O banach i moderacji odsłona kolejna.

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 21, 2012 18:58 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

Beliowen pisze:Aga9955, kinga_kinga7 za spamowanie była trzykrotnie banowana czasowo zanim dostała bana na stałe.
I znów - jeśli ileś set osób radzi sobie bez spamowania, nie widzę powodu, żeby w przypadku tej jednej osoby tolerować rozsyłanie spamu.

Nie mówiąc już o tym, że jednak kolejne wcielenia osób zbanowanych niekoniecznie są mile widziane, prawda?
QED.

Propozycję rozwiązania już rzuciłam
ale nadal jestem przeciwna tolerowaniu spamu, więc nawet jeśli ta osoba wróci na forum warunkowo ze względu na głosowanie w KV, jeśli będą zgłoszenia, że rozsyła spam, pewnie skończy się tak, jak poprzednio.

Beliowen, a co powiesz na to, że ja najwidoczniej otarłem się o bana, bo alix76 upomniała mnie za spamowanie, które polegało na napisaniu 1 (JEDNEGO) posta - w wątku dla wnerwionych, którego treścią było wnerwienie?
Ani w regulaminie, ani pod linkami z regulaminu, ani w podklejonym wątku o spamowaniu, ani chyba w całym internecie nie znajdzie się takiej definicji, by za spam uznać jeden (1) post i to na temat.

A alix76 wolno mieć własne definicje, niezależne od regulaminu Miau. Może sobie uznać jeden post za spam i może sobie mi dać za to bana. O czym tu w ogóle pisać w takim razie?! Przecież to żenujące jest.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pt wrz 21, 2012 19:10 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Ja teoretycznie byłam tam zarejestrowana jakoś od połowy lutego?
ale nie czytałam, nie interesowały mnie wątki inne, niż robótkowy, zresztą nie miałam wtedy czasu na forumowanie na Miau, a co dopiero na forach pogaduszkowych, bo tak wówczas odbierałam forum hospicyjne

szczerze mówiąc, nie śledzę nadal i dziwi mnie, że są osoby, które mają czas śledzić ;) właściwie im zazdroszczę tego nadmiaru czasu :)

udział w koalicji Miau i Dogomanii nie jest wpisany w regulamin forum (i raczej nie sądzę, żeby taki wpis się pojawił), więc nie ma możliwości zobowiązania kogokolwiek do przestrzegania ustaleń tego porozumienia
dlatego nie widzę nic zdrożnego w tym, że na innym forum popierany jest inny kandydat i jest tam prowadzona agitacja na jego rzecz
ale przecież ani my tutaj, ani nikt na tamtym forum nie ma możliwości zmuszenia kogokolwiek do głosowania za tą czy inną opcją, dlatego snucie na podstawie samego faktu bycia zarejestrowanym użytkownikiem jakiegokolwiek forum przypuszczeń odnośnie tego, na kogo dana osoba głosuje na KV jest trochę niepoważne
przecież o tym, że nie wszyscy z Miau głosują zgodnie z ustaleniami koalicji było tu pisane wielokrotnie i jakoś nie budziło to szczególnych emocji - wszystkie komentarze były bardzo stonowane

natomiast już snucie na podstawie samego faktu bycia zarejestrowanym użytkownikiem jakiegokolwiek forum przypuszczeń nt. wynoszenia adresów IP jest absolutnym nieporozumieniem
jako moderator w tej kwestii poczuwam się do solidarności z alix76
skoro są wątpliwości odnośnie uczciwości moderatorów, dotyka mnie to w tym samym stopniu, co ją
sądzę, że krytycy moderacji posunęli się po prostu o krok za daleko

zwłaszcza, że sposobów na uzyskanie informacji o adresie IP czy dostawcy tegoż jest mnóstwo i naprawdę zamiast snuć teorie spiskowe i stawiać zarzuty, których nie sposób odeprzeć (bo niby jak alix76 miałaby udowodnić, że nie zrobiła tego, co się jej zarzuca?) może warto sobie po prostu o tych sposobach doczytać?

Rozumiem, że uzasadnienie bana dla konta schroniskoazyl mogło wydać się niezrozumiałe
ale wydaje mi się, że już wszystko zostało wyjaśnione?
czy nadal są osoby, które uważają, że osoby zbanowane powinny mieć możliwość założenia nowego konta i pisania dalej na forum bez zgody administracji?

I jeszcze
dzięki funkcjonującemu systemowi moderacji prewencyjnej, czyli akceptowania przez moderatorów postów nowozarejestrowanych użytkowników, wyłapujemy na bieżąco sporo spamerów, trolli i wpraszających się na siłę osób zbanowanych
jest to dla nas dodatkowa praca, ale dzięki niej zwykli użytkownicy mają ten komfort, że większość spamu i tematów do awantur nie pojawia się po prostu na forum.

VVu, nie znam szczegółów sytuacji, o której piszesz, więc nie jestem w stanie się odnieść.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pt wrz 21, 2012 19:14 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

salma75 pisze:
Zofia.Sasza pisze:Absolutnie nie zamierzam nikogo poganiać, wiem że funkcja moda to wolontariat, ale naprawdę byłoby dobrze, aby nowy regulamin jak najszybciej ujrzał światło dzienne.

Czy mogę wiedzieć od kiedy te "prace nad regulaminem" trwają?

Możesz
pierwsze rozmowy zaczęliśmy w maju

w międzyczasie był sezon urlopowy i musieliśmy kilka kwestii skonsultować z prawnikami (niektóre nadal musimy, ponieważ nie otrzymaliśmy odpowiedzi bądź otrzymaliśmy sprzeczne/niejasne).
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pt wrz 21, 2012 19:19 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Beliowen pisze:Ja teoretycznie byłam tam zarejestrowana jakoś od połowy lutego?
ale nie czytałam, nie interesowały mnie wątki inne, niż robótkowy, zresztą nie miałam wtedy czasu na forumowanie na Miau, a co dopiero na forach pogaduszkowych, bo tak wówczas odbierałam forum hospicyjne

szczerze mówiąc, nie śledzę nadal i dziwi mnie, że są osoby, które mają czas śledzić ;) właściwie im zazdroszczę tego nadmiaru czasu :)

udział w koalicji Miau i Dogomanii nie jest wpisany w regulamin forum (i raczej nie sądzę, żeby taki wpis się pojawił), więc nie ma możliwości zobowiązania kogokolwiek do przestrzegania ustaleń tego porozumienia
dlatego nie widzę nic zdrożnego w tym, że na innym forum popierany jest inny kandydat i jest tam prowadzona agitacja na jego rzecz
ale przecież ani my tutaj, ani nikt na tamtym forum nie ma możliwości zmuszenia kogokolwiek do głosowania za tą czy inną opcją, dlatego snucie na podstawie samego faktu bycia zarejestrowanym użytkownikiem jakiegokolwiek forum przypuszczeń odnośnie tego, na kogo dana osoba głosuje na KV jest trochę niepoważne
przecież o tym, że nie wszyscy z Miau głosują zgodnie z ustaleniami koalicji było tu pisane wielokrotnie i jakoś nie budziło to szczególnych emocji - wszystkie komentarze były bardzo stonowane

natomiast już snucie na podstawie samego faktu bycia zarejestrowanym użytkownikiem jakiegokolwiek forum przypuszczeń nt. wynoszenia adresów IP jest absolutnym nieporozumieniem
jako moderator w tej kwestii poczuwam się do solidarności z alix76
skoro są wątpliwości odnośnie uczciwości moderatorów, dotyka mnie to w tym samym stopniu, co ją

zwłaszcza, że sposobów na uzyskanie informacji o adresie IP czy dostawcy tegoż jest mnóstwo i naprawdę zamiast snuć teorie spiskowe i stawiać zarzuty, których nie sposób odeprzeć (bo niby jak alix76 miałaby udowodnić, że nie zrobiła tego, co się jej zarzuca?) może warto sobie po prostu o tych sposobach doczytać?

Rozumiem, że uzasadnienie bana dla konta schroniskoazyl mogło wydać się niezrozumiałe
czy nadal są osoby, które uważają, że osoby zbanowane powinny mieć możliwość założenia nowego konta i pisania dalej na forum bez zgody administracji?

I jeszcze
dzięki funkcjonującemu systemowi moderacji prewencyjnej, czyli akceptowania przez moderatorów postów nowozarejestrowanych użytkowników, wyłapujemy na bieżąco sporo spamerów, trolli i wpraszających się na siłę osób zbanowanych
jest to dla nas dodatkowa praca, ale dzięki niej zwykli użytkownicy mają ten komfort, że większość spamu i tematów do awantur nie pojawia się po prostu na forum.

VVu, nie znam szczegółów sytuacji, o której piszesz, więc nie jestem w stanie się odnieść.

Z 99 proc. tej wypowiedzi zgadzam się w stu procentach.
Z jednym nie. Skoro udział w forum hospicjum jest taki niewinny i na nic nie rzutuje, czemu zlikwidowałaś tam konto?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pt wrz 21, 2012 19:25 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Ha
z kilku powodów
przy czym perspektywa objęcia funkcji moderatora na Miau była jednym z tych kilku, nie nadrzędnym, ale i nie podrzędnym :lol:
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pt wrz 21, 2012 19:35 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

ja chciałabym tylko zwrócić uwagę na dość (moim zdaniem) istotny fakt - nie po raz pierwszy podnoszona jest kwestia niskiej jakości moderacji w wykonaniu alix
dodatkowo ja osobiście twierdzę ( nie pierwszy raz, choć pierwszy raz publicznie na forum) że moderacja alix powoduje konflikty i uważam, że administracja forum powinna podjąć zdecydowane kroki w tej sprawie
śledząc watki na forum nie zauważam aby jakikolwiek inny moderator poprzez swoje działania był przyczyną konfliktu więc jak widać da się tak pełnić ta funkcję aby utrzymać porządek i wypracować sobie autorytet - forum jak życie - nie każdy może być szewcem albo dyrektorem, więc być może alix po prostu nie ma predyspozycji do tej funkcji.
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt wrz 21, 2012 19:39 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Beliowen pisze:Ha
z kilku powodów
przy czym perspektywa objęcia funkcji moderatora na Miau była jednym z tych kilku, nie nadrzędnym, ale i nie podrzędnym :lol:

Ha

i nie widzisz nic niestosownego w tym ,ze moderator z miau jest na forum utworzonym w opozycji. Na forum na ktorym zle mowi sie o miau.pl i o jego uzytkownikach?
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Pt wrz 21, 2012 19:50 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Beliowen pisze:(...)
I jeszcze

Trudniej natomiast wyłapać coś - moim zdaniem - znacznie gorszego od spamu, czyli reklamę szeptaną i inne nieuczciwe - moim zdaniem - formy marketingu. Do tego potrzebna jest czujność forumowiczów.
Beliowen pisze:VVu, nie znam szczegółów sytuacji, o której piszesz, więc nie jestem w stanie się odnieść.

Szczegóły nic nie wnoszą do oceny postępowania alix76 w opisanej przeze mnie sprawie.
Ale podam.
Pewna użytkowniczka zdenerwowała się, że w różnych wątkach, różne osoby, w różny sposób namawiały do głosowania na KV (w ubiegłym miesiącu). Mój post na wnerwionych (pisałem o wnerwieniu tym, że tak mało Miauowiczów - do tamtej chwili - zagłosowało na KV) przelał czarę wnerwienia :D u tej użytkowniczki i zgłosiła mój wpis jako spam. Cóż, jej prawo, takie miała odczucia, każdemu wolno zgłaszać, co chce.
Ale alix76 jest ponoć moderatorem - zakwalifikowanie przez Nią mego postu (jednego i merytorycznego, bo na właściwym wątku) jest żenujące. Byłoby jedynie śmieszne, ale mogłaby przecież mnie zbanować, za to "spamowanie". :roll:

Przypominam przy okazji o mojej propozycji do regulaminu - stworzenie funkcji "moda technicznego". I w czymś takim alix76 byłaby pewnie znakomita. Bo na przykład bardzo zręcznie łączy posty nowych użytkowników na różnych podforach w jeden wątek. Ale uważam też, że to już jest pułap jej moderatorskich umiejętności.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pt wrz 21, 2012 20:03 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Zofia.Sasza pisze:Ja wiem, że Alix76 na tym forum pisze głównie o ziółkach, ale czy naprawdę musi to robić akurat tam? A jeśli musi, to czy musi być modem akurat tutaj?

a już zwłaszcza i przede wszystkim w wątku związanym z promocją kandydata koalicji?? :!:
bo to jest już kompletnie nie do pomyślenia..
Beliowen pisze:Ha
z kilku powodów

aha
ale jak alix jest tu modem, a zwłaszcza moderuje w wątku konkurencji swojego kurni....,eee, forum, a jednocześnie jest tam aktywna, to wsio ok?
Kali ukraść krowę - dobrze, Kalemu ukraść krowę - źle.... niestety, w całej okazałości.
KotkaWodna

Post » Pt wrz 21, 2012 20:07 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Ale alix76 jest zarejestrowana na forum hospicyjnym?
bo jeszcze z kwietniowej dyskusji pamiętam czyjś wpis, że jej tam już dawno nie było (wtedy).

Edit: znalazłam
viewtopic.php?p=8811826#p8811826
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pt wrz 21, 2012 20:35 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Beliowen pisze:Ale alix76 jest zarejestrowana na forum hospicyjnym?
bo jeszcze z kwietniowej dyskusji pamiętam czyjś wpis, że jej tam już dawno nie było (wtedy).

Alix76 jest zarejestrowaną i aktywną użytkowniczką forum hospicyjnego. Teraz nie uwierzyłabym, nawet gdyby alix (w celu utrzymania tutaj funkcji moda) obiecała, że zrezygnuje z tamtego forum. Po prostu - zmieni nick i dalej będzie się tam pojawiała, współuczestnicząc w szkalowaniu naszego forum, stronniczo moderując MIAU i... dalej nie napiszę, bo dowodów nie mam.

Może alix76 byłaby uprzejma wytłumaczyć, dlaczego tak kurczowo trzyma się moderowania MIAU?

Pod uwagę biorę dwie przyczyny:
1. Dla forum hospicyjnego wygodnie jest mieć własnego człowieka, moderującego MIAU. Zauważyliśmy już, że alix76 moderuje nieobiektywnie, zawsze na korzyść użytkowniczek forum hospicyjnego.
2. Mod - to raczej mało władzy realnej. Ale może alix potrzebuje nawet takiej namiastki władzy, żeby jakoś funkcjonować? Zauważmy, że nadużywa tej władzy.
Nie napiszę "tertium non datur", bo być może alix działa z innych pobudek i udzieli wyjaśnień.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt wrz 21, 2012 20:59 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Beliowen pisze:Ale alix76 jest zarejestrowana na forum hospicyjnym?

Jest tam aktywna pod nickiem Fiona.
Wiem, nie jestem obiektywna, użytkowniczka tamtego forum Bazylek (czyli Legnica z Miau) urządziła ohydną szopkę udając, że chce adoptować Teo, mojego FIVplus :-( Alix moderowała wątki z tym związane. Moim zdaniem nieobiektywnie. Czuję głęboki niesmak, gdy to sobie przypomnę :|
Edit: ort
Ostatnio edytowano Sob wrz 22, 2012 7:05 przez Zofia.Sasza, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pt wrz 21, 2012 21:03 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Beliowen pisze:

mirka_ na forum Agn pisze, że forum miau może ją "cmoknąć". Forum Agn powstało w opozycji do miau.pl. Moderator alix76 z forum miau.pl jest czynnym użytkownikiem forum Agn, które obraża/naśmiewa się/kpi z forum miau. Nie ważne czy alix76 pisze tam o ziołach. Czy błędem jest oczekiwanie od moderatora naszego forum takiej zwykłej solidarności i szacunku dla naszego forum? Czy w takiej sytuacji np. ja, jako przeciwniczka postępowania mirka_ mogę się czuć bezpieczna? Czy nasze oburzenie naprawdę jest bezpodstawne? Czy tak powinien podstępować nasz moderator? Tutaj nie chodzi o nakaz/zakaz. Tutaj chodzi o wyczucie. Czy taka sytuacja nie wprowadza dysonansu i nie skrzypi? Czy nałożenie bana na schroniskoazyl w sytuacji, kiedy schron walczy z mirka_t o KV nie może wprowadzić podejrzeń o celowe działanie, aby ułatwić mirka_t wygranej? Tutaj chodzi już o konflikt interesów (bo o solidarności, własnej ambicji, wyczuciu i szacunku nie będę znowu wspominać).

Beliowen pisze:natomiast już snucie na podstawie samego faktu bycia zarejestrowanym użytkownikiem jakiegokolwiek forum przypuszczeń nt. wynoszenia adresów IP jest absolutnym nieporozumieniem

Ale do głowy przychodzi, że jest to możliwe :( . Z powodów tych opisanych wyżej.

Beliowen pisze:jako moderator w tej kwestii poczuwam się do solidarności z alix76

Dlaczego? Bo nie dałaś nam powodów, żeby Tobie nie ufać, bo traktujesz nas z szacunkiem.To podstawa. O reszcie długo by pisać.

Może odpowiem pytaniem na pytanie: Dlaczego takich problemów nie mają inni moderatorzy?

Beliowen pisze:Rozumiem, że uzasadnienie bana dla konta schroniskoazyl mogło wydać się niezrozumiałe

Wg mnie nie jest. Alix76 podała powód bana, który to powód okazał się mało rzetelny, a następnie został zmieniony. Ale pierwotnie powód był-jaki-był i był ban. I nic tego nie zmieni. Wg mnie dopiero potem się poprawiła. Jest gdzieś problem: alix76 albo źle pisze, albo źle rozumuje doginając rzeczywistość w przyszłości. To ją dyskwalifikuje - jak by na tę sprawę nie spojrzeć. I tak źle wyszło, i tak niedobrze.
Beliowen pisze: czy nadal są osoby, które uważają, że osoby zbanowane powinny mieć możliwość założenia nowego konta i pisania dalej na forum bez zgody administracji ?

Pod warunkiem, że nie piszą początkowo nieprawdziwych powodów. A potem cala reszta jest dopasowywana/doginana do realiów.

Beliowen pisze: I jeszcze

(...)

:1luvu: :ok:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt wrz 21, 2012 21:23 Re: O banach i moderacji odsłona kolejna.

Jaka szkoda, ze tekstow o autorytecie nie odnosi sie do wszystkich. Bardzo wygodne podejscie ...

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt wrz 21, 2012 21:24 Re: Biała Podlaska,350 psiaczków błaga o wsparcie finansowe!

NITKA/KARINKA pisze:
Beliowen pisze:Proszę bardzo
viewtopic.php?p=9238068#p9238068
tak wyglądają efekty swobodnej interpretacji zasadności banowania kolejnych forumowych wcieleń osób zbanowanych.

Czy Moderator, który zatwierdzał post i "się dopisał" mógłby się podpisać?
Podrzucam, bo też chciałabym wiedzieć, a post NITKA/KARINKA był ostatni na stronie i mógł zostać niezauważony.
Obrazek "Mój dom murem podzielony..."

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

[poprzednia][następna]