dlaczego forum chodzi tak wolno

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 08, 2006 15:16

Są tu ludzie, którzy nie mają nawet drobnych pieniędzy wolnych, więc musieliby zrezygnować, a powiedzmy, że prowadzą fundację, albo opiekują się mnóstwem kotów. Nie chciałabym, żeby któregoś dnia zabrakło na przykład Lidki z Torunia, czy kogoś innego.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Wto sie 08, 2006 15:20

Pytanie pierwsze - jaka kwota potrzeba jest do przyspieszenia forum?
Czy to jest kwota jednorazowa, czy opłata stała?
Jestem za wpłatami na forum, ale tu często sie zdarza, że pisze ktoś gwałtownie potrzebujacy porady-pomocy. Jesli będzie miał możliwość tylko czytania forum, to nie będzie mógł nawet zapytać.
Reasumując, jeśli opłata jednorazowa, sugerowałabym zrzutkę taką półdobrowolną, z banerkiem w nagłówku forum - czy już wpłaciłeś ?
Jeśli opłata abonamentowa, to jakiej wysokości?
Właśnie przyszło mi do głowy, żeby np pierwszy miesiąc był darmowy, ze względu na te nagłe przypadki, ale to zły pomysł - będzie mnóstwo "nowych" forumowiczów co miesiąc.
Myślę, ze należy przede wszystkim określić potrzebą kwotę.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto sie 08, 2006 15:44

Ja nie znam możliwości skryptu.
Tu nie ma rang (nie wiem czy mogą być) ale np na Dogomanii w zależności od liczby postów zmienia się ranga użytkownika.
To mógłby być jakiś tam sposób - czyli np. żeby umożliwić tym który nagle wchodzą z konkretną potrzebą, pierwszych ileś tam postów w jakimś dziale - np "Dzikie Koty" - mogłoby być free, potem do dalszego pisania już po opłaceniu abonamentu.
Pewnie że fundacje/stowarzyszenia czy osoby pomagające kotom jak to ktoś kiedyś określił "hurtowo" mogłyby mieć dostęp wolny, np. z założeniem że fundacja ma prawo do dwóch albo trzech bezpłatnych kont a jeśli chce więcej to już niestety za opłatą; "hurtownicy" działający prywatnie a nie z ramienia fundacji czy stowarzyszeń swoje konta mają i są one dobrze znane więc też pewnie nie byłoby problemu.

To takie sobie luźne przemyślenia, zastrzegam z góry że tu mi się podoba i nie zamierzam ani forsować swoich pomysłów ani tym bardziej narzekać czy zakładać konkurencyjnego forum.
O 8) ;)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto sie 08, 2006 16:18

Wojtek pisze:Prawda, ale z małą poprawką.
Powinno być: niektórzy z tych, którzy płacili, chcieli być traktowani inaczej niż ci, którzy nie płacili.

to ja moze jeszcze poprawie, na forum publicznym z roszczeniem - PŁACĘ I WYMAGAM - wystapila tylko jedna osoba - Majorka.

Co do kwot (rocznie):

4068 zlinternet 1Mb/0.5Mb
1200 zl prąd (na 1 serwer)(zakladam, ze da sie wszystko skupic na 1 nie na 4 jak teraz)

W 2004r. zbiorka przyniosla ok 300zl, (nie sadze, ze teraz bedzie wiecej)

sprzet to osobna sprawa, baza ma 1,5Gb i serwer musi sie wyrabiac przy ok 100 pracujacych osobach (a kazda generuje na raz po kilkadziesiąt zapytan)

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto sie 08, 2006 16:28

Rafał, czy Twój post możemy interpretować jako zgodę na wpłaty?

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Wto sie 08, 2006 16:40

na razie jeszcze nie, musze jakos to zgodznie z prawem zrobic

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto sie 08, 2006 17:01

lrafal pisze:
Co do kwot (rocznie):

1200 zl prąd (na 1 serwer)(zakladam, ze da sie wszystko skupic na 1 nie na 4 jak teraz)

sprzet to osobna sprawa,

jak dobrze policzyłam internet - 339 zł miesięcznie i prąd 400 zł miesięcznie ( za 4 serwery ) to w sumie daje 739 zł miesiecznie .
Jeżeli np.100 osób zdecyduje się na wpłatę -to im wyniesie 7 zł 39 gr miesięcznie a rocznie 88 zł 68 gr .
Ludzie toz to żadne pieniądze - czasami taka kwotę (miesięczną) przepuszczamy "z dymkiem" w jeden dzień .

Nie pomyliłam się ????
a co ze sprzetem ????
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Wto sie 08, 2006 17:14

lrafal pisze:na razie jeszcze nie, musze jakos to zgodznie z prawem zrobic

Ty sie za długo nie zastanawiaj ,bo to bywa bardzo denerwujące -"godzinowe" logowanie i inne manulane czynności potrzebne do napisania króciutkiego postu :-(
Najpierw wykombinuj Hasło o pomoc wlep to na strone głóną portalu ,potem konto ,a potem prawnie dowiedz się jak to zrobic :-))
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Wto sie 08, 2006 18:50

no faktycznie forum od kilku dni chodzi tragicznie :(

chcialam juz rowalic swoj komputer jak mi sie np jedna strona otiwerala kilka minut :wink:
albo opieprzyc firme z ktorej mam internet :wink:
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Wto sie 08, 2006 18:55

ja tez jestem za płaceniem
na innym forum nie dotyczacym zadnych zwierząt tylko zupełnie innych spraw trzeba zapłacic 5 zł na rok
I dobrze kto chce korzystać płaci i jest wszystko OK
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Wto sie 08, 2006 20:00

lrafal pisze:Co do kwot (rocznie):

O rany, człowieku, chylę czoła :shock:

Koniecznie, musi być jakieś wyjście prawne żebyś nie miał kłopotów żadnych.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto sie 08, 2006 20:12

Ja generalnie nie mam nic przeciwko temu , żeby płacić za forum.. natomiast beliowen pominęłaś jedną rzecz.. oprócz kilku forumowych fundacji jest masa osób ktore robi wieeeeelkie rzeczy dla kotów i wklada w to dużo pieniędzy.. te osoby tez miałyby płacić ? i jak wtedy rozróżniać kto powinien płacić a kto nie ?

A poza tym jest to o tyle tez kiepskie rozwiązanie imho że osoby ktore wchodza na forum zaadoptować kota pisza np 3 - 4 posty.. wprowadzając taką opłatę trzeba bedzie sie tez liczyc z tym ze czesc potencjalnych adoptujących lub w ogóle ludzi ktorzy mogliby coś dobrego wnieść na forum niestety sie nie zarejestruje...

a co łaska nie wchodzi w gre? przeciez szystkim takie dzialanie forum przeszkadza... :roll:
Jezeli nie to wydaje mi sie ze opcja np 2zl od kazdego uzytkownika bez wyjątku nie jest wielkim obciążeniem.

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Wto sie 08, 2006 20:24

Przy wpłatach dobrowolnych odzew będzie od setki osób, reszta będzie miała w nosie. I skończy się tak, jak poprzednio, na 300 złotych.

Możnaby opodatkować dostęp do niektórych podforów, na przykład koci łapci, spotkania, koci bazarek, hodowlane, czyli jeżeli ktoś chce brać w nich udział, musi wykupić abonament.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Wto sie 08, 2006 20:49

Może duży banerek z informacją o kosztach i średniej kosztów na jednego użytkownika, a wpłaty jednak dobrowolne?
Chyba większośc z nas nie zdaje sobie sprawy z kosztów utrzymania forum ...
I zachęcająco podawany stan wpłat na bieżący rok?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto sie 08, 2006 21:05

Ja też jestem jak najbardziej za płaceniem. Przecież utrzymanie tego wszystkiego kosztuje.
Co do tych nagłych przypadków, to może rzeczywiście, tak jak pisze Beliowen, zrobić tak, żeby powiedzmy 5 czy ileśtam postów było za darmo, żeby można było się szybko poradzić. A ze względu na adopcje - Kociarnia może mogłaby być darmowa? (tak tylko rzucam propozycję, nie wiem czy ma sens :wink: )
Ale zgadzam się z tym, że dobrowolna zrzutka nic nie da, to znaczy da, ale za mało, bo wiekszość będzie miała w nosie. [/img]
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

[poprzednia][następna]