Guzy gruczolu mlekowego u kotki

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob paź 14, 2023 13:11 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

dziekujemy bardzo, i my takze trzymamy kciuki za Milenke! :)

kochamzwierzaki11

Od: Pt sie 04, 2023 13:50

Post » Pon paź 16, 2023 18:18 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

Co u Was? Masz wyniki?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto paź 17, 2023 11:38 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

hej, odebralam wyniki, standardowo niewiele sie roznia od poprzednich. zla jestem tylko ze machneli sie cos w vetlab z morfologia i zamiast wynikow morfologii jest komunikat „skrzep w probce-morfologie anulowano”- szkoda bo na tym mi najbardziej zalezalo
jednak z tych rowniez istotnych wyniki nerek: kreatynina 207,4 (norma 1,00-168,0) Mocznik 6,79 (norma 5,00-11,3) Fosfor 0,850 (norma 0,800-1,90) Lipaza DGGR 23,0 (norma 0,000-26,0) Amylaza- 2000,7 (norma 10,0-1850,0) T4 - 1,94 (norma 1,00-2,50)
udalo nam sie juz dzisiaj zaliczyc wizyte, zrobilismy rtg, ale straszne to bylo przezycie dla niej, wiec juz nie chcialam jej dodatkowo kluc na ta morfologie, zrobimy innym razem.
na zdjeciu pluca czyste choc wiem ze gwarancji nie ma. przedyskutowalismy caly temat, co robimy dalej, i doszlismy do wniosku ze wiekszym ryzykiem w tym przypadku bylaby operacja bo moglaby sie skonczyc fatalnie dla nerek i trzustki ktore cudem udalo sie sprowadzic do takich wynikow. w dodatku ze guzki jakie ma kotka nie przypominaja wetce typowych guzkow nowotworowych z jakimi miala doczynienia a jedynie „powiekszone gruczoly mlekowe”, nie wiem czy mozna to nazwac pocieszeniem. pytalam sie tez o rozne suplementy przeciwnowotworowe bo troche sie naczytalam przez ten weekend co jeszcze mozna zdzialac no ale z doswiadczen wetki efekty u pacjentow raczej znikome a nasz przypadek nie wyglada jeszcze nowotworowo. na razie zaleceniem jest dalsza obserwacja, w gorszym przypadku ta biopsja cienkoiglowa jesli cos sie zacznie dziac lub powiekszac, choc to juz taka ewentualnosc.

kochamzwierzaki11

Post » Wto paź 17, 2023 11:45 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

Wyniki "nerkowe" całkiem przyzwoite :ok: Niestety nie ma specyficznej lipazy, nie zrobili?
Uważaj z suplementami antynowotworowymi, często okazuje się, że one "karmią" raka. To tak w razie "W". W ogóle trzeba uważać ze środkami wzmacniającymi u starszych zwierząt.

Trzymam dalej kciuki i życzę Wam obu, żeby wetka miała rację
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto paź 17, 2023 13:28 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

bardzo dziekujemy :) nie zlecalam teraz specyficznej bo zanim napisalam post juz czekalismy na ta morfologie. jednak jesli lipaza dggr wyszla prawidlowa to ta specyficzna moglaby cos niepokojacego wykryc? na poczatku 2022 mielismy kryzys z trzustka i wtedy wychodzila poza parametry, po leczeniu od wielu miesiecy juz zostala w normie. bede miec na uwadze, odnosnie tych „witamin”, wetka tez ma takie zdanie ze lepiej nie kombinowac.

kochamzwierzaki11

Post » Wto paź 17, 2023 13:35 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

Tak, stanowczo mogłaby pokazać stan zapalny, którego lipaza DGGR nie pokaże. Specyficzna lipaza jest najbardziej chyba miarodajnym wskaźnikiem dla trzustki (zawsze, przy okazji wizyty u weta można poprosić o test FPL, on też pokazuje właśnie specyficzną lipazę).
Ale nie martw się na zapas, skoro inne wyniki są w miarę dobre, nie ma wymiotów, a kotka je, to może i trzustka się uspokoiła.

Katarzynka01

Post » Śro paź 18, 2023 20:57 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

Milenka ma dggr w norpie, amylaze tez a specyficzna lipaza jest grubo ponad norme...
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro paź 18, 2023 23:21 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

o kurcze :( a ma jakies objawy trzustkowe? wymioty biegunka?
tak Katarzynka01 u nas ogromny apetyt, a wrecz niezadowolonie ze musiala przejsc na diete, ogolnie kiedy chorowala to od razu bylo widac po niej, mysle ze najbardziej ta dieta uspokoila trzustke, ale obserwuje ja caly czas.

kochamzwierzaki11

Post » Śro paź 18, 2023 23:26 Re: Guzy gruczolu mlekowego u kotki

Dieta przy trzustce jest absolutnie kluczowa. Najważniejszym dobrym prognostykiem jest apetyt :ok:

Katarzynka01

[poprzednia]