O banach i moderacji odsłona kolejna.

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 21, 2012 9:47 Re: Biała Podlaska,350 psiaczków błaga o wsparcie finansowe!

Gwoli ścisłości - podstawowym powodem zbanowania była dla mnie założenie przez zbanowaną użytkowniczkę drugiego konta (i zadeklarowanie tego otwartym tekstem). Deklaracja dalszego rozsyłania pw ma zdecydowania mniejszą wagę (gdyż można to rozumieć różnie) wobec faktu, że wyproszony z forum użytkownik loguje się pod nowym nickiem. Jak dotąd uznajemy to za niedopuszczalne.
Za literówki oczywiście przepraszam, robię je dość często. Na ogół poprawiam, natomiast nie ma sensu poprawiać w wielokrotnie cytowanym zdaniu. Gdyby przewidziała, że ta decyzja wywoła tyle emocji, postarałabym się napisać dokładniejsze uzasadnienie.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt wrz 21, 2012 10:13 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

To ja tylko dodam ,ze po otrzymaniu spamu agitujacego, zwyczajnie uprzedzam ,ze nastepnym razem zgłosze ten fakt. W przypadku zbanowanej uzytkowniczki odnioslo to skutek. Zostalam przeproszona i przestalam dostawac pw.

Rozumiem ,ze sa pewne zasady ktorych przestrzegamy, bo porzadek ma byc, ale latanie ze skarga i donosem w kazdym przypadku nagiecia czy złamania zasady, jest dla mnie zwyklym donosicielstwem. To tyle.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Pt wrz 21, 2012 10:20 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

Aga9955, kinga_kinga7 za spamowanie była trzykrotnie banowana czasowo zanim dostała bana na stałe.
I znów - jeśli ileś set osób radzi sobie bez spamowania, nie widzę powodu, żeby w przypadku tej jednej osoby tolerować rozsyłanie spamu.

Nie mówiąc już o tym, że jednak kolejne wcielenia osób zbanowanych niekoniecznie są mile widziane, prawda?
QED.

Propozycję rozwiązania już rzuciłam
ale nadal jestem przeciwna tolerowaniu spamu, więc nawet jeśli ta osoba wróci na forum warunkowo ze względu na głosowanie w KV, jeśli będą zgłoszenia, że rozsyła spam, pewnie skończy się tak, jak poprzednio.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pt wrz 21, 2012 10:33 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

Beliowen pisze:Aga9955, kinga_kinga7 za spamowanie była trzykrotnie banowana czasowo zanim dostała bana na stałe.
I znów - jeśli ileś set osób radzi sobie bez spamowania, nie widzę powodu, żeby w przypadku tej jednej osoby tolerować rozsyłanie spamu.

Ok.

Ja to rozumiem i tak jak pisalam , zasady sa po to by je przestrzegac. Nie wiedzialam o tym ,ze Kinga_kinga7 byla banowana trzykrotnie, bo niby skad mam wiedziec. Ja tylko wyrazilam swoje zdanie.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Pt wrz 21, 2012 12:05 Re: Biała Podlaska,350 psiaczków błaga o wsparcie finansowe!

Lemoniada pisze:
Katia80 pisze:Nie ma na Forum nikogo z Białej Podlaskiej. Dziewczyna robiła, co mogła, żeby pomóc zwierzakom stamtąd. Miała pecha, że wysłała te prywatne wiadomości do nieodpowiednich osób. Jestem na Forum 7. rok, kilka razy dostałam PW ze "spamem" (prośba o zajrzenie do wątku, przemyślenie pomocy) od osób, z których nickami nigdy wcześniej się nie spotkałam, nigdy jednak nie donosiłam, bo to nie w moim stylu.
Przykra sprawa.

Mam nadzieję, że uda się "Azylowi" wygrać, należy się tym psiakom.

Podpisuję się pod tym. Na miau zdarzyło mi się dostać zaproszenia i prośby, fakt, że rzadko. Na dogo jestem notorycznie zalewana zaproszeniami na bazarki i wątki. Ale żeby z tego powodu robić aferę? 8O Kiedy wystarczy kliknąć "Kasuj", co zajmuje 2 sekundy? Albo zwrócić grzecznie uwagę osobie rozsyłającej? Litości, przecież to nie są świadkowie Jehowy ani telemarketerzy, tylko ludzie tacy sami jak ja, usiłujący pomóc swoim podopiecznym.
Przykre, że czyjeś desperackie wołanie o pomoc jest odbierane jako spam. O banie już nie wspomnę.

Przykre też, że robi się z tego sprawę, donosi na taką osobę. To jest nie tylko przykre, to jest... ohydne.

Erin pisze:
Beliowen pisze:Proponuję rozwiązanie
Paulina pisze do admina, admin podejmuje decyzję odnośnie jej powrotu na forum na czas głosowania w KV.

Jestem za! :ok:

To również, jak każdy przejaw hipokryzji, jest ohydne. Najpierw doprowadza się do zbanowania Pauliny, a potem jest się za przywróceniem Jej obecności na czas głosowania.
Ostatnio edytowano Pt wrz 21, 2012 12:15 przez vega013, łącznie edytowano 4 razy

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt wrz 21, 2012 12:08 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

aga9955 pisze:To ja tylko dodam ,ze po otrzymaniu spamu agitujacego, zwyczajnie uprzedzam ,ze nastepnym razem zgłosze ten fakt. W przypadku zbanowanej uzytkowniczki odnioslo to skutek. Zostalam przeproszona i przestalam dostawac pw.

Rozumiem ,ze sa pewne zasady ktorych przestrzegamy, bo porzadek ma byc, ale latanie ze skarga i donosem w kazdym przypadku nagiecia czy złamania zasady, jest dla mnie zwyklym donosicielstwem. To tyle.

Ja bym to nazwała głupotą. Sama od czasu do czasu dostaję spam na miau, na dogo natomiast jestem zalewana zaproszeniami na bazarki lub do wątków. Co robię? Jeżeli nie mam ochoty skorzystać z zaproszenia, po prostu kasuję i nie robię problemu.

vega013

Post » Pt wrz 21, 2012 12:18 Re: Biała Podlaska,350 psiaczków błaga o wsparcie finansowe!

alix76 pisze:Gwoli ścisłości - podstawowym powodem zbanowania była dla mnie założenie przez zbanowaną użytkowniczkę drugiego konta (i zadeklarowanie tego otwartym tekstem). Deklaracja dalszego rozsyłania pw ma zdecydowania mniejszą wagę (gdyż można to rozumieć różnie) wobec faktu, że wyproszony z forum użytkownik loguje się pod nowym nickiem. Jak dotąd uznajemy to za niedopuszczalne.
Za literówki oczywiście przepraszam, robię je dość często. Na ogół poprawiam, natomiast nie ma sensu poprawiać w wielokrotnie cytowanym zdaniu. Gdyby przewidziała, że ta decyzja wywoła tyle emocji, postarałabym się napisać dokładniejsze uzasadnienie.

Bardzo Cię przepraszam, już zapomniałaś o tym, co napisałaś wcześniej? Z przyjemnością Ci przypomnę:

schroniskoazyl pisze:witajcie! to ja kinga_kinga :1luvu:
na początku chciałam przeprosić ERIN - na prawdę ja nie robię tego celowo,że wysyłam kilka pw,widocznie nie wiedziałam,że wysyłałam już do Ciebie
a po drugie pomocy potrzebujemy i ja nie mam zamiaru tego ukrywać i będę wysyłałam pw.....

druga sprawa
błagam o głosy!!!!!!!!!

Wobec tych deklaracja banuje konto.
alix76

Zgodnie z zasadami mówiącymi o tym, że osoby zainteresowane sprawą poruszaną w wątku nie powinny w tym samym wątku moderować, powinnaś była powstrzymać się od ingerencji. Nie zaprzeczysz, że jesteś bezpośrednio zainteresowana wygraną użytkowniczki, która została na tym forum zbanowana za działalność na szkodę kotów, bo byłoby to ewidentne kłamstwo. Od razu znalazłaś pretekst, żeby wyrzucić jedyną przedstawicielkę konkurencji swojej idolki, jedyną forumowiczkę z Białej Podlaskiej. Teraz odwracasz kota ogonem i udajesz obiektywizm, którego wyraźnie Ci brakuje. Naprawdę uważasz, że ktoś się na to nabierze?

vega013

Post » Pt wrz 21, 2012 12:40 Re: Biała Podlaska,350 psiaczków błaga o wsparcie finansowe!

Beliowen pisze:
Marcelibu pisze:Zastanawiam się nad założeniem wątku w sprawie podejrzenia o przekazywanie numerów IP forumowiczów miau.pl na forum, o którym piszesz. Jest znany mi fakt, kiedy to użytkownik z miau.pl zalogował się na tym forum pod nickiem absolutnie nie mającym związku z miau'owym (nie do odgadnięcia i nie do zidentyfikowania osoby) i następnego dnia już nie mógł tam "wejść", bo został zbanowany. Bez żadnej informacji po powodzie wyrzucenia. Nie było żadnego konkretnego powodu do bana, oprócz m. in. możliwości porównania numeru IP przed admina tamtego forum. Natomiast nasze numery może znać tylko moderator/admin naszego forum.

Ależ
nie ma problemu z prześledzeniem np. dostawcy danego IP i porównania go z IP wcześniej zbanowanej osoby
jeśli ktoś ma pecha i np. zmienne IP z tej samej puli, co osoba wcześniej zbanowana, może zostać zbanowany jako kolejne wcielenie tejże zbanowanej osoby
można to oczywiście następnie wyjaśnić korespondując z administratorem forum, ale tu już oczywiście niebagatelne znaczenie ma dobra wola administratora - zwłaszcza w przypadku forów o charakterze prywatnym, gdzie to admin de facto decyduje o tym, czy danego użytkownika chce na forum widzieć, czy też nie.

Nie ma potrzeby przekazywania IP, wystarczy wiedzieć, jak je sprawdzić - a wiedza, jak każda, jest do zdobycia.

Chyba się nie zrozumiałyśmy :wink: .
Forumowicz z miau.pl logował się pierwszy raz na forum Agn. Nick zupełnie inny niż na miau. Ze strony forum Agn tylko admin/mod może znać numer IP tej osoby. Osoba zostaje zbanowana następnego bez podania przyczyny. Wiadomo, że na forum Agn dosyć mocno bryluje nasz moderator z miau, który ma dostęp do naszych numerów IP i powstaje podejrzenie, że mógł przekazać adminowi forum Agn do porównania i zidentyfikowania tej osoby, o której pisałam na wstępie. W związku z czym na forum Agn osoba zostaje rozpoznana i zbanowana, jako osoba z "obozu przeciwnego" i nieprzychylnego.
Nie twierdzę, że tak było, bo nie mam dowodów, ale jeżeli alix76 ze względu na wcześniejsze błędy moderatorskie, jakie często wg mnie popełnia oraz jeżeli nie chce być podejrzewana o przekazywanie naszych adresów IP na forum Agn - są na to proste rozwiązania. Ale widzę, że alix76 jest bardzo mocno przywiązana do koloru zielonego i chyba nie ma ceny, za jaką mogłaby z tego koloru zrezygnować.

Dodatkowo sprawa bardzo "śmierdzi", bo nasz mod zbanował za samą deklarację niepoprawnego zachowania osobę, która walczy o wygrana w KV z Mirosławą T., na której (prawie) forum nasz mod często bywa i pisze. Ale myślę, że nawet ten fakt nie zmusi alix76 do abdykowania.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt wrz 21, 2012 12:52 Re: Biała Podlaska,350 psiaczków błaga o wsparcie finansowe!

alix76 pisze:Gwoli ścisłości - podstawowym powodem zbanowania była dla mnie założenie przez zbanowaną użytkowniczkę drugiego konta (i zadeklarowanie tego otwartym tekstem). Deklaracja dalszego rozsyłania pw ma zdecydowania mniejszą wagę (gdyż można to rozumieć różnie) wobec faktu, że wyproszony z forum użytkownik loguje się pod nowym nickiem. Jak dotąd uznajemy to za niedopuszczalne.

Jak wiesz, na priv wytknęłam Tobie mnóstwo błędów moderatorskich z pełnym uzasadnieniem w postaci linków i cytatów (oczywiście z tego, co już tylko zostało po Twojej szkodliwej działalności). To, co robisz złego i sposób, w jaki to robisz jako mod uważam za haniebny i niedopuszczalny. Być może mamy inny poziom ambicji i szacunku do samej siebie, bo ja na Twoim miejscu dawno zrezygnowałabym z uprawnień moda. Straciłaś szacunek i zaufanie bardzo wielu osób. Jesteś podejrzana o wynoszenie adresów IP forumowiczów miau na forum Agn. Zbanowałaś na stałe akurat osobę (za samą deklarację niepoprawnych zachowań), która walczy w KV z Twoją koleżanką z forum Agn , co daje nam uprawnienia do myśli, że tym sposobem chcesz ułatwić wygranie w KV Mirosławie T., bo na tym forum bywasz i piszesz. Tak to w życiu bywa, że jeśli się pełni jakieś funkcje, to z innych rzeczy trzeba zrezygnować. Albo z funkcji. I wtedy możesz robić, co chcesz.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt wrz 21, 2012 12:58 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

Przepraszam, ale rzucane są tu bardzo poważne oskarżenia bez żadnych dowodów. Niezależnie od mojej czy Waszej oceny moderacji Alix76 nie ma najmniejszych podstaw, by ja podejrzewać o kradzież IP. :? Znam Magdę osobiście i choć mam zastrzeżenia do jej pracy moderatorskiej ABSOLUTNIE nie wierze, aby zrobiła coś takiego.

Edit: Zguglowałam na szybko. Jest bimbalion sposobów na zdobycie czyjegoś IP. Z oczywistych powodów nie podam ich ani linków. Sprawdźcie sobie.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pt wrz 21, 2012 13:12 Re: Biała Podlaska,350 psiaczków błaga o wsparcie finansowe!

Marcelibu pisze:Jak wiesz, na priv wytknęłam Tobie mnóstwo błędów moderatorskich z pełnym uzasadnieniem w postaci linków i cytatów (oczywiście z tego, co już tylko zostało po Twojej szkodliwej działalności). To, co robisz złego i sposób, w jaki to robisz jako mod uważam za haniebny i niedopuszczalny.zrezygnować.

Wybacz Marcelibu, pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. To, co nazywasz "błędem moderatorskim" ja określam jako złą wolę i brak obiektywizmu. Typowym przykładem było zbanowanie schroniskoazyl za deklarację wysyłania PW nie wiadomo gdzie i nie wiadomo komu, tylko dlatego, że ta forumowiczka jest konkurentką kumpeli alix76 do wygranej w Krakvecie.
Ostatnio edytowano Pt wrz 21, 2012 13:17 przez vega013, łącznie edytowano 1 raz

vega013

Post » Pt wrz 21, 2012 13:13 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

Zofia.Sasza pisze:Przepraszam, ale rzucane są tu bardzo poważne oskarżenia bez żadnych dowodów. Niezależnie od mojej czy Waszej oceny moderacji Alix76 nie ma najmniejszych podstaw, by ja podejrzewać o kradzież IP. :? Znam Magdę osobiście i choć mam zastrzeżenia do jej pracy moderatorskiej ABSOLUTNIE nie wierze, aby zrobiła coś takiego.

Ja na przykład ABSOLUTNIE wierzę, że mogłaby zrobić coś takiego dla forum, z którym jest związana. To był błąd - wybanować mirkę_t, a zostawić alix76 jako moda na miau.
Ostatnio edytowano Pt wrz 21, 2012 13:15 przez vega013, łącznie edytowano 1 raz

vega013

Post » Pt wrz 21, 2012 13:14 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

Sorry mam pytanie:

Kinga z Białej Podlaskiej została zbanowana?Ja się tu z nikim nie mam zamiaru kłócić,ale jeśli Kinga została zbanowana to chciałbym to wiedzieć-więc pytam...
Jeśli została zbanowana to proponuję zbanowanie mnie na zawsze a ją puścicie.Jest potrzebna psom Białej Podlaskiej-ja b.bchętnie przyjmę bana zamiast niej.
Waldek
Ostatnio edytowano Pt wrz 21, 2012 13:16 przez Elżbieta, łącznie edytowano 1 raz
Elżbieta

Post » Pt wrz 21, 2012 13:15 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

Elżbieta pisze:Sorry mam pytanie:

Kinga z Białej Podlaskiej została zbanowana?
Waldek

TAK, została zbanowana.

vega013

Post » Pt wrz 21, 2012 13:18 Re: Biała Podlaska,350 psów błaga o wsparcie i GŁOSY na KV!!

Tak jak pisałem wyżej-proszę zbanować mnie.Kingę proszę puścić.Ja b.chętnie przyjmę bana zamiast niej.
Jeżeli nie zostanie odbanowana prosze o potwierdzenie zasadności bana przez Estravena-jemu uwierzę w zasadność bana.Jezus Maria-czy nikt nie widzi,że Kinga jest potrzebna?Ona walczy o schronisko w Białej Podlaskiej-walczy w konformtacji z wiadomą osobą,z kolekcjonerem..Ja ją chętnie zastąpię w banie.Jestem gotów na bana-czekam.
Hallo Estraven -zbanuj mnie a Kingę zostawcie!Ona walczy,a że założyła drugie konto?Bo uznała że jest to w interesie zwierząt..Czy to jest forum obrońców zwierząt czy paragraf jest a więc człowieka zdeptano?
Ja wogóle się dziwię-chodzi o ilość banów?Dajcie bana mnie-Kingę zostawcie..Jeśli jej nie odbanujecie to proszę się nie dziwić,że kolekcjoner-albo inaczej-że kochający zwierzęta inaczej człowiek wygra na Krakvecie..
Waldemar
Elżbieta

[poprzednia][następna]