Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Mulesia pisze:Jak zapewne większość z Was już wie, grupa osób przesłała do admina własny projekt zmian w regulaminie. Jak dokładnie brzmi, tego nie wiemy.
Można się jedynie domyślać, że zasady prowadzenia zbiórek i rozliczania się z zebranych pieniędzy zostały potraktowane dość rygorystycznie, bo grupa tworząca projekt za taką opcją się opowiadała.
O ile dobrze pamiętam, był nawet pomysł zbanowania osoby, która nie rozliczy się w ściśle ustalony sposób.
Ten projekt uważałam za zły i wiele innych osób też tak go oceniało.
Jednocześnie w wątku pojawił się projekt Kodeksu Dobrych Praktyk. Niestety, ze szczątkowych informacji, które pojawiają się na forum wnioskuję, iż nie został on przesłany adminowi.
Pozwalam sobie wkleić tutaj jego tekst.
Dokładnie w takim brzmieniu przesyłam go do admina.
Wsparcie finansowe - Kodeks Dobrych Praktyk.
Darczyńco!
Bez Twojego wsparcia pomoc kotom była by niemożliwa. Aby jednak uniknąć przykrych niespodzianek, zanim zdecydujesz się wesprzeć kogoś finansowo, zapoznaj się bliżej z działalnością tej osoby lub organizacji
i porównaj, czy postępuje zgodnie z poniższymi zaleceniami.
Jeżeli masz jakieś wątpliwości albo oczekiwania co do sposobu rozliczeń przedstaw je beneficjentowi przed wpłaceniem środków. Jeżeli masz wątpliwości, możesz zaproponować pomoc rzeczową – zakup karmy, wykup leków dla zwierząt lub opłacenie rachunku u weterynarza.
Jeżeli przedstawione rozliczenie nie będzie według Ciebie rzetelne, możesz domagać się jego doprecyzowania. Wszelkie zarzuty wobec rozliczenia powinny być zgłaszane niezwłocznie. Nikt nie trzyma dokumentów w nieskończoność.
1. Fundacje powinny mieć podane, w pierwszym poście, swoje dane teleadresowe wraz z nr KRS oraz link do strony (o ile takowa istnieje) a także szkic działalności. Fundacje, które były obowiązane złożyć sprawozdanie finansowe, powinny wskazać miejsce, gdzie można się z nim zapoznać. Zalecane jest przedstawianie na bieżąco aktualizowanych rozliczeń w trakcie roku (np. suma wpłat i suma wydatków Fundacji na dany dzień).
2. Jeżeli Fundacja lub osoba prywatna poszukuje środków finansowych na jakieś konkretne, szczególne przedsięwzięcie, (leczenie ciężko chorego zwierzęcia, duża akcja sterylizacyjna itp.) powinna z pozyskanych funduszy rozliczyć się wobec zidentyfikowanych Darczyńców. W prośbie o wsparcie powinien być zawarty opis zagadnienia oraz przybliżony koszt – o ile jest znany. Na pierwszej stronie wątku powinno być widoczne rozliczenie lub informacja gdzie można je znaleźć albo w jaki sposób jest ono udostępniane Darczyńcom.
Rozliczenie powinno być aktualizowane nie rzadziej niż raz na miesiąc.
Jeżeli wartość zebranej kwoty przekroczy koszt przedsięwzięcia, Fundacja informuje Darczyńców o przeznaczeniu nadwyżki.
Osoba prywatna w takiej sytuacji prosi Darczyńców o opinię na co przeznaczyć nadwyżkę.
3. Osoba prywatna regularnie zabiegająca o wsparcie dla swoich podopiecznych powinna ten fakt podać do wiadomości na pierwszej stronie wątku, wraz z charakterystyką swojego DT, opisem podopiecznych i adnotacją, który z nich ma opiekuna wirtualnego.
Jeżeli zwierzę generuje tak duże koszty utrzymania, że jedna adopcja wirtualna ich nie pokrywa – należy to zaznaczyć.
Na pierwszej stronie wątku powinno być widoczne rozliczenie lub informacja gdzie można je znaleźć albo w jaki sposób jest udostępniane Darczyńcom. Rozliczenie powinno być aktualizowane nie rzadziej niż raz na miesiąc.
4. Prośba o wsparcie na leczenie zwierzęcia własnego (rezydenta) powinna mieć miejsce tylko w wyjątkowych wypadkach. Status zwierzęcia powinien być wyraźnie zaznaczony w opisie sytuacji.
5. Osoby niepełnoletnie powinny zbierać fundusze tylko za zgodą Rodziców i za pośrednictwem Fundacji lub pełnoletniego użytkownika Forum Miau, który tym samym bierze na siebie odpowiedzialność za rozliczenie wobec Darczyńców.
Mulesia pisze:Jak zapewne większość z Was już wie, grupa osób przesłała do admina własny projekt zmian w regulaminie.
Ten projekt uważałam za zły i wiele innych osób też tak go oceniało.
Jednocześnie w wątku pojawił się projekt Kodeksu Dobrych Praktyk.
Dokładnie w takim brzmieniu przesyłam go do admina
Mała1 pisze:Bardzo podoba mi się ten projekt który opracowała Mulesia.
Fajnie jakby w każdym wątku gdzie są organizowane zbiórki moderator ,bądź osoby przez moderatorów wskazane wklejały ten tekst przypominając o KDP.
Chętnie odpowiem na pytania i rozliczę się przed darczyńcą, bądź moderacją miau.
Wolałabym natomiast uniknąć konieczności rozliczania np. mnie jako beneficjenta przez każdego dokładnie kto tylko będzie miał na to ochotę.
Mam nadzieję ,że ukróciłoby to zbyt napiętą już atmosferę na forum i różnorakie wycieczki osobiste.
Fajnie jakby w każdym wątku gdzie są organizowane zbiórki moderator ,bądź osoby przez moderatorów wskazane wklejały ten tekst przypominając o KDP.
Chętnie odpowiem na pytania i rozliczę się przed darczyńcą, bądź moderacją miau.
Wolałabym natomiast uniknąć konieczności rozliczania np. mnie jako beneficjenta przez każdego dokładnie kto tylko będzie miał na to ochotę.
Mam nadzieję ,że ukróciłoby to zbyt napiętą już atmosferę na forum i różnorakie wycieczki osobiste.
alix76 pisze:Ale KDP chyba ma "regulować" kwestie rozliczeń finansowych pomiędzy darczyńcą a beneficjentem a nie całość stosunków wraz z polityką informacyjną. Przynajmniej tego dotyczą jego zapisy. Jeżeli pytanie nie dotyczy finansów to chyba też zapis w regulaminie nie zobliguje beneficjenta do odpowiedzi? Czy źle to rozumiem?
alix76 pisze:Ale KDP chyba ma "regulować" kwestie rozliczeń finansowych pomiędzy darczyńcą a beneficjentem a nie całość stosunków wraz z polityką informacyjną. Przynajmniej tego dotyczą jego zapisy. Jeżeli pytanie nie dotyczy finansów to chyba też zapis w regulaminie nie zobliguje beneficjenta do odpowiedzi? Czy źle to rozumiem?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości