Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
popieram. niesłusznym jest przeciez traktowanie forumowiczów jak osób o ograniczonych zdolnościach umysłowych, skłonnych i wręcz usposobionych naturalnie do czynienia bałaganu. powtórzę raz jeszcze: chcemy sobie pomagać, wyjaśniać, doświadczeni chcą radzić nowo zakoconym, wymieniać się poglądami, chwalić osiągnięciami. efekt przy takiej organizacji forum jest jednak, jak się wydaje, dwojaki. Część ludzi zagląda tu raz i więcej nie wróci, ewentualnie zakłada wątek typu: "mój kot nie ma apetytu, pomóżcie" albo "okazyjnie kupię persa" i czeka na odpowiedzi, dostawszy je, lub nie: zmywa sie z forum, zamiast zostać, współtworzyć, dokształcać się, poznawać nowości.Pola~ pisze:galla pisze:I nie łudź się, że ludzie będą zakładali swoje wątki z pytaniami w konkretnych działach. W żywieniu znajdziesz pytania o adopcję i zdrowie, w adopcjach pytanie, co zrobić z kotem jak sie wyjeżdża, a w dziale ubikacja znajdziesz pytanie, czym karmić kota. Ludzie tak działają - klikną gdziekolwiek, zobaczą "Dodaj nowy post" i piszą nie patrząc, czy robią to we właściwym dziale
Wiesz z czego wynika fakt, ze ludzie pisza gdzie popadnie? Bo takie jest tu przyzwolenie, a nie dlatego ze ludzie tacy sa, bo wlasnie tacy nie sa. Wchodzi czlowiek z zewnatrz, patrzy ze wszyscy pisza gdzie popadnie to pisze gdzie popadnie. Gdyby mial konkretne miejsce na problemy zdrowotne badz zywieniowe to bedzie pisal wlasnie w tych dzialach. Jak sie nie pokaze ludziom gdzie maja pisac to beda pisac wszedzie, bo jak sie wchodzi na to forum to w kazdym dziale jest totalna mieszanka tematyczna. Nigdzie sie nie spotkalam z tym zeby ludzie pisali o problemach zdrowotnych w dziale poswieconym np. adopcjom. A jesli sie nawet taki trafi, to od tego sa modzi zeby temat przeniesc i wyslac priva z informacja, ze zalozyl temat w nieodpowiednim miejscu. Mysle, ze moderatorzy na taka latwa czynnosc maja czas szczegolnie, ze na dobrze zorganizowanym forum takie wypadki to jednostki.
pluszak pisze:Ważne informacje np. o przebywanych przez pupili chorobach, urazach giną gdzieś w głębi kilkudziesięciostronicowych a nawet kilkusetstronicowych (kilkuczęściowych) wątków, walor aktualności tracąc wyjatkowo szybko, bo ze zmianą tematu z "Moje tymczasy maja grzyba" na "Watek moich tymczasów" traci się przydatny adres, pod którym coś istotnego było.
Część ludzi zagląda tu raz i więcej nie wróci, ewentualnie zakłada wątek typu: "mój kot nie ma apetytu, pomóżcie" albo "okazyjnie kupię persa" i czeka na odpowiedzi, dostawszy je, lub nie: zmywa sie z forum, zamiast zostać, współtworzyć, dokształcać się, poznawać nowości.
Część innych zasklepia się w watkach własnych kotów, traktowanych z jednej strony jako kawiarenka do spotkań, witań, życzeń i uścisków, z drugiej zaś jako encyklopedia i blog: zmienne tytuły "grubych" wątków dobitnie o tym świadczą
niesłusznym jest przeciez traktowanie forumowiczów jak osób o ograniczonych zdolnościach umysłowych, skłonnych i wręcz usposobionych naturalnie do czynienia bałaganu
pluszak pisze:Część innych zasklepia się w watkach własnych kotów, traktowanych z jednej strony jako kawiarenka do spotkań, witań, życzeń i uścisków, z drugiej zaś jako encyklopedia i blog: zmienne tytuły "grubych" wątków dobitnie o tym świadczą.
kothka pisze:pluszak pisze:Część innych zasklepia się w watkach własnych kotów, traktowanych z jednej strony jako kawiarenka do spotkań, witań, życzeń i uścisków, z drugiej zaś jako encyklopedia i blog: zmienne tytuły "grubych" wątków dobitnie o tym świadczą.
A ja własnie to najbardziej tu lubię
Tu potworzyły się społeczności, znamy swoje kotu, nierzadko znamy siebie realnie...
I prosze, nie stwarzajmy kolejnych podforówPróbowałam kilka razy poczytać coś na dogo... nie potrafię się tam odnaleźć. Jak dla mnie to, że na "Kotach" jest wszystko co dotyczy kotów to super. Od wyszukiwania szczegółów jest wyszukiwarka...
Szczerze mówiąc jest to jedyne forum, na którym zagościłam na dłużejWłaśnie dzięki jego specyfice
Pola~ pisze:Podam wam inny przyklad. Czy idac do ksiegarni macie ksiazki podzielone tematycznie, czy moze wszystko jest porozrzucane gdzie popadnie? O ile latwiej jest znalezc ksiazki SF na miejscu dla SF albo Romansidla na miejscu dla Romansidel, niz spedzic 3 godziny w poszukiwaniu jednej interesujacej Cie ksiazki, ktora moze byc tak naprawde wszedzie?
Pola~ pisze:powiem Ci, ze nie przygladalam sie dokladnie temu forum bo tak naprawde to niby jak to zrobic?![]()
Pola~ pisze:To co zauwazylam na tym forum to to, ze kazdy pisze o czym chce gdzie chce, i ze ja zeby cokolwiek znalezc musze sie troche naglowkowac.
Pola~ pisze:Jak juz mowilam siedze na roznych forach i naprawde odzwyczailam sie od buszowania po forum w takiej formie w jakiej dzieje sie to tutaj,[...]
lorraine pisze:Aha i co najwazniejsze na miau jest wolnosc slowa.
I za to sie miau naleza poklony.
Mozna sobie offtopowac do woli byle nie lamac ogolnie przyjetych zasad przyzwoitosci.
Pieknie sie dzieki temu watki rozwijaja, bujnie i fantazyjnie, zycie towarzyskie kwitnie i jest wspaniale
tego przecież nikt nie neguje, jest to świetne w wątkach dotyczących konkretnych zwierzaków, czy to mających juz włascicieli, czy czekających na adopcję. Bałagan dotyczy rzeczy ważnych, informacji interwencyjnych: CHORÓB, URAZÓW, NIEPOKOJĄCYCH OBJAWÓW.
Forum jest duże, dużo użytkowników, mnóstwo tematów, szybkie reakcje. Ale... Dominuje pogląd: załóż wątek, my ci pomożemy. Ktoś zakłada watek: "Szukam kotka": już natychmiast kilkanaście podpowiedzi, którego brać. Ja tu też szukałam kotka. I znalazłam. Bez zakładania wątku: "Szukam kotka". Tyle kotów czeka i ma wątki, wystarczy poczytac, zadać dodatkowe pytania, jeśli odpowiedzi na nie jeszcze brakuje. Ale to tak na marginesie.
Choroby. Tu też dominuje podejście: zakładam wątek typu: "Pomocy, mój kot nie je od 2 dni, co robić?" i tez zgłaszaja się konsultanci. Tylko najszybszy konsultant niekoniecznie może rzucić trafna podpowiedzią. Przegląda więc autor wątku gorączkowo forum, ledwo co znajduje, więc leci do weta. Wet coś tam diagnozuje, coś tam zapisuje, bada, maca, co tam potrzebne. Potem właściciel relacjonuje. I często bum: "tego weterynarz nie powinien robić kotu w tym stanie, powinien dać mu inne lekarstwo" itp, itd. A sytuacja była nagła i właściciel przywiązany do swojego zwierzaka bardziej niż do ludzkich członków rodziny działa szybko. Chce szybkiej informacji. Gdyby "Kocie ABC" itp były skonstruowane w sposób bardziej pomocny, trzeba by otworzyć dział: "Dziękujemy za uratowanie życia". Bo informacje są, ale trzeba miesięcy, żeby je znaleźć, często przypadkowo...
a na Dogo ostatnio dziewczyne zbanowali bo miala za duzy podpis. Na tydzien zdaje sie. Bez uprzedzenia.
Teraz najlepsze.
Byla to niezwykle aktywna uzytkowniczka, bardzo preznie dzialajaca na Bazarku dla zwierzakow, wraz z druga szyjaca cudne obrozki, smyczki, poslanka, inne takie dla psow a dochod na zwierzaki w potrzebie. Ta szyjaca nie ogarniala czasowo wszystkiego. Tak to sie modzi przysluzyli zwierzakom. Po ilus tam pw wyslanych przez uzytkownikow do moda dziewczyna po dniu wrocila.
te tematy podobnie jak inne dotyczace podstawowej wiedzy o kotach ich opiece i pielegnacji znajdziesz w kocim ABC (watek podklejony na Kotach na samej gorze)Elzbietonka pisze:Myślę, że powinny powstać podrozdziały takie jak np. koty- pielęgnacja, żywnie, choroby, itp...
Bo nie powiem, teraz na forum jest bałagan ^^
Praktycznie nie znalazłam jakichś tematów z w.w (co właściwie chyba najbardziej by mnie interesowało, chcąc poszerzyć swoją wiedzę o kociakach).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości