Birfanka pisze: A najlepsze, ze w koncowym efekcie tego wszystkiego bana dostala casica
A możecie się zdecydować, za co casica dostała bana? Bo podobno w wyniku odwetu alix76

A Kotkę Wodną po raz ostatni proszę o zostawienie mnie w spokoju.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Birfanka pisze: A najlepsze, ze w koncowym efekcie tego wszystkiego bana dostala casica
Erin pisze:VVu pisze:To chyba nienajlepszy pomysł - groziłby eskalacją konfliktu, napięcia, obrażania.
Uważam, że tamten post BYŁ niedopuszczalnie niegrzeczny, ale:
1) powinien być albo INACZEJ wycięty, albo niewycięty, a tylko skomentowany (stanowczo, ale tonująco),
2) nie powinna tego robić alix76 - bo efekt był do przewidzenia i oczywisty (a nie było pośpiechu - bo reakcja moda i tak nie odbyła się "w czasie rzeczywistym",
3) przydałaby się na Forum instytucja (ODDOLNA, spontaniczna i dobrowolna) znana z realnego świata - PRZEPROSINY.
To prawda, powinno zostać wycięte całe zdanie, bo trochę to niefortunne.
Ale czy alix76 nie mogła tego zrobić - polemizowałabym. Bo sorry, ale te teksty o odwecie na casicy są trochę niepoważne.
Erin pisze:VVu pisze:To chyba nienajlepszy pomysł - groziłby eskalacją konfliktu, napięcia, obrażania.
Uważam, że tamten post BYŁ niedopuszczalnie niegrzeczny, ale:
1) powinien być albo INACZEJ wycięty, albo niewycięty, a tylko skomentowany (stanowczo, ale tonująco),
2) nie powinna tego robić alix76 - bo efekt był do przewidzenia i oczywisty (a nie było pośpiechu - bo reakcja moda i tak nie odbyła się "w czasie rzeczywistym",
3) przydałaby się na Forum instytucja (ODDOLNA, spontaniczna i dobrowolna) znana z realnego świata - PRZEPROSINY.
To prawda, powinno zostać wycięte całe zdanie, bo trochę to niefortunne.
Ale czy alix76 nie mogła tego zrobić - polemizowałabym. Bo sorry, ale te teksty o odwecie na casicy są trochę niepoważne.
(...)
Przypominam, że zgodnie z Regulaminem Forum faq.php#f0r0 pkt. 2e na forum nie wolno zamieszczać treści obraźliwych. Obraźliwym może być nie tylko sam wyraz obelżywy ale również związek frazeologiczny lub wyrażenie, w innym kontekście neutralne.
Regulamin obowiązuje dla wszystkich wątków (i użytkowników) jednakowo, niezależnie od zasadniczej treści wątku. Jeśli użytkownikowi zależy na większej swobodzie wypowiedzi, sugeruję prowadzenie bloga.
Ponieważ ten wątek wywołał konieczność licznych interwencji moderatorskich, zostaje czasowo zamknięty. Może w przyszłości zostać otwarty na życzenie Autorki.
Usunęłam obraźliwe uwagi - proszę o zachowanie poziomu komentarzy
alix76
VVu pisze:I dla porównania.
Pewien użytkownik, w jednym poście:
- ujawnia (jeśli to prawda) całą LISTĘ CHORÓB, na które cierpi inna użytkowniczka
Erin pisze:VVu, zgoda - jeśli popatrzymy na to z perspektywy niektórych innych użytkowników, którym obrażanie wszystkich uchodzi bezkarnie, to racja - ten ban był krzywdzący.
Ale błagam, na pewno nie był odwetem za drugie forum - nie wiem, czy czytałeś wątek przed zmoderowaniem?
Liwia pisze:VVu pisze:I dla porównania.
- ujawnia (jeśli to prawda) całą LISTĘ CHORÓB, na które cierpi inna użytkowniczka
Nie polemizuję z Tobą w głównej Twej myśli tego długiego postu, ba - w żaden sposób do niej nie nawiązuję, ale prośbę mam. Mianowicie o nie tworzenie urban (forum) legend - ujawnić można coś, co nie jest publicznie znane. Inna użytkowniczka sama podała listę swych chorób na ogólnodostępnym forum.
Liwia pisze:VVu pisze:I dla porównania.
Nie polemizuję z Tobą w głównej Twej myśli tego długiego postu, ba - w żaden sposób do niej nie nawiązuję, ale prośbę mam. Mianowicie o nie tworzenie urban (forum) legend - ujawnić można coś, co nie jest publicznie znane. Inna użytkowniczka sama podała listę swych chorób na ogólnodostępnym forum.
egwusia pisze:VVu więc jeżeli zechcę np zacytować - czyjąśkolwiek wypowiedź powinnam- ZAWSZE zapytać bo- może PODAJĄCY JĄ zapomniał, nie mógł jej zmienić, lub zmienił zdanie i nie życzy sobie ????
Może jednak ŁaTWIEJ BYŁOBY ICH NIE PUBLIKOWAĆ
- interpretowanie i komentowanie to już inna rzecz,NADINTERPRETOWANIE TEŻ
fakty nigdy nie mówią same za siebie , lecz ZAWSZE PRZEZ INTERPRETATORA...
VVu pisze:Liwia pisze:VVu pisze:I dla porównania.
Nie mogę się z Tobą zgodzić w tej sprawie.
1) Nie wiem, czy SAMA wymieniła WSZYSTKIE swoje choroby. Nie wiem, czy sama tego nie żałowała (i nie umiała, nie mogła [bo może wątki były zamknięte], nie pamiętała).
2) Wiem, że gdyby nie post użytkownika - ja na przykład o tych chorobach bym się nie dowiedział.
3) To że ja wyjawię jakieś wrażliwe informacje na swój temat, to jeszcze nie powód, by ktoś inny to powtarzał, wykorzystywał do obrażania mnie.
Zatem jeśli nawet ktoś poda jakieś intymne, wrażliwe dane na publicznym forum, to jeszcze nie powód, by inni mieli to rozwlekać, powielać te informacje - a zwłaszcza komasować takie wrażliwe dane.
Liwia pisze:VVu pisze:Liwia pisze:VVu pisze:I dla porównania.
Nie mogę się z Tobą zgodzić w tej sprawie.
1) Nie wiem, czy SAMA wymieniła WSZYSTKIE swoje choroby. Nie wiem, czy sama tego nie żałowała (i nie umiała, nie mogła [bo może wątki były zamknięte], nie pamiętała).
2) Wiem, że gdyby nie post użytkownika - ja na przykład o tych chorobach bym się nie dowiedział.
3) To że ja wyjawię jakieś wrażliwe informacje na swój temat, to jeszcze nie powód, by ktoś inny to powtarzał, wykorzystywał do obrażania mnie.
Zatem jeśli nawet ktoś poda jakieś intymne, wrażliwe dane na publicznym forum, to jeszcze nie powód, by inni mieli to rozwlekać, powielać te informacje - a zwłaszcza komasować takie wrażliwe dane.
Ale z czym się nie możesz zgodzić? Bo ja napisałam li i jedynie, ze inna użytkowniczka sama napisała (w jednym poście, w otwartym, edytowalnym wątku) na jakie choroby cierpi. Nie można ujawnić czegoś, co jest jawne - tylko do tego się odnosiłam, nie do etyki, akceptowalności postępowania czy cokolwiek.
Swoją szosą - pisaliśmy już o tym, a postów znaleźć nie mogę. Śniło mi się, ślepa jestem czy niedorobiona?![]()
Zofia&Sasza pisze:/ciach/
I nie, to nie jest dyskusja tylko o jednym konkretnym przypadku. To jest dyskusja o tym, co na miau powinno być dozwolone, a co nie.
joshua_ada pisze:Zofia&Sasza pisze:/ciach/
I nie, to nie jest dyskusja tylko o jednym konkretnym przypadku. To jest dyskusja o tym, co na miau powinno być dozwolone, a co nie.
Nie tylko. To także dyskusja o netykiecie, a jeszcze szerzej: o zwykłej ludzkiej przyzwoitości.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości