Propozycja "porządku" w "Kotach"

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 07, 2008 14:23

:) Jak juz powiedzialam nie mam zamiaru przekonywac nikogo na sile. Pozdrawiam

Pola~

Od: Czw gru 20, 2007 2:14

Post » Czw lut 07, 2008 16:50

Pola~ pisze:
galla pisze:I nie łudź się, że ludzie będą zakładali swoje wątki z pytaniami w konkretnych działach. W żywieniu znajdziesz pytania o adopcję i zdrowie, w adopcjach pytanie, co zrobić z kotem jak sie wyjeżdża, a w dziale ubikacja znajdziesz pytanie, czym karmić kota. Ludzie tak działają - klikną gdziekolwiek, zobaczą "Dodaj nowy post" i piszą nie patrząc, czy robią to we właściwym dziale

Wiesz z czego wynika fakt, ze ludzie pisza gdzie popadnie? Bo takie jest tu przyzwolenie, a nie dlatego ze ludzie tacy sa, bo wlasnie tacy nie sa. Wchodzi czlowiek z zewnatrz, patrzy ze wszyscy pisza gdzie popadnie to pisze gdzie popadnie. Gdyby mial konkretne miejsce na problemy zdrowotne badz zywieniowe to bedzie pisal wlasnie w tych dzialach. Jak sie nie pokaze ludziom gdzie maja pisac to beda pisac wszedzie, bo jak sie wchodzi na to forum to w kazdym dziale jest totalna mieszanka tematyczna. Nigdzie sie nie spotkalam z tym zeby ludzie pisali o problemach zdrowotnych w dziale poswieconym np. adopcjom. A jesli sie nawet taki trafi, to od tego sa modzi zeby temat przeniesc i wyslac priva z informacja, ze zalozyl temat w nieodpowiednim miejscu. Mysle, ze moderatorzy na taka latwa czynnosc maja czas szczegolnie, ze na dobrze zorganizowanym forum takie wypadki to jednostki.
popieram. niesłusznym jest przeciez traktowanie forumowiczów jak osób o ograniczonych zdolnościach umysłowych, skłonnych i wręcz usposobionych naturalnie do czynienia bałaganu. powtórzę raz jeszcze: chcemy sobie pomagać, wyjaśniać, doświadczeni chcą radzić nowo zakoconym, wymieniać się poglądami, chwalić osiągnięciami. efekt przy takiej organizacji forum jest jednak, jak się wydaje, dwojaki. Część ludzi zagląda tu raz i więcej nie wróci, ewentualnie zakłada wątek typu: "mój kot nie ma apetytu, pomóżcie" albo "okazyjnie kupię persa" i czeka na odpowiedzi, dostawszy je, lub nie: zmywa sie z forum, zamiast zostać, współtworzyć, dokształcać się, poznawać nowości.
Część innych zasklepia się w watkach własnych kotów, traktowanych z jednej strony jako kawiarenka do spotkań, witań, życzeń i uścisków, z drugiej zaś jako encyklopedia i blog: zmienne tytuły "grubych" wątków dobitnie o tym świadczą. Ważne informacje np. o przebywanych przez pupili chorobach, urazach giną gdzieś w głębi kilkudziesięciostronicowych a nawet kilkusetstronicowych (kilkuczęściowych) wątków, walor aktualności tracąc wyjatkowo szybko, bo ze zmianą tematu z "Moje tymczasy maja grzyba" na "Watek moich tymczasów" traci się przydatny adres, pod którym coś istotnego było.

pluszak

Od: Wto gru 18, 2007 10:00

Post » Czw lut 07, 2008 17:35

Nic dodac nic ujac :)

Pola~

Od: Czw gru 20, 2007 2:14

Post » Czw lut 07, 2008 17:53

pluszak pisze:Ważne informacje np. o przebywanych przez pupili chorobach, urazach giną gdzieś w głębi kilkudziesięciostronicowych a nawet kilkusetstronicowych (kilkuczęściowych) wątków, walor aktualności tracąc wyjatkowo szybko, bo ze zmianą tematu z "Moje tymczasy maja grzyba" na "Watek moich tymczasów" traci się przydatny adres, pod którym coś istotnego było.

To nie jest statyczna strona internetowa - to forum, które żyje, zatem zmiany są naturalne.

Zauważę ponadto, że zmiana tytułu wątku nie zmienia jego adresu ani tresci. Aktualne pozostają linki do niego (np. w Kocim ABC czy innych wątkach), dostępny jest też dla wyszukiwarek.

Część ludzi zagląda tu raz i więcej nie wróci, ewentualnie zakłada wątek typu: "mój kot nie ma apetytu, pomóżcie" albo "okazyjnie kupię persa" i czeka na odpowiedzi, dostawszy je, lub nie: zmywa sie z forum, zamiast zostać, współtworzyć, dokształcać się, poznawać nowości.

To naturalne i tak jest na każdym forum. Kto szukał tylko odpowiedzi na jakieś pytanie, ten porozmawia chwilę i idzie dalej. Kto chce zostać, zostaje i włącza się na swój sposób do społeczności. Nic w tym niezwykłego.

Część innych zasklepia się w watkach własnych kotów, traktowanych z jednej strony jako kawiarenka do spotkań, witań, życzeń i uścisków, z drugiej zaś jako encyklopedia i blog: zmienne tytuły "grubych" wątków dobitnie o tym świadczą

Widać tego właśnie potrzebują. Moim zdaniem nie ma żadnego powodu, aby im to uniemożliwiać.

niesłusznym jest przeciez traktowanie forumowiczów jak osób o ograniczonych zdolnościach umysłowych, skłonnych i wręcz usposobionych naturalnie do czynienia bałaganu

Skąd Ci przyszło do głowy, że ktoś tak traktuje tutaj forumowiczów? Powiedziałbym, że to raczej daleko idący regulaminowy podział świata forum może być wyrazem podobnego podejścia - że jak się forumowicza nie skieruje od drzwi na właściwe, wąsko zdefiniowane podforum, to zaraz każdy z nich na drzewo wejdzie, całkiem bez dyscypliny :wink:

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Czw lut 07, 2008 18:58

pluszak pisze:Część innych zasklepia się w watkach własnych kotów, traktowanych z jednej strony jako kawiarenka do spotkań, witań, życzeń i uścisków, z drugiej zaś jako encyklopedia i blog: zmienne tytuły "grubych" wątków dobitnie o tym świadczą.

A ja własnie to najbardziej tu lubię :)
Tu potworzyły się społeczności, znamy swoje kotu, nierzadko znamy siebie realnie...
I prosze, nie stwarzajmy kolejnych podforów :twisted: Próbowałam kilka razy poczytać coś na dogo... nie potrafię się tam odnaleźć. Jak dla mnie to, że na "Kotach" jest wszystko co dotyczy kotów to super. Od wyszukiwania szczegółów jest wyszukiwarka...

Szczerze mówiąc jest to jedyne forum, na którym zagościłam na dłużej ;) Właśnie dzięki jego specyfice

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Czw lut 07, 2008 19:24

kothka pisze:
pluszak pisze:Część innych zasklepia się w watkach własnych kotów, traktowanych z jednej strony jako kawiarenka do spotkań, witań, życzeń i uścisków, z drugiej zaś jako encyklopedia i blog: zmienne tytuły "grubych" wątków dobitnie o tym świadczą.

A ja własnie to najbardziej tu lubię :)
Tu potworzyły się społeczności, znamy swoje kotu, nierzadko znamy siebie realnie...
I prosze, nie stwarzajmy kolejnych podforów :twisted: Próbowałam kilka razy poczytać coś na dogo... nie potrafię się tam odnaleźć. Jak dla mnie to, że na "Kotach" jest wszystko co dotyczy kotów to super. Od wyszukiwania szczegółów jest wyszukiwarka...

Szczerze mówiąc jest to jedyne forum, na którym zagościłam na dłużej ;) Właśnie dzięki jego specyfice

Podpisuję się pod tym, co napisała kothka :D
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Nie lut 10, 2008 22:39

Pola~ pisze:Podam wam inny przyklad. Czy idac do ksiegarni macie ksiazki podzielone tematycznie, czy moze wszystko jest porozrzucane gdzie popadnie? O ile latwiej jest znalezc ksiazki SF na miejscu dla SF albo Romansidla na miejscu dla Romansidel, niz spedzic 3 godziny w poszukiwaniu jednej interesujacej Cie ksiazki, ktora moze byc tak naprawde wszedzie?

A jak przypisać do konkretnego działu wątki, w których poruszane są zarówno sprawy związane ze zdrowiem, żywieniem, psychologią i łapaniem dziczków? Podejmujesz się to przypisać do konkretnego działu?
Ewentualnie - po przypisaniu tego do działu zdrowie, podejmujesz się znaleźć taki wątek, jeśli chodzi Ci konkretnie o żywienie albo o psychologię?
Dlatego właśnie jest Kocie ABC - żeby znaleźć najważniejsze informacje szybko. A jeśli ktoś chce temat zgłębić to go zgłębi, niezależnie od tego, czy większość wątków jest na forum ogólnym czy innym. Wyszukiwarka działa tak samo przy jednym dziale i przy 20stu. A jeśli masz 40 stron samego działu weterynaryjnego, to i tak musisz z niej skorzystać, czyż nie?

Zajrzałam na molosy i przepraszam, ale ja się tam gubię na dzień dobry, bo taka choinka, jaka jest na stronie głównej powoduje, że nawet działy trudno znaleźć. Czy to oznacza, że mam tam się zalogować i w którymś z działów (technicznego tam niestety nie widzę, więc w którym - off-topic? czy innym?) nawoływać do uporządkowania tej strony głównej, bo z punktu widzenia użytkownika, który wszedł tam pierwszy raz, nie mogę się połapać już na wstępie? Bo uważam, że idiotyzmem jest linkowanie tytułu działu i potem powtarzanie w opisie tego samego tytułu? Bo nie wiem, czy te fora przy reklamach firm to fora firmowe, czy fora poświęcone zdrowiu? Bo nie rozumiem czemu jest osobny dział dotyczący suplementów do oczu, uszu, sierści i stawów, skoro to zdecydowanie temat do działu weterynaryjnego. Itp., itd.
Myślisz, że użytkownicy by mnie poparli jednym głosem, a admin od razu by się rzucił, żeby to uporządkować? :twisted:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Nie lut 10, 2008 22:58

Pola~ pisze:powiem Ci, ze nie przygladalam sie dokladnie temu forum bo tak naprawde to niby jak to zrobic? :roll:

Przeglądając je?
Popatrz ilu jest użytkowników. I ilu nie pisze o tym, że nic nie można tu znaleźć. Wręcz przeciwnie - większość ludzi (w tym całkiem niedawno zarejestrowanych) zdecydowanie popiera właśnie tę formę forum. Zobacz, jak w wielu wątkach podlinkowuje się odnośniki do konkretnych wątków, jeśli zachodzi taka potrzeba. Wklejenie takiego potrzebnego linku na ogół zajmuje kilka minut.
Czyli jednak jakoś ludzi są w stanie przejrzeć to forum, mimo tego okropnego bałaganu.
Jak się tu zalogowałam po raz pierwszy, to forum było już bardzo mocno rozrośnięte, jeśli chodzi o objętość, a działów było jeszcze mniej. I nie miałam problemów z połapaniem się w tym wszystkim.
Co więcej - bardzo mi pasuje to, że większość tematów poruszana jest w jednym dziale. Nie muszę dzięki temu domyślać się, do jakiej kategorii został zaliczony interesujący mnie wątek. W taka klasyfikacja też jest mocno subiektywna, zwłaszcza gdy w wątku się kilka różnych kategorii tematycznych.
Pamiętaj też o jednym - to, że jest jeden dział główny, w którym mamy i zdrowie, i żywienie, i psychologię, i wątki naszych kotów, i wątki tymczasów powoduje, że w przypadku, gdy ktoś szybko potrzebuje pomocy ma większą szansę na jej uzyskanie, niż w przypadku podziału na kilkanaście działów. Bo każdy zajrzy na Koty. I każdy, kto na Koty zajrzy - zauważy ten temat. A jeśli mamy podział na działy, to zaglądają do tych działów tylko te osoby, które w danym momencie mają potrzebę tam zajrzenia. I może się zdarzyć, że przy 80 osobach na forum, żadna osoba, mogąca pomóc, nie będzie w dziale weterynaryjnym, gdzie ktoś pilnie będzie szukał pomocy. I w związku z tym - pomocy nie dostanie. Możliwe, że dostanie ją za kilka dni, albo kilka godzin. Ale np. przy zatkanym kocie może liczyć się każda minuta.

Pola~ pisze:To co zauwazylam na tym forum to to, ze kazdy pisze o czym chce gdzie chce, i ze ja zeby cokolwiek znalezc musze sie troche naglowkowac.

Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki, jeśli szukasz konkretnej rzeczy. Tak jak pisałam wcześniej - przy rozbudowanym dziale weterynaryjnym też musiałabyś z niej skorzystać. Więc jaka to różnica, czy działów jest 10 czy 2?

Pola~ pisze:Jak juz mowilam siedze na roznych forach i naprawde odzwyczailam sie od buszowania po forum w takiej formie w jakiej dzieje sie to tutaj,[...]

A widzisz - to Ty się odzwyczaiłaś :wink: My natomiast jesteśmy do tego jak najbardziej przyzwyczajeni i według nas - dobrze to funkcjonuje. Dlaczego mamy zmieniać forum dlatego, że ktoś odzwyczaił się od takiej formy, skoro to li i jedynie kwestia przyzwyczajenia? Albo może my powinniśmy teraz na innych forach wpisywać postulaty, żeby zmienić formułę na taką, jaką mamy na miau, bo odwykliśmy od podziałów na działy i one nam nie pasują? :wink:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pt lut 29, 2008 23:14

Lubie miau.
I lubie "balagan"
Podforow jest akurat tyle ile trzeba.

Jak z racji adopcji psa trafilam na Dogo to sie zalamalam.
Biedni moderatorzy calymi dniami chyba nic nie robia tylko przerzucaja watki w "odpowiednie" dzialy.

Jak zalozylam watek suce ze schroniska, jeszcze przed jej trafieniem do nas, bo mialam mnostwo pytan (pierwszy pies) to zaraz sie okazalo ze jakis cudowny mod do mojego watku "dokleil" watek o szczeniaczku ktorego ktos tam wzial, bo uznal ze to takie same watki.
Ostrosmy z TZem protestowali przeciwko takiemu traktowaniu i ze sobie nie zyczymy zadnych szczeniaczkow bo jako zywo adopcja psa po przejsciach ze schroniska nijak sie ma do adopcji czy kupna cudnego puchatego niebieskookiego szczeniaczka.
Potem sie od nas odczepili i nadal mamy nielegalnie watek na "ogolnych" zamiast na fotoblogach.
No bo naprawde watek gdzie sa 3 zdjecia na krzyz ciezko nazwac fotoblogiem.
I tak naprawde ciezko sie tam odnalezc i przeszukiwac mnostwo podforow i zgadywac gdzie zalozyc watek.
Bo np watek o gotowanym jedzeniu ktory umiescilam na "ogolnym" jedzeniu zaraz zostal przeniesiony na podforum BARF (zywienie surowizna).

Ze juz nie wspomne o tym ze jak bralismy suke to w sumie o wiele bardziej pomocne okazalo sie Miau od Dogo 8)

Aha i co najwazniejsze na miau jest wolnosc slowa.
I za to sie miau naleza poklony.
Mozna sobie offtopowac do woli byle nie lamac ogolnie przyjetych zasad przyzwoitosci.
Pieknie sie dzieki temu watki rozwijaja, bujnie i fantazyjnie, zycie towarzyskie kwitnie i jest wspaniale 8)
Modzi sie wtracaja jak trzeba kogos faktycznie uciszyc, jak jakis watek ewidentnie gdzies juz jest i w innych razacych przypadkach.

a na Dogo ostatnio dziewczyne zbanowali bo miala za duzy podpis. Na tydzien zdaje sie. Bez uprzedzenia.
Teraz najlepsze.
Byla to niezwykle aktywna uzytkowniczka, bardzo preznie dzialajaca na Bazarku dla zwierzakow, wraz z druga szyjaca cudne obrozki, smyczki, poslanka, inne takie dla psow a dochod na zwierzaki w potrzebie. Ta szyjaca nie ogarniala czasowo wszystkiego. Tak to sie modzi przysluzyli zwierzakom. Po ilus tam pw wyslanych przez uzytkownikow do moda dziewczyna po dniu wrocila.

Ot taki moj poklon w strone zarzadzajacych miau 8)
Obrazek

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Sob mar 01, 2008 10:38

lorraine pisze:Aha i co najwazniejsze na miau jest wolnosc slowa.
I za to sie miau naleza poklony.
Mozna sobie offtopowac do woli byle nie lamac ogolnie przyjetych zasad przyzwoitosci.
Pieknie sie dzieki temu watki rozwijaja, bujnie i fantazyjnie, zycie towarzyskie kwitnie i jest wspaniale 8)
tego przecież nikt nie neguje, jest to świetne w wątkach dotyczących konkretnych zwierzaków, czy to mających juz włascicieli, czy czekających na adopcję. Bałagan dotyczy rzeczy ważnych, informacji interwencyjnych: CHORÓB, URAZÓW, NIEPOKOJĄCYCH OBJAWÓW.
Forum jest duże, dużo użytkowników, mnóstwo tematów, szybkie reakcje. Ale... Dominuje pogląd: załóż wątek, my ci pomożemy. Ktoś zakłada watek: "Szukam kotka": już natychmiast kilkanaście podpowiedzi, którego brać. Ja tu też szukałam kotka. I znalazłam. Bez zakładania wątku: "Szukam kotka". Tyle kotów czeka i ma wątki, wystarczy poczytac, zadać dodatkowe pytania, jeśli odpowiedzi na nie jeszcze brakuje. Ale to tak na marginesie.
Choroby. Tu też dominuje podejście: zakładam wątek typu: "Pomocy, mój kot nie je od 2 dni, co robić?" i tez zgłaszaja się konsultanci. Tylko najszybszy konsultant niekoniecznie może rzucić trafna podpowiedzią. Przegląda więc autor wątku gorączkowo forum, ledwo co znajduje, więc leci do weta. Wet coś tam diagnozuje, coś tam zapisuje, bada, maca, co tam potrzebne. Potem właściciel relacjonuje. I często bum: "tego weterynarz nie powinien robić kotu w tym stanie, powinien dać mu inne lekarstwo" itp, itd. A sytuacja była nagła i właściciel przywiązany do swojego zwierzaka bardziej niż do ludzkich członków rodziny działa szybko. Chce szybkiej informacji. Gdyby "Kocie ABC" itp były skonstruowane w sposób bardziej pomocny, trzeba by otworzyć dział: "Dziękujemy za uratowanie życia". Bo informacje są, ale trzeba miesięcy, żeby je znaleźć, często przypadkowo...
Mrux, Mrops & Mami

pluszak

Od: Wto gru 18, 2007 10:00

Post » Śro kwi 02, 2008 8:51

a na Dogo ostatnio dziewczyne zbanowali bo miala za duzy podpis. Na tydzien zdaje sie. Bez uprzedzenia.
Teraz najlepsze.
Byla to niezwykle aktywna uzytkowniczka, bardzo preznie dzialajaca na Bazarku dla zwierzakow, wraz z druga szyjaca cudne obrozki, smyczki, poslanka, inne takie dla psow a dochod na zwierzaki w potrzebie. Ta szyjaca nie ogarniala czasowo wszystkiego. Tak to sie modzi przysluzyli zwierzakom. Po ilus tam pw wyslanych przez uzytkownikow do moda dziewczyna po dniu wrocila.

Fakt.Na dogo mogliby sobie darowac niektóre podfora których jest masa.
A niektórym modom to tak "władza" uderzyła do głowy że aż żal.Śmiem stwierdzić też że niektórzy modzi między słowem mod a admin praktycznie nie widzą rożnicy 8) .Owszem i to nie pierwsza taka sytuacja.Kiedyś zbanowali za takie coś Rybc!e.Wiadomo ile ona robi dla psów.Dziewczyna była taka przejęta,płakała.

A wracając do tematu tego wątku(takjakby chociaż nie chodzi tu o kociarnie ale chyba to nic złego jak sie"doczepie":)).Moim zdaniem możnaby chociaż stworzyć podforum "Przygarne kota".Bo z tego co widze to tego typu wątki są w dziale"Kociarnia"I takie watki odrazu są spychane wątkami kociaków w potrzebie(co nie oznacza ze ktoś kto szuka kota nic nie znajdzie dla siebie i nie oznacza też,że nikt nie zainteresuje sie takim wątkim.Wiadomo ze zawsze ktoś zaproponuje jakiegoś kociaka:)).Myśle ze podforum "Znalazły domek"(coś wtym stylu) też by ułatwiło.Nie chodzi mi tu aby pododawac na miał z 10 nowych podfor tylko mam na mysli konkretnie dział kociarnia.Oczywiście nie narzucam sie ani nic:).Tylko wyrażam moje skromne zdnaie.

A owszem miał jest zupełnie inne niż dogo.Tu wszystko ładnie ci wytłumaczą bez krzyku bez halo.A na dogo?Tylko okazja do mieszania kogoś z błotem i juz sie zlatują ci co lubią komuś dos*ać.
Ratując jednegokota nie zmienisz swiata...lecz [i]zmienisz świat[i] dla tego jednego kota.

kalinaM

Od: Pt gru 29, 2006 14:45

Post » Nie kwi 06, 2008 20:19

Myślę, że powinny powstać podrozdziały takie jak np. koty- pielęgnacja, żywnie, choroby, itp...
Bo nie powiem, teraz na forum jest bałagan ^^

Praktycznie nie znalazłam jakichś tematów z w.w (co właściwie chyba najbardziej by mnie interesowało, chcąc poszerzyć swoją wiedzę o kociakach).
Odniosłam takie wrażenie, że forum jest tylko o kocich adopcjach (no w sumie dobrze znajdować nowe domki dla bezdomnych kociaków).
Ja niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na drugiego kociaka (między innymi dlatego, że mamy jednego, ale dlatego też, że mamy wiele innych zwierząt). Chciałabym jednak się czegoś nowego na tym forum dowiedzieć...
Nie ważne ile masz postów, ważne jest to, co masz w głowie :)

Elzbietonka

Od: Pt kwi 04, 2008 19:17

Post » Pon kwi 14, 2008 20:42

Elzbietonka pisze:Myślę, że powinny powstać podrozdziały takie jak np. koty- pielęgnacja, żywnie, choroby, itp...
Bo nie powiem, teraz na forum jest bałagan ^^

Praktycznie nie znalazłam jakichś tematów z w.w (co właściwie chyba najbardziej by mnie interesowało, chcąc poszerzyć swoją wiedzę o kociakach).
te tematy podobnie jak inne dotyczace podstawowej wiedzy o kotach ich opiece i pielegnacji znajdziesz w kocim ABC (watek podklejony na Kotach na samej gorze)
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Sob maja 24, 2008 19:47

O.. to ja tez powiem, ze moim zdaniem przydaloby sie "przygarne kota" - i dla nas jako szukajacych domkow, i dla osob szukajacych kota, byloby to dosc wygodne.
Teraz ciezko takie posty wychwycic.

pzdr
GreenEvil

GreenEvil

Od: Pon mar 27, 2006 8:33

[poprzednia]