Forum - propozycje techniczne

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 15, 2004 15:21 Forum - propozycje techniczne

Słuchajcie, jestem tu trochę nowy, nie wszystko jeszcze jest dla mnie jasne - nie denerwujcie się, że zaproponuję kilka udoskonaleń "technicznych" związanych z funkcjonowaniem forum. Nie potrafię powiedzieć, czy są one łatwe do zrealizowania czy nie. Zakładam nowy wątek, bo może inni też będą chcieli coś zaproponować albo przedyskutować.

Moje propozycje są takie:
- wybieranie kolejności postów "Najpierw starsze/Najpierw nowsze" działa w sposób uciażliwy, bo domyślnie ustawia się "Najpierw starsze", więc widoczne są posty np. sprzd 2 lat; jeśłi sie przestawi w danym watku na "Najpierw nowsze", to owszem, działa, ale tylko w tym wątku - po wejściu do następnego trzeba znowu przestawiać. Jest to denerwujące. Propozycja: zachowywać ustawienie, dopóki użytkownik sam go nie zmieni.

- forum powinno mieć - oprócz postów - także swoje zbiory informacji; np. ceny wątek "Weci polecani" powinien zaowocować zestawieniem danych (pochwały/przestrogi) w tabeli, co jakiś czas aktualizowanej, gdzie dla poszczególnych miast podani byliby lekarze i lecznice, z liczbą pochwał i przestróg. Podobna tabela mogłaby powstać z wątku Kociejmatki (statystyka kotów forumowych). To nie muszą być tylko tabele, ale też np. teksty (jak zalecenia wetów itp.).

- ogromna liczba wątków na forum sprawia, że uciążliwe jest ich przeglądanie i wyszukiwanie wartościowych informacji; propozycja - utworzyć grupy wątków, jak "Zdrowie", "Weci", "Higiena" itp.

Napiszcie, co o tym myślicie. Wyniki - w ręce moderatorów (?).

Koci Tata

Od: Pt wrz 24, 2004 13:04

Post » Pt paź 15, 2004 15:28

Ad 1 -chyba tylko ty tak masz 8O ja mam normalnie :roll:

Ad 3- na górze na kotach jest Kocie ABC i tam jest wszystko zebrane, wszystkie ważne wątki 8)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pt paź 15, 2004 15:36

Ale jakby forum się całkiem i absolutnie uporządkowało to byłoby nuuudno... :cat3:
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Pt paź 15, 2004 15:42

Od spraw technicznych jest forum techniczne to tak na poczatek.
Nie chce podforow tematycznych, bo wole zeby bylo tak jest.
Poza tym skoro ominales KOCIE ABC na Kotach to chyba jednak jeszcze sie dokladnie temu forum nie przyjarzales, a warto by bylo przezd zglaszaniem uwag :roll: :wink: .
ps. Administrator i tak bez wzgledu na wyniki decyduje jak to powinno wygladac.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pt paź 15, 2004 15:52

Dodam tylko, że niemal każdy wątek dryfuje tematycznie :wink: i trudno go zaszufladkować.

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Sob paź 16, 2004 20:47

OK, słusznie, to ma iść do problemów technicznych; moderatorzy dzięki!... i przepraszam za gapiostwo.

Na każdym komputerze, na którym loguję się do forum, jest tak samo - tzn. ustawienia listy wątków (domyślnie "Wszystkie tematy") i kolejności wyświetlania postów w wątku (domyślnie "Wszystkie tematy") samoczynnie wracają do pierwotnych wartości, gdy tylko dany wątek (czy ich listę) się opuści. Uważam, że lepiej by było, gdyby ich zmiana - dokonana przez użytkownika - była zachowywana do końca sesji tego użytkownika (chyba że on sam dokona zmiany).

Kocie ABC jest głównie też po prostu przeniesionymi wątkami, z tymi samymi uciążliwościami co do wyszukiwania informacji. Tabela wetów/lecznic byłaby o wiele wygodniejsza!

Nie spodobało Wam się, że zgłaszam uwagi. Ale, holender, mam nadzieję, że to forum jest także dla mnie, nawet jeśli jestem tu nowy. Administratorzy powinni - w miarę możliwości - brać pod uwagę sugestie użytkowników, bo i na tym (też) polega ich rola. Chodzi przecież o to, żeby forum było jeszcze lepsze - i efektywne, żeby łatwiej było z niego skutecznie korzystać i wyszukiwać informacje.

Nie upieram się przy swoich postulatach, poza tym przecież każdy może coś zgłosić.

Koci Tata

Post » Sob paź 16, 2004 21:23

Może wybrałeś sobie jakiś niedorobiony styl forum? Styl rokcafe jest najbardziej dopracowany. Zawsze miałam i mam tematy ustawione w dobrej kolejności :roll: Spróbuj może wylogować się, usunąć temporary files razem z cookies i dopiero potem wybierz sposób wyświetlania? Nie wiem... no jest tu nas parę tysiecy osób i nikt takiego problemu nie zgłaszał a coś takiego rzeczywiście byłoby uciążliwe dla użytkownika :roll:

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Pon paź 18, 2004 19:24

Wielkie dzięki za wskazówki :-)

Tak jak podpowiadacie, Kocie ABC faktycznie załatwia podział tematyczny wątków - macie rację.

Pozostaje problem efektywnego wyszukiwania konkretnych informacji wśród mnóstwa postów, a tego - w wielu przypadkach - nie da się zrobić przez "Kocie ABC". Podaję przykłady: chcę znaleźć wszystkich polecanych wetów z Ursynowa (Warszawa: w poście nie musi wystąpić słowo Ursynów); chcę znaleźć wszystkie aktualne zawiadomienia o domach, gdzie jest miejsce dla kotka.

Powyższe byłoby znacznie ułatwione, gdyby forum miało swoją - mówiąc szumnie - "bazę danych", w postaci kilku stale aktualizowanych tablic.

Napiszcie, co o tym sądzicie.

Koci Tata

Post » Pon paź 18, 2004 20:50

Koci Tato, dwa pytania:

- jak konkretniej widziałbyś taką bazę (określenie "tablice" wiele mi nie mówi);
- czy poprowadziłbyś je i zajął się ich aktualizacją?

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Wto paź 19, 2004 0:20

Estravenie, ja zaczelam wczoraj baze danych w excelu dla wetow i lecznic korzystajac z naszego watku Weci polecani :wink: . Jak skoncze to ja udostepnie na forum. Mam juz wprawe w takich zestawieniach. Moze byc, jak sadzisz?
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Post » Wto paź 19, 2004 1:48

Anja pisze: Moze byc, jak sadzisz?

Myślę, że tak 8)

Estraven

Post » Wto paź 19, 2004 11:30

Estraven pisze:
Anja pisze: Moze byc, jak sadzisz?

Myślę, że tak 8)

:D
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Post » Wto paź 19, 2004 19:00

Estraven,

dzięki za odpowiedź. Co do "tablic" czy tabel: teraz mogę zaproponować ich strukturę, tzn. jakie kolumny by one miały. Co najmniej 4 tabele bardzo by się przydały: "Lecznice polecane/niepolecane", "Weci polecani/niepolecani", "Kotki szukające domu" i "Domy dla kotków" - czy jakoś tak. Aha, i może piąta, taka trochę rozrywkowa - statystyka kotkó u forumowiczów (Kociamatka ma ten wątek). Sądzę, że to mogłyby być tabele w Excelu, przy czym zapisywać by je mogła po modyfikacji tylko jedna, uprawniona osoba (może byłyby to różne osoby dla różnych tabel). Mogłoby to się wszystko nazywać szumnie "Baza danych" czy podobnie, do umieszczenia w nagłówku forum, tam gdzie "Adopcje", "Szukaj" itp.

Teraz aktualizacja: zgodziłbym się - do odwołania, bo nie wiem, jak mi się wszystko dalej ułoży - chyba zbliżam się do zakrętu (zawodowo, bo rodzinnie constans - w sensie jak najbardziej pozytywnym: mamy dziś zresztą rocznicę ślubu z Dudusiem... :-) Asystują nam Gacuś i Puchacio :-)

Ale: mój komputer jest sprzed 7 lat, stare Windows, Internet Explorer mi się co chwila na forum wywala - zanim Ci odpisałem, wyłożył się 3x!

Umówmy się tak: wkrótce dam konkretny pomysł na tabele. Do aktualizacji: albo znajdzie się kto inny, albo czekamy na nowy komputer u mnie w domu - bo w pracy niezręcznie i bez sensu... Spróbuję jeszcze wybadać pewne szczegóły techniczne. Odezwę się wkrótce.

Koci Tata

Post » Wto paź 19, 2004 19:25

Drobna uwaga w sprawie wszelkich tabel.
Ryzykowne jest zakładanie, że każdy ma Excela.
Sugerowałbym HTML, bo to czyta każda przeglądarka.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Wto paź 19, 2004 19:32

Koci Tata pisze:Umówmy się tak: wkrótce dam konkretny pomysł na tabele. Do aktualizacji: albo znajdzie się kto inny, albo czekamy na nowy komputer u mnie w domu - bo w pracy niezręcznie i bez sensu... Spróbuję jeszcze wybadać pewne szczegóły techniczne. Odezwę się wkrótce.

Jest to pomysł, chociaż nie zapominajmy, że Anja już coś przygotowuje.

Sugestia Wojtka też jest do rozważenia - z powszechnością Excela faktycznie różnie bywa.

Estraven

[następna]