Chłoniak nerki, prośba o radę

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt gru 31, 2021 14:42 Re: Chłoniak nerki, prośba o radę

giegie pisze:Mziel52 a to był chłoniak nerki?

Tak, guz na nerce - wyrósł do 13 cm.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie sty 02, 2022 11:20 Re: Chłoniak nerki, prośba o radę

Jutro zaczynamy chemię. Tabletka endoxanu raz na trzy tygodnie. Cały czas mam jeszcze wątpliwości czy wogle wchodzić z chemią, ale to pewnie dlatego że Borys nie wykazuje żadnych oznak choroby i łudzę się że tak już zostanie. Mam spróbować jak on zniesienie chemię i po 7-10 dniach kontrola.

Muszę na tydzień wyprowadzić się z Borysem z domu i to dodatkowo mnie bardzo stresuje. Mam w domu jeszcze dwa staruszki (19 i 18 lat) przewlekle chore - nadczynność tarczycy, nadciśnienie, a teraz jeszcze oboje mają jeszcze nawracające zapalenia pęcherza. Mój 14 letni kotuś ma podejrzenie raka języka. Podczas usuwania kamienia zauważono jakąś zmianę na języku ale nie pobrali materiału do badań. Później w innej przychodni oglądali tą zmianę onkolog i chirurg i okazało się że nie usunięto mi zęba, który bezwzględnie jest do usunięcia i że ta zmiana pod językiem to może być zatkana ślinianka, ale bez "przyspienia" kota to trudno było się temu przyjrzeć. Ale ślinianka chybaby go bardzo bolała a on przy dotyku nie wykazuje dolegliwości bólowych. Zaczął się bardziej ślinić i tak dziwnie mieli językiem przy jedzeniu. Boje się że to rak płaskonabłonkowy. No ale zobaczymy. W przyszłym tygodniu będzie miał ekstrakcję zęba ,to i zbadają zmianę pod językiem.
Przyznam, że cztery chore koty naraz to dla mnie za dużo.

Mziel52 a jak postawiono diagnozę, robiłaś biopsję?
Obrazek
ObrazekObrazek

giegie

Od: Sob cze 26, 2004 8:25

Post » Nie sty 02, 2022 13:28 Re: Chłoniak nerki, prośba o radę

Poniewaz operacja i tak nie wchodzila w gre ani chemia, byloby to tylko meczenie kota.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro sty 18, 2023 6:01 Re: Chłoniak nerki, prośba o radę

Ja robiłam biopsję, w sedacji - kot mi się posypał po niej w miesiąc. Przynajmniej tak to wygląda po wynikach badań. Inna sprawa, że jak czytam tu jakie leki i suplementy dostają niektóre koty chore onkologicznie, to czuję, że mojego zawiodłam, bo u nas był tylko przeciwbólowy i steryd + kroplówki :( Nie to, że nie pytałam i nie prosiłam, ale słyszałam tylko "nie ma sensu, nie ma co podać" itp.
Bubu ['], Kajtek ['], Sylwester ['], Toffie ['], Mohito ['], Kawior ['] MałyBury [']
Rambo ['], Rambo II ['], Sara ['], Max ['], Yogurt [']

To prawie 4 dekady bezwarunkowej miłości.

Janosia

Od: Czw maja 08, 2008 23:12

[poprzednia]