Prawdopodobny nieoperacyjny chłoniak - proszę poradźcie coś

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob kwi 24, 2021 4:18 Prawdopodobny nieoperacyjny chłoniak - proszę poradźcie coś

Słuchajcie, mam poważny problem, moja kotka Pusia "Pers", nagle zaczęła mieć nienaturalnie duży brzuszek.
Byliśmy z Nią u weterynarza i po zrobieniu USG i wstępnych badań, stwierdził, że prawdopodobnie jest to nieoperacyjny chłoniak zajmujący dużą przestrzeń i trzeba już się żegnać :(
Nie chcę jednak się jeszcze poddawać, przynajmniej nie do czasu dopóki bardzo nie cierpi. Chcę zrobić wszystko co się da, żeby Ją uratować. Dlatego proszę, poradźcie coś.
Czytałem tutaj trochę wątków i z tego co widzę, to głównie ludzie radzą, żeby poprawiać komfort zwierząt, ale może jednak da się coś więcej zrobić? Może jakieś metody niekonwencjonalne?
Może jakaś specjalna dieta wspierająca, naświetlanie, leczenie nawet drogie, w przypadku nieoperacyjnego chłoniaka na brzuchu?
Znacie może jakiegoś dobrego weterynarza, ale onkologa z Przemyśla, albo okolic? Jeśli tak, to proszę o jakiś namiar.
Z góry bardzo dziękuję

Maciej

Macbak

Od: Pt kwi 23, 2021 20:52

Post » Sob kwi 24, 2021 9:31 Re: Prawdopodobny nieoperacyjny chłoniak - proszę poradźcie

Chwila szperania w Google i udało się znaleźć lekarza, który jednocześnie specjalizuje się w chirurgii jak i w onkologii, Rzeszów: http://zwierzak.rzeszow.pl/lecznica/#lekarze
Bez biopsji nie ma możliwości stwierdzenia jakim rodzajem nowotworu jest zmiana. Jeśli guz jest tak duży, że spowodował powiększenie obrysu brzucha, to zapewne sprawdzenie za pomocą USG z jakiego narządu się wywodzi jest niemożliwe. W takim razie najlepszym sposobem byłaby laparotomia diagnostyczna (otwarcie brzucha) i sprawdzenie, czy guz jest operacyjny (może być). Jeśli okaże się, że nie - to wtedy ewentualnie biopsja.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48