----
Nazwy for niewiele mówią?
Na stronie głównej, pod nazwą każdego forum, znajduje się jego opis. Wystarczy przeczytać to jedno zdanie

Przykłady:
Koci-łapci
Tematy niezwiązane z kotami (OT)
Kociarnia
Koty i kotki do adopcji
Prosto i czytelnie

------
"Laik" powinien zainteresować się "przyklejonym" na stałe na głównym forum wątkiem "KOCIE ABC, czyli to co Kociarz wiedzieć powinien".
Znajdzie tam najważniejsze wątki Miau podzielone na 54 grupy tematyczne.
Sam dział "Zdrowie" liczy 25 grup, w każdej po kilka tematów.
Wystarczy poświęcić 5 minut na zapoznanie się ze strukturą forum.
Ciekawe, ilu "nowych" i "laików", którzy szukają informacji, zainteresowało się tym podanym na tacy tematem?
---------------
Inna sprawa: oczekiwanie, że podział na kolejne podfora usprawni działanie wyszukiwarki.
Moim zdaniem jest to oczekiwanie nieuzasadnione.
Przeprowadziłem mały eksperyment.
Najmniejszym podforum jest "FPL" - ma zaledwie 83 tematy.
Wybrałem ostatni temat "FPL w FIFe", a w nim post z 24.07.2005, 23:05:20. W tym poście znajduje się m.in. słowo "kamień"
Wpisałem w forumową wyszukiwarkę słowo "kamień".
Znalazła 458 wyników, ale tego wątku nie znalazła.
Wobec tego zawęziłem obszar poszukiwania tylko do podforum "FPL". Wynik: 0 trafień.
Wniosek: rozbicie forum na mniejsze części nie poprawi skuteczności wyszukiwarki.
--------------
Moja osobista opinia: problemy niektórych użytkowników wynikają z niechęci do czytania, a nie z takiej czy innej struktury forum. A na to, niestety, żadne zmiany tej struktury nie pomogą.
Przykład: na Forum Technicznym jest przyklejony wątek "Instrukcja wstawiania zdjęć na forum". A pod nim, na pierwszej stronie, nie mniej niż 6 tematów w stylu "jak wstawić obrazek?".
Na niechęć do czytania żadne zmiany forum nie pomogą.
----------------
PS
Na Forum Technicznym jest także przyklejony wątek "Wyszukiwanie postów", a w nim porady, jak szukać informacji na forum

------------------
PS 2
Jeszcze w sprawie wyszukiwarki.
Niestety, sami forumowicze powodują, że wyszukiwarka nigdy nie będzie w 100% skuteczna.
A to z powodu "wstrętu" do używania polskich liter.
Ktoś w tym wątku pisał o poszukiwaniu informacji o dziąsłach.
Jest bardzo prawdopodobne, że najciekawszy post na ten temat dotyczy "dziasel", a nie "dziąseł".
Żadna wyszukiwarka tego nie odnajdzie.