Sterydy przy chemioterapii

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lut 04, 2022 22:06 Sterydy przy chemioterapii

Jak to w końcu jest. Może ktoś z Was posiada jakaś wiedzę na ten temat. Podobno stosowanie sterydów osłabia chemię. Mój kot Borys w protokole leczenia ma chemioterapię endoxan co trzy tygodnie plus prednicortone 2x5 mg dziennie. Wspomniałam o tym mojej onkolog ( leczymy się w Lublinie a tu nie ma chyba "prawdziwego onkologa) ale trochę mnie zbyła. Konsultowałam się mailowo z dr Dominiakiem i napisał mi o tym że długotrwała sterydoterapia może osłabić działanie chemii. Borys jest po dwóch dawkach endoxanu. Guz, który był wyczuwalny pod palcami zniknął, nerka wróciła do normalnych rozmiarów ok 4 cm, było prawie 7. Węzły chłonne niepowiększona, druga nerka ok. Nie jest może idealnie, bo obraz lewej nerki z obecnością licznych, owalnych zmian ogniskowych w obrębie rdzenia i kory nerki, zmiany hypoechogenne, stosunek korowo-rdzeniowymozliwy do rozróżnienia (( poprawa w stosunku do pierwotnego badania utrzymuje się). Chemia narazie działa i zastanawiam się czy te sterydy są konieczne.
Obrazek
ObrazekObrazek

giegie

Od: Sob cze 26, 2004 8:25

Post » Nie mar 06, 2022 21:46 Re: Sterydy przy chemioterapii

Moja kotka ma chłoniaka na którego przyjmuje co 12 dni Leukeran. Jest też na sterydzie Prednicortone 1x 5 mg. Próba zejścia do 0.5 tabl co drugi dzień niestety póki co nie doszła do skutku. Przy zmniejszeniu do 0,5 tabl co dzień - doszło do zapalenia żołądka. Ogólnie jest w bardzo dobrej formie przy kombinacji leków to plus Famogast i probiotyk. Ma gorsze dnia i lepsze jeżeli chodzi o aptetyt. Leczymy się na Białobrzeskiej w Warszawie.
Obrazek Obrazek

evalla

Od: Pon lis 05, 2007 19:46