyć do końca , wspomagać finansowo.

Joanna0707