IP na forum

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 04, 2008 11:26

Estraven pisze:
Be pisze:Jak już ktoś tutaj zauważył...
Wydaje mi się, że Małgoś to Gonia :evil:

IP ani lokalizacja piszącej nie potwierdzają tego przypuszczenia.

Proponuję modyfikację oprogramowania forum, która spowoduje obligatoryjne, dostępne dla wszystkich, wyświetlanie źródłowego IP przy każdym poście. Jest to standardem na wielu innych forach. Ostatecznie mogłyby być wyświetlane tylko 3 pierwsze oktety (np. 80.50.160.*) jeśli istnieją przeciwskazania do wyświetlania pełnego adresu.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto lut 05, 2008 20:04

PcimOlki pisze:Proponuję modyfikację oprogramowania forum, która spowoduje obligatoryjne, dostępne dla wszystkich, wyświetlanie źródłowego IP przy każdym poście.

Część użytkowników ma dynamiczne (zmienne) IP więc to by chyba nie dało zbyt wiele....

No właśnie, niektórzy piszą czasem z pracy, czasem z domu, czasem jeszcze skądś i jest to zupełnie naturalne...
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Wto lut 05, 2008 21:01

A czasem dwie osoby piszą z jednego kompa na zmianę...

A co do Goni, liczę na kroki prawne ze strony dziewczyn.
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Śro lut 06, 2008 0:18

Slonko_Łódź pisze:
Estraven pisze:IP ani lokalizacja piszącej nie potwierdzają tego przypuszczenia.

Jestem laikiem zatem nomenklatura może pozostawiać wiele do życzenia ale.... Słyszałam, że za pomocą jakichś "serwerów" czy czegoś w tym stylu, można "zamaskować" faktyczną lokalizację.... Wtedy widoczna jest lokalizacja tego "serwera".....

Tak, ale wtedy od razu widać, że ktoś ma coś do ukrycia. Jeśli ktokolwiek twierdzi, że jest z Koziej Wólki a IP ma z Afganisatanu, to poziom zaufania spada.

Slonko_Łódź pisze:
PcimOlki pisze:Proponuję modyfikację oprogramowania forum, która spowoduje obligatoryjne, dostępne dla wszystkich, wyświetlanie źródłowego IP przy każdym poście.

Część użytkowników ma dynamiczne (zmienne) IP więc to by chyba nie dało zbyt wiele....

Klasy adresowe (pewne zbiory adresów) są przypisane do miejscowości. Nieistotne jest jaki to dokładnie adres, istotne, że, w wiekszości przypadków, da się ustalić lokalizację. Oczywiście nie jest to dokładnośc GPS i nie da sie określić ulicy i numeru domu. Wiadomo, że ktoś może pisać z różnych miejsc a nawet kilka osób może miec ten sam adres. (np. NAT-owana sieć osiedlowa). Jednak trudno byłoby wiarygodnie skłamać komuś z Warszawy, że jest z Poznania. Ponadto, czy ktokolwiek z was ma powód do ukrywania tej informacji?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lut 06, 2008 7:31

OT

PcimOlki pisze:Tak, ale wtedy od razu widać, że ktoś ma coś do ukrycia. Jeśli ktokolwiek twierdzi, że jest z Koziej Wólki a IP ma z Afganisatanu, to poziom zaufania spada.

Masz rację. Myślałam, że to jest tak, że wie się z jakiej lokalizacji serwera korzystasz i siedząc w Łodzi wiem, że korzystam z serwera w Krakowie i od razu mogę udawać, że jestem w Krakowie :wink:

PcimOlki pisze:Ponadto, czy ktokolwiek z was ma powód do ukrywania tej informacji?

Ja nie mam powodu. I nie mam nic naprzeciwko ujawnieniu IP. Lokalizację mam w nicku :lol:
EOT
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro lut 06, 2008 10:22

Publiczne podawanie pełnego IP to raczej nienajlepszy pomysł. Częściowe zaś potrafi być dodatkowo mylące. W razie wątpliwości, można zwrócić się do kogoś z moderatorów z pytaniem o zgodność konkretnych IP.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30