Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw paź 28, 2010 12:24 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

Vega29, masz rację z fundacją, niemniej ja (phantasmagori pewnie też) myślałyśmy o czymś takim, co już funkcjonuje na miau, fundusz pokrzywkowy, kotki Rozalki itp. Żaden nie jest związany z fundacją, prowadzi to zazwyczaj jedna osoba, zbiera pieniądze na swoje konto, a potem przelewa wybranym w danym miesiącu "beneficjentom". Niestety nigdy się to na tyle duże kwoty, żeby fundacja była istotna ... z reguły po 10-20 zł miesięcznie od osoby. Oczywiście nie wiem jak byłoby tutaj, ale ja przynajmniej zakładałam taką właśnie sytuację :)

:ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Czw paź 28, 2010 12:34 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

panikota pisze:Vega29, masz rację z fundacją, niemniej ja (phantasmagori pewnie też) myślałyśmy o czymś takim, co już funkcjonuje na miau, fundusz pokrzywkowy, kotki Rozalki itp. Żaden nie jest związany z fundacją, prowadzi to zazwyczaj jedna osoba, zbiera pieniądze na swoje konto, a potem przelewa wybranym w danym miesiącu "beneficjentom". Niestety nigdy się to na tyle duże kwoty, żeby fundacja była istotna ... z reguły po 10-20 zł miesięcznie od osoby. Oczywiście nie wiem jak byłoby tutaj, ale ja przynajmniej zakładałam taką właśnie sytuację :)

10 zł miesięcznie to jest 120 zł rocznie - czyli całkiem sympatyczna kwota do odliczenia w rozliczeniu rocznym ;) A jeżeli ktoś zadeklarował się w kilku takich akcjach to kwota ta robi się jeszcze wyższa, a co za tym idzie jest większa ulga (i więcej można na koty przeznaczyć ;) )
Nie próbuję bynajmniej odwieść Was od pomysłu - Chcę tylko zwrócić uwagę, że przekazując kasę na pomoc kotom, można część tych pieniędzy z US odzyskać (tylko w tytule przelewu musi być magiczne słówko "darowizna").

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Czw paź 28, 2010 12:37 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

panikota pisze:Vega29, masz rację z fundacją, niemniej ja (phantasmagori pewnie też) myślałyśmy o czymś takim, co już funkcjonuje na miau, fundusz pokrzywkowy, kotki Rozalki itp. Żaden nie jest związany z fundacją, prowadzi to zazwyczaj jedna osoba, zbiera pieniądze na swoje konto, a potem przelewa wybranym w danym miesiącu "beneficjentom". Niestety nigdy się to na tyle duże kwoty, żeby fundacja była istotna ... z reguły po 10-20 zł miesięcznie od osoby. Oczywiście nie wiem jak byłoby tutaj, ale ja przynajmniej zakładałam taką właśnie sytuację :)

Ale mi nie chodzi o specjalne tworzenie fundacji na okoliczność utworzenia funduszu onkologicznego. Po prostu ze względów podatkowych korzystniej jest, by takim funduszem opiekowała się fundacja - może być jakakolwiek istniejąca obecnie.
Obrazek

vega29

Od: Pt lip 31, 2009 13:39

Post » Czw paź 28, 2010 12:40 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

Alyaa pisze:

10 zł miesięcznie to jest 120 zł rocznie - czyli całkiem sympatyczna kwota do odliczenia w rozliczeniu rocznym ;) A jeżeli ktoś zadeklarował się w kilku takich akcjach to kwota ta robi się jeszcze wyższa, a co za tym idzie jest większa ulga (i więcej można na koty przeznaczyć ;) )
Nie próbuję bynajmniej odwieść Was od pomysłu - Chcę tylko zwrócić uwagę, że przekazując kasę na pomoc kotom, można część tych pieniędzy z US odzyskać (tylko w tytule przelewu musi być magiczne słówko "darowizna").

Ewentualnie "cele statutowe". Oczywiście przy założeniu że fundacja prowadzi działalność pożytku publicznego (nie mylić ze statusem opp)
Obrazek

vega29

Post » Czw paź 28, 2010 12:46 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

vega29 pisze:Ale mi nie chodzi o specjalne tworzenie fundacji na okoliczność utworzenia funduszu onkologicznego. Po prostu ze względów podatkowych korzystniej jest, by takim funduszem opiekowała się fundacja - może być jakakolwiek istniejąca obecnie.

Domyślam się. Niemniej to nakłada dodatkowy warunek na ewentualną osobę prowadzącą, musi dysponować czasem i jeszcze być związana z fundacją, w jakikolwiek sposób, żeby wpłaty szły do tejże fundacji. A póki co jakiegokolwiek chętnego brak.

Ja bynajmniej nie twierdzę, że to kategorycznie nie powinno być podciągnięte pod fundację ... no chyba, że wystarczy nam chętny do prowadzenia wątku na miau, a fundację "zapewni" np. Kinya, tyle, ze to pociąga za sobą zaangażowanie również tej osoby, do rozliczania chociażby.
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Czw paź 28, 2010 12:55 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

Tu masz rację. Bo wtedy koniecznym warunkiem jest 'puszczenie' datków przez konto fundacyjne.
Obrazek

vega29

Post » Czw paź 28, 2010 13:11 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

Podczytywałam od czasu do czasu ten wątek.
Bardzo mi smutno, że Mazurka odeszła

['] biegaj szczęśliwa koteńko ...
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Czw paź 28, 2010 13:21 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

60 zł z bazarku z breloczkami również ma iść na sterylki kotek w TG.

Zatem Kinya - wychodzi na to, że wpłaty przekazywane przeze mnie, możesz spokojnie przeznaczyć na powyższy cel.
Obrazek

vega29

Post » Czw paź 28, 2010 13:47 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

Dość sporo członków a co za tym idzie zebranej kaski do podziału ma Kocia Skarbonka - banerek w moim podpisie. Na tej samej zasadzie działa Fundusz Pokrzywkowy (tez w moim podpisie). Tylko trzeba sobie wybrać "cel statutowy" :ok: Kocia Skarbonka początkowo pomagała wrocławskim kotom, teraz (wraz ze wzrostem liczby członków) pomaga także innym kotom. Mamy też Skarbonkoty - adoptowane wirtualnie dwa kociaki.
Fundusz Pokrzywkowy powstał po to by szczepić koty w sytuacji braków lokalowych w schronisku na wygospodarowanie izolatki dla kotów chorych. Koty są poszczepione, zakupiona została też lampa bakteriobójcza za kilka tysiaków. Fundusz również część środków przeznacza na tzw. "pilne przypadki". W FP jest niestety na ciągle malutko to i fundusze niewielkie :roll:

Tutaj jest chyba "cel statutowy" dość jasny - nowotwory, najczęściej są to drogie operacje lub równie drogie leczenie paliatywne - również bardzo ważne (mamy we Wrocku przykład Stasi, która będzie miała drugą kosztowną operację viewtopic.php?f=1&t=109673&start=435).
Także myślę że fundusz bardzo przydatny. I zachęcam do korzystania z doświadczeń innych funduszy które wymieniłam :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw paź 28, 2010 16:36 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

dziewczyny-roześlijcie,proszę znajomym-może to coś pomoże.. :(
viewtopic.php?f=21&t=119211
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Czw paź 28, 2010 19:47 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

Mazureczce i Jałowczykowi.....[*][*]
Obrazek

Kot też człowiek

Mishila

Od: Śro kwi 14, 2010 16:50

Post » Czw paź 28, 2010 20:35 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

Witajcie!
Dziękuję za wszystkie informacje, przestudiuję je sobie a potem przegadam z szefostwem Elpis (w sumie od początku ta fundacja pilotowała sprawę Mazurki i na jej konto wpływały datki, które są tam do dziś). Każda Wasza rada jest bardzo cenna.

Dopiero dzisiaj zebrałam się i umyłam kontenerek, w którym Mazurka jechała do Warszawy... Wewnątrz na ściance były ślady po jej kichaniu i troszkę sierści. Dalej nie wierzę, że jej już nie ma z nami...
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Czw paź 28, 2010 20:46 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

:( :( :placz:
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Czw paź 28, 2010 22:12 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

:cry: :cry: :cry: :kotek:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pt paź 29, 2010 18:39 Re: Nasza Kochana wiejska kotka Mazurka - za TM [*]

:cry: :cry: :cry: to my, ale ona juz spokojna.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Terra50

Od: Nie sty 31, 2010 18:18

[poprzednia][następna]