Paint Shop Pro 7 - prosba o krotki kurs

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 17, 2004 11:14 Paint Shop Pro 7 - prosba o krotki kurs

Od dluzszego czasu mam zrobione zdjecia moich kotow, ktore chcialbym wrzucic na serwer. Niestety ich jakosc nie nadaje sie do tego - zostaly zrobione zabytkowym aparatem, bez lampy blyskowej i film chyba tez byl przestarzaly. Mimo to niektore z nich nadaja sie do pokazania po malej przerobce. Malej dla kogos kto sie zna... :roll:

Oto przyklad, tu jest zdjecie Kubusia przed przerobka : http://upload.miau.pl/6952.JPG Jak widac cos jest nie tak z kolorami oraz jest taki "kurz".
Wczoraj po 2 godz. "gnypsania" pod Paint Shop Pro 7 udalo mi sie dojsc do takiego rezultatu : http://upload.miau.pl/6953.jpg Nie jestem zachwycony... :?

Laboratorium fotograficzne wyslalo mi CD i zdjecia na papierze. Na papierze poddali oni te zdjecia obrobce i stad wiem, ze na tym papierowym zdjeciu oczy Kubusia wyszly prawidlowo. Oczy - srodek czarny przechodzacy w zielen, ktora z kolei przechodzi w kolor zolty. Musicie mi na razie tylko uwierzyc na slowo...

Poprosze kogos z was o krociutki kurs usuwania "kurzu" i zrobienie czegos z tymi kolorami pod programem Paint Shop Pro 7 tak zebym nie musial siedziec nad kazdym zdjeciem 2 godz, w dodatku z mizernym rezultatem... Powiecie mi - nie warto sie tak meczyc, zrob nowe zdjecia juz dobrze i tyle. Otoz niektore z nich sa bardzo udane oprocz tego zlego koloru i "kurzu" wiec warto sie nimi z wami podzielic. Poplose...
Obrazek

Kubusiowy

Od: Sob lut 07, 2004 13:09

Post » Pon maja 17, 2004 11:24

ja sie chetnie pod kurs podlacze :wink:

ara

Od: Czw sie 14, 2003 14:58

Post » Pon maja 17, 2004 11:44

Skad masz Pro Shopa? Szukam w sieci czegos do obrobki i znalezc nie moge, wszystko triale :roll: :?

Agi

Od: Pt maja 17, 2002 19:19

Post » Pon maja 17, 2004 11:53

Kubusiowy, nie wiem czy chodzi Ci o jasc paint shop pro, czy jakiś inny, ale to chyba nieistotne. Ja mam wersję angielskojęzyczną, więc pozwolisz ze podam w tym języku polecenia menu :)

Przede wszystkim zwróć uwagę na adjust -> Color Balance -> Color Balance... oraz Adjust -> Brightnes & Contrast -> Clarify

Takie coś mi się udało osiągnąć po kilku minutach :
Obrazek - nie wiem czy to zdjęcie przypomina Kubusia w choć niewielkim stopniu, jednak jest zdecydowanie naturalniejsze :)

PS: A mi się barrrdzo podoba zdjęcie oryginalne. Jest takie... oryginalne :wink:

Pandorka

Od: Nie kwi 11, 2004 15:11

Post » Pon maja 17, 2004 11:57

Agi, wysłałam wiad. pw. :)

Pandorka

Post » Pon maja 17, 2004 21:56

Ogromne dzieki Pandorko :) ! Kubus po twojej obrobce jest podobny do siebie, moze tylko jest za male nasycenie kolorow, ale oczy na tym zdjeciu sa takie jakie on ma rzeczywiscie. Teraz jeszcze tylko musze odnalezc odpowiedniki tych polecen po francusku... :roll: Bede probowal, ale juz nie dzis, musze isc spac zaraz - podupka o 5 :?
Obrazek

Kubusiowy

Post » Pon maja 17, 2004 22:13

wyślę Ci które to są w kolejności polecenia menu, i mniej więcej, polskie znaczenie :). będzie łatwiej, jeśli układ menu jest ten sam :)
Tymczasem śpij słodko, podupka rzeczywiście o nieludzkiej porze ;) :lol:

Pandorka

Post » Pon maja 17, 2004 22:49

Adjust, 5 w kolejności, poczynając od Pliku - znaczy mniej więcej poprawka, dostrojenie, przystosowanie. I to jest to główne polecenie potrzebne do poprawiania jakości zdjęć.
Dalej:
Adjust -> Color Balance -> color balance
Adjust -> Brightnes (jasność/jaskrawość) & contrast -> przydatne są: Brightnes & contrast i Clarify (coś jakby wyostrzanie :? ).
Lecimy dalej;
Adjust -> Hue&Saturation (to drugie to nasycenie) -> Hue/saturation/lightness/ -> i się troszkę pobawisz : :lol:

podane wyżej polecenia menu są podane w kolejności następującej po sobie (w moim paint shopie) tzn. Color balance, zaraz poniżej jest brightnes& contrast itd 8)
przepraszam że tyle się tu namądrzylam :oops: ale lubię się paint shopem bawić a taki pięęekny model mi się trafił :D :1luvu:
Koniec moich wynurzeń :roll: miłego czytania. :twisted:

Pandorka

Post » Czw maja 20, 2004 20:45

Pandorko, dzieki bardzo! Bede to rozszyfrowywal w ten WE. Dzis znow musze sie sprezac do szybkiego spania...
Obrazek

Kubusiowy