jak zmienic zdjecia?

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 14, 2003 19:35 jak zmienic zdjecia?

Prosze o pomoc. Absolutnie sie na tym nie znam, czy ktos moze mi wytlumaczyc czego oni chca i JAK mam to zrobic?

"Szanowna Pani bardzo chcemy wykorzystać zdjęcia małych kotków jednak ich
format jest zbyt mały. Nie chodzi nam o wielkośćramki ale o gęstość podaną w
dpi. Pani fotki mają ustawione 150 dpi prosimy o nadesłanie zdjęć w gęstości
300 dpi w tej samej wielkości ramki. Przy kompresji na JPG prosimy o użycie
najwyżej średniej. Po użyciu maksymalnej na zdjęciach pozostają ślady
których praktycznie nie da się usunąć."

PLEASE

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob cze 14, 2003 21:03

Podam instrukcje jak to zrobic w Photoshopie... mam nadzieje ze bedzie zrozumiala.

1. Otwierasz Photoshop (ja mam 5, ale moz byc i nowszy)
2. Otwierasz w nim obrazek ktory chcesz zmienic (File->Open)
3. W menu na gorze wybierasz 'Image' potem 'Image Size'
4. W okienku otwartym zobaczysz ramke zatytulowana 'Print Size' a tam pole podpisane po lewej 'Resolution'
w nim wpisujesz 300, upewnij sie ze w ramce obok jest 'pixels/inch' , nic wiecej nie zmieniasz, klikasz Ok.
5. Zapisujesz obrazek 'File' -> 'Save as...'
6. Po wpisaniu nazwy pliku i kliknieciu na 'Save' ('Zapisz') pojawi sie okienko z opcjami zapisu przy polu 'Quality' wybierasz z rozwijanego menu: medium.

Gotowe :)
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Sob cze 14, 2003 22:32

Co to za zdjęcia? znaczy nie co na nich jest ale skąd je masz? Jeżeli ze strony to prawdopodobnie rozdzielczość została zmniejszona, żeby strona ładowała się szybciej. Na strone to wystarcza, ale do druku nie. Można je zagęścić tak jak pisze Vitez, ale jakości to nie podniesie, a poprawianie jakości to już wyższa szkoła jazdy. Czy masz oryginały? Jeśli tak to najprościej było by wysłać zdjęcia takie jak wyszły z aparatu cyfrowego, bez zmniejszania i kompresji. A jeśli są to zdjcia tradycyjne, na papierze to jeszcze raz zeskanować w wymaganej rozdzielczości. (Można to zrobić w większości kawiarenek internetowych i punktów gdzie drukują. Poproś żeby zeskanowali Ci na 300 dpi i skompresowali na max 30% będa wiedzieli o co chodzi)
Obrazek

G.N.

Od: Nie lip 21, 2002 15:31

Post » Sob cze 14, 2003 22:47

Edit:
Jesli nie za bardzo wiesz co to jest Photoshop ani jak ogolnie sobie radzic z ta instrukcja co podalem to przeslij mi zdjecia emailem a przerobie i odesle juz takie jak wymagaja.

G.N. pisze: Jeśli tak to najprościej było by wysłać zdjęcia takie jak wyszły z aparatu cyfrowego, bez zmniejszania i kompresji.

Oryginaly z cyfrowek maja 72dpi i od 1 do 2 MB zajmuja najczesciej. Niezbyt rozsadne wysylac tak duze pliki emailem, poza tym firma czy ktoa tam jasno wypisala wymagania = innych zjdec jak srednio skompresowanych i w 300dpi nie przyjma :( .
Ta "firma" przyjela zalozenie - jesli komus zalezy to niech nam przysle takie zdjecia jak MY chcemy a nie my sie bedziemy meczyc z ich obrobka :?

Aha, przerobka z cyfrowki 72dpi na 300dpi przy uzyciu 'bicubic' resample (czyli tak jak pisalem - w pozostalych opcjach w Photoshop nic nie ruszac) nie jest trudna i nie psuje jakosci.

A jeśli są to zdjcia tradycyjne, na papierze to jeszcze raz zeskanować w wymaganej rozdzielczości. (Można to zrobić w większości kawiarenek internetowych i punktów gdzie drukują. Poproś żeby zeskanowali Ci na 300 dpi i skompresowali na max 30% będa wiedzieli o co chodzi)

O a to bardzo dobry pomysl :) - zeskanowac od razu w 300dpi i nie maksymalnej jakosci :)

(wychodzi na to ze takim wymaganiom latwiej sprostac zdjeciami analogowymi, ale robic skan a potem wysylac go do druku? 8O , podwojna strata jakosci :/ )

vitez

Post » Nie cze 15, 2003 2:57

Khmmm. Photoshopa nie mam zadnego wiec nie umiem sie tym poslugiwac. Zdjecia byly skanowane, ale nie wiem, czy zostawilam sobie wszystkie oryginaly 8O sprawdze. Jak beda, to zeskanuje je odpowiednio (jak mi sie uda :wink: ) a jak nie, to podesle do Ciebie zdjecia Vitez.

Nie mam cyfrowki :( i ostatnio baaardzo zaluje. Ktos cos wspominal kiedys o uzywanych? Gdzie mozna nabyc uzywane cyfrowki?

Beata

Post » Nie cze 15, 2003 10:17

Beatko, jak chcesz to podeślij do nas. Michał Ci to zrobi.
A cyfrówki używane na pewno będą na allegro - wirtualnej giełdzie.
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Nie cze 15, 2003 16:20

Zrobilam, poszlo. Ciekwae, czy OK? :? Jesli tak, to Krowki pojawia sie w najblizszym numerze Kocich Spraw 8) i beda slawne :lol:

Beata

Post » Nie cze 15, 2003 22:01

Beata: uzywane cyfrowki na www.allegro.pl
Zanim jakas kupisz pochwal sie ktory model wybralas, moge cos doradzic :)
Powodzenia w skanowaniu zdjec :)

vitez