DVD

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 22, 2005 9:15 DVD

Wiem ze jestem mało techniczna wiec mam nadzieje ze sie nie bedziecie śmiać. Kupiłam wczoraj DVD (odtwarzacz). Mam problem z podłączeniem go do telewizora. Czy mógłby mi ktos pomoc? Mam w domu kabel Euro-Chinche (nie wiem czy tak sie pisze :oops: ) oraz kabel łączący video z telewizorem. Poza tym mam kabel antynowy ktory zwyczajowo jest podłączony do TV (chyba ze od czasu do czasu podlaczam video to wtedy kabel antynowy ląduje do video). Nie wiem czy potrzebuje inny kabel. Czy musze jakos specjalnie ustawić TV na jakims programie? DO video mam specjalny kanał. A czy do DVD tez taki musi byc? Jesli tak to jak go znależć? Dodam ze kupilismy DVD Manty i instrukcja jest bardzo uboga. HELP
Star & Tomi Obrazek , MaszaObrazek i Gabrysia Obrazek

star

Od: Śro sie 21, 2002 10:42

Post » Czw gru 22, 2005 9:24

Star :D

ja jestem na bieżąco
bo też niedawno zakupiłam, Philipsa, ale pewnie zasada jest taka sama

u mnie w instrukcji
było wyraźnie napisane, zeby nie poidłączac przez video
tylko bezposrednio do TV przez to Eurocostam

ja mam TV razem z video wiec u mnie ten problem odpadł
podłaczasz dvd do prądu :D potem tym Eurocostam do TV

mi zadziałało od razu, samo sobie przełączyło na kanał który potrzebowało
był to kanał co sie nazywa u mnie VHS - od nowości
niby do video chyba, ale jak mam video razem z TV to on sie na niego nie przełacza
po prostu sie włącza i juz

tyle rozumiem jesli chodzi o podłączanie dvd
wiecej nie pomoge
Australia jest jak otwarte drzwi, za którymi majaczy błękit. Wychodzimy ze świata i wkraczamy w Australię.(D.H.L.)

Keti

Od: Pt wrz 13, 2002 11:44

Post » Czw gru 22, 2005 9:57

hmm tylko ze ja nie wiem czy dobry kabel mam no i nie wiem co powinnam "nastawić" w odtwarzaczu. Wiem ze to są może pytania idiotyczne ale ja na prawde nigdy nie mialam nic wspolnego z DVD tak wiec nie wiem jak to sie obsluguje :oops:

star

Post » Czw gru 22, 2005 10:10

star pisze:hmm tylko ze ja nie wiem czy dobry kabel mam no i nie wiem co powinnam "nastawić" w odtwarzaczu. Wiem ze to są może pytania idiotyczne ale ja na prawde nigdy nie mialam nic wspolnego z DVD tak wiec nie wiem jak to sie obsluguje :oops:

hm...

ja nic nie musiałam ustawic wystarczyło właczyć "play"

a ten Twój kabel jak wygląda?
bo on ma z dwóch storn takie same koncówki

wyglądają jak szczotka
tzn sa prostokatne lekko zakrzywione, i maja takie zabki - igiełki
jak szczotka albo grzebyk

i musisz znaleźc czy w TV mas takie coś prostokątne tylkoi z dziurkami
i wtedy te igiełki do dziurek

chyba ze nie masz tego w TV
wtedy musisz mieć inny kabel
taki który ma dwa bolce z jednej strony i dwa z drugiej - czerwono-czarne

ja kupiłam dvd razem z tymi kablami, wszystkimi, bo nie wiedziałam jakie wejscie ma mój TV
ale miałama ten grzebyczek :mrgreen:
Australia jest jak otwarte drzwi, za którymi majaczy błękit. Wychodzimy ze świata i wkraczamy w Australię.(D.H.L.)

Keti

Post » Czw gru 22, 2005 10:12

star Twoje pytania nie sa idotyczne
ja nie mam zielonego pojecia równiez
tylko zobaczyłam ktory kabael pasuje i podłączyłam
nic nie musiaam nastawiac ani w TV ani w DVD
jakbym musiała to mogiła
na pewno by nie zadziałalo

Keti

Post » Czw gru 22, 2005 10:40

ja mam kabel Euro-Chinche tylko ze chinche sa 4: TV-Out, TV-in, Audio-Out, Audio-In . Euro podłączyłam do TV a które chinche do DVD i gdzie???? Oto jest pytanie

star

Post » Czw gru 22, 2005 10:50

star pisze:ja mam kabel Euro-Chinche tylko ze chinche sa 4: TV-Out, TV-in, Audio-Out, Audio-In . Euro podłączyłam do TV a które chinche do DVD i gdzie???? Oto jest pytanie

Kabel podłączasz do DVD do tych wyjść, które mają "Out".
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Czw gru 22, 2005 11:29

ale gdzie chinche podłączyć? Bo rozumiem ze Euro mam podłączyć do TV Panel tylny DVD wygłada tak jak na stronie:

http://www.manta.com.pl/download/manuale/DVD-015%20Prince%202%20PL.pdf
str. 5

No i co z tym ustawieniem TV. Błagam HELP

star

Post » Czw gru 22, 2005 11:42

A ile masz tych "czinczy"? Trzy?

To jeden podłączasz do wyjścia video (numer 4 na schemacie panelu tylnego), a pozostałe dwa do wyjść L i R dźwięku (grupa oznaczona numerkiem 2 na schemacie). Wtyczki i gniazda powinny być dostosowane kolorystycznie ;)

W telewizorze musisz się przełączyć na opcję sygnału zewnętrznego, czyli nie zwykły kanał, tylko A/V, Video czy jak to nazwali inaczej w Twoim modelu telewizora.

I jeszcze jedno - czy ja dobrze widzę, że ta Manta ma euro na tylnym panelu? Może prościej będzie kupić sam kabel euro ;)
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Post » Czw gru 22, 2005 11:53

tak jak napisalam 4 chinche: TV-Out, TV-in, Audio-Out, Audio-In

Co do TV to sęk w tym że ja nie mam na pilocie czegoś takiego jak Video/AV itp. Jak chce podłączyć Video to po prostu przełączam na kanal na ktorym mam nastawiony sygnal Video (jak go ustawialam to musialy byc takie dwa biale paski). Mam jakieś dwa przyciski ktore powiem szczerze nie wiem do czego sluzą. Jak je nadusze to pokazuje mi sie czarny ekran a w prawym górnym rogu jest napis RGB ze strzałką. Nie wiem co to jest.

A co do kabla to sugerujesz zeby kupic Euro-Euro?

star

Post » Czw gru 22, 2005 12:09

a to ja mam chyba euro-euro :roll:

Star, ale moze jak już podłaczysz wszystko i zapuścisz jakąs płytke to samo wskoczy na własciwy kanał - mi tak zrobiło

Keti

Post » Czw gru 22, 2005 12:19

wczoraj mialam tylko plyty VCD ale przeciez to nie powinno byc roznicy, prawda?

star

Post » Czw gru 22, 2005 12:23

star pisze:tak jak napisalam 4 chinche: TV-Out, TV-in, Audio-Out, Audio-In
monofoniczne DVD 8O takich chyba nie ma czy chodzi o chinche przy TV?
star pisze: Jak je nadusze to pokazuje mi sie czarny ekran a w prawym górnym rogu jest napis RGB ze strzałką. Nie wiem co to jest.

Kup Euro-Euro u w menu DVD sygnał na RGB powinno przełączac się automatycznie po włączeniu DVD
Obrazek

G.N.

Od: Nie lip 21, 2002 15:31

Post » Czw gru 22, 2005 12:28

dziki bardzo za podpowiedzi. Wieczorkiem bede walczyć. Rezultaty przekażę jutro :D

star

Post » Czw gru 22, 2005 12:33

G.N. pisze:
star pisze:tak jak napisalam 4 chinche: TV-Out, TV-in, Audio-Out, Audio-In
monofoniczne DVD 8O takich chyba nie ma czy chodzi o chinche przy TV?

Ależ skąd, to DVD ma wyjścia analogowe na 5.1 ;)

G.N. pisze:
star pisze: Jak je nadusze to pokazuje mi sie czarny ekran a w prawym górnym rogu jest napis RGB ze strzałką. Nie wiem co to jest.

Kup Euro-Euro u w menu DVD sygnał na RGB powinno przełączac się automatycznie po włączeniu DVD

Takoż mówi instrukcja – nie trzeba nic dodatkowego ustawiać w menu.

TŻ Oberhexe

[następna]