Tylko tyle. I AŻ tyle

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Zofia&Sasza pisze:Feebee pisze:Zofia&Sasza pisze:Słuchajcie, bo zaraz zamkną wątek, a ja sie jednak spodziewam dalszej dyskusji. Może osoba zgłaszająca jednak się odezwie? Mam zamiar pozgłaszać kilka wątków (o butach, torebkach, de vollaile'ach) i chętnie poznam te skuteczne argumenty
Czy naprawdę musicie zmuszać innych do konfrontacji z Wami? Po to żeby powiedzieć o hipokryzji, głupocie, tchórzostwie i wyśmiać? Tak z 6-10 osób na jedną?
Ktoś zgłosił wątek wistry, moderator uznał słuszność tego zgłoszenia i go zlikwidował. Może jednak lepiej zgłaszać protesty do Administracji? Zgłaszający tłumaczyć się przed Wami nie musi.
A ja zupełnie serio - proszę przestać zwracać się do mnie per "wy", bo mi się to wybitnie źle kojarzy. I proszę nie sprowadzać sporu do kwestii personalnych. Bo nie o to chodzi.
Kwestia wolności słowa jest dla mnie ważna. Forum internetowe to jedno z mediów. Bardzo mi się nie podoba usuwanie treści które nie są obraźliwe ani sprzeczne z prawem. Zastanawiam się do czego to może w konsekwencji doprowadzić. Wolno mi? Chyba - jeszcze - tak.
I tak, partnerem w rozmowie jest dla mnie administracja miau. Ale także inni użytkownicy. Wolałabym jednak aby padały argumenty dotyczące merituum, a nie ad personam. Żadne TWA nie istnieje. Gdyby dyskusja dotyczyła np. usypiania ślepych miotów ja i casica dyskutowałybyśmy zaciekleW kwestii cenzury się akurat zgadzamy, ale nie zawsze tak jest. Naprawdę instynkt stadny nie u każdego jest dominantą osobowości.
Tak więc, Feebee, jeśli masz konkretne argumenty na rzecz wprowadzenia na forum cenzury - zapraszam do dyskusji. Jeśli zaś zamierzasz spowodować zamknięcie wątku doprowadzając do tzw. "przepychanek" to, przepraszam, beze mnie.
Mała1 pisze:a ja podyskutuję, bo to temat , który ostatnio zaprząta mi myśli często
Nie chodzi mi o samo zamykanie wątków,nie czytałam zamkniętego, byc może faktycznie tak samo poruszał sprawy skórek jak i wątek o torebkach.
Chciałam podyskutować o reakcjach naszych na prośby wegetarian, bądź wegan o nieporuszanie na forach prozwierzęcych tematów jedzenia zwierząt itd.
Żeby była jasność jem mięso, nie potrafiłabym nie jeść, mój organizm sam się domaga. Po niejedzeniu mięsa przez kilka dni zachowuję się jak nałogowiec na głodzie![]()
Ale juz od jakiegoś czasu na pewno nie jestem z tego dumna i raczej wstyd mi przed tymi, którzy go nie jedzą. Staram się jeść go mniej i kupowanego z domowych hodowli.
Własnie dzięki ludziom, którzy nagłaśniają te sprawy zobaczyłam problem niehumanitarnego traktowania zwierząt ,,użytkowych,,, zaczęłam czuć ,nazwijmy to- szacunek do tego co jem.
Dotarło do mnie jak strasznie dużo złego robi człowiek nie po to ,zeby żyć, tylko dla własnej przyjemności.
Jaka ogromna ilośc mięsa jest przez nas pożerana , nawet jak już nie mamy sił kolejnej porcji pakować w siebie. Jemy z obżarstwa, nie po to by zaspokoić głód.
Nagle zaczęłam zauważać ile mięsa się marnuje, jakie jego ilości są po prostu wyrzucane na śmieci albo przez ludzi w domach, albo przez sklepy, restauracje,sieciówki
A to mięso kiedyś żyło i to najczęściej przez nas ludzi powołane na świat po to ,żeby je zjeść, albo wyrzucić
Ogrom ludzi kompletnie nie szanuje jedzenia, nie myśli skąd pochodzi, traktuje jak przedmiot, obżarstwo nakręca popyt, popyt nakręca fatalne hodowle , hodowle nakręcają tonę odpadów
Aż chciało by się powiedzieć- wolniej ludzie
i cieszę się ,że coraz więcej się o tym mówi, że coraz więcej ludzi protestuje
i rozumiem kogoś dla którego temat zabawki dla kota z króliczej skórki jest przykry
Mała1 pisze:Wiem, że chodziło Wam o usunięcie tego wątku
nie wiem co tam było, zgadzam się ,że być może został bez sensu usunięty.
Mnie chodzi o to ,że osoba, która zwróciła uwagę modowi, że ją ten temat dotyka jest tu tez ,,atakowana,, a to mi nie spasiło
Po prostu uważam ,że dobrze, że takie osoby są i reagują nawet dla nas mięsożerców niezrozumiale.
Bo mnie, po długim czasie doprowadziły do przemyslenia niektórych kwestii.
Za wolnoscią słowa jestem, choć uważam ,że na miau wolności słowa i pogladów nie ma już od bardzo dawna i to nie za sprawą moderacji
edit-dodałam ,, i poglądów,,
Mała1 pisze:
Za wolnoscią słowa jestem, choć uważam ,że na miau wolności słowa i pogladów nie ma już od bardzo dawna i to nie za sprawą moderacji![]()
Mała1 pisze:no mniej więcej o to własnie co napisała Erin
na przykładzie mojej osoby
od dawna nie pisze już na miau całej prawdy i tylko prawdy
bo
-w/g mnie na miau nie ma tolerancji i jest bardzo mało zrozumienia
-bo nie zawsze udaje mi się postępować ,,zgodnie z ideą czy też zasadami miau,,
-bo wielu użytkowników pomagających kotom w zupełnie inny sposób i w innej rzeczywistości niż ja nie potrafi zrozumieć zmiany niektórych zasad, które to zmiany wymusza moja rzeczywistość
-bo nie jestem nieomylna i popełniam błędy
i nie mam sił na to ,żeby się tłumaczyć przed każdym bez wyjątku przypadkowym forumowiczem
a często forumowicz przypadkowy domaga się tłumaczeń w sposób nieznoszący sprzeciwu![]()
i o ile przed administracją czuję zasadność tłumaczeń i akceptację nałożonych zasad o tyle ocena moich poczynań czy tez tego co piszę, czy też nie piszę , przez przypadkowego forumowicza mnie wkurza![]()
To dla mnie taka cenzura oddolna![]()
przepraszam, muszę zakończyć polemikę, spadam do pracy
Beliowen pisze:Nie ma większego znaczenia, kto
czytałam uzasadnienie zgłoszenia i jestem w stanie sobie wyobrazić, że są osoby, które może razić produkowanie zabawek z futra naturalnego
nie widzę w tym nic dziwnego na forum, było nie było, miłośników zwierząt.
Ot, i tyle.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość