Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 23, 2012 15:33 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

O kurczę, tyle starań i takie matoły. :mrgreen:
Tyle półprawd, insynuacji :P , kategorycznych twierdzeń i jeszcze ktoś ośmiela się mieć inne zdanie niż Jedynie Słuszne i wysnuwać własne wnioski.
Niedopuszczalne!
Feebee

Post » Pon kwi 23, 2012 15:44 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

O, właśnie.

alix76 - proszę jeszcze raz (czwarty już - za chwilę się zrobi z tego trolling) o wskazanie, gdzie się posłużyłem wobec Ciebie INSYNUACJĄ. Jeśli był to zarzut nieprawdziwy, to oczekuję przeprosin.
Przy okazji - to też jest, wg mnie, niezbędna kwalifikacja na moderatora - umiejętność najpierw dostrzeżenia swoich błędów, a czasem - naprawienia ich.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pon kwi 23, 2012 15:50 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

joshua_ada pisze:Stefan jest mediatorem w sprawach sądowych.
Właśnie rozwodzi się ze swoją żoną Magdą. Mają 2 wspólnych dzieci, mieszkanie oraz niespłacony kredyt. Stefan i Magda potrzebują mediatora sądowego, który pomoże im rozstrzygnąć opiekę nad dziećmi, podział majątku oraz spłatę kredytu
Tak się zdarzyło, że wszyscy mediatorzy są na urlopach i w delegacjach. Aktualnie dostępny jako mediator jest tylko Stefan.
Podjął się mediacji we własnej sprawie. Jest on zatem stroną sporu a zarazem sporu mediatorem.
Magda w trakcie mediacji nie otrzymuje wyraźnych sygnałów, kiedy Stefan staje się stroną sporu, kiedy zaś Stefan zajmuje pozycję negocjatora w sprawie.
Stefan - jako mediator w sprawie: Stefan kontra Magda.

Czy Magda ma prawo obawiać się o stronniczość Stefana? I takie prowadzenie rozwiązania sporu, które przyniesie mu jak najwięcej korzyści w sprawach opieki nad dziećmi i podziału majątkowego, nie biorąc pod uwagę roszczeń drugiej strony?
Czy Magda ma prawo domagać się zawieszenia procedury negocjacyjnej do czasu, gdy pozostali mediatorzy sądowi powrócą z urlopów i delegacji?

Ale moderacja nie jest mediacją
nie jest zadaniem moderacji rozstrzyganie sporów :!: ani doprowadzenie do porozumienia między stronami konfliktu
wyłącznie reagowanie na łamanie regulaminu tudzież netykiety (do której w regulaminie jest odwołanie, zresztą).
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon kwi 23, 2012 15:52 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Beliowen pisze:
joshua_ada pisze:Stefan jest mediatorem w sprawach sądowych.
Właśnie rozwodzi się ze swoją żoną Magdą. Mają 2 wspólnych dzieci, mieszkanie oraz niespłacony kredyt. Stefan i Magda potrzebują mediatora sądowego, który pomoże im rozstrzygnąć opiekę nad dziećmi, podział majątku oraz spłatę kredytu
Tak się zdarzyło, że wszyscy mediatorzy są na urlopach i w delegacjach. Aktualnie dostępny jako mediator jest tylko Stefan.
Podjął się mediacji we własnej sprawie. Jest on zatem stroną sporu a zarazem sporu mediatorem.
Magda w trakcie mediacji nie otrzymuje wyraźnych sygnałów, kiedy Stefan staje się stroną sporu, kiedy zaś Stefan zajmuje pozycję negocjatora w sprawie.
Stefan - jako mediator w sprawie: Stefan kontra Magda.

Czy Magda ma prawo obawiać się o stronniczość Stefana? I takie prowadzenie rozwiązania sporu, które przyniesie mu jak najwięcej korzyści w sprawach opieki nad dziećmi i podziału majątkowego, nie biorąc pod uwagę roszczeń drugiej strony?
Czy Magda ma prawo domagać się zawieszenia procedury negocjacyjnej do czasu, gdy pozostali mediatorzy sądowi powrócą z urlopów i delegacji?

Ale moderacja nie jest mediacją
nie jest zadaniem moderacji rozstrzyganie sporów :!: ani doprowadzenie do porozumienia między stronami konfliktu
wyłącznie reagowanie na łamanie regulaminu tudzież netykiety (do której w regulaminie jest odwołanie, zresztą).

Naprawdę nie rozumiesz, o co chodzi w tym poście? Nie wierzę.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon kwi 23, 2012 15:56 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Rozumiem, ale moim zdaniem porównanie cokolwiek zbyt daleko idące
moim zdaniem, powtórzę.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pon kwi 23, 2012 15:59 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Beliowen pisze:Rozumiem, ale moim zdaniem porównanie cokolwiek zbyt daleko idące
moim zdaniem, powtórzę.

Czyli moderator nie może popaść w konflikt interesów? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon kwi 23, 2012 16:09 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Beliowen pisze:Rozumiem, ale moim zdaniem porównanie cokolwiek zbyt daleko idące
moim zdaniem, powtórzę.

Masz prawo widzieć to inaczej.
Wypada mi więc życzyć Ci, żeby nigdy nie zdarzyła Ci się sytuacja, by Twój przeciwnik w sporze* był także mediatorem tego sporu* :wink:

* Za słowo spór można podstawić dyskusja, wtedy porównanie nie będzie porównaniem, a będzie dotyczyło tego, co odbywa się na forach internetowych.
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Pon kwi 23, 2012 16:40 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

A ja ośmielę się przypomnieć dwie sprawy.
Pamiętam, że w wątku o regulaminie, kiedy były omawiane kwestie moderowania w wątku, w którym moderator brał czynny udział, a który albo jego dotyczy albo w jakiś sposób jest z nim powiązany, było o tym (był zapis w pierwszym poście), że moderacja w takiej sytuacji może mieć charakter wyjątkowy. Proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę. Jak pamiętam nie było wielkich sprzeciwów, ostrych dyskusji na ten temat, a teraz sytuacja przedstawiana jest jako jednoznacznie niemoralna, jeżeli moderator dopuści się wyjątkowo moderacji takiego wątku. Nie wierzę, że to tylko dlatego, iż dotyczy to alix76, musi być inny ważny powód, że nagle jednoznacznie niemoralna i niedopuszczalna stała się taka sytuacja, pomimo wyjaśnień dlaczego alix76 podjęła się moderacji i czego moderacja dotyczyła. Wcześniej takie były ustalenia, votum separatum nie pamiętam.

I druga sprawa. Od długiego czasu, bo zauważył to Administrator już na początku rozmowy, sugeruje się, ja powiem nawet, że insynuuje, iż alix76 samowolnie, a ja dodam, co zrozumiałam z wypowiedzi - niesprawiedliwie/jednoosobowo/ za karę/posługując się prowokacją/ w nocy podjęła decyzję o banie. Nie wiem o co chodziło w zamkniętym wątku, nie wypowiadam się absolutnie o winie ukaranej osoby, ale mam ochotę napisać opowiadanie o wydanym wyroku sądowym i demolowaniu sądu po jego wydaniu, jak już do sądu sytuację porównujemy. :wink:

Edit: usunęłam - były (2x)
Feebee

Post » Pon kwi 23, 2012 18:14 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

VVu pisze:O, właśnie.

alix76 - proszę jeszcze raz (czwarty już - za chwilę się zrobi z tego trolling) o wskazanie, gdzie się posłużyłem wobec Ciebie INSYNUACJĄ. Jeśli był to zarzut nieprawdziwy, to oczekuję przeprosin.
Przy okazji - to też jest, wg mnie, niezbędna kwalifikacja na moderatora - umiejętność najpierw dostrzeżenia swoich błędów, a czasem - naprawienia ich.

No i teraz mam zagwozdkę. Zrozumiałem, że alix76 zarzuciła mi posługiwanie się wobec alix76 insynuacją. Chyba nie ma znaczenia, czy insynuacja moja dotyczyłaby alix76-użytkowniczki, czy alix76-moda.
Ale się zastanawiam – czy zrobiła to jako użytkowniczka, czy jako mod? Jeśli jako mod, to za takie brzydkie postępowanie spodziewam się jakiejś kary administracyjnej. Ale kary na razie nie ma – może zatem zarzut pochodził od alix76-użytkowniczki. Tylko że zarzut jest poważny, więc alix76 powinna, moim zdaniem, zawiadomić moderację. Najbliżej ma do alix76-moda. Ale może jest jakaś droga służbowa i to musi potrwać.

Jeśli zarzut wobec mnie jest nieprawdziwy, to oczekuję przeprosin. Jeśli pochodził od alix76-moda – to chyba nawet tym bardziej. Jeśli jednak od alix76-użytkowniczki, to zawsze mogę się poskarżyć alix76-modce.
Jest jeszcze parę dalszych konsekwencji, ale robi się to dosyć skomplikowane, więc w sumie chyba bym już wolał, by się okazało, że rzeczywiście coś insynuowałem. Mógłbym wtedy po prostu alix76 przeprosić (obie) i poprosić alix76-moda o karę dla mnie.
ObrazekObrazek

VVu

Post » Pon kwi 23, 2012 18:15 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Zofia&Sasza pisze:
moim zdaniem, powtórzę.

Czyli moderator nie może popaść w konflikt interesów? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale musiałam wyjść z domu :)

Oczywiście, że może popaść w konflikt interesów
ale sam fakt bycia stroną w dyskusji nie oznacza, że nie może np. wycinać wulgarnych postów albo zwracać uwagę na agresję dyskutantów
przykładowo
jeśli dyskutuję z kimś i nie zgadzamy się, możemy wymieniać argumenty, ale :!: nie wyzwiska i tu nie widzę powodu, żeby nie posłużyć się narzędziami moderatorskimi, jeśli ktokolwiek - wszystko jedno, czy mój adwersarz, czy też sprzymierzeniec - zapędzi się za daleko
na wypowiedzi w stylu niektórych salvadoredali albo PcimOlki pozwolić po prostu nie można, niezależnie od tego, czy się wypowiadającego lubi, czy nie i czy się z linią jego poglądów zgadza, czy nie

natomiast moderacja nie powinna ingerować w wartość merytoryczną postów/wątków - i tu widzę możliwość zaistnienia ewentualnego konfliktu interesów
jeśli moderator jest bezpośrednio zaangażowany w coś, czego wartość merytoryczna podlega ocenie w trakcie dyskusji, to faktycznie, moderacja powinna być ograniczona stricte do technicznej obsługi wątków.

Ale nadal uważam, że porównanie z mediacją jest nietrafione.
Albo inaczej - trafione, ale zbyt wiele dodatkowych konotacji niesie, o.

EDIT: poprawiłam trochę styl.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pon kwi 23, 2012 18:16 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

joshua_ada pisze:
moim zdaniem, powtórzę.

Masz prawo widzieć to inaczej.
Wypada mi więc życzyć Ci, żeby nigdy nie zdarzyła Ci się sytuacja, by Twój przeciwnik w sporze* był także mediatorem tego sporu* :wink:

Dziękuję, ale niestety, obawiam się, że życzenia się nie spełnią.
Choć mogłyby :)

Ogólnie macie rację i pewnie w większości moje zdanie jest zbieżne z Waszym - zwracam się do VVu, joshua_ada i Zofia&Sasza, bo głównie z Wami wymieniam posty na ostatnich stronach
ale chciałoby się, żeby z krytyki wypłynęło coś konstruktywnego
jedna rzecz już wypłynęła - że może dobrym rozwiązaniem, w przypadku zaangażowania moderatora w merytoryczną stronę konfliktu, byłoby zamykanie przezeń wątku do czasu, aż opiekę nad nim przejmie inny moderator
może się przydać :)
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pon kwi 23, 2012 18:24 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

VVu pisze:
(...)
Ale się zastanawiam – czy zrobiła to jako użytkowniczka, czy jako mod? (...)

O ile się nie mylę, to Wypowiedzi Alix76 jako moda są na zielono - prawda?

No więc przyznam, że nie rozumiem Twoich wywodów w tym zakresie.
* Semper eadem *

ksb

Od: Wto cze 29, 2010 13:48

Post » Pon kwi 23, 2012 18:28 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Ja też nie. VVu, podałam Ci jeden przykład (i nawet ktoś podobny przytoczył), jeśli się z nim nie zgadzasz, to trudno. Nie zamierzam się bawić w przepychanki słowne a racjonalna dyskusja z Tobą, wobec Twojej silnej i oczywistej niechęci personalnej do mnie, jest utrudniona.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon kwi 23, 2012 18:28 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

ksb pisze:
VVu pisze:
(...)
Ale się zastanawiam – czy zrobiła to jako użytkowniczka, czy jako mod? (...)

O ile się nie mylę, to Wypowiedzi Alix76 jako moda są na zielono - prawda?

No więc przyznam, że nie rozumiem Twoich wywodów w tym zakresie.

Celna uwaga. Tylko moje uwagi w większości dotyczą moderacji lub "moderacji" wykonaniu alix76. I przyznam się, że sam się zastanawiałem - KTO mi odpowiada. Czy alix76-mod (ale wtedy podzielam Twoje wątpliwości - dlaczego nie robi tego na zielono), czy alix-użytkowniczka (broni alix-moda?!). Też mi się to kupy nie trzyma. :|
ObrazekObrazek

VVu

Post » Pon kwi 23, 2012 18:34 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

alix76 pisze:Ja też nie. VVu, podałam Ci jeden przykład (i nawet ktoś podobny przytoczył), jeśli się z nim nie zgadzasz, to trudno. Nie zamierzam się bawić w przepychanki słowne a racjonalna dyskusja z Tobą, wobec Twojej silnej i oczywistej niechęci personalnej do mnie, jest utrudniona.

To chyba jednak nieporozumienie - nie piszesz na zielono, czyli piszesz jako alix76-użytkowniczka. A do alix76 użytkowniczki nie mam zastrzeżeń, bo Jej praktycznie nie znam (poznałem Ją nawet w realu - sympatyczna osoba). Mam zastrzeżenia do alix-moda - zatem właściwie to Ona powinna mi odpowiadać - czyli na zielono.

Nie wiem jaki przykład masz na myśli. Czy chodzi o to, że napisałem, że to Ty (znaczy Ona) zbanowałaś casicę?
Bardzo proszę - odszczekuję:
alix76 nie miała nic wspólnego z banem dla casicy!
No, przynajmniej alix76-modka, bo alix76-użytkowniczka to nie wiem... :mrgreen:
ObrazekObrazek

VVu

[poprzednia][następna]