Rozszerzone źrenice i chora trzustka

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lut 28, 2021 10:53 Rozszerzone źrenice i chora trzustka

Witam. Bardzo martwię się o mojego 13letniego Niuńka.
Ostatnio wyszło z badań,że ma zapalenie trzustki.
Wygląda na to,że przewlekłe. Pani weterynarz zleciła podawanie tabletek wspomagających enzymy trawienne oraz tramal ze względu na ból. Faktycznie kot przestał wymiotować i nie śpi cały dzień jak to było wcześniej.Natomiast pojawił się inny problem. Niuniez po podaniu tramalu,po dwóch razach zrobił się inny.
Bardzo rozszerzyły się mu źrwnice. Zauważyłam tylko niewielki ruch reagujący na światlo. Ma zupełnie inne spojrzenie A minęły 24h od podania,widzę,że jest inny. Podkulony ogon,pobudzenie...martwi mnie to bo czuje się jakbym miała innego kota.
Bardzo proszę o wypowiedź w temacie,będę wdzięczna.

Niuniez

Od: Nie lut 28, 2021 10:37

Post » Nie lut 28, 2021 11:30 Re: Rozszerzone źrenice i chora trzustka

A czy trzustka poza enzymami jest jakoś leczona? Miał kot pełne badania krwi? Badanie kału na trzustkę? Ma przepisaną dietę? Ból opanowuje się na początku przeciwbólowymi, ale powinien ustąpić w wyniku diety i leczenia. Zalecił wet płynoterapię, tj. kroplówki, dawane w stanie zaostrzenia trzustki?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie lut 28, 2021 12:14 Re: Rozszerzone źrenice i chora trzustka

Ma podawaną karmę z hilsa na problemy z trzustką.
Weterynarz podała jakieś zastrzyki.
Nie było badań z kupy nie ma kroplowek.
W badaniu krwi wyszło podwyższona chyba witamina B
Ale ten tramal jest ok ?

Niuniez

Od: Nie lut 28, 2021 10:37

Post » Nie lut 28, 2021 12:24 Re: Rozszerzone źrenice i chora trzustka

Na tramal różnie koty reagują, podobnie jak ludzie. Dlatego najlepiej skontaktuj się z wetem, jakby co, to wymieni na inny środek. Mojemu kotu zapisywali bunondol, zresztą nie musiał brać, bo leczenie mu pomogło. Ale tramal też się daje kotom trzustkowym.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51