Kotka z nowotworem płuca porada

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sie 12, 2024 15:03 Kotka z nowotworem płuca porada

Moja kotka 17 letnia miała długie i wesołe życie. Wychodzi ale tylko do ogrodu i wraca do domu. W zeszłym roku miała zdiagnozowaną niewydolność nerek i nadciśnienie, wyregulowane. Potem problemy z zębami więc mieliśmy zabieg usuwania zębów w kwietniu. W lipcu miała zapalenie oka, dostała krople które pomogły, ale nie chciała ostatnio jeść i cały dzień spała, potem robiłam badanie krwi z którego wyszedł stan zapalny więc dostała kroplówkę i antybiotyk. Po tym dostała duszności i na pogotowiu znaleźliśmy na usg raka płuca. Lekarz proponuje leczenie paliatywne. Potrzebuję porady czy iść w to czy robić biopsję i próbować chemii. Ma słabe nerki więc boję się że ją to wykończy, może warto leczyć ją objawowo żeby jeszcze podnieść jej komfort życia zamiast chemii. Zamierzam w najbliższych dniach poradzić się lekarzy i onkologa, ale piszę wątek na forum bo może ktoś miał podobną sytuację i może doradzić, ponieważ kotka jest seniorką.

AngelAlien

Od: Pon sie 12, 2024 14:55

Post » Pon sie 12, 2024 16:58 Re: Kotka z nowotworem płuca porada

W tym wieku dłuższe życie daje raczej leczenie paliatywne. Ale dla pewności zróbcie rtg, bo płuca dokładniej tam widać niż na usg. Może zmiana ma inną przyczynę.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon sie 12, 2024 21:06 Re: Kotka z nowotworem płuca porada

mziel52 pisze:W tym wieku dłuższe życie daje raczej leczenie paliatywne. Ale dla pewności zróbcie rtg, bo płuca dokładniej tam widać niż na usg. Może zmiana ma inną przyczynę.

tak już mamy rtg i również diagnoza jest podobna, w tym tygodniu wybiorę się do onkologa ale nie chcę też podjąć pochopnej decyzji o chemii żeby ratować kota skoro może jej to zaszkodzić

AngelAlien

Post » Pt sie 23, 2024 17:58 Re: Kotka z nowotworem płuca porada

jestem po konsultacji z onkologiem, wybraliśmy leczenie palladiami. w międzyczasie pogorszyły się parametry nerkowe :( czy ktoś z was ma doświadczenie z palladiami u kotka nerkowego?

AngelAlien